Gość: nie-kucharka IP: *.dip.t-dialin.net 22.04.09, 16:41 No wlasnie, czy mozna takowy zrobic? Co zamiast cukru? Chce zrobic niespodzianke urodzinowa dla osoby, ktora jest cukrzykiem. Moze znacie jakies przepisy na tort albo inne ciacho? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
ania_m66 Re: Czy istnieje tort bez cukru?? 22.04.09, 16:53 jestem absolutnie pewna, ze nie ma juz czegos takiego, jak "dieta dla cukrzyka". niemieckie towarzystwo cukrzycy trabi od kilku lat, jak bezsensowne sa np slodycze dietetyczne i dla cukrzykow. co z tego, ze ze slodzikiem, kiedy maja wiecej tluszczu i kalorii od normalnych? robilam o tym reportaz i prowadzilam rozmowy z lekarzami i dietetykami. obecnie cukrzycy moga duzo lepiej regulowac dawke insuliny i wystarczy, ze chory zaaplikuje sobie jej odpowiednio wiecej. oczywiscie notoryczne objadanie sie slodyczami nie jest w cukrzycy zdrowe, ale okazjonalnie kawalek tortu na wlasne urodziny nie jest zbrodnia na wlasnym zdrowiu. jesli koniecznie jednak "tort" bez cukru jest pozadany, zrob po prostu sernik na zimno na spodzie ze "zdrowotnych" pokruszonych ciasteczek a do galaretek dodaj slodzika zamiast cukru. jeszcze raz podkreslam - wspolczesnie cukrzycy ustalaja jednostki insuliny na podstawie zjedzonych jednostek chlebowych (12g czystych weglowodanow to jedna jednostka)a nie odwrotnie :). choc oczywiscie dalej powinni uwazac na weglowodany. Odpowiedz Link Zgłoś
wadera3 Re: Czy istnieje tort bez cukru?? 22.04.09, 21:23 ania_m66 napisała: > jestem absolutnie pewna, ze nie ma juz czegos takiego, jak "dieta dla cukrzyka" > . > niemieckie towarzystwo cukrzycy trabi od kilku lat, jak bezsensowne sa np > slodycze dietetyczne i dla cukrzykow. co z tego, ze ze slodzikiem, kiedy maja > wiecej tluszczu i kalorii od normalnych? robilam o tym reportaz i prowadzilam > rozmowy z lekarzami i dietetykami. obecnie cukrzycy moga duzo lepiej regulowac > dawke insuliny i wystarczy, ze chory zaaplikuje sobie jej odpowiednio wiecej. Może nie do końca chodzi o zwiększenie dawki insuliny, ale o liczenie indeksu glikemicznego potraw i liczbę wymienników węglowodanowych. Prawdą jest, że nieomal nie istnieje dieta tzw. cukrzycowa wykluczająca cukier. Tak więc można cukrzyka poczęstować odrobiną tortu bez uszczerbku dla zdrowia. Odpowiedz Link Zgłoś
ania_m66 indeks glikemiczny nie jest zly 22.04.09, 21:59 ale chodzi dokladnie o to, o czym napisalam. w niemczech odchodzi sie od "diety dla cukrzykow". osoby chore moga zjesc wszystko, w ramach zdrowego rozsadku, tzn oczywiscie, ze lepiej jesc w wiekszosci zlozone weglowodany niz proste, chudsze miesa i nabial, swieze warzywa i owoce, gora garsc slodyczy dziennie, ale zdecydowanie nie podporzadkowuje sie juz dziennego jadlospisu dozwolonej, sztywnej ilosci jednostek chlebowych w kazdym posilku. dzisiaj reguluje sie to po prostu iloscia wstrzykiwanej insuliny. Odpowiedz Link Zgłoś
mhr-cs Re: indeks glikemiczny nie jest zly 27.04.09, 18:02 ania_m66 napisała: ale chodzi dokladnie o to, o czym napisalam. w niemczech odchodzi sie od "diety itd. skac w koncu z tymi niemcami,ich gazetami itd. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: diabetyk Re: Czy istnieje tort bez cukru?? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.07.09, 18:38 Robiłaś artykuł o tym, a popełniasz podstawowe błędy :/ ludzie chorzy na cukrzycę, to diabetycy, a nie cukrzycy.A jeśli chodzi o fruktozę, to ma mniejszy Indeks Glikemiczny niż cukier i nie zwiększa bezpośrednio stężenia glukozy w krwi.Ustabilizowany poziom korzystnie wpływa na samopoczucie.Oprócz tego fruktoza jest słodsza od cukru i dajemy jej około 40% mniej niż cukru. Toteż kaloryczność posiłków jest niższa od tych słodzonych cukrem. Dlatego polecam ją wszystkim-nie tylko chorym na cukrzycę Odpowiedz Link Zgłoś
em_es bzdury kompletne piszesz "diabetyku" 26.07.09, 22:19 cudzysłów zamierzony, diabetyk by takich głupot nie napisał po pierwsze cukrzyk = diabetyk, tępienie określenia 'cukrzyk' to tylko chora politpoprawność, dla mnie niepojęta, bo 'cukrzyk' ni cholery nie brzmi gorzej niż 'diabetyk', oba oznaczają osobę chorą na cukrzycę po drugie polecam poczytać o fruktozie, bo bynajmniej nie jest to genialny zamiennik sacharozy, polecany chorym na cukrzycę, kaloryczność to nie wszystko owszem, ma niższy indeks glikemiczny i bezpośrednio poziomu glukozy we krwi nie podnosi, ale m.in. znacząco podwyższa cholesterol, co cukrzykowi może tylko zaszkodzić.. zanim zaczniesz ochoczo polecać cokolwiek polecam douczenie, aspartam też niektórzy uważają za genialny wynalazek, szkoda tylko, że niszczy wątrobę, już pomijając obrzydliwy smak Odpowiedz Link Zgłoś
bene_gesserit Re: Czy istnieje tort bez cukru?? 22.04.09, 17:51 Wypytaj tego kogos, czy moze jesc preparaty ze stewii. W internecie jest duzo informacji o tym, ze one sie dla cukrzykow nadaja, a poza tym sa bardzo zdrowe (w przeciwienstwie do tzw slodzikow), ale lepiej poznac opinie jego lekarza na ten temat. Nigdy nic na wyciagu ze stewii nie pieklam, ale podobno sie da. Jakbys sprobowala, to daj znac, co ci z tego wyszlo, bo i ja sie do tego przymierzam. Odpowiedz Link Zgłoś
ania_m66 Re: Czy istnieje tort bez cukru?? 22.04.09, 18:08 stewia na pewno bedzie lepsza od slodzika :) Odpowiedz Link Zgłoś
bene_gesserit Re: Czy istnieje tort bez cukru?? 22.04.09, 18:29 Tez mi sie tak wydaje, bo robilam juz wstepne rozpoznanie w necie. Ale kompletnie sie nie orientuje, jak zamienic w recepturze cukier na stewiowy proszek (tzn jaki jest przelicznik) i jak brak cukru (ktory przeciez nie tylko slodzi wypieki, ale i nawilza, wspoltworzy chrupiaca skorke itd) wplynie na ciasto. Odpowiedz Link Zgłoś
ania_m66 Re: Czy istnieje tort bez cukru?? 22.04.09, 18:40 chyba tak latwo sie nie da. dlatego wlasnie slodycze z zamiennikiem cukru sa fatalne dla cukrzykow i odchudzajacych sie. przemyslowo dodaje sie fruktoze, zdaje sie i mnostwo chemii. i duzo wiecej tluszczu niestety, wlasnie z powodu konsystencji. przeliczyc na lyzki cukru pewnie nie bedzie trudno, ale co z konsystencja? ciasto stanie sie slodkim chlebem. ale np w takim drozdzowym, wydaje mi sie, daloby sie dobrze, bo tam cukru niewiele. ogolnie np na forum o odchudzaniu jest kupe przepisow na niskokaloryczne ciasta ze slodzikiem. niestety po niemiecku, ale jesli cos trzeba, przetlumacze. www.abnehmen.com/gebaeck/27068-backen-mit-stevia.html dalej uwazam, ze jesli diabetyk sie nie odchudza, niech lepiej zje kawalek-dwa normalnego tortu i wstrzknie wiecej insuliny. Odpowiedz Link Zgłoś
bene_gesserit Re: Czy istnieje tort bez cukru?? 22.04.09, 19:02 Ja i tak zawsze obcinam cukier w recepturach. Mysle, ze poprobuje piec na stevii, a jesli nie wyjdzie - na mieszance cukru i tego proszku. Sie zobaczy. Odpowiedz Link Zgłoś
turzyca Re: Czy istnieje tort bez cukru?? 22.04.09, 21:09 Znalazlam taki mniej wiecej przelicznik: forum.mojacukrzyca.org/viewtopic.php?t=9494 Odpowiedz Link Zgłoś
bene_gesserit Re: Czy istnieje tort bez cukru?? 22.04.09, 21:26 Dzieki, wlasnie o to mi chodzilo. Tamta dziewczyna pisze, ze robi syropy i wypieki z tym proszkiem, czyli da sie. Od dawna mialam ochote na obciecie cukru, ale slodziki sa i obrzydliwe, i szkodliwe. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nie-kucharka Re: Czy istnieje tort bez cukru?? IP: *.dip.t-dialin.net 22.04.09, 21:40 Dzieki za odpowiedzi. Dzieki rowniez za link do strony. Mieszkam w DE i nam dojcza wiec nie ma problemu :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kk_KK Re: Czy istnieje tort bez cukru?? IP: *.tp.unicity.pl 27.04.09, 21:12 Trzeba użyć ksylitolu, tylko troszkę mniej. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: croyance Re: Czy istnieje tort bez cukru?? IP: 87.112.55.* 23.04.09, 13:38 Kilka razy jadlam ciasta slodzone sokiem z winogron, ale nie wiem, czy sprawdza sie to przy tortach (w sumie czemu nie?) Odpowiedz Link Zgłoś
em_es Re: Czy istnieje tort bez cukru?? 23.04.09, 13:57 w żywieniu cukrzyka najważniejszy jest rozsądek, nie restrykcyjna dieta, bo taka nie musi występować, to kwestia indywidualna w każdym razie leczony cukrzyk ma insulinę i/lub inne leki, którymi reguluje cukier, więc zjedzenie porcji ciasta go nie zabije, pod warunkiem zachowania umiaru i pamiętania o lekach ;) bardzo dobrym wyjściem są ciasta z owocami, bo tu można cukru dać naprawdę mało, bez szkody dla smaku Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kara Re: Czy istnieje tort bez cukru?? IP: *.sopot.wirt.pl 27.04.09, 14:13 ja nie mogę jesć cukru (ale też nie jestem diabetykiem, wiec nie sprawdzam indeksu glikemicznego) i cały cukier w diecie zastepuję ksylitolem, to jest słodzik na bazie drewna z brzozy, ma te same właściwosci co cukier (oprócz karmelizowania:( i mozna z nim piec ciasta. jeśłi chodzi o kalorycznosc, to jest 9 razy mnie kaloryczny niż cukier. dobra, choć droga alternatywa dla cukru. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gosciu Re: Czy istnieje tort bez cukru?? IP: *.bredband.comhem.se 27.04.09, 15:30 A nie probowalas uzywac fruktozy? To nie jest zaden tam slodzik tylko naturalnie wystepujacy cukier w owocach i w przeciwienstwie do zwyklego cukru ma niskie GI Odpowiedz Link Zgłoś
