Gość: kuch28 IP: *.internetdsl.tpnet.pl 23.05.09, 11:25 W jakiej temperaturze najlepiej piec buraczki w piekarniku i mniej więcej jak długo? Kiedyś próbowałem i coś wyszło nie tak. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
bene_gesserit Re: pieczenie buraczków 23.05.09, 12:04 One sie pieka dlugo - wieksze nawet i dwie godziny. Pieke umyte i wyszorowane ale nie obrane, w 180C, do miekkosci. Mniejszym wystarczy 45 min. Optymalny ksztalt maja takie podluzne - szybciej sie pieka, a potem latwiej je przetwarzac (obierac, kroic itd). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kuch28 Re: pieczenie buraczków IP: *.internetdsl.tpnet.pl 23.05.09, 12:17 Jak sprawdzasz czy są już upieczone? Bo to jest chyba najważniejsze. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: emigrantka34 Re: pieczenie buraczków IP: *.ghnet.pl 23.05.09, 13:51 tak samo jak ziemniaki - nakluc nozem. Odpowiedz Link Zgłoś
mhr-cs Re: pieczenie buraczków 23.05.09, 12:43 to sie oplaca tylko jak robisz pare kg, ale 2-3 srednich lepiej gotowac,oczywiscie nie szorowanych, ok.30min.(zalezy od wielkosci) Odpowiedz Link Zgłoś
bene_gesserit Re: pieczenie buraczków 23.05.09, 14:25 Calkowita racja. Dlatego buraki pieke przy okazji - np przy pieczeniu ciasta czy czego tam. Albo w ilosci bardziej hurtowej i potem zamrazam (w calosci, bez szkody dla smaku). Odpowiedz Link Zgłoś
mhr-cs Re: pieczenie buraczków 23.05.09, 14:29 bene_gesserit napisała: > Calkowita racja. > Dlatego buraki pieke przy okazji - np przy pieczeniu ciasta czy > czego tam. Albo w ilosci bardziej hurtowej i potem zamrazam (w > calosci, bez szkody dla smaku). niestety te mrozone sa dla mnie bez smaku, jak ktos lubi,dlaczego nie Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: x Re: pieczenie buraczków IP: *.icpnet.pl 23.05.09, 14:31 nie umiesz robić to masz bez smaku Odpowiedz Link Zgłoś
mhr-cs Re: pieczenie buraczków 23.05.09, 14:52 Gość portalu: x napisał(a): > nie umiesz robić to masz bez smaku wspaniala odpowiedz, to podaj twoj ze smakiem, Odpowiedz Link Zgłoś
roseanne Re: pieczenie buraczków 23.05.09, 20:44 na zwykly obiad, 4 osoby 4 duze buraki myje, zawijam w folie aluminiowa i wkladam do piekarnika obok pieczeni temp 180-200C czas 40-60 minut , sprawdzam miekkosc widelcem, tak jak gotowane ziemniaki potem wyjac pakiet, pozwalam ostygnac, obieram , oplukuje z resztek skorek, tre - czesc na duzych oczkach, czesc na malych a potem to juz kwestia smaku z doprawianiem Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zadumana pieczenie buraczków błyskawiczne IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.05.09, 16:30 Od kilku lat piekę buraki w mikrofali. Umyte wkładam do szklanego naczynia i daję max na 10 min. Potem wyjmuję, przekręcam na drugą stronę i znowu na 10 minut. Wszystko zależy, jak to w mikrofali, od ilości i wielkości. Trwa to krótko a skutecznie. Smak zachowany idealnie. "Pieczenie" buraków to moje rzadkie długie gotowanie w mokrofali. Ale szybkość przygotowania np. czterech-sześciu średnich buraków jest rewelacyjna i bezkonkurencyjna. Potem po obraniu wrzucam buraki pocięte na kawałki do malaksera i gar buraczków niemal gotowy. I ta szybka metoda zakończyła moje kupowanie mrożonych buraczków. Odpowiedz Link Zgłoś
operelka Re: pieczenie buraczków błyskawiczne 31.01.16, 13:59 Po co w mikrofali przekręcanie na drugą stronę? Naczynie odkryte? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: niekucharz pytanie IP: *.internetia.net.pl 24.02.14, 15:36 A co się stanie jak będziemy piec buraki za długo? Odpowiedz Link Zgłoś
re12nia Re: pieczenie buraczków 26.02.14, 18:23 W piekarniku piekę już kilka lat buraczki w temperaturze 180 stopni przez 1 godzinę i 15 minut. Buraczki myję,odcinam korzenie. Wybieram aby były w miarę równe,od ubr wkładam do rękawa .Zamykam i piekę. Potem do miski z zimną wodą,obieram ze skórki. Trę na tarce,dodaję cukier sól i ocet. Mieszam i wkładam do słoików. Pasteryzuję 10 minut, Tak robię wszystkie buraczki i marchwie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Monia Sałatka IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.05.14, 16:59 Ja dwa duże buraki obieram, przyprawiam solą pieprzem oliwa i odrobina miodu. Zawijam w folie, pieke ponad godzinę, wyjmuje jak są miękkie, daje ostygnac, kraje w plastry. Na talerzu ukladam rukole, na niej na przemian plaster buraka i kozi ser /można zastąpić mozarella. Na patelni praze pestki dyni/migdaly. Posypuje nimi sałatkę i odprawiać octem balsamicznym. Jak nie mam, robię jakiś prosty sos np vinegret Odpowiedz Link Zgłoś