Dodaj do ulubionych

hinduskie pyszności

IP: 193.0.124.* 31.01.02, 13:54
Witam. Poszukuję przepisu, najlepiej na kilka różnych rodzaji hinuskiego
chleba - parata. No i najlepszej potrawy na świecie, niestety nie jestem pewna
czy dobrze napiszę nazwę - palam pane - szpinak z serem (tzw. cottage cheese)
Mam kupę indyjskich przypraw i strasznię tęsknie za paratą.

Obserwuj wątek
    • maurycy Re: hinduskie pyszności 03.02.02, 20:41
      Droga ashku,

Paratha

Chleb pytlowy

składniki:
      11/2 filiżanki mąki atta [pytlowej]
      11/2 mąki wrocławskiej lub poznańskiej
      11/2 łyżeczki soli
      6-8 łyżek ghee [masło topione odszumowinowane]
      1 filiżanka wody
      dodatkowe ghee do gotowania.

Przesiąć mąkę atta, mąke wrocławska oraz sól do miski i wetrzeć jedną łyzkę ghee.
      Dodać wode i wyrobić ciasto jak na chapatis [podpłomyki]. Przykryć ciasto folią
      plastykową i zostawić na godzinę.
      Podzielić ciasto na 12 - 14 jednakowych porcji i utoczyć w kulkę. Stopić ghee na
      małym ogniu w małym rondelku i lekko ostudzić. Rozwałkować kulki na posypanej
      mąką stolnicy na cieniutkie placuszki. naleać 2 łyżeczki ghee na środek każdego z
      nich i rozprowadzić lekko reką.. Nożem przeciąć każdy placek od centrum do
      brzegu. Zaczynając od przeciętego brzegu, zrolować ciasto na kształt rożka.
      Ustawić rożek na podstawie i lekko przycisnąć go od ostrego końca (słaszczając
      nieco całośc). Powstanie ponownie okrągły kawałek ciasta. Posypać stolnicę mąką i
      lekko rozwałkować, uważając aby zbyt mocno nie przyciskać i nie wypchnąć
      zawartego wewnątrz powietrza. Parathy powinny być jak najbardziej okrągłe, lecz
      nie takie cienkie jak po pierwszym wałkowaniu.

Smażyć na grillu lub na ciężkiej mocno potłuszczonej patelni, obracając parathy i
      smarując je ghee, do czasu aż będą złoto-brązowego koloru. Podawać z kebabami,
      sambalami oraz chatni podina.

Uwaga: przy braku mąki atta mozna używać zwykłej mąki, lecz rezultat nie jest już
      taki sam.

Gość portalu: ashku napisał(a):

> Witam. Poszukuję przepisu, najlepiej na kilka różnych rodzaji hinuskiego
      > chleba - parata. No i najlepszej potrawy na świecie, niestety nie jestem pewna
      > czy dobrze napiszę nazwę - palam pane - szpinak z serem (tzw. cottage cheese)
      > Mam kupę indyjskich przypraw i strasznię tęsknie za paratą.
      >

• Gość: szary1 Re: hinduskie pyszności IP: *.krakow.cvx.ppp.tpnet.pl 19.02.02, 15:33
        Przepraszam bardzo czy ten Paratha to jest taki cienki wybrzuszony placek dośc
        tłusty i pusty w środku?
        Pozdrawiam
        Szary
    • maurycy Re: Palak Panir 03.02.02, 21:08
      Szpinak z serem

Składniki:

250 g szpinaku bez łodyżek
      1 łyżka liści kozieradki (nieobowiązkowe)
      260 g paniru (Biały twardy - najlepiej domowy)
      olej do głebokiego smażenia
      1/2 łyżeczki kurkumy
      11/2 filiżanki gorącej wody
      1/4 łyżeczki czarnego kminu
      1 łyżka zmielonej cholendry
      1/2 łyżeczki pieprzy cayenne
      1/2 łyżeczki świeżo utartego imbiru
      1 łyżeczka soli
      1/2 łyżeczki cukru
      1 filiżanka jogurtu

Włożyć dobrze opłukany szpinak do garnak z wodą i dobrze go zamoczyć, dodac
      liście kozieradki, przykryć i ugotować na parze aż szpinak zmięknie. Odsączyć
      na przetaku i dobrze posiekać.

Pokroić ser kostke i położyć na absorbującym wilgoć papierze kuchennym na kilka
      minut, tak aby osuszyc powierzchnie sera. W małej frytkownicy zrozgrzać
      wystarczająco oleju aby móc usmażyć ser. Dodać łyżkę ghee dla smaku. Smażyć na
      bardzo rozgrzanym tłuszczu garści kostek kostek sera za jednym razem. Trzymać
      na podrędziu kurkume rozmieszaną w 1 filiżance gorącej wody i kiedy ser się
      zarumieni włożyc go do wody z kurkumą przy pomocy dziurkowanej łyżki. Powtarzać
      czynność aż cały ser zostanie usmażony. Pozostawić w wodzi przez 5 minut -
      odsączyc.

Rozgrzać 2 łyżki oleju na patalni dodać czarny kmin, cholendrę, cayenne oraz
      imbir. Smażyć mieszając, uważając aby nie spalić przypraw. Dodać szpinak i sól,
      mieszać przez minutę lub dwie, dodać następnie 1/2 filiżanki gorącej wody z
      cukrem. Poddusić przez 5 minut. Wymieszać jogurt aż będzie gładki. Dodać do
      szpinaku i dobrze wymieszać. Dodać kostki sera i dusić na małym ogniu przez
      następne 10 minut. Podawać na gorąco z chlebem chapati (czapati).

Smacznego,

Maurycy :-))))
      • Gość: Ashku Re: Palak Panir IP: 193.0.124.* 04.02.02, 13:41
        Wielkie dzięki Maurycy :))))
        Jesteś niezastąpiony!
        Lecę do domu robić te pyszności!:)))
    • Gość: małgosia Re: hinduskie pyszności IP: *.elblag.cvx.ppp.tpnet.pl 03.02.02, 21:47
      Pilnie poszukuję informacji gdzie w Polsce mogę kupić gotowe placki do
      zawijania samosy. Brak czasu i cierpliwosci do ich samodzielnego
      przygotowania. Pozdrawiam wszystkich miłośników kuchni indyjskiej.
      • maurycy Re: hinduskie pyszności 04.02.02, 11:11
        Można kupić gotowe ciasto francuskie w Tesco - jest dobrym zamiennikiem, lub
        samemu robic ciasto kruche, jak na angielskiego pieroga (pie).
        • Gość: małgosia Re: hinduskie pyszności IP: *.elblag.cvx.ppp.tpnet.pl 04.02.02, 21:24
          Dzięki stary! te zamienniki już sama odkryłam, ale to nie to samo. Prawdziwa
          samosa ma bardzo cienkie ciasto i potrafię je zrobić, ale ile czasu to
          zajmuje! miałam kiedyś gotowce z Anglii. pozostałe twoje przepisy pokrywają
          się z moją wiedzą, przyznasz że to są pyszności, nie? pozdrawiam .

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka