Dodaj do ulubionych

ranking potraw wigilijnych

IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 03.12.03, 12:24
(z mazowieckiego)
1.Pierogi smażone na specjalnie kupowanym raz w roku oleju
2. Smażone grzyby suszone,panierowane w mące

3. niestety dalej mam problem, karpia nie lubie choc raz na kilka lat zdarza
sie super zrobiony.
Obserwuj wątek
    • Gość: kaska Re: ranking potraw wigilijnych IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.12.03, 12:50
      co to jest ten specjalny olej? (ja oleji wcale nie uzywam, tylko oliwe jednak)

U mnie na 1 miejscu wielkie ucha w barszczu
      i na 2. karp - bo zawsze jest genialny;-)
      • Gość: giezik Re: ranking potraw wigilijnych IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 03.12.03, 13:11
        to jest olej rzepakowy, taki ciemny sprzedawany na targach, bywa w Herbapolu
        • Gość: kaska Re: ranking potraw wigilijnych IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.12.03, 13:17
          aha, rozumiem. Moze byc dobry.
          • Gość: giezik Re: ranking potraw wigilijnych IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 03.12.03, 13:26
            dobry, DOBRY???, jest pyszny, a jaki kolor ,mmm?
            • Gość: jolcia Re: ranking potraw wigilijnych IP: *.x-net.gliwice.pl 17.12.03, 08:39
              ale lepszy jest jeszcze olej lniany z czasów dzieciństwa pamietam wyciskamy był
              w specjalnych prasach na wsiach moze gdzies takie jeszcze są kto wie niech się
              odezwie
        • Gość: Quest Re: ranking potraw wigilijnych IP: 217.153.142.* 03.12.03, 13:32
          A nie powinien być przypadkiem lniany ?????
      • Gość: Annette Re: ranking potraw wigilijnych IP: *.pl.ibm.com / *.de.ibm.com 03.12.03, 13:42
        U mnie w domu to olej lniany - bardzo specyficzny smak i zapach. Pycha!
        • Gość: chris Re: ranking potraw wigilijnych IP: *.icpnet.pl 04.12.03, 16:46
          u mnie tez lniany - uwielbiam to!
      • parr MOCZKA!!! 15.12.03, 11:08
        Nie pierogi,grzyby,ryby i inne potwory.Kwintesencją potrawy wigilijnej jest
        MOCZKA drodzy Państwo.Zapraszam na Sląsk i spróbowanie tego cuda kuchni.

pzdr

P.S. Juz nie moge sie doczekać świąt i ... moczki :-)
        • szlutek Re: MOCZKA!!! 15.12.03, 13:44
          Dwa lata temu ,będąc w Niemczech spędziłem jeden dzień świąt u rodziny
          pochodzącej ze Śląska , gdzie miałem okazję spróbowania moczki ,rewelacja .
          Jestem za przyznaniem miejsca w czołówce .
        • Gość: krystyna_jl Re: MOCZKA!!! IP: *.210.39-62.rev.gaoland.net 15.12.03, 22:55
          ... Parr, co to jest "MOCZKA"?.
          • Gość: korektorka Re: MOCZKA!!! IP: *.berwynlibrary.net 17.12.03, 00:55
            a ja jestem w tej chwili w Chicago, i choc nie da sie tu kupic
            prawdziwego "piernika na moczke" to i tak ja robie - z meksykanskich piernikow
            o nazwie "prosiaczki"! (sa w ksztalcie swinek). Moja amerykanska przyjaciolka
            uwielbia tak jak ja, do tego stopnia, ze zmusila mnie, zebym zrobila na dwa
            tygodnie przed swietami - i mamy teraz w lodowce duzy garnek, z ktorego ubywa w
            blyskawicznym tempie! watpie nawet, czy cos zostanie do swiat; chyba bede
            musiala zrobic drugi raz!

Poza tym lubie zupie "konopiotke" ("siemieniotke"), ale tutaj nie moge nigdzie
            kupic konopii... :(
    • izalil Re: ranking potraw wigilijnych 03.12.03, 12:50
      pierogi z kapustą i grzybami, wyłącznie odsmażane

i długo, długo nic

pozdr
    • Gość: Nina Re: ranking potraw wigilijnych IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.12.03, 12:54
      Barszcz z uszkami
      Pierogi z kapustą i grzybami
      Ryba po grecku
      Uwielbiam to!!!
    • maniaczytania Re: ranking potraw wigilijnych 03.12.03, 12:56
      1. Barszcz z uszkami
      2. Kutja
      3. Pierogi z kapusta i grzybami
      4. Golabki z kasza gryczana
      5. Groch z kapusta
    • ktys1 Re: ranking potraw wigilijnych 03.12.03, 13:00
      śledzie przekładane uduszonymi grzybkami suszonymi z cebulką
      szczupak faszerowany
      karp w galarecie
      pierogi z grzybami smażone na oleju + barszczyk grzybowy w filiżance
      kapusta z grzybami
      pozdrawiam krysta
    • atlantis75 Re: ranking potraw wigilijnych 03.12.03, 13:31
      Z warmińsko-mazurskiego :) Specjały mojej Mamy:
      1. Kapusta postna z grzybami i sliwkami suszonymi - moje ulubione danie, pycha! :)
      2. Wigilijny karp w winie - mniam, mniam...
      3. Tatar z łososia - bardzo dobry

Zgłodniałam...
      • Gość: monia Re: ranking potraw wigilijnych IP: *.rzeszow.sdi.tpnet.pl 15.12.03, 13:24
        TATAR Z ŁOSOSIA!!!!GDZIE TY CZŁOWIEKU ŻYJESZ!!!!!!!!!?????????WIESZ WOGÓLE CO
        TO JEST WIGILIA JEZELI JADASZ TATAR Z ŁOSOSIA JAKO DANIE WIGILIJNE???????!!!!
        • Gość: Tess Re: ranking potraw wigilijnych IP: *.telia.com 15.12.03, 22:38
          ,,monia,,,,
          TATAR Z LOSOSIA JEDZA W SKANDYNAWI.....
        • Gość: iga Re: ranking potraw wigilijnych IP: *.internetdsl.tpnet.pl 16.12.03, 17:11
          przepraszam a co jest nie tak z tatarem? ja nie widze przeszkod choc u mnie na
          wigilie sie tatara nie robi bo jest tyle innych pychotek ze nikt by nie jadł.
        • betinka8 Re: ranking potraw wigilijnych 23.12.03, 13:36
          Monia , a Ty może wiesz co to jest łosoś?????????!!! To dziecko drogie taka
          RYBKA!!!!!
    • apolka Re: ranking potraw wigilijnych 03.12.03, 13:41
      Ojej, nie wiecie co tracicie :o), u mnie w domu (i reszty rodziny...) wigilię
      zaczyna, pomijając opłatek, FASOLA Z KOMPOTEM Z SUSZONYCH OWOCÓW czyli kilka
      łyżek ugotowanej białej fasoli zalewa się w talerzu kompotem. To jest pyyyyszne!
      A potem oczywiście barszcz czerwony z uszkami z grzybami, grzybowa z łazankami,
      karp, kapusta z grzybami lub pierogi (z kapustą i grzybami), woda śledziowa,
      kutia, piernik, uff, już nie mogę sie doczekać...

