Gość: anka IP: *.proxy.aol.com 22.06.09, 16:48 Mam pytanie: z czego wlasciwie robi sie sorbety? Bo ja juz zglupialam... Raz czytam, ze miesza sie syrop zrobiony z wody i cukru z owocami, inne zrodla podaja, ze dodaje sie bialka... No wiec jak? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
nexstartelescope Re: sorbety 22.06.09, 17:32 Nie słyszałam o dodawaniu białek, ale znawczyni sorbetów ze mnie żadna :) Jak na mój gust sorbet składa się z musu (przecieru) owocowego z sokiem i cukrem, niektórzy zamrażają sam sok. W starszych książkach kucharskich sorbety to przetwory owocowe w słoikach, robione bez podgrzewania, przez ucieranie owoców z cukrem. Odpowiedz Link Zgłoś
linn_linn Re: sorbety 22.06.09, 17:48 Bialko ma sluzyc bardziej aksamitnej konsystencji, ale zeby tak glupiec przy kazdej roznicy w przepisach? Odpowiedz Link Zgłoś
nobullshit Re: sorbety 22.06.09, 18:51 Linn ma rację - białko poprawia konsystencję. Tu mnóstwo sprawdzonych przepisów: forum.gazeta.pl/forum/w,24121,24799701,,Lody_i_sorbety.html?v=2 Odpowiedz Link Zgłoś
jagoda85 Re: sorbety 22.06.09, 21:46 Właśnie sobie zamroziłam z truskawek. Teraz czekam na maliny i poziomki. Jedną malinę już dzisiaj zjadłam, mimo ciągłych deszczów była słodka. Nigdy owoców nie przecierałam przez sito, mnie te pesteczki właśnie nadają smak. Odpowiedz Link Zgłoś