lakris 03.02.02, 19:48 Czy zna ktos przepis na te zdrowe ciasteczka? Wiem tylko tyle, ze gotuje sie mase z platkow i kakao a pozniej naklada sie lyzka na folie aluminiowa i czeka az przestygnie i stwardnieje. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: Ptasia Re: CIASTECZKA Z PLATKOW OWSIANYCH IP: *.wcp.pl 04.02.02, 20:59 ja znam przepis na płatki z samym masłem (160 gr - można trochę mniej)i dużą ilością bakalii. Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Płaską formę wysmarować masłem . Masło, cukier (60 g - uwaga: jw. przy maśle) i miód (125 g) włożyć do dużego granka i mieszając podgrzać na dużym ogniu, aż wszystkie składniki się rozpuszczą. Dodać bakalie (ok. 125 g, ale to kwestia gustu) i płatki (ok. 250 g), wymieszać. Masę przełożyć do formy i wyrównać. Piec 20 min na ciemnozłoty kolor. Zaznaczyć nożem prostokąty, zostawić w blasze do wystygnięcia. UWAGA: Bakalie=nie tylko fistaszki i rodzynki; mogą być także migdały i różne orzechy. Smacznego! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ela Re: CIASTECZKA Z PLATKOW OWSIANYCH IP: *.lubin.dialog.net.pl 06.02.02, 20:47 Nie wiem czy to właśnie o ten przepis ci chodziło ale podaje swój: 8 łyżek mleka, 1 szklanka cukru, cukier waniliowy, kostka margaryny, 4 łyżki kakao -to wszystko razem zagotować i dodać 4 szklanki płatków owsianych - dokładnie wymieszać i nakładać na folie małe kuleczki. Najlepsze sa po kilku godzinach - takie chrupiące mniam. smacznego :-) Odpowiedz Link Zgłoś