A.
      • Gość: bruno co to woda śledziowa? IP: 217.11.133.* 04.12.03, 10:50
        Pierwsze słyszę.
        • apolka Re: co to woda śledziowa? 04.12.03, 14:28
          Najkrócej mówiąc, postny chłodnik. Gotuje się wodę z liściem laur. i zielem
          ang. i studzi. Osobno sieka się kilka cebul (półksiężyce), przekłada do miski,
          soli, ugniata i odstawia, żeby zmiękła i puściła sok. Do wystudzonej wody
          przekłada się cebulę z sokiem, dodaje kwaśnej śmietany (ma być idealnie biało,
          żadnych przeźroczystości), doprawia pieprzem, sokiem z cytryny i, ewentualnie,
          jeszcze solą. Całość musi być dobrze kwaskowata i mocno schłodzona (min. 2h w
          lodówce). Podaje się z gorącymi, kraszonymi masłem i cebulką ziemniakami. A
          teraz o zazwie, otóż kiedyś (a może w dalszym ciągu niektórzy tak robią?)
          dodawało się zamiast śmietany (post i śmietana?! ;o) ) rozgnieciony widelcem
          mlecz ze śledzi. Poza tym, nieobowiązkową wkładkę, tak kiedyś jak i dziś
          stanowi dzwonko śledzia (zamarynowanego wcześniej w kwaśnej zalewie). Acha,
          zamiast soku z cytryny niektóży używają octu.
          W moim rodzinnym domu woda śledziowa w wersji współczesnej pojawiała się nie
          tylko w wigilię ale również stanowiła wiele piątkowych obiadów. Teraz delektuję
          się nią jedynie raz do roku, na wigilii u rodziców. Jeśli ktoś lubi chłodniki
          to zachęcam do spróbowania, niekoniecznie w wigilię (bo wtedy musi być
          tradycyjnie :-)).
          Pozdrawiam
          • Gość: Jarecka Re: woda sledziowa ! ktoś o niej słyszał??? IP: 62.121.73.* 12.12.03, 21:17
            Robiła wode sledziowa moja babcia - w wersji z octem, mleczem i dzwonkiem
            śledzia. Potem, rzadko, moja mama dla swojego brata. Jego zona nie umiala i nie
            chciala się nauczyć ( z tym, że miała inne zalety), a mój ojciec też chyba nie
            był entuzjastą, u niego w domu czegoś takiego się nie jadało. Wiec jak mama
            miała śledzie i odpowiedni nastrój to dzwoniła do swojego brata do pracy. Na
            hasło:woda sledziowa rzsucał wszystko i przyjeżdzał natychmiast. Tak sobie
            potem siedzieli i zajadali ten specjał, pogadując, wspominając...Mnie się te
            woda sledziowa wydawała mało wytworna, mówiąc oględnie, i zasadniczo tego nie
            jadłam. Nikt mnie zresztą nie namawiał, bo to było bardziej dla twardych ludzi
            niż dla małych dzieci. Jak wyrosłam na twardziela - to mama i jej brat już tych
            sabatowych spotkań nie urządzali, pozostało wspomnienie ostrego zapachu.
            Przypadkiem parę dni temu zgadaliśmy się z ojcem o wodzie i zastanawialiśmy
            się, jak się ją robi? Bo, wyobraźcie sobie, nie ma już kogo zapytać...
            W tym, co piszesz, apolka, wszystko mi się zgadza. Serdecznie dziękuję. HJ
      • aguszak Re: ranking potraw wigilijnych 12.12.03, 14:13
        apolka napisała:

> woda śledziowa,

O jejku! A cóż to?
        ;)))
        • aguszak P.S. Już wiem :) n/txt 12.12.03, 14:16
          aguszak napisała:

> apolka napisała:
          >
          > > woda śledziowa,
          >
          > O jejku! A cóż to?
          > ;)))
          >
      • Gość: lu Re: ranking potraw wigilijnych IP: *.adsl.proxad.net 14.12.03, 19:43
        Rany... a co to za region???
        • Gość: lu Re: ranking potraw wigilijnych IP: *.adsl.proxad.net 14.12.03, 19:50
          Rozwine swoje pytanie, zeby bylo zrozumiale: w jakim regionie jada sie te
          pysznosci: woda sledziowa i kompot z fasola (jako zupa)???
          • apolka Re: ranking potraw wigilijnych 15.12.03, 09:50
            To naprawdę są pyszności!
            Obecnie mieszkamy w Częstochowie ale moja mama pochodzi ze świętokrzyskiego
            (okolice Nowej Słupi) a tato - tutejszy (wychował się na wsi, ok. 20 km od Cz-
            wy) :o). Woda śledziowa przywędrowała z rodziny taty, mama się nauczyła i
            czasem to ona ją przyrządza, fasola z kompotem, sama nie wiem, dopytam ... :o)
            pozdrawiam, A.
            • Gość: lu Re: ranking potraw wigilijnych IP: *.adsl.proxad.net 15.12.03, 14:35
              Dziekuje Apolka :)) Ta dyskusja pokazuje, ze w Polsce, ktora wydaje sie
              homogeniczna mamy jednak sporo regionalnych tradycji. Zastanawiam sie tylko czy
              np. rodzina Twojego taty nie pochodzi jeszcze z innej czesci Polski i to
              stamtad sa te specjaly (mam kilka kolezanek z okolic Czestowchowy, nigdy zadna
              nie wspominala o takich potrawach). Pozdr.
              • bebiak Re: ranking potraw wigilijnych 18.12.03, 23:11
                Gość portalu: lu napisał(a):

> Dziekuje Apolka :)) Ta dyskusja pokazuje, ze w Polsce, ktora wydaje sie
                > homogeniczna mamy jednak sporo regionalnych tradycji. Zastanawiam sie tylko
                >czy np. rodzina Twojego taty nie pochodzi jeszcze z innej czesci Polski i to
                > stamtad sa te specjaly (mam kilka kolezanek z okolic Czestowchowy, nigdy
                >zadna nie wspominala o takich potrawach). Pozdr.

Cześć, witam Was. Moja babcia pochodziła z Płocka i stamtąd przywiozła do
                Warszawy wodę śledziową. Tradycję jej robienia przejęła moja mama, a ja - choć
                ją uwielbiam - niestety nigdy nie próbowałam jej zrobić. Kiedy jeszcze
                mieszkałam z mamą jadałam kilka razy w roku z zupełnie suchymi ziemniakami a
                teraz w zasadzie jadam tylko w Wigilię. I wiecie co zauważyłam, że Wigilia (w
                sensie potraw) u mojej mamy to dla mnie i mojego brata przede wszystkim ta woda
                śledziowa (i kluski z makiem i wieloma bakaliami). Natomiast mojemu mężowi i
                żonie brata zdecydowanie ta potrawa nie smakuje i już (wcześniej jej nie
                znali). Mój teść dostaje drgawek na sam widok miski z tą wodą i nie pojmuje jak
                można w Wigilię gotować ziemniaki. Wychodzimy z założenia, że to dlatego, iż
                nie jadali jej od zawsze tak jak my. Jak dobrze, że już wkrótce Wigilia!
                Ciekawych Świat dla wszystkich Was. B.
    • kdd Re: ranking potraw wigilijnych 03.12.03, 15:22
      Moje ukochane potrawy z kuchni mojej Mamy:

1. Karp w galarecie
      2. Barszczyk czerwony z uszkami z farszem z grzybów suszonych (oczywiście hand
      made).
      3. Pierogi z kapustą i grzybami.
      4. Śledzie (nie mogę się zdecydować czy ten w oleju z cebulką, pieprzem i
      rodzynkami, czy w śmietanie z cebulką i jabłkiem).
      • kdd Re: ranking potraw wigilijnych 03.12.03, 15:48
        Aha i jeszcze ryba po grecku!!!! Może nawet przed śledziami.
    • hania55 Re: ranking potraw wigilijnych 03.12.03, 15:47
      1. Barszcz z uszkami
      2. Kapusta z grochem i z grzybami
      3. Karp z pieca
      4. Karp po żydowsku

Na ten zestaw czekam cały rok :-)
      • Gość: T. Re: ranking potraw wigilijnych IP: *.proxy.aol.com 03.12.03, 22:48
        Karp dwukrotnie?...
        • hania55 Re: ranking potraw wigilijnych 04.12.03, 10:20
          Gość portalu: T. napisał(a):

> Karp dwukrotnie?...

Tak, bo karp po żydowsku i karp z pieca to dwa różne światy smakowe :-)
          • Gość: Aga* Re: ranking potraw wigilijnych IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.12.03, 15:56
            A przepis na karpis z pieca ja poproszę :)

Moje typy:
            - barszcz na prawdziwym zakwasie z maleńkimi uszkami,
            - śledzie wszelkiej maści (u nas zawsze ze trzy rodzaje, z czego tylko w oleju
            corocznie),
            -paluchy z pure ziemniaczanego do ryby (zamiast ziemniaków
            - no i pierogi z kapustą i grzybami,
            - łamańce z makiem
      • Gość: krzysztof Re: ranking potraw wigilijnych IP: *.smrw.lodz.pl 14.12.03, 19:13
        Haniu, daj przepis na karpia z pieca

pozdrawiam
        • Gość: Aga* Re: ranking potraw wigilijnych IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.12.03, 09:10
          Przepis Hani jest tutaj: forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?
          f=77&w=9629843&a=9630062
          • Gość: Krzysztof Re: ranking potraw wigilijnych IP: *.smrw.lodz.pl 15.12.03, 19:28
            Dzięki Aga ale ten adres jest niedostępny.
            Sorki
            Krzysztof
            A obiecałem żonie,że zdobędę ten przepis
            Pozdrawiam
            • Gość: Aga* Re: ranking potraw wigilijnych IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.12.03, 12:40
              No to jeszcze raz próbuję :)
              forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=77&w=9629843&a=9630062
              Gdyby były problemy przepis jest w moim watku z 12.12.2003 pt. "do hani55 -
              karp pieczony"
              • Gość: krzysztof Re: ranking potraw wigilijnych IP: *.smrw.lodz.pl 20.12.03, 18:18
                Wielkie dzięki Aga.
                Pozdrawiam i życzę zdrowych i spokojnych świąt.
    • kdd Re: ranking potraw wigilijnych 03.12.03, 15:52
      A mąż mojej kuzynki nie cierpi ryb, grzybów i kapusty. I kuzynka zawsze dla
      niego szykowała na Wigilię jakieś mięcho. :(((((((((((
      • szlutek Re: ranking potraw wigilijnych 15.12.03, 13:54
        Mam zięcia Niemca i on w czasie wigilii dla poszanowaqnia naszej tradycji
        nawciska się najpierw naszych potraw (jest to uwertura) a następnie przysępuje
        do konsumcji cznycla cielęcego z kluskami francuskimi .( i , o dziwo sam to
        sobie przygotowujei to chyba jeden , jedyny raz w roku.
    • Gość: mad Re: ranking potraw wigilijnych IP: *.acn.waw.pl 03.12.03, 16:12
      Bezapelacyjnie pierogi z kapustą i grzybami. Mam specjalną strategię wigilijną.
      Oszczędzam się ze wszystkim potrawami i czekam, jak na stół wjeżdżają pierogi
      wszyscy mają dość, a ja jestem w formie i jem jem jem.... A i następnego dnia
      nim się wszyscy pobudzą wyjadam zimne z lodówki i zagryzam serniczkiem z
      mlekiem. Mniam
      • slotna Re: ranking potraw wigilijnych 20.12.03, 19:24
        Taaak;))) Identycznie robię, z tym, że najpierw jeszcze muszę wrąbać pełny
        talerz zuby grzybowej z łazankami produkcji mojego dziadka - coś cudownego i
        tylko ten raz w roku... a potem wjeżdżają różne rzeczy, które symbolicznie
        skubię i PIEROGI;))) Zawsze makabrycznie sklejone, niezależnie od tego, kto je
        wykonał i ile wylał na nie tłuszczu, zawsze delikatne i pyszne, pyyyszne,
        mniam;) Już się nie mogę doczekać;) Moja mama rzuca się na karpia (wstrętny
        ościsty mularz, ble-e), babcia z dziadkiem jedzą wszystkiego po trochu, z
        umiarem, brat jak go najdzie, a ja nic, tylko pastwię się nad pierogami.
        O Boże. Niech ta Gwiazdka już zabłyśnie, jakoś długo to trwa w tym roku;)
    • Gość: Mniam Re: ranking potraw wigilijnych IP: *.range217-44.btcentralplus.com 03.12.03, 22:43
      Ryba po grecku Mamusi
      Zupa grzybowa z lazankami
      I mnostwo pysznych ciast!
      • szlutek Re: ranking potraw wigilijnych 15.12.03, 14:00
        U nas musi być obowiązkowo karp faszerowany w galarecie , a ja jako jedyny
        przy stole muszę mieć obowiązkowo parę porcji śledzia solonego smażonego w
        cieście (doskonały na podostrzenie apetytu).Po nim to nawet wypiję kompot z
        suszu za którym nie przepadam.
    • sabba powiedzialabym.. 04.12.03, 10:56
      braszcz z uszakmi ale sie przyznam i powiem raczej uszka z barszczu:))) A potem
      groch z kapusta, karp smazony, faszerowane pieczarki, no i kutia. I sernik. Aha
      no i te wszytkie sosy, tatarski, chrzanowy, buraczki:))
    • Gość: renata U nas !! IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 04.12.03, 13:58
      W naszym domu dominują dwie potrawy. Dominują pod względem wielkości gara w
      jakim są przygotowane. Bo pożeramy tego taką ilość i nigdy nam nie jest za
      dużo. Co roku mama wyciąga większy gar. Bo na te dania zjeżdżają się bracia
      mamy i wpychają do bólu. Jest to Kapusta kiszona z czerwoną fasolą oraz karp
      duszony z cebulą i masłem. Są to przepisy jeszcze ze wschodu i są przekazywane
      z dziada pradziada a raczej z prababki na babkę. Są jeszcze inne dania ale nam
      nigdy dosć tych dwóch. Jeszcze są pyszne krokiety z kapustą i grzybami oraz
      barszcz czerwony na zakwasie też specjalny przepis z kresów i co ciekawe wywar
      jest na boczku. I tak było u nas w rodzinie od pokoleń.
      www.rodzinali.republika.pl
      • denay Re: U nas !! 04.12.03, 15:17
        U nas zawsze przebojem jest barszcz w wykonaniu Taty, co do ilosci uszek tekst
        mojej Mamy sprzed kilku lat: "W normalnej rodzinie wystarczyloby 50 uszek, a
        ja juz lepie 120 sztuke" - Mama ma manie liczenia wszelakich pierogow, dodam,
        ze rodzina 5-osobowa.
        No i jako, ze ja ze wschodu obowiazkowa kutia.
    • czarna_mandarynka Re: ranking potraw wigilijnych 04.12.03, 16:52
      Pierwsze miejsce bezapelacyjnie zupa rybna. Zadne tam barszcze, uszka, kapusty.
      Zupe rybna jem raz w roku, wlasnie w Wigilie i chociaż za nia przepadam i
      zawsze kusi mnie zeby ugotować z innej okazji, jestem twarda - jak tradycja to
      tradycja;)
      • waldek58 Re: ranking potraw wigilijnych 05.12.03, 14:58
        jeża? przez lejek
    • baaaa Re: ranking potraw wigilijnych 05.12.03, 11:36
      Barszcz grzybowy z pierogami z kapusta i grzybami!!!!!
      Kluski z makiem
      prawdziwki zmazone z jaku i bulce
      Ach, juz sie nie moge doczekac:)
      • Gość: Ate Re: ranking potraw wigilijnych IP: *.po.opole.pl 17.12.03, 10:57
        Jezu!! - Barszcz grzybowy, pierogi z kapustą i grzybami, kluski z makiem,
        PRAWDZIWKI SMAZONE W JAJKU I BULCE - dłużej tych tortur nie nie zniosę
        Pozdrowienia
        Ate
    • dziuunia Re: ranking potraw wigilijnych 05.12.03, 13:46
      W wigilię jestem monotematyczna i zajadam się wyłacznie smażonymi pierogami z
      kapustą i grzybami oraz pierogami z makiem też smażonymi.Karpia nie lubię więc
      rybkę jem tak symbolicznie dla przełamania smaku i jest to przeważnie dorsz po
      grecku.Popijam kompotem z suszu.A jak byłam mała to zawsze czekałam na zupę z
      owoców suszonych.Podawała to jedna z moich babć i był to właściwie kompot z
      domowym makaronem.Ale teraz pierogi wygrywają:)
      • Gość: asia Re: ranking potraw wigilijnych IP: *.slupiec.sdi.tpnet.pl 05.12.03, 16:22
        pierwsze miejsce zajmuje karp smażony w śmietanie z cebulą ,coś pysznego jeszcze
        lepszy jest na następny dzień.
    • Gość: e Re: ranking potraw wigilijnych IP: *.icpnet.pl 06.12.03, 14:07
      1. grzybowa
      2. pierogi
      3. kompot

