Gość: pysia IP: *.euv / 193.174.122.* 10.12.03, 13:42 Zaraz po swietach robie mala spotkanie dla 4 osob. Juz zaczynam myslec o menu. Wymyslilam na razie zupe cebulowa. Jakie drugie danie pasuje do zupy cebulowej? Jakies pomysly??? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: kaska Re: Obiado-kolacja dla 4 osob? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.12.03, 13:57 zupa cebulowa z grzanka - pyszna rzecz! A na drugie? Najczesciej po takiej zupie z ciepla grzanka ludzie sa najedzeni, wiec pewno bedzie przerwa. Potem mozna by wiec podac taki cieniusienki plaster wolowiny posmarowanej musztarda i smazonej po pol minuty z kazdej strony. Do niej po dwa pieczone ziemniaki i salata zielona. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pysia Re: Obiado-kolacja dla 4 osob? IP: *.euv / 193.174.122.* 10.12.03, 14:06 ja myslalam o paelli, ale wydaje mi sie, ze za bardzo nie pasuje do zupy cebulowej. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kaska Re: Obiado-kolacja dla 4 osob? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.12.03, 14:10 wydaje mi sie, ze paella to juz za duzo, bo zupa cebulowa jest gesta i sycaca. No ale jak uwazasz.....Sama znasz swoich znajomych i wiesz, co lubia. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pysia Re: Obiado-kolacja dla 4 osob? IP: *.euv / 193.174.122.* 10.12.03, 14:12 Tez tak mi sie wydaje. Twoj pomysl podoba mi sie, tylko ze ja nie lubie musztardy:(. Ale miesko z ziemniaczkami chyba lepiej pasuje. pozdr. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kaska Re: Obiado-kolacja dla 4 osob? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.12.03, 14:21 to nie dodawaj musztardy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: monia Re: Obiado-kolacja dla 4 osob? IP: *.tele2.pl 10.12.03, 14:44 Ja ostatnio na swoje urodziny przygotowalam pyszna zupe zebulowa z pysznymi grzankami. To byla nowosc bo zawsze rodzina jadla rosol i pomidorowa ew. zurek i tak ciagle, wiec byli zachwyceni. A na drugie danie przygotowalam: ziemniaki zapiekane z czosnkiem (ziemniaki gotujesz na poltwardo rano albo dzien wczesniej nastepnie w cwiartki i do piekarnika smarujesz oliwa z czosnkiem i posypujesz zioalami), nastepnie zrobilam wielka miche salaty z sosem miodowo- musztardowo-oliwnym i roznymi warzywkami a jako miesko podalam szaszlyczki z piersi kurczaka, boczku, papryki, cebulki i pieczarek. Wyzera byla przednia! Odpowiedz Link Zgłoś
agzi Re: Obiado-kolacja dla 4 osob? 10.12.03, 15:37 moja faworyta jest zapiekanka makaronowa (ale musialabys zrezygnowac chyba juz z zupy). Makaronik (kazdy, nie spaghetti) + kawalki smazonego kurczaka w ulubionych ziolach+kukurydza z puszki+troche ananaska+sos pomidorowy z koncentratu (poslodzic by nie byl gorzki), na wierzchu lekko podgotowane brokulki i wszystko zasypac serkiem zoltym i zapiec. a wszytsko pod serkiem najlepiej wymieszac-mniam! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Camille Re: Obiado-kolacja dla 4 osob? IP: *.SNVACAID.dynamic.covad.net 10.12.03, 19:30 Jestem zwolenniczka trzymania sie jednej kuchni-jak zupa cebulowa na pierwsze, to drugie i deser tez powinny byc francuskie..... Moze np. francuski pasztet i do tego micha salaty z vinegrette, albo steki wolowe z pieprzem/z ziemniaczkami i salata/, albo noga jagnieca z biala fasolka, na koniec zapropnuje medaliony wieprzowe z sosem camembert..... Na deser tarta cytrynowa albo creme caramel...a moze crepes Suzette/nalesniki/? Oj, rozmarzylam sie, bo moja specjalnoscia sa obiado-kolacje tematyczne- nigdy goscie w moim domu nie sa pewni co podam. A o przystawce pomyslalas? - moze prosta tapenade z krakersami....Nie zapomnij o francuskim winie.Voila! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Pichciarz Re: Obiado-kolacja dla 4 osob? IP: *.proxy.aol.com 10.12.03, 21:12 Ot, tak na wszelki wypadek podaję link po angielsku na super-wykwintną zupę cebulową. Może komuś podejdzie. http//aol.com/food/recipefinder.dyn?action=displayRecipe&recipe_id=521343 I jeszcze: www.soupsong.com/ronion3.html Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Pichciarz Re: Obiado-kolacja dla 4 osob? IP: *.proxy.aol.com 10.12.03, 21:18 Oj, znowu coś opuściłem: food.aol.com/food/recipefinder.dyn?action=displayRecipe&recipe_id=521343 Odpowiedz Link Zgłoś