em_es Re: Czy istnieje tort bez cukru?? 27.04.09, 15:47 fruktoza jest mniejszym złem od glukozy czy sacharozy, bo w przeciwieństwie do nich nie podnosi poziomu cukru we krwi, natomiast ma inną wadę: obciąża wątrobę, u cukrzyka zwykle chorą, z tej samej przyczyny słodziki typu aspartam wcale nie są cudownym rozwiązaniem - odrobina ciasta z fruktozą oczywiście nikogo nie zabije, niemniej nie można radośnie zamieniać cukru na fruktozę i zapomnieć o problemie, bo ona też niespecjalnie wskazana Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: panpaniscus Re: Czy istnieje tort bez cukru?? IP: *.dip.t-dialin.net 27.04.09, 15:32 Wiesz, ja mam cukrzycę T1. I piekę normalne ciasta, tylko daję niedużo cukru - zwykle połowę tej z przepisu. Mąka to też węglowodany i wbrew pozorom biała mąka zwykle podnusi glukozę we krwi równie szybko jak sacharoza ("cukier"). Tłuszcze nasycone też nie są najzdrowsze (często biorę olej zamiast masła), a jeśli używa się insuliny, to dobranie odpowiedniej dawki na połączenie dużej ilości tłuszczu i cukru jest trudne. Może zrób jakieś ciasto z owocami? Ostatnio robiłam tort na urodziny córki, biszkopt domowy przekładany bitą śmietaną zmieszaną z serkiem homogenizowanym + owoce. Albo biszkopt z makiem czy orzechami zamiast mąki (tort orzechowy/makowy), plus jakaś lekka masa. Jakiekolwiek ciasto zrobisz, to ta osoba (zwłaszcza jeśłi bierze insulinę) będzie wdzięczna za wskazówkę ile wymienników węglowodanowych jest w kawałku, który dostanie. Możesz to policzyć sumując WW wszystkich składników, tabelki znajdziesz w sieci powodzenia Odpowiedz Link Zgłoś
zyrafa46 Re: Czy istnieje tort bez cukru?? 27.04.09, 17:59 Jeszcze jest STEVIA REUBAUDIANA. Bardzo słodka, bardzo zdrowa. Mało popularna, ale można ją kupić w Polsce. Pozdrawiam, Żyra Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dana Re: Czy istnieje tort bez cukru?? IP: *.snofrid.com 27.04.09, 18:39 Ja od kilku lat nie slodze i nie uzywam w ogole cukru, a ciasta pieke na xylitolu. Jest drogi, fakt, ale zdrowy. Mojej mamie, ktora ma cukrzyce, nie skacze po nim w ogole cukier, a po wszelkich fruktozach i slodzikach owszem. Odpowiedz Link Zgłoś
em_es a gdzie ten xylitol się kupuje? 27.04.09, 19:01 znaczy w aptece, zielarskich, zdrowej żywności? bo już druga osoba w tym wątku zachwala i chętnie bym wypróbowała, w domu mam cukrzyka z opanowaną i raczej początkową cukrzycą, więc zmniejszenie ilości używanego cukru wystarczy, ale goszczę czasem i takich, co cukru w ogóle nie mogą używać - i dla nich chętnie bym nabyła coś nieszkodliwego, a słodziki i fruktoza odpadają Odpowiedz Link Zgłoś
wiedzma30 Re: Czy istnieje tort bez cukru?? 27.04.09, 19:10 Ksylitol za zdrowy nie jest... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dana Re: Czy istnieje tort bez cukru?? IP: *.snofrid.com 27.04.09, 19:50 Xylitol mozna na Allegro albo w sklepach ze zdrowa zywnoscia. A dlaczego wiedzma uwazasz, ze niezdrowy? Ja mam dobre doswiadczenia, mieszkam w Szwecji, tutaj dodaja go nawet do past do zebow, bo zwalcza prochnice. Wg mnie jedyny problem z ksylitolem to cena. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dana Re: Czy istnieje tort bez cukru?? IP: *.snofrid.com 27.04.09, 19:57 aha i jeszcze: mojej mamie lekarz zabronil w ogole jest owoce poza grejfrutami, bo maja za duzo cukru. Jak zje kisc winogron to od razu wychodzi w badaniu poziomu cukru, a ciasto na xylitolu zjada i nic. Tzn nie zebym robila xylitolowi jakas straszna reklame, staram sie w ogole ograniczyc spozywanie cukru do minimum, ale raz na czas chce poslodzic herbate albo upiec ciasto i xylitol wydaje mi sie najzdrowsza opcja. Odpowiedz Link Zgłoś
em_es Re: Czy istnieje tort bez cukru?? 27.04.09, 20:27 dziękuje za informacje, poszukam tego xylitolu, a przy najbliższej wizycie u diabetologa zapytam o ew. przeciwwskazania, fruktozy i słodzików, a szczególnie aspartamu, pani kategorycznie zakazała, zdrowiej (i prościej, wbrew pozorom) jest odwyknąć od słodkiego smaku w ogóle, niż posiłkować się w ten sposób co do owoców, to większość wcale nie ma niskiego indeksu glikemicznego, więc choć naturalne, to cukrzyk powinien je jeść z umiarem bo cukier podnoszą odczuwalnie, wspomniany przez Ciebie grejfrut ma niski indeks, ale już winogrona dwukrotnie wyższy, podobnie jak ananas czy arbuz Odpowiedz Link Zgłoś
bene_gesserit Re: Czy istnieje tort bez cukru?? 27.04.09, 20:01 W anglojezycznej Wiki napisali, ze jest zdrowy (pomaga w przyswojeniu wapnia, ponoc reguluje candidie itd), jednak w nadmiarze (kilkadziesiat gramow dziennie) moze powodowac rozwolnienie. Problem z tymi substytutami cukru jest taki, ze trudno zaufac nawet niby-to obiektywnym wynikom badan, bo zdarzalo sie juz tak, ze wielkie korporacje produkujace jedzenie powolywaly do zycia jakis instytut naukowy, ktory robil 'obiektywne' badania i obwieszczal wszem i wobec, ze jedzenie produktu X jest nie tylko bezpieczne, ale wrecz wskazane. Ja za ksylitolem nie przepadam - ma sie po nim dziwne uczucie chlodu w ustach. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dana Re: Czy istnieje tort bez cukru?? IP: *.snofrid.com 27.04.09, 20:20 Kazda rzecz w nadmiarze szkodzi. To jest suplement diety, uzywa sie go zeby nadac smaku, a nie wsuwac po kilkadziesiat gramow dziennie :) Odpowiedz Link Zgłoś
wiedzma30 Re: Czy istnieje tort bez cukru?? 28.04.09, 07:23 > dodaja go nawet do past do zebow, bo zwalcza prochnice Tyle, ze pasty do zebow raczej sie nie jada ;))) A tak o ksylitolu napisano: "Do niedawna jedynym znanym ubocznym efektem duzych dawek ksylitolu byla biegunka. Ale ostatnio badania wykazaly, ze duze dawki przyjmowane stosunkowo dlugo wywoluja nowotwory i uszkadzaja narzady u zwierzat, a dozylne podawanie ksylitolu ludziom jako zrodla energii powodowalo zaburzenia pracy watroby, nerek i mozgu. Obecnie jest pod kontrola FDA, a wiekszosc producentow amerykanskich dobrowolnie zaprzezstalo stosowania go" Osobiscie wole stevie... Odpowiedz Link Zgłoś
em_es a skąd zaczerpnęłaś te informacje? 28.04.09, 09:24 bo nie podałaś źródła cytatu, "napisano" to trochę mało, szczególnie jeśli dotyczy netu... bynajmniej nie próbuję złośliwie się czepiać, po prostu ciekawa jestem, bo mnie xyliyol zainteresował Odpowiedz Link Zgłoś
leew1 diabetyk może jeść normalny tort 27.04.09, 21:22 wystarczy,że przeliczy wymienniki węglowodanowe 20g tortu to 1 WW- i weźmie odpowiednią dawkę insuliny. zwykłej mąki 15g jest równe 10g cukru, ale aż 20 gramom czekolady. Nikt już od dawna nie robi czegoś takiego jak słodycze dla diabetyków, bo jak widać to nie ma sensu, a wszelkie słodycze licht są bardziej szkodliwe niż zwykłe. Odpowiedz Link Zgłoś
leew1 Re: diabetyk może jeść normalny tort 27.04.09, 21:24 P.S.mam dziecko, które ma cukrzycę od 5-tego roku życia Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Tadek Zamiast cukru slodzik :) IP: *.cable.ubr06.blac.blueyonder.co.uk 28.04.09, 00:44 Rozkruszyc i bedzie jako substytut cukru. Co wiecej znacznie zdrowszy, bo slodzik nie jest przeciez w zaden sposob trawiny ani wchlaniany przez organizm. Odpowiedz Link Zgłoś
em_es no genialne, nie ma co 28.04.09, 07:35 bzdury wypisujesz, można wiedzieć skąd czerpiesz takie "mądrości"? co gorsza, rozpowszechniasz je, a tym już możesz komuś zaszkodzić jakim to cudem słodzik miałby nie być trawiony i wchłaniany? wszelkie słodziki właśnie mocno obciążają wątrobę, która musi je przetworzyć, jedyną ich zaletą jest to, że nie podnoszą poziomu cukru we krwi, poza tym to paskudztwo, którego nie tylko cukrzyk, ale i zdrowy człowiek powinien unikać Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dana Re: no genialne, nie ma co IP: *.snofrid.com 28.04.09, 10:44 A ja jeszcze raz powtorze: kazda rzecz w duzych dawkach jest szkodliwa. Na tej samej zasadzie niebezpieczne sa np. wedliny, bo sa faszerowane antybiotykami albo modyfikowane genetycznie/pryskane warzywa. Zgadzam sie, ze najlepiej w ogole odzwyczaic sie od slodkosci, a jesli sie nie da to od czasu do czasu stosowac male ilosci. Odpowiedz Link Zgłoś
em_es ależ ja się z tym zgadzam ;) 28.04.09, 11:02 odezwałam się w temacie słodzików bo nie rozumiem radosnego podejścia do nich jako cudownego zamiennika cukru - bo wcale nie są obojętne dla organizmu, brak sacharozy w składzie to nie wszystko Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kara ksylitol, nowotwory?? IP: *.sopot.wirt.pl 05.05.09, 12:34 uzywam z konieczności od dosć dawna ksylitolu jako zamiennika cukru. zaleta jest taka, ze rzeczywiscie nie powoduje podniesienia poziomu cukru we krwi i można go uzywać jak cukru, chyba z wyjątkiem karmelizowania. w Finlandii ze wzgledu na niewielką ilosc buraka cukrowego używa się wiecej ksylitolu niz zwyklego cukru, więc to mnie do niego przekonuje. poza tym ksylitol jest też produkowany w naszym organizmie w dolnym odcinku przewodu pokarmowego , co prawda w niewielkich ilosciach, ale jest to substancja naszym organizmom znana... a co do stewii, nijak nie wyobrażam sobie, zeby mogła oslodzić tort, chyba że będziemy ją żuc i w tym czasie zagryzać niesłodkim tortem. i jeszcze jedno prosiłabym o podanie źródła dotyczącego szkodliwego działania ksylitolu, bo na razie nie mam podstaw, zeby zweryfikować pogląd dotyczący jego szkodliwości.... moze jednak chodzi o umiar? Odpowiedz Link Zgłoś
bene_gesserit Re: ksylitol, nowotwory?? 05.05.09, 13:20 Gość portalu: kara napisał(a): > a co do stewii, nijak nie wyobrażam sobie, zeby mogła oslodzić tort, > chyba że będziemy ją żuc i w tym czasie zagryzać niesłodkim tortem. Mozna w Polsce kupic stewie w postaci drobnego proszku, producenci zachwalaja, ze w tej postaci idealnie sie nadaje do wypiekow. Odpowiedz Link Zgłoś
linn_linn Re: ksylitol, nowotwory?? 05.05.09, 14:33 Chodzi o ilosc. Dawka bezpieczna to podobno 40 g dziennie. A zdania sa podzielone. Sama mowisz o karmelizowaniu, ja znaazlam informacje o pieczeniu. Linki podawalam. Niestety najwiecej informacji w necie pochodzi od producentow i dystrybutorow, a na nich nie bardzo mozna polegac. Odpowiedz Link Zgłoś