za gołąbkami nie przepadam, barszcz owszem ale grzybowa lepsza, za karpiem tez
      nie bardzo
      ale chętnie zrobiłabym coś nowego, bo u nas jest mix kresowo-podkarpacki,
      właściwie nie jadamy potraw typowo wielkopolskich, mimo, że tu mieszkamy.
    • czekolada72 Re: ranking potraw wigilijnych 06.12.03, 14:56
      1. barszcz czerwony (kiszony z surowych burakow) z uszkami z suszonych
      grzybków)
      2. żyrek bialy, bardzo postny, z ziemniakiem
      3. zuoa grzybowa z lazankami, nie zabielana
      4. kapusta biala, kiszona , z grzybami
      5. czerwona kapusta z fasolką
      6. kompot z suszonych sliwek
      7. kutia
      a do tego - rozmaicie, ale musi byc 12 potraw, kazdy cos przez pokolenia
      wnosil, to co smakowalo, lub ktora gospodyni byla bardziej uparta - to
      zostawalo na dluzej.
      Jedna babcia podawala zupe rybna, karpia po zydowsku - babcia umarla, a choc
      rodzina sie zachwycala - nikt przepisu nie spisala
      Druga babcia - karp smazony w jajku i mace, kluski z makiem, pierogi z
      grzybami i kapusta - nao za tym to akurat zupelnie nie przepadam
      Tesciowa - karp w galarecie, barszcz czerwony na wywarze, gołabki ze smietaną -
      kuchnia lwowska
      A ja dodaje rozmaite odmiany sledzików, wyszperane przepisy na rybki - ale
      musi byc 12!
      Pozdrawiam
      • Gość: Ewa Re: ranking potraw wigilijnych IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.12.03, 15:39
        barszcz z uszkami (kiszony)
        3 rodzaje pierogów (ruskie, kapustą kiszoną i grzybkami, z kapustą słodką i
        grzybkami)
        gołąbki z grzybami i sosem grzybowym
        karp panierowany
        kapusta z grochem
        kompot z suszonych owoców
        kutia
        Życzę wszystkim Wesołych i Pogodnych Świąt i dużo prezentów
        • Gość: mika Re: ranking potraw wigilijnych IP: *.net 11.12.03, 16:14
          Po wigilijnym obżarstwie ratuje mnie kompot z suszonych
          jablek,gruszek,sliwek,moreli i fig,pycha.
          Niektóre zestawy dań są trochę dziwne,jeśli uszka są w barszczu to jeszcze
          możecie jeść pierogi z grzybami.I u nas zupełnie nie je się kapusty w wigilię.
          • Gość: N.C. Re: ranking potraw wigilijnych IP: *.satkabel.com.pl / *.walbrzych.dialog.net.pl 11.12.03, 17:48
            Na Wigilię tradycyjnie w moim domu: pierogi z kapustą i grzybami, barszcz z
            uszkami i grzybami, śledzie, rodzina dodatkowo wcina karpia, ale ja go nie
            ruszam. Obowiązkowo kluski z makiem. W rodzinie ęża podaje się ziemniaki, coś w
            rodzaju piure, bardzo pieprzne, przesmażone na oleju. Nigdzie więcej takiej
            potrawy nie jadłam. A na Zamosczyźnie, w rodzinie mojej Mamy, na Wigilię
            obowiąowe były gołąbi, ale nietypowe. Z kapusty kiszonej w całych główkach, z
            farszem z kaszy i grzybów. Pychtka! Do tego dobry, postny drink. Wiadomo,
            pstny, bo czy ktoś widział chociaż odrobinę tłuszczu w alkoholu? :-)))
            Pzdrawiam forumowiczów już bardzo świątecznie :-))))))
    • Gość: bibia Re: ranking potraw wigilijnych IP: *.rybnet.pl / *.rybnet.pl 11.12.03, 22:03
      konopiotka
      makówki
      moczka
      karp smażony
      kapusta z grzybami
      • Gość: kometa Re: ranking potraw wigilijnych IP: 80.72.34.* 11.12.03, 22:07
        W tym roku GOLONKA
        • segovia Re: ranking potraw wigilijnych 12.12.03, 01:41
          a ja tęsknię za:
          - pierogami z kapustą i grzybami
          - śledziem po hawajsku
          - rybą po grecku
          - smażonym karpiem
          i pewnie się nie zawiodę :)

nie mam szans na:
          - sałatkę z owoców, fasoli, hmm takich jakby fasolek przypominających orzeszki
          i jeszcze czegośtam - wszystko dość pikantne - moja mama robiła niesamowitą,
          zawsze na wigilię :)
          - tort makowy mojej babci - ehhh... może kiedyś też mi TAKI wyjdzie
          • beba3 Re: ranking potraw wigilijnych 13.12.03, 23:53
            Fasolka przypominajaca orzeszki to ciecierzyca czyli cieciorka. Pycha!!!
    • cls Re: ranking potraw wigilijnych 12.12.03, 10:24
      Gołąbki z kaszą!

i długo, długo nic.
      Później to już to co wszyscy...
      • ry-bka Re: ranking potraw wigilijnych 12.12.03, 10:57
        podstawa to dla mnie kluski z makiem - czyli lazanki, mak rodzynki a to
        wszystko lekko slodkie- pycha!!!1
        • milva3 Re: ranking potraw wigilijnych 15.12.03, 09:14
          ry-bka napisała:

> podstawa to dla mnie kluski z makiem - czyli lazanki, mak rodzynki a to
          > wszystko lekko slodkie- pycha!!!1
          Nooo uwielbiam w Tucholi
    • Gość: Amadea Re: ranking potraw wigilijnych IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 12.12.03, 10:33
      karp smażony w panierce- uwielbiam karpia- zawsze z mamą jemy go najwięcej
      krokiety z kapustą i pieczarkami
      naleśniki- drobno pokrojone grzybki, smazona cebula , sól i pieprz -
      przysmażane
      pierogi z kapusta kiszona i grzybami
      kapusta z grochem
      zupa grzybowa
      barszcz z uszkami
      kompot z suszu
    • Gość: Anka31 Re: ranking potraw wigilijnych IP: 81.219.66.* 12.12.03, 13:29
      W moim rodzinnym domu jadało się następujące potrawy:
      1. Barszcz czerwony z grzybami
      2. Uszka z grzybami
      3. Ryba smażona
      4. Ziemniaki kraszone cebulką usmażoną na oleju prawdziwym
      5. Śledzie w oleju
      6. Racuchy
      7. Kompot z suszu
      8. Kapusta z grzybami
      9. Groch z miodem lub sam jako dodatek do barszcu
      10. Kluski z makiem
      11. Śledzie w miodzie
      12. Chleb
      A najważniejszy jest opłatek.
    • keltoi GRZYBY !! 12.12.03, 13:53
      Grzyby smażone w śmietanie - bezapelacyjnie najdebeściejsze z możliwych !!
      No i może jeszcze pierogi z mięsem .. i grzybami. :D
      • Gość: giezik ranking wstepne podsumowanie IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 12.12.03, 14:20

Ranking wygląda jak nastepuje. Ponieważ częśc potraw to pewnie jest to samo pod
        innymi nazwami nie biorę odpowiedzialności, za rzetelność (pomijałem
        wymienianie 12 potraw brałem tylko te z przodu). Wszystkich miłośników karpia
        przepraszam za wrzucenie do jednego wora – smażonych duszonych i wszelkich
        postaci nie w galarecie). Niemniej jednak bezapelacyjnie THE WINNER IS:

pierogi smazone z kapustą i grzybami 16

barszcz z uszkami 13
        karp (różne wersje, smazone, duszone, pieczone- nie w galarecie) 12
        kutia 6
        groch z kapustą 5
        kapusta z grzybami 5
        kompot z suszonych owoców 5
        ryba po grecku 5
        zupa grzybowa z łazankami 5
        barszcz grzybowy 3
        kluski z makiem 3