Dodaj do ulubionych

ciągle to samo......

28.11.03, 17:40
Witajcie,

od paru dni mam gości z Niemiec. Wiecie, do jakich doszli wniosków, bedąc te
parę dni w polsce (konkretnie - Wrocław)? Mianowicie takich, a propos
jedzenia, rzecz jasna, że....w Polsce nie ma wyboru, ciągle je się to samo,
na śniadanie, obiad i kolacje, w sklepach jest tylko kiełbasa, pasztet i
szynka, kurczaki i wołowina....
Zgadzacie się z tym poglądem? Co np. jecie na śniadanie? Zastanawiałam się
nad tym dzisiaj i doszłam do wniosku, ze faktycznie nie ma zbyt dużego wyboru.
Obserwuj wątek
    • jottka Re: ciągle to samo...... 28.11.03, 17:51
      zgadzamy sie o tyle, że w polsce nie ma tureckich knajp i sklepików :) w
      których tyle dobrych rzeczy

ale poza tym ci goście to są niemcy czy polacy tamże zamieszkali? coś
      przesadnie kapryszą, no chyba że im dajesz non-stop szynkę z szynką. na
      poziomie podstawowym jakichś szaleńczych różnic nie ma, a jak chcą na śniadanie
      grejpfruta z melonem, to im spokojnie możesz zafundować.

• lakszmi Re: ciągle to samo...... 29.11.03, 17:09
        wyobraź sobie, że głównym _narzekaczem_ jest Polak mieszkający w Niemczech od -
        nastu lat, niemniej wspiera go w tym bardzo jego połowa, rodowita niemka.....
        • jottka no 29.11.03, 18:22
          to widać :)

nie masz większego krytyka rodzimych stron niż taki, co się stara wmięszkać w
          obcy kraj, ale nie widze powodu, żeby miał na tobie odreagowywac swoje
          kompleksy. w dojczlandzie mieszkałam, u niemców śniadania jadałam, porażających
          różnic nie zauważyłam.

za to znajomy niemiec dopraszał się kornie o niebywały przysmak pt. 'polska
          sałatka' - po zbadaniu sprawy okazało sie, że chodzi o sałatkę jarzynową :) i
          takich cudzoziemców popieramy, a nie rozkapryszone nojdojcze
    • Gość: Tamtejszy Re: ciągle to samo...... IP: *.proxy.aol.com 28.11.03, 18:32
      Śniadania nigdzie nie są szczególnie urozmaicone, Anglia n.p. A co oni jedzą w
      Niemczech?
      • lakszmi Re: ciągle to samo...... 29.11.03, 17:09
        co jedzą, tego nie wiem, wiem natomiast, że _tutaj_ jest ogólnie beznadziejnie,
        jeśli chodzi o jedzenie w każdym razie
    • j_u Re: ciągle to samo...... 28.11.03, 18:35
      W Polsce jest taki sam wybor jak wszedzie indziej... no, swiezych owocow morza,
      ale takich naprawde swiezych nie dostaniesz, ale to nigdzie z wyjatkiem
      nadmorskich terenow (nie altyku, oczywiscie;))) ). Jezeli chodzi o sniadania,
      mamy zatrzesienie serow i innch przetworow mlecznych!!!
      • j_u Re: ciągle to samo...... 28.11.03, 19:24
        U rodzicow mojego lubego sa najmilsze sniadania, jakie kiedykolwiek widzialam.
        Wykladaja na stol swieze pieczywo (zazwyczaj 2 rodzaje pieczywa i 2-3 rodzaje
        bulek), wiele rodzajow serow plesniowych i zoltych, twarogi o kilku smakach, 2
        rodzaje domowego dzemu, 2-3 rodzaje delikatnych wedlin (bo to sniadanie),
        pomidory, ogorki... do tego soki owocowe lub mleko, lub kakao, jak kto woli.
        Och, jak ja lubie tam jezdzic i jesc sniadania.
    • Gość: Szanti Re: ciągle to samo...... IP: *.proxy.aol.com 28.11.03, 18:58
      Zafascynowałaś mnie tym postem więc wpisałem w wyszukiwarce "sniadania" i oto
      rezultat:
      www.kuchnia.3miasto.pl/sniadani.htm
      Możesz także wpisać "sniadanie" lub "sniadania" w wyszukiwarce tego właśnie
      forum i zobaczyć co ci wyskoczy.
      • Gość: kaska Re: ciągle to samo...... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.11.03, 23:23
        lubie na stole rano kilka torebek roznych platkow, owoce , miod i jogurt. To
        wystarcza;-) No i kawa z mlekiem.
        • Gość: Maria Re: ciągle to samo...... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.11.03, 23:41
          Wszystko zależy od inwencji gospodyni. Wyczarować można różne cudeńka
          [specjały}.
          Pozdrawiam - Maria
    • Gość: aka Re: ciągle to samo...... IP: *.we.client2.attbi.com 29.11.03, 00:07
      Jako niemcy sadze zeby z wiekszym smakiem wrabali rano kilka talerzy gestej
      zupy mlecznejm z duza iloscia bulek z duza iloscia dzemu i masla
    • Gość: tamaryszek Re: ciągle to samo...... IP: 158.194.194.* 29.11.03, 13:51
      Też się czasem łapię na tym, że znowu wędlina i zółty ser...
      I wtedy robię twarożek z cebulą, ogórkiem kiszonym i pomidorem.
      Albo sobie kupuję śledzie.
      A czasem, jak mamy dużo czasu w leniwe przedpołudnie to robimy sobie śniadanio-
      obiad własciwie. Bo są kromki chleba moczone w jajku z mlekiem, smazone na
      patelni a do tego do wyboru: smażona kiełbasa, pomidory, biały ser, kiszone
      ogórki. Ależ to razem smakuje... No moze jest troche ciezkostrawne, ale kto by
      sie tym przejmował...
    • limes1 Re: ciągle to samo...... 29.11.03, 14:36
      Czasem kolorowe kanapki ze wszystkim - jak mamy czas, niekiedy grzanki albo
      tosty, jajka na miękko lub w majonezie, naleśniki, które zostały z
      poprzedniego dnia. Czasem do kanapek pasta twarogowa z czymś - z wędzoną
      makrelą i cebulą albo ze szczypiorkiem, rzodkiewką i śmietaną. Jogurty i owoce
      na deser.
      • Gość: kaska Re: ciągle to samo...... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.11.03, 15:33
        uwielbiam te kromki maczane w jajku rozbeltanym z mlekiem i smazone - ale musi
        to byc chleb tostowy - i potem jem z dzemem;-)Amerykanie nazywaja to french
        tost.
    • lakszmi Re: ciągle to samo...... 29.11.03, 17:12
      moi goście obsługują sie sami - wstają około południa, a wtym czasie od dawna
      nie ma mnie w domu; kupują sobie to, na co mają ochotę, jeśli stwierdzą, że w
      lodówce nie ma nic ciekawego. Staram się jak mogę: dzemy, miód, sery pleśniowe,
      żółte, wędliny, biały ser, muesli, płatki, mleko kawa herbata warzywa - cóż
      jeszcze można wymyślić???
      • Gość: Camille Re: ciągle to samo...... IP: *.SNVACAID.dynamic.covad.net 29.11.03, 19:38
        Wlasnie wczoraj mialam ciekawa rozmowe ze znajomymi/Amerykanie/, ktorzy
        mieszkaja od kilku dni w hotelu w San Francisco i narzekaja , ze codziennie
        jest to samo na sniadanie. Zainteresowana, zapytalam o szczegoly. Okazalo sie,
        ze podaja im - pieczony w plasterkach boczek i plastry szynki, male kielbaski,
        jajka na kilka sposobow, pancakes, hash browns czyli placki z ziemniakow, itp.
        Lista byla dluga, polowy nawet nie zapamietalam.
        Wydaje mi sie, ze gdyby to wszystko podawali osobno, codziennie co innego,
        nikt by nie narzekal. Moze autorka postu tez powinna przygotowac jedna
        konkretna potrawe na sniadanie, tym samym zmieniajac menu codziennie?
        • lakszmi Re: ciągle to samo...... 29.11.03, 19:46
          może powinna :-)
          pozdrawiam
          • Gość: Asia Re: ciągle to samo...... IP: *.upc-g.chello.nl 29.11.03, 21:06
            Mieszkam od pol roku w Holandii. Stwierdzam, ze w Polsce w sklepach mozna
            kupic dokladnie to samo co i tutaj, a poza tym wielu rzeczy mi tutaj brakuje,
            m.in. Vegety, oczywiscie ogorkow kiszonych, kaszanki i wielu rzeczy ktorych
            oni nie znaja. Twarogu z prawdziwego zdarzenia tez nie ma. Na szczescie
            odkrylam, ze twarog moge sobie zastapic tutejszymi serkami kwarkami, z ktorych
            wychodzi pyszny sernik,a jak zrobilam kiedys na sniadanie z rzodkiewka
            szczypiorkiem i ogorkiem, to moi goscie sie zajadali, bo takich rzeczy nie
            jedza.
            Mysle, ze jedzenie w Polsce jest ciagle bardziej urozmaicone niz tutaj czy w
            Anglii/Irlandii. No i zalezy tez od wyobrazni. Oczywiscie ze mozna codziennie
            serwowac chleb, ser i wedline.Ale mozna tez troche sie postarac i zrobic
            jajecznice, albo jakies pasty. Jajeczna, z tunczyka, salatke itd.
            • jottka jak 29.11.03, 21:27
              mieszkasz względnie niedaleko niemieckiej granicy, to sie przejedź do
              dojczlandu i poszukaj w hiperach 'gurken nach russischer art', całkiem jadalne
              kiszone maleństwa :)
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka