Dodaj do ulubionych

ciasta z alkoholem

IP: 212.160.234.* 05.01.04, 14:11
Bardzo je lubię. Ja znam "pijaka" no i daję czasami alkohol do kremów do
tortu .Czy znacie przepisy na takie ciasta?Proszę podsuńcie mi jakieś
przepisy!
Obserwuj wątek
    • dziuunia Re: ciasta z alkoholem 05.01.04, 14:25
      Też lubię:)
      Dobra jest taka babka
      www.mniammniam.pl/pu.php?p=2877
      Tylko faktycznie bardzo alkoholowa:)
    • Gość: limba Re: ciasta z alkoholem IP: *.mos.gov.pl / *.mos.gov.pl 05.01.04, 16:06
      Bardzo dobra jest ta "Babka ajerkoniakowa".
      Ja dodaję alkohol [kilka łyżek wódki, rumu lub spirytusu] do każdego kremu na
      bazie masła i do płynu, którym nasączm biszkopt oraz do każdego ciasta
      ucieranego [tj. pieczonego na proszku do pieczenia > wraz z dodatkiem kilku
      łyżek soku z cytryny niweluje nieprzyjemny posmak proszku w tym cieście] i do
      drożdżowego - doskonale wygładza strukturę ciasta i wpływa na jego smak i
      aromat.
      Koniecznie należy dodawać spirytus do racuszków drożdżowych, pączków i
      faworków - oprócz w/w właściwości - dodatek alkoholu powoduje, że nie nasiąkają
      zbyt mocno tłuszczem.
      Wspomnę też o dodawaniu do ciasta i deserów rodzynek, namoczonych najlepiej w
      białym rumie. Cudowny smak i aromat.
      Pozdrowienia!
    • Gość: limba Re: ciasta z alkoholem IP: *.mos.gov.pl / *.mos.gov.pl 05.01.04, 16:22
      Po namyśle, daję też przepis na masę do tortu węgierskiego, który otrzymałam od
      gościa tego forum.
      Skopiowane: Gość: ktys1 20.11.2003 17:56
      Spełniam prośbę Limby i dziękuję za przepis na ciemny biszkopt.

      Składniki masy:
      półtorej kostki palmy / lepiej zastyga masa, niż z masłem/
      1/2 szklanki cukru pudru
      2 żółtka
      2 łyżki kakao ciemnego
      1/2 szklanki wódki lub 1/4 szklanki spirytusu
      słoik 1/2 litowy wiśni w soku własnym
      łyżka żelatyny
      sporo bakalii / rodzynki, figi, migdały, orzechy /

      Margarynę utrzeć z cukrem dodać żółtka, kakao, wiśnie z sokiem, alkohol,
      bakalie na końcu żelatynę rozpuszczoną.
      Biszkopt nasączyć naparem mocnej herbaty z cytryną + zapach np. arak.
      Gęstniejącą masę położyć na biszkopt i wstawić do lodówki.
      Potem polewa, najlepiej gorzka czekolada rozpuszczona w kilku łyżkach mleka.
      Tort jest bardzo atrakcyjny i wszystkim smakuje, trzeba tylko mieć wiśnie w
      soku własnym bo reszta jest do kupienia. Smacznego.
      Pozdrawiam .Krysta

      Dodaję od siebie, że oprócz wiśni nie dodaję już żadnych bakalii do tej masy.
      A wiśnie w soku własnym przyrządzam następująco:
      - 1/2 kg wiśni świeżych [waga po wypestkowaniu] lub 1/2 kg wiśni
      mrożonych {są w sprzedaży bez pestek]
      - 1 szklanka cukru
      Podgrzewać w/w składniki, aż do całkowitego rozpuszczenia cukru – nie gotować,
      bo wiśnie stracą aromat.
      W masie tej rozpuszczam żelatynę [1 łyżka stołowa z czubem, uprzednio namoczoną
      ok. 15 min w odrobinie zimnej wody} i w takiej postaci dodaję do kremu.
    • Gość: Sara Re: ciasta z alkoholem IP: 5.3.1R3D* / 213.8.97.* 05.01.04, 16:45
      Ja robie kulki z ciasta (kazdego,nawet z kremem). Poprostu dodaje kakao w.g
      gustu i smaku, sporo rumu, albo bialego, albo ciemnego i robie kuleczki.
      Nastepnie kazda kulke obtaczam w wiorkach kokosowych i wstawiam do lodowki. Po
      kilku godzinach kulki sa zbitej konsystencji. To samo robie, kiedy kupie
      jakies gotowe ciasteczka, herbatniki lub wafelki, ktore nie zostaly zjedzone i
      nie wiadomo co z nimi zrobic. Goscie sa zachwyceni, a takie kulki moga w
      lodowce wytrzymac kilka tygodni.
    • Gość: kobitka Re: ciasta z alkoholem IP: 80.51.233.* 05.01.04, 17:13
      Mam takie ciasto, przepis moim zdaniem dziwny ( kaszka manna surowa zalana
      alkoholem) ale smakuje bosko :))))))))

      Biszkopt czekoladowy z 6 jaj i do tego masa :

      125 g kaszy manny zalać 1 szkl. wódki na 2 godziny

      250 g masła utrzeć z 200 g cukru pudru, dodać kaszkę zalaną wódką i 200 g
      kokosu. Biszkopt przeciąć, masę rozsmarowac, przykryć drugą częścią biszkopu i
      polać polewą czekoladową albo rozpuszczoną czekoladą.
    • noemi76 Re: ciasta z alkoholem 05.01.04, 17:37
      Korni, a możesz podać przepis na "pijaka"? Ja mam przepisy na 2 różne i jestem
      ciekawa czy ty masz może jeszcze jakiś inny. Z góry dziękuję
      • Gość: korni Re: ciasta z alkoholem IP: 212.160.234.* 05.01.04, 21:21
        Przepis na "pijaka":piekę biszkopt na biszkopt daję mase makową{Margarynę
        ucieram z 3/4 szklanki cukru pudru dodaje olejek migdalowy jajko a na koniec
        250g spazonego maku}później na masę daję "petitki"moczone w alkoholu i na
        koniec polewam polewą czekoladową.
        • Gość: hania Re: ciasta z alkoholem IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 06.01.04, 10:35
          a ja znam inny:(na prostokątną brytfankę)
          biszkopt z 6 jajek nasączony alkoholowym pączem, na to masa z 2 budyniów
          waniliowych ugotowanych w 0,6 l mleka zmiksowana z kostką masła oraz cukrem
          pudrem i sokiem z cytryny do smaku, na to namoczone w alkoholu herbatniki i
          polewa czekoladowa. Alkohol: wódka lub rum.
          PS. Dzięki Wam wszystkim za apetyczne przepisy. Chyba rzucę w kąt poświąteczne
          odchudzanie.
    • Gość: smakosz... ciasta z alkoholem IP: *.internetdsl.tpnet.pl 05.01.04, 17:41
      Zawsze byłem ciekaw ile trzeba by zjeść takiego ciasta żeby się ubzdręgolić i
      co by było pierwsze paw od słodkości czy faza?
    • Gość: aba Re: ciasta z alkoholem IP: *.CNet.Gawex.PL 05.01.04, 18:10
      jasne :) do faworków dodaje sie spirytus - czyściuteńki :):):)
      • Gość: wini3 Re: ciasta z alkoholem IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.01.04, 21:21
        Na świeta zrobiłam biszkopt jasny przełożony masą kokosową. To była modyfikacja
        przepisu z tego forum. Wiórki kokosowe zalane alkoholem . Kilka godzin
        postały . Potem ubite całe jajka z cukrem na parze, dodane masło. Biszkopt
        nasączony, galaretka z czerwonej porzeczki, masa, biszkopt. Wszystko na oko.
        Posmarowany resztą masy, posypany, troszkę wiórkami białej czekolady a troszkę
        uprażonymi wiórkami migdałów. Miał powodzenie ! Sama też uważam że był dobry -
        w moim domu nie lubiło się smaku kokosa - teraz będę powtarzała to ciasto.
        • amazonka_sc Re: ciasta z alkoholem 05.01.04, 21:59
          Ja tez mam fajny przepis:)
          Piecze sie biszkopt i na niego robi masę z:
          2 paczek masła (bez zawartosci oleju)
          7 łyzek cukru pudru
          4 żółtek
          1/2 l advokata
          Wszystko po kolei trzeba zmiksować, mase rozprowadzić na biszkopcie, posypac
          startą czekoladą i włożyc do lodówki.
          Pycha:D
    • Gość: . Angielski Christmas Pudding jest caly nasaczony IP: *.server.ntli.net 05.01.04, 23:42
      whisky lub brandy. I jeszcze podaje sie do tego maslo koniakowe lub takowaz
      smietanke (jasne, wersja dla doroslych). Przepisu nie podaje, bo musze o niego
      poprosic zone.
    • lola211 Re: ciasta z alkoholem 06.01.04, 10:39
      Biszkopt:
      5 jajek,
      1 szkl. cukru pudru,
      1 szkl. mąki,
      2 łyżeczki proszku do piecz.,
      3 łyżeczki kakao
      Ubic białka, dodawac cukier, potem zółtka, na koniec mąka z proszkiem i kakao,
      upiec w prostokątnej blasze.

      1/2 kg suszonych sliwek (lepsze nasze, nie kalifornijskie)ugotowac w syropie
      (wody tyle by przykryły sliwki i 1/2 szkl. cukru)az beda miekkie, wystudzic ,
      pokroic w paski , zalac spirytusem obficie, zostawic na noc.

      Masa:
      4 jaja i 10 dkg cukru ubic na parze i ostudzic. 2 kostki masła zmiksowac
      dodajac mase jajeczna i 60 dkg nutelli. Na koniec dodac spirytus ze sliwek.

      Na biszkopt wyłozyc mase, na niej sliwki, polac polewą czekoladowa .Najlepsze
      na drugi dzień.

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka