Gość: korni IP: 212.160.234.* 05.01.04, 14:11 Bardzo je lubię. Ja znam "pijaka" no i daję czasami alkohol do kremów do tortu .Czy znacie przepisy na takie ciasta?Proszę podsuńcie mi jakieś przepisy! Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
dziuunia Re: ciasta z alkoholem 05.01.04, 14:25 Też lubię:) Dobra jest taka babka www.mniammniam.pl/pu.php?p=2877 Tylko faktycznie bardzo alkoholowa:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: limba Re: ciasta z alkoholem IP: *.mos.gov.pl / *.mos.gov.pl 05.01.04, 16:06 Bardzo dobra jest ta "Babka ajerkoniakowa". Ja dodaję alkohol [kilka łyżek wódki, rumu lub spirytusu] do każdego kremu na bazie masła i do płynu, którym nasączm biszkopt oraz do każdego ciasta ucieranego [tj. pieczonego na proszku do pieczenia > wraz z dodatkiem kilku łyżek soku z cytryny niweluje nieprzyjemny posmak proszku w tym cieście] i do drożdżowego - doskonale wygładza strukturę ciasta i wpływa na jego smak i aromat. Koniecznie należy dodawać spirytus do racuszków drożdżowych, pączków i faworków - oprócz w/w właściwości - dodatek alkoholu powoduje, że nie nasiąkają zbyt mocno tłuszczem. Wspomnę też o dodawaniu do ciasta i deserów rodzynek, namoczonych najlepiej w białym rumie. Cudowny smak i aromat. Pozdrowienia! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: limba Re: ciasta z alkoholem IP: *.mos.gov.pl / *.mos.gov.pl 05.01.04, 16:22 Po namyśle, daję też przepis na masę do tortu węgierskiego, który otrzymałam od gościa tego forum. Skopiowane: Gość: ktys1 20.11.2003 17:56 Spełniam prośbę Limby i dziękuję za przepis na ciemny biszkopt. Składniki masy: półtorej kostki palmy / lepiej zastyga masa, niż z masłem/ 1/2 szklanki cukru pudru 2 żółtka 2 łyżki kakao ciemnego 1/2 szklanki wódki lub 1/4 szklanki spirytusu słoik 1/2 litowy wiśni w soku własnym łyżka żelatyny sporo bakalii / rodzynki, figi, migdały, orzechy / Margarynę utrzeć z cukrem dodać żółtka, kakao, wiśnie z sokiem, alkohol, bakalie na końcu żelatynę rozpuszczoną. Biszkopt nasączyć naparem mocnej herbaty z cytryną + zapach np. arak. Gęstniejącą masę położyć na biszkopt i wstawić do lodówki. Potem polewa, najlepiej gorzka czekolada rozpuszczona w kilku łyżkach mleka. Tort jest bardzo atrakcyjny i wszystkim smakuje, trzeba tylko mieć wiśnie w soku własnym bo reszta jest do kupienia. Smacznego. Pozdrawiam .Krysta Dodaję od siebie, że oprócz wiśni nie dodaję już żadnych bakalii do tej masy. A wiśnie w soku własnym przyrządzam następująco: - 1/2 kg wiśni świeżych [waga po wypestkowaniu] lub 1/2 kg wiśni mrożonych {są w sprzedaży bez pestek] - 1 szklanka cukru Podgrzewać w/w składniki, aż do całkowitego rozpuszczenia cukru – nie gotować, bo wiśnie stracą aromat. W masie tej rozpuszczam żelatynę [1 łyżka stołowa z czubem, uprzednio namoczoną ok. 15 min w odrobinie zimnej wody} i w takiej postaci dodaję do kremu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Sara Re: ciasta z alkoholem IP: 5.3.1R3D* / 213.8.97.* 05.01.04, 16:45 Ja robie kulki z ciasta (kazdego,nawet z kremem). Poprostu dodaje kakao w.g gustu i smaku, sporo rumu, albo bialego, albo ciemnego i robie kuleczki. Nastepnie kazda kulke obtaczam w wiorkach kokosowych i wstawiam do lodowki. Po kilku godzinach kulki sa zbitej konsystencji. To samo robie, kiedy kupie jakies gotowe ciasteczka, herbatniki lub wafelki, ktore nie zostaly zjedzone i nie wiadomo co z nimi zrobic. Goscie sa zachwyceni, a takie kulki moga w lodowce wytrzymac kilka tygodni. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kobitka Re: ciasta z alkoholem IP: 80.51.233.* 05.01.04, 17:13 Mam takie ciasto, przepis moim zdaniem dziwny ( kaszka manna surowa zalana alkoholem) ale smakuje bosko :)))))))) Biszkopt czekoladowy z 6 jaj i do tego masa : 125 g kaszy manny zalać 1 szkl. wódki na 2 godziny 250 g masła utrzeć z 200 g cukru pudru, dodać kaszkę zalaną wódką i 200 g kokosu. Biszkopt przeciąć, masę rozsmarowac, przykryć drugą częścią biszkopu i polać polewą czekoladową albo rozpuszczoną czekoladą. Odpowiedz Link Zgłoś
noemi76 Re: ciasta z alkoholem 05.01.04, 17:37 Korni, a możesz podać przepis na "pijaka"? Ja mam przepisy na 2 różne i jestem ciekawa czy ty masz może jeszcze jakiś inny. Z góry dziękuję Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: korni Re: ciasta z alkoholem IP: 212.160.234.* 05.01.04, 21:21 Przepis na "pijaka":piekę biszkopt na biszkopt daję mase makową{Margarynę ucieram z 3/4 szklanki cukru pudru dodaje olejek migdalowy jajko a na koniec 250g spazonego maku}później na masę daję "petitki"moczone w alkoholu i na koniec polewam polewą czekoladową. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: hania Re: ciasta z alkoholem IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 06.01.04, 10:35 a ja znam inny:(na prostokątną brytfankę) biszkopt z 6 jajek nasączony alkoholowym pączem, na to masa z 2 budyniów waniliowych ugotowanych w 0,6 l mleka zmiksowana z kostką masła oraz cukrem pudrem i sokiem z cytryny do smaku, na to namoczone w alkoholu herbatniki i polewa czekoladowa. Alkohol: wódka lub rum. PS. Dzięki Wam wszystkim za apetyczne przepisy. Chyba rzucę w kąt poświąteczne odchudzanie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: smakosz... ciasta z alkoholem IP: *.internetdsl.tpnet.pl 05.01.04, 17:41 Zawsze byłem ciekaw ile trzeba by zjeść takiego ciasta żeby się ubzdręgolić i co by było pierwsze paw od słodkości czy faza? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aba Re: ciasta z alkoholem IP: *.CNet.Gawex.PL 05.01.04, 18:10 jasne :) do faworków dodaje sie spirytus - czyściuteńki :):):) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wini3 Re: ciasta z alkoholem IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.01.04, 21:21 Na świeta zrobiłam biszkopt jasny przełożony masą kokosową. To była modyfikacja przepisu z tego forum. Wiórki kokosowe zalane alkoholem . Kilka godzin postały . Potem ubite całe jajka z cukrem na parze, dodane masło. Biszkopt nasączony, galaretka z czerwonej porzeczki, masa, biszkopt. Wszystko na oko. Posmarowany resztą masy, posypany, troszkę wiórkami białej czekolady a troszkę uprażonymi wiórkami migdałów. Miał powodzenie ! Sama też uważam że był dobry - w moim domu nie lubiło się smaku kokosa - teraz będę powtarzała to ciasto. Odpowiedz Link Zgłoś
amazonka_sc Re: ciasta z alkoholem 05.01.04, 21:59 Ja tez mam fajny przepis:) Piecze sie biszkopt i na niego robi masę z: 2 paczek masła (bez zawartosci oleju) 7 łyzek cukru pudru 4 żółtek 1/2 l advokata Wszystko po kolei trzeba zmiksować, mase rozprowadzić na biszkopcie, posypac startą czekoladą i włożyc do lodówki. Pycha:D Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: . Angielski Christmas Pudding jest caly nasaczony IP: *.server.ntli.net 05.01.04, 23:42 whisky lub brandy. I jeszcze podaje sie do tego maslo koniakowe lub takowaz smietanke (jasne, wersja dla doroslych). Przepisu nie podaje, bo musze o niego poprosic zone. Odpowiedz Link Zgłoś
lola211 Re: ciasta z alkoholem 06.01.04, 10:39 Biszkopt: 5 jajek, 1 szkl. cukru pudru, 1 szkl. mąki, 2 łyżeczki proszku do piecz., 3 łyżeczki kakao Ubic białka, dodawac cukier, potem zółtka, na koniec mąka z proszkiem i kakao, upiec w prostokątnej blasze. 1/2 kg suszonych sliwek (lepsze nasze, nie kalifornijskie)ugotowac w syropie (wody tyle by przykryły sliwki i 1/2 szkl. cukru)az beda miekkie, wystudzic , pokroic w paski , zalac spirytusem obficie, zostawic na noc. Masa: 4 jaja i 10 dkg cukru ubic na parze i ostudzic. 2 kostki masła zmiksowac dodajac mase jajeczna i 60 dkg nutelli. Na koniec dodac spirytus ze sliwek. Na biszkopt wyłozyc mase, na niej sliwki, polac polewą czekoladowa .Najlepsze na drugi dzień. Odpowiedz Link Zgłoś