Gość: Dorusia IP: *.kom / *.kom-net.pl 05.12.03, 13:40 Piekłam ciateczka i mi zostało ,cały kubek,ale bezów nie lubię... Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: Asia Re: mam 8 białek i co z nich? IP: *.upc-g.chello.nl 05.12.03, 13:44 Zrob jajecznice z bialek :) taka dobra, bo malo cholesterolu :) Albo omleta giganta. Albo upiecz w piekarniku biszkopt z samych bialek. Mam gdzies przepis na taki biszkopt, jest to czesc jakiegos przepisu, ale jako sam biszkopt powinien byc chyba tez ok, Zaraz poszukam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Asia Re: mam 8 białek i co z nich? IP: *.upc-g.chello.nl 05.12.03, 13:48 Caly przepis jest taki. Mozesz zamiast takiego kremu zrobic sam taki z paczki. Wtedy wykorzystasz bialka i nie potrzebujesz juz zoltek :) Tort kokosowy Składniki 10 białek 20 dag wiórków kokosowych 1 szklanka cukru Na masę 10 dag masła lub margaryny 10 dag cukru pudru 5 żółtek 5 łyżeczek kawy rozpuszczalnej 2 łyżki wody Sposób przyrządzania Ubić pianę z białek, dodając pod koniec ubijania - porcjami - cukier. Do sztywnej piany wsypać wiórki kokosowe (łyżkę zostawić do posypania tortu) i lekko zamieszać. Ciasto upiec w dwu tortownicach, posmarowanych tłuszczem i wysypanych tartą bułką. Na parze utrzeć żółtka z cukrem. Gdy masa zgęstnieje, zdjąć z ognia i ucierając ostudzić. Do chłodnej masy powoli dodawać masło, a na końcu rozpuszczoną we wrzącej wodzie (2 łyżki) i ostudzoną kawę. Krem podzielić na dwie części: jedną przełożyć placki, a drugą rozsmarować na boki oraz górę tortu. Cały tort posypać wiórkami kokosowymi. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kk Re: mam 8 białek i co z nich? IP: *.chello.pl 05.12.03, 13:48 To zrób kokosanki... Odpowiedz Link Zgłoś
quba Re: mam 8 białek i co z nich? 05.12.03, 18:05 Gość portalu: Dorusia napisał(a): > Piekłam ciateczka i mi zostało ,cały kubek,ale bezów nie lubię... wlej do kubka i zmierz a potem weż taką samą iliść cukru mąki maku dodaj zapach migdałowy cukier waniliowy trochę proszku do pieczenia dobrze wymieszaj lub zmiksuj wlej do blaszki na keks albo babkę posmarowanej tłuszczem i obsypanej mąką upiecz w srednim piecu "do suchego patyczka" jest to pyszny makownik a nie makowiec pozdrówka Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Dorusia Re: mam 8 białek i co z nich? IP: *.kom / *.kom-net.pl 05.12.03, 21:14 Zrobie tego makownika,a kokosanki z samych białek to jak? Odpowiedz Link Zgłoś
guadalahara kokosanki 05.12.03, 21:44 Ubijasz pianę - pod koniec dodajesz cukier ( +cukier waniliowy)i kręcisz tak długo, aż masa będzie błyszcząca . Dodajesz wiórki kokosowe , szczyptę cynamonu i gotowe. Piekę ję w 140 stopniach przez ok. pół godziny - tak żeby z wierzchu były przypieczone a w środku żujące, bo takie lubię najbardziej. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: muma Re: mam 8 białek i co z nich? IP: *.tele2.pl 09.12.03, 12:17 moja babcia wrzuca bialka na wrzaca wode osolona i lekko zakwaszona, bialko sie zetnie i wylawiasz je lyzka cedzakowa, a potem siekasz, dodajesz podduszone pieczarki i zieleninke i jest gotowy farsz do nalesnikow.Smacznego. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: izzi Re: mam 8 białek i co z nich? IP: 213.17.152.* 09.12.03, 14:36 zrób nugat,przepis w "Kuchni Polskiej".Bardzo dobry,nie chce mi się przepisywać. Odpowiedz Link Zgłoś