mhr-cs 27.06.09, 13:05 cos normalnego jakies propozycje na dodatki do miesa, ich formowanie cos w tym rodzaju, rodzaj smazenia albo pieczenia, ciekawe Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
vandikia Re: mielone 27.06.09, 13:12 niedawno był wątek w GP na ten temat fotoforum.gazeta.pl/72,2,777,95994911,96553804.html do mielonych pasują mi: kapusta zasmażana, buraczki, marchewka gotowana z groszkiem, mizeria, pomidory z cebulą Odpowiedz Link Zgłoś
mhr-cs Re: mielone 27.06.09, 13:24 mozliwe ze zle napisalam(ale sie staram poprawnie pisac) do miesa mialam na mysli co tam dodajecie, nie do gotowego, Odpowiedz Link Zgłoś
bene_gesserit Re: mielone 27.06.09, 13:42 Podpatrzylam u Ricka Steina, ktory tak robil jakies mieso mielone 'na wschodnio': zmiksowana czerwona papryka i czerwona cebula porzadnie odsaczone (w sensie odcisniete mocno - to wazne), do tego natka (on uzywal kolendry, ale jej nie lubie). Plus mieso, juz bez bulki. Wychodza pyszne, o warzywnym smaku kotleciki, w dodatku bez ekstra tluszczu ze smazonej cebuli, bo tu sie ja dodaje na surowo. Odpowiedz Link Zgłoś
mhr-cs Re: mielone 27.06.09, 14:36 robie tez cos podobnego,papryka,cebula,kwasny ogorek pomidor, przez szatkownice do warzyw nie traca soku, wszystko razem mieszam dodaje sol,piepz i papryke bez jajka i bulki, pierwszego dnia jemy na surowo, nastepnego dnia jak wszystko sie smakowo polaczy, walkuje przez folie na ok.1,5cm i robie ostatnio nie tradycyjnie, wyciskam krazki pokrywka od sloika i sa pieczone bez tluszczu, Odpowiedz Link Zgłoś
qubraq Re: mielone 27.06.09, 14:55 mhr-cs napisała: > robie tez cos podobnego,papryka,cebula,kwasny ogorek pomidor, > .... > bez jajka i bulki, > pierwszego dnia jemy na surowo, No ale chyba mięsa też nie jecie Państwo na surowo :-)) bo rozumiem ze mówimy o kotletach mielonych ale mięsnych a nie jarzynowych przecież... :-)) Odpowiedz Link Zgłoś
vandikia Re: mielone 27.06.09, 15:04 najlepsze są dla mnie takie zwyczajne, jak jest dobrej jakości mięso, to trochę majeranku, pieprzy i soli dla mnie wystarczy czasami robię z posiekaną natką pietruszki albo z fetą do środka - ale nie jestem pewna czy o to Ci chodzi Odpowiedz Link Zgłoś
marzeka1 Re: mielone 27.06.09, 15:36 A moja rodzina uwielbia pieczeń wg przepisu Marthy Stewart: mielę ok.70-80 dkg mięsa (np. karkówki, łopatki), cebulę, 2-3 marchewki, może też być korzeń pietruchy, dodaję jajo, rozmoczoną bułkę, sól, pieprz, pół szkl. ketchupu (może też być koncentrat)- wkładam do blaszki keksówki.Na górę robię glazurę: trochę sosu sojowego,ketchupu, oliwy z oliwek- smaruję i na ok. godzinę do piekarnika. Jest świetne i na zimno na kanapki, i na obiad. Odpowiedz Link Zgłoś
vandikia Re: mielone 27.06.09, 17:19 ja niestety tego typu rzeczy nie znoszę, nawet nie ze względu na smak - bo to jest dobre, ale ze względu na wygląd i jakieś skojarzenie z jedzeniem szpitalnym może jakby mi to ktoś liściem sałaty przykrył, albo czymkolwiek - podduszoną startą marchwią, to bym pewnie zjadła i chwaliła :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dorotkah Re: mielone IP: 67.176.131.* 01.07.09, 01:38 Ja tez podobnie od lat robie(dokladnie to jest klops Marthy Stewart mamy "Mrs.Kostyra's Meatloaf").Robie tak jak w przepisie z wolowiny, z tym,ze dodaje wieksza ilosc warzyw.Glazura z cukrem brazowym jest pysznym wykonczeniem.Do tego tluczone ziemniaki,fasolka szparagowa i surowka z kapusty coleslaw.Dobra,amerykanska kuchnia domowa. Odpowiedz Link Zgłoś
mhr-cs Re: mielone 27.06.09, 17:59 qubraq napisał: > No ale chyba mięsa też nie jecie Państwo na surowo oczywiscie, dlaczego nie juz prawie 55lat, Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Marek Szatkownica do warzyw? IP: *.dip.t-dialin.net 28.06.09, 13:49 A co to takiego i gdzie to można dostać? Bo ja wszystko kroje na drobno nożem, jak chce mieć konkretna kostkę albo paski - dużo z tym roboty, ale mikser niestety robi miazgę. Odpowiedz Link Zgłoś
jagoda85 Re: Szatkownica do warzyw? 28.06.09, 19:18 Np. coś takiego www.adcentral.pl/p/1240148/pro_v_- _uniwersalna_szatkownica_do_warzyw_i_owocow.html. Ja mam taką ponad 20 lat. Nie wyobrażam sobie pracy w kuchni bez niej. Odpowiedz Link Zgłoś
mhr-cs Re: Szatkownica do warzyw? 29.06.09, 08:43 moja wyglada inaczej i kosztowala tylko ok.6€, ale ma tez 3 rozne wkladki i sie przeciska warzywa soku nie robi,lepsze jak krojenie najlepszym nozem, Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Marek Daj jakiegos linka... IP: *.bu.regfish.de 29.06.09, 10:45 albo marke i model przynajmniej, bo ja tez w €urolandzie mieszkam (konkretnie w Niemczech) i chodzi mi przede wszystkim o to zeby kroic warzywa i owoce w paski albo w kostke bez masakrowania ich Odpowiedz Link Zgłoś
mhr-cs Re: Daj jakiegos linka... 29.06.09, 11:22 Gość portalu: Marek napisał(a): > albo marke i model przynajmniej, bo ja tez w €urolandzie mieszkam (konkre > tnie w > Niemczech) i chodzi mi przede wszystkim o to zeby kroic warzywa i owoce w paski > albo w kostke bez masakrowania ich tu nie napisane jaka firma,wazne ze tanie i apelnia swoja role, www.steuber.de/templates/index.php?menu=0&lg=de Odpowiedz Link Zgłoś
jagoda85 Re: Daj jakiegos linka... 29.06.09, 15:41 Moja szatkownica jest firmy niemieckiej, poszukaj sobie w necie niemieckim a jest to firma Boerner. Tutaj masz link do polskiego dystrybutora sklep.boerner.pl/index.php?cPath=109 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Marek dzięki :) IP: *.cust.tele2.de 29.06.09, 22:34 tego chyba poszukam :) Z tego co widze, troche kosztuje ale za to solidne jest. Odpowiedz Link Zgłoś
jagoda85 Re: dzięki :) 30.06.09, 14:47 Mam to już ponad 20 lat. Wierz mi warte jest swojej ceny. Odpowiedz Link Zgłoś
roseanne Re: mielone 27.06.09, 15:54 najnowsza potrawa cieszaca sie popularnoscia u mnie to mielone przygotowane tak jak hamburgery - z cebula, ziolami i przyprawami ,ale ez jajka czy bulki zapieczone na duzym grzybie portabello Odpowiedz Link Zgłoś
yuka66 Re: mielone 27.06.09, 17:49 W Danii robi się mielone z mąką , jajkiem i mlekiem. Odpowiedz Link Zgłoś
mhr-cs Re: mielone 27.06.09, 18:10 u mnie tylko z warzywami(nowe,kiedys robilam inaczej) bez pszesady, na 1kg miesa,2pomidory,2cebule,2papryka,2ogorki kiszone, bez jajka i bulki, pjp, Odpowiedz Link Zgłoś
roseanne Re: mielone 27.06.09, 18:56 mielone, znaczy kotlety do smazenia lub pulpety tez robie ze spulchniaczami moja babcia moczyla bulke w mleku, ja wole dodac bulke tarta Odpowiedz Link Zgłoś
tia-dalma Re: mielone 27.06.09, 18:37 Ja robię mielone jak zwykle (z cebulą, namoczoną bułką, jajkiem, przyprawami - koniecznie z majerankiem) i w mięsie tym otaczam połówki ugotowanych na twardo jajek. Potem wiadomo - bułka tarta albo otręby i smażę na patelni. Jak mam czas, to robię malutkie klopsiki z mięsa wołowego - mięso, jajko i dużo przypraw i czosnku. Podsmażam a potem duszę w sosie pomidorowym. Pycha!!! Odpowiedz Link Zgłoś
anthija Re: mielone 27.06.09, 20:51 a ja do mięsa dodaję kukurydzę konserwową (1 puszka na jakies 60dkg mięsa) i potem smaże normalnie jak zwykłe kotlety - wychodzą pycha Odpowiedz Link Zgłoś
hollcia Z kukurydzą 27.06.09, 21:17 Też tak robię: mielone, kukurydza, jajka i zielona pietruszka lub kolendra. Piekę płaskie kotleciki, w formie placków. Przepis kiedyś znalazłam w książce z kuchnią arabską. Odpowiedz Link Zgłoś
tia-dalma Re: Z kukurydzą 27.06.09, 21:26 o, i z czym podajesz? z jakimś sosem czy z czymś jeszcze? Odpowiedz Link Zgłoś
sonia-3 Re: mielone 27.06.09, 21:55 Ja robię tzw. szybkie gołąbki. Mięso mielone + sól ,pieprz trochę wegetty, cebulka podsmarzona w kostkę, jak ktoś używa gotowych przypraw, to można dodać przyprawę do mielonego. Do tego, jajko,1/2 szklanki kaszy manny i cała kapusta pekińska pokrojona w paseczki, ale tylko listki-twarde łodygi wykrawam. Wszystko mieszam- wyrabiam, formuję kotlety i obsmażam na patelni na oleju. Przekładam do garnka, zalewam wrzątkiem dodaję sól, pieprz, ziele angielskie,i cały słoiczek koncentratu pomidorowego + majeranek. Gotuję i troszkę na końcu zaklepuję mąką. Bardzo smaczne kotlety. Można do mielonego dodać również ugotowany ryż. Smacznego. Odpowiedz Link Zgłoś
lashqueen Re: mielone 28.06.09, 15:41 Ja robie dosc tradycyjne, tylko do miesa dodaje jeszcze starty parmezan, czasami podsmazone pieczarki. Najpierw kotlety obsmazam a potem jeszcze gotuje jak sonia-3 w sosie pomidorowym. Odpowiedz Link Zgłoś
billy.the.kid Re: mielone 29.06.09, 08:35 0,8kg mielonego 1/2 kg wołowinki-może byc jakaś łata albo co. wołowinkę rżnę na spore skwareczki i w mielone. razem na kotleciki. miło w mielonych pooczuc takie mięsko które trzeba rozgryźc. Odpowiedz Link Zgłoś
aniamarcelina Re: mielone 29.06.09, 13:08 Czasami robię mielone "coś na styl" zrazów tzn do środka wkładam ogóreczka,cebulkę,jescze plasereczek sera ,czasmi plastereczek boczku.Jak się zrumienią(na patelin)wkładam do piekarnika na trochę. Pyszne.polecam :) www.kobiecybastion.pl/ Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: evro444 Re: mielone IP: *.internetdsl.tpnet.pl 29.06.09, 14:49 zawsze surowa starta cebula albo czosnek, dobrym dodatkiem jest musztarda albo starte surowe pieczarki.Mile widziana również zielenina. Odpowiedz Link Zgłoś
default Re: mielone 01.07.09, 10:19 Jeśli kupuję gotowe mielone - to dla psów. Sama mielę: łopatkę albo karkówkę pomieszaną z drobiem albo cielęciną na mielone kotlety, wołowinę - na wsad do sosu bolognese. Odpowiedz Link Zgłoś