emeryt21 Drogi kosztem działkowców 01.10.08, 12:18 Uwazam,ze gadanie "drogi kosztem dzialkowcow" to typowo tureckie gadanie.Wszystko ma na celu przeszkadzaniu w budowie drog w Polsce. Ja tez mam dzialke i wcale do niej nie "przyroslem". Od samego poczatku wiedzialem,ze dostaje ja w uzytkowanie tymczasowe. To tymczasowe trwa juz 40 lat,wybudowalem sobie spory domek i moglbym tam spedzac lato.Na upartego nawet zamieszkac po drobnym udoskonaleniu. Rozumiem jednak,ze przyszedl taki czas,ze skonczyla sie ta "tymczasowosc".Jedyne co mnie niepokoi to to,ze dostane nakaz usuniecia mojej zabudowy na wlasny koszt a na to mnie juz niestety nie stac,jestem emerytem. Czs skonczyc z przeszkodami,odwolaniami itp dzialaniami majacymi na celu wyciagniecie ze wspolnej kasy panstwowej jak najwiecej pieniedzy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: TEŻ EMERYT Re: Drogi kosztem działkowców IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.10.08, 11:26 Jeżeli kolege stac na oddanie dorobku swojego życia za darmo - to bardzo proszę. Większośc działkowców za swoją własnośc chce jednak naleznego odszkodowania. Takie gadanie szkodzi tylko innym. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: plusk Wielgie obrzucanie PIS-u GWnem trwa. IP: *.zetosa.com.pl 01.10.08, 12:25 W pierwszym zdaniu artykułu znanego z ,,rzetelności'' autora plunięcie na PIS mimo, że wnioskodawcami niekorzystnej dla działkowców nowelizacji ustawy są posłowie PO.Nie dziwi więc, że coraz mniej ludzi czyta GW bo nie czują się dobrze w szambie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: @ Tak własnie pracują nasi decydenci. IP: 81.15.226.* 01.10.08, 12:29 Jak bym ja tak pracowała, to dawno wyleciałabym z pracy na zbity p..sk, po drodze wielokrotnie obrywając na wynagrodzeniu. A im? A co tam. Przecież im wolno tak byle jak pracować, no nie?... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gosc Darmowe dzialki w centrach miast IP: *.autocom.pl 01.10.08, 12:43 A ktoz to jest dialkowiec? Ktos to wykorzystuje za darmo (pieniadze odprowadzane w ramach skłądki to grosze) najatrakcyjniesze tereny w centrach miast i jeszcze uwaza, spoleczenstwo ma sie z nim obchodzic jak z jakiem. Chcesz dialke to sobie ja kup!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: PS Re: Darmowe dzialki w centrach miast IP: *.chello.pl 01.10.08, 14:41 Ty durniu - bo inaczej nie mogę napisać. Mój dziadek, a może też twój (chociaż wątpię) oddawali wszystko za ten kraj. A teraz jedyne co ma to mu zabrać i żeby zgnił w bloku, bo po kiego hu.. ma żyć? Pierdo.... się w ten pusty, głupi łep. Ciekawe jakbyś cienko śpiewał, gdyby Ci tę drogę 5 metrów od Twojej działeczki postawili? Zadzwonił byś do "Uwagi" lub innego podobnego programu i narzekał na swój los? A co mnie w końcu ma interesować twój los. Brak mózgu to bardzo często spotykana choroba. Odpowiedz Link Zgłoś
dzielanski A kup dziadkowi hekar pola 01.10.08, 18:04 i niech je sobie uprawia. ktoś Ci broni? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: domi Re: Darmowe dzialki w centrach miast IP: *.internetdsl.tpnet.pl 05.10.08, 22:36 Popieram Cię.... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: domi Re: Darmowe dzialki w centrach miast IP: *.internetdsl.tpnet.pl 05.10.08, 22:38 Popieram Cię PS brawo !!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: domi Re: Darmowe dzialki w centrach miast IP: *.internetdsl.tpnet.pl 05.10.08, 22:31 tobie proponuje działke na księżycu Odpowiedz Link Zgłoś
satorianus Trzeba było postawić na swoim. 01.10.08, 13:16 To byś nie płakał. Nie dość Ci, że latami siedziałeś na cudzej ziemi? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: daria. Drogi kosztem działkowców IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.10.08, 13:18 Nigdy w Polsce nie będzie dobrze, jeżeli nie będzie się szanować cudzej własności i pracy. U nas najlepiej jest zarobione pieniądze od razu spożytkować ,a potem wypoczywać .Jeżeli tak dalej będzie to Polska nigdy nie stanie się silnym krