alinka_li 12.06.09, 15:28 Ja kupuję po 1 zł, ciekawa jestem, jak to się ma do reszty kraju:) Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
bobralus Re: Po ile jajka zielononóżki? 12.06.09, 19:16 ja tez po zlotowce kupowalam (wawa), ale dawno nigdzie nie widzialam Odpowiedz Link Zgłoś
alinka_li Re: Po ile jajka zielononóżki? 13.06.09, 11:54 O, to ciekawe, myślałam że w Warszawie to ze trzy razy więcej kosztują niż u nas na prowincji:)Ja mam po 1 zł, bo od znajomych, ale te same w sklepie po 1,70 a nawet 2 zł. Czyli pewnie nie region ważny, tylko ilość konkurencji:) "Podawajmy przepisy w formie rebusów - śmiechom i dyskusjom nie będzie końca" Bobralus, Forum Kuchnia Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: inny gość Re: Po ile jajka zielononóżki? IP: *.centertel.pl 14.06.09, 01:16 W stolicy 6 jaj z 7, 40 PLN w Realu. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
nobullshit Re: Po ile jajka zielononóżki? 14.06.09, 02:09 A co to za jedne? Znaczy rozumiem, że specjalne kury, ale czym się różnią ich jajka i gdzie można je dostać? OT, Alinko, skoro Cię tu złapałam. Kupiłam sobie ten krzaczek / roślinę doniczkową, którą masz, i która rodzi coś w rodzaju mandarynek / cytryn. Zapomniałam, jak się nazywa. I trochę za bardzo gubi liście. Wiesz, jak się z nią obchodzić? I czy owoce trzeba zrywać, gdy zrobią się duże, czy czekać, aż same spadną/ Odpowiedz Link Zgłoś
momas Re: Po ile jajka zielononóżki? 15.06.09, 11:02 odmiana kur. Nadaja się do wolnego chowu - czyli to śa szczęsliwe kury :) łazą sobie po podwórku i dziobia.... Trohe mniejsze niz zwylke - osiagaja wielkość pomiędzu s a m.... (albo nie spotkałam dotąd wiekszych :) ) też w realu je widziałam :) Odpowiedz Link Zgłoś
alinka_li Re: Po ile jajka zielononóżki? 15.06.09, 13:48 Kalamondyna jej imię brzmi:) Moja wyłysiała totalnie, ale to dopiero teraz, moja wina- brak wody. Ale owoce trzymają się mocno. Jeśli masz słoneczny balkon to dla niej najlepsze miejsce, uwielbia światło. Owoce same w końcu opadają, ale dojrzałe trzymają się dosłownie miesiącami- moja roślinka zgubiła dopiero 1 owoc, a kupiłam obsypaną już dojrzałymi. Oczywiście można zerwać wcześniej, szczególnie jak zabraknie cytryny do herbaty lub nadarzą się ciekawscy goście. Może za mało podlewasz? W necie ludzie piszą, że trzeba podlewać rzadko, ale ja się z tym nie zgadzam, regularność jednak jej służyła. A masz kwiatki? Ja dopiero je wąchając "w naturze" zaczęłam tolerować zapach kwiatu pomarańczy, w perfumach i kosmetykach nie znoszę:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kalamondyna Re: Po ile jajka zielononóżki? IP: 77.222.250.* 15.06.09, 15:43 Dziękuję za odpowiedź. Kwiatki były, ale się zmyły. :( Stoi na słońcu, od jakiegoś czasu podlewam obficie jak Ty, i chyba jej to służy. Mam też wrażenie, że mniej gubi liście, odkąd zerwałam największe, najcięższe owoce - ale może to kwestia przypadku, a nie tego, że nie miała siły ich dźwigać i łysiała z wysiłku :) Na szczęście cały czas wypuszcza u góry młode listki. Odpowiedz Link Zgłoś
alinka_li Re: Po ile jajka zielononóżki? 15.06.09, 23:26 Nobull, tu o tych jajkach: "Zielononóżka kuropatwiana (kura galicyjska) - stara, rdzennie polska rasa kur znosi najzdrowsze i najsmaczniejsze jaja. Nie wymagają troskliwej opieki, chętnie wysiadują i wodzą pisklęta. Najlepiej chowają się w małych stadach, maksymalnie do 300 sztuk.Cechuje je silny instynkt kwoczenia i wodzenia kurcząt, duża umiejętność szukania pokarmu, zdrowotność i niezwykłe poczucie wolności. Może uchodzić za skarb narodowy. Reprezentuje wszystko co najlepsze w polskiej tradycji przyrodniczej. Nigdy niemodyfikowana genetycznie i wpisana na listę światowego dziedzictwa genów. Jajko zielononóżki to najlepsze źródło aminkowasów, kwasów tłuszczowych, witamin i związków mineralnych. Zielononóżki charakteryzujące się zielonymi łapkami, znoszą do 190 jaj rocznie o białej skorupce, mniejszych od jaj innych kur, ale o żółtku proporcjonalnie większym. Z badań przeprowadzonych przez Instytut Zootechniki PAN w Balicach wynika, że żółtko to zawiera mniej cholesterolu (do 30 proc.) niż jaja innych kur. Natomiast mięso zielononóżki kuropatwianej posiada wybitne walory smakowe i najniższą zawartość tłuszczu surowego." cytat stąd: organic.frisco.pl/product/12223122/Jaja_kur_zielononozek_typ_0__BIO_6_szt_.xhtml?x=c Ja kupuję od kuzynki, ale są tez w sklepach, a nawet na allegro:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kapi Re: Po ile jajka zielononóżki? IP: *.tktelekom.pl 14.06.09, 14:56 W Krakowie, na bronowicach jajko po 70 groszy :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: x W Pcimiu Dolnym widzialem po 80 gr, IP: *.unitymediagroup.de 14.06.09, 17:50 jezeli sie pospieszysz, to jeszcze dostaniesz. Odpowiedz Link Zgłoś
reniam_123 Re: W Pcimiu Dolnym widzialem po 80 gr, 14.06.09, 18:55 A ja, miesiąc temu, widziałam te jajka pierwszy raz w życiu.Ładne, nie powiem, takie zielone, ale jak wygląda kura która je znosi? Odpowiedz Link Zgłoś
reniam_123 Już wiem jak wygląda 14.06.09, 19:26 kura zielononóżka, znalazłam w googlach :-))) Odpowiedz Link Zgłoś
mhr-cs Re: Już wiem jak wygląda 15.06.09, 13:43 ta strona szkoli, przeczytalam artykul na ten temat od Jarosława Michałek ‘jaras’ wspanialy,one wygladaja wspaniale,polecam Odpowiedz Link Zgłoś
alinka_li Re: W Pcimiu Dolnym widzialem po 80 gr, 15.06.09, 14:41 Zielone? Moje zdecydowanie białe, aczkolwiek nie matowo,tylko takie jakby... przejrzyste? Odpowiedz Link Zgłoś
reniam_123 Re: W Pcimiu Dolnym widzialem po 80 gr, 15.06.09, 16:38 Alinko jajka, które widziałam były raczej takie zielonkawe, powiedziałabym nawet seledynowe i też jakby przejrzyste :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jasiuwawa Re: W Pcimiu Dolnym widzialem po 80 gr, IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 16.07.09, 23:48 witam to na pewno nie od zielononóżki. jajka od tej rasy są białe(1kl), lub lekko kremowe. pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
spastic Re: W Pcimiu Dolnym widzialem po 80 gr, 17.07.09, 02:35 to chyba KACZE. serio Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: greg Re: W Pcimiu Dolnym widzialem po 80 gr, IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.01.14, 11:49 mam kury zielononóżki od 8 lat i teza, że jajka są zielonkawe jest bzdurą, są jasne, ale nie super białe. Odpowiedz Link Zgłoś
borysa Re: Po ile jajka zielononóżki? 17.07.09, 09:43 We wrocławiu w naszym osiedlowym PSS-ie po 85 gr ! Już regularnie można je kupić, od kilku miesięcy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: smakosz a gdzie w Trójmieście... IP: *.viator.plm11.pl 01.08.09, 21:47 ... można kupić te jajka? Ktoś wie??? Odpowiedz Link Zgłoś
joma24 Re: a gdzie w Trójmieście... 13.08.09, 14:33 pod wrocławiem po 1 zł,we wrc słyszałam ze za 8 zl 10 szt te jajak sa białe , nie zielone :) Odpowiedz Link Zgłoś
thiessa Re: a gdzie w Trójmieście... 14.08.09, 18:29 Widzialam dzisiaj w Realu we Wroclawiu za ok. 7,5/6 szt. Odpowiedz Link Zgłoś
cipcipkurka Re: a gdzie w Trójmieście... 16.08.09, 15:52 Na przykład w Piotrze i Pawle (centrum Familia przy Grunwaldzkiej), ale ktoś wyżej pisał, że są też w Realu, nie widzę powodu, dla którego nie miałoby ich być w gdańskich filiach. Co do cen---koło 10 PLN, lekko powyżej. Odpowiedz Link Zgłoś
mhr-cs Re: Po ile jajka zielononóżki? 14.08.09, 18:44 alinka_li napisała: > Ja kupuję po 1 zł, ciekawa jestem, jak to się ma do reszty kraju:) a jak ze swiatem, Odpowiedz Link Zgłoś
default Re: Po ile jajka zielononóżki? 17.08.09, 14:10 A ja miałam (na peryferiach W-wy mieszkam)takie fajne źródło do tej pory - w każdą niedzielę krążył po naszym osiedlu pan, który żukiem rozwoził i sprzedawał korę i ziemię ogrodową, a tak przy okazji - własne ziemniaki i jajka od swoich kurek zielononóżek...Po 50 gr.... No i od kilku miesięcy ślad po nim zaginął, buuu..... Odpowiedz Link Zgłoś
mhr-cs Re: Po ile jajka zielononóżki? 17.08.09, 14:25 wspanialy temat, czy te jajka sa lepsze od normalnych, Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: m Re: Po ile jajka zielononóżki? IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 30.10.09, 15:07 Bydgoszcz 50-60gr/szt. Bywają okresowe problemy z dostępnością, więc mam kilka źródeł i korzystam ze wszystkich regularnie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: grisza.1985 Re: Po ile jajka zielononóżki? IP: 81.219.189.* 22.11.09, 15:24 Mam do sprzedania jajka zielononóżki z gospodarstwa ekologicznego. Kupiliśmy kury i niedawno zaczęły nieść. W tym tygodniu powinny ukazać się na allegro. Zainteresowanych zapraszam do kupna bo naprawdę warto. Odpowiedz Link Zgłoś
anmanika Re: Po ile jajka zielononóżki? 22.11.09, 15:54 Przy Hali Mirowskiej w Wawie ostatnio były, ceny nie pamiętam, ale strasznie małe były. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jazielonooka Re: Po ile jajka zielononóżki? IP: *.adsl.inetia.pl 23.11.09, 20:08 Piotr i Paweł - 9,90 za 10 sztuk, Lidl 4,90 za 6 sztuk, dane z 22.11.2009 :) Odpowiedz Link Zgłoś
poznan_o2 Re: Po ile jajka zielononóżki? 23.11.09, 21:00 to dziwne w PiP kupuje po 11,99 za 8 szt. w ktorym PiPie kupilas w tej cenie?? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: emigrantka34 Re: Po ile jajka zielononóżki? IP: *.ghnet.pl 31.01.10, 21:51 Przedwczoraj kupiłam w Almie 8 jajek zielononóżki w cenie 13,98. Odpowiedz Link Zgłoś
hotally Re: Po ile jajka zielononóżki? 31.01.10, 22:08 w wawie w leclerku ok 6,20 za 4 jajka. Odpowiedz Link Zgłoś
mamagnoma Re: Po ile jajka zielononóżki? 01.08.10, 20:46 0,80 zl na bazarku szembeka w warszawie Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gosia Re: Po ile jajka zielononóżki? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.02.11, 13:35 w szoku jestem z Waszych cen - ja płacę - u sąsiada który ma hodowlę, 60groszy za jajko :) z pieczątką! :) Odpowiedz Link Zgłoś
mhr-cs Re: Po ile jajka zielononóżki? 05.02.11, 15:55 Gość portalu: gosia napisał(a): > w szoku jestem z Waszych cen - ja płacę - u sąsiada który ma hodowlę, 60groszy > za jajko :) > > z pieczątką! :) jak od sasiada to po co ta pieczatka? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: adam Re: Po ile jajka zielononóżki? IP: *.czarnet.pl 15.03.11, 17:40 uhaha ja nic nie płacę bo zielononóżki sobie chadzają za domem ;p Odpowiedz Link Zgłoś
filiszej Re: Po ile jajka zielononóżki? 09.04.11, 15:49 Witam,mam do sprzedania jajka od kur zielononóżek wiejskich,które chodzą i skubią trawkę.Mam zielone i białe w cenie za zielone 1zl.a za biale po0,80gr.Można je zakupić bezpośrednio od gospodarza kolo Gryfic lub w Szczecinie.Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś