Dodaj do ulubionych

Jajka gotowane: do czego?

IP: *.proxy.aol.com 04.12.03, 00:04
Wiadomo: do żurka lub szczawiowej, do sałatek, na drugie w sosie chrzanowym i
szpinakiem. Co jeszcze, jakieś ciekawe pomysły?
Obserwuj wątek
    • kasiulek10 Re: Jajka gotowane: do czego? 04.12.03, 00:43
      Do pasty z majonezem i szczypiorkiem i żółtym serkiem.
    • Gość: anya.s Re: Jajka gotowane: do czego? IP: *.ap.plala.or.jp 04.12.03, 00:49
      Sasiadka z Etiopii dodawala gotowane jajka (w calosci) do bardzo ostrego care.
      W Japonii jajka wchodza w sklad oden'u - tzn jednogarnkowego dania - wywar na
      kombu i dashi (rybny rosol) + dluga rzodkiew, satoimo (kleiste ziemniaki) +
      koniaku (pochodzenia roslinnego z niemal 0 liczba kalorii?) + najrozmaitsze
      klopsy i placuszki rybne i warzywne. Wszystko to razem gotowane i zjadane z
      ostra musztarda karashi.

Ania
      • Gość: P. Re: Jajka gotowane: do czego? IP: *.proxy.aol.com 04.12.03, 01:12
        Moja ulubiona kuchnia.
    • quba Re: Jajka gotowane: do czego? 04.12.03, 07:22
      Gość portalu: Pichciarz napisał(a):

> Wiadomo: do żurka lub szczawiowej, do sałatek, na drugie w sosie chrzanowym i
      > szpinakiem. Co jeszcze, jakieś ciekawe pomysły?

do barszczu
      do ogórkowej
      do kanapek z lososiem
      do "suchego praowiantu" na wycieczke
      do ćwikły
      do wielkanocnego sniadania
      do grania w Wielkanoc (kto stlucze swoim - cudze jajko ten wygrywa)
      do salatki jarzynowej
      do salatki z tunczykiem
      do sosu koperkowedo
      do sosu ogorkowego
      do chrznowego
      do kruchego ciasta - starte żółtko

no i nie wiem juz
      pozdrowka

:)
      • Gość: wini3 Re: Jajka gotowane: do czego? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.12.03, 08:16
        Do kulebiaka, kotleciki z jajek, po nelsońsku , do żydowskiego kawioru i do
        wszystkich poprzednich zastosowań i pewnie wielu innych.
        • Gość: Lobelia Re:żydowski kawior IP: 195.187.102.* 04.12.03, 09:01
          Zaintrygowało mnie - co to jest żydowski kawior? I jak się to robi oczywiście...

Co do zastosowań jajek na twardo - jeszcze przychodzi mi do głowy nadzienie do
          klopsa, albo kotletów mielonych. Do faszerowania kapeluszy pieczarek. U mnie w
          domu robi się też panierowane krokieciki (z dużą ilością zieleniny) - jak
          nadzienie do jajek faszerowanych, tylko nie napycha się tego w skorupki, a
          formuje placuszki, panieruje i smaży - bardzo dobre na zimno z majonezem. Moja
          babcia wpadła na ten pomysł w młodości, bo jej się nigdy skorupki do jajek
          faszerowanych nie chciały ładnie przekroić.
          • kdd Re:żydowski kawior 04.12.03, 10:10
            Składnikami kawioru po żydowsku są: wątróbki drobiowe + cebula + jajka +
            rodzynki + płatki migdałów. Cebulkę drobno kroisz i szklisz na patelni.
            Wątróbkę podsmażasz tak żeby nie była krwista. Wątróbkę drobniutko siekasz,
            łączysz z cebulką, ugotowanymi na twardo jajkami (też drobno posiekanymi),
            rodzynkami (trzeba sparzyć i osuszyć)i migdałami (delikatnie podprażonymi na
            patelni). Smacznego.

Jajka dodaje się do chłodników
            Moja mama daje również do zabielanego barczczu z buraków podawanego na gorąco
            Jajka to ważny składnik sosu tatarskiego
            Można zrobić jajka faszerowane
            Albo pastę z jajek, dymki i selera naciowego + majonez
            • kdd Re:żydowski kawior 04.12.03, 10:13
              Hmmm.
              Zapomniałam dodać, że kawior żydowski trzeba doprawić do smaku solą i pieprzem.
            • Gość: Lobelia Re:żydowski kawior IP: 195.187.102.* 04.12.03, 10:56
              Dziękuję bardzo! Nie wiem, czy wypróbuję, bo nie przepadam za wątróbką...
              Chociaż połączenie wątróbka + rodzynki jest intrygujące, może jednak zaryzykuję.
              Czy to się je na zimno, czy na ciepło?
              • kdd Re:żydowski kawior 04.12.03, 16:31
                Na zimno.

Przed posiekaniem trzeba wszystkie składniki ostudzić. Po połączeniu wstawić do
                lodówki na trochę - żeby się "przegryzło"
    • Gość: kinga Re: Jajka gotowane: do czego? IP: 157.25.122.* 04.12.03, 10:46
      do pasty rybnej
    • Gość: bruno Jajka na twardo IP: 217.11.133.* 04.12.03, 11:04
      jako farsz do pieczeni rzymskiej (w całości).
      I jako nadzienie w roladzie z żółtego sera.
      W śledziu po japońsku.
      • Gość: kags Re: Jajka na twardo IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.12.03, 14:51
        do salatki z paluszkow krabowych :)
        do twarozku (jajka posiekane, twarog, smietana, slodka/ostra papryka - lepiej
        w pascie niz suszona)
        do krokietow (farsz taki jak do faszerowanych), a krokiety do barszczu
        czerwonego :)
        do salatki z makreli (jajka posiekane, cebula posiekana, ogorek kiszony
        posiekany, makrela i/lub majonez)
        do koreczkow anchovies
        do kawioru/pasty kawiorowej
        do kanapek (goracy chlebek, maslo, jajko w plastry, sol... opcjonalnie -
        majonez, pomidor, cebulka, ogorek kiszony, papryka konserwowa...)
        i jak wczesniej: do zurku, szczawiowej...

oj duuuzo tego :)))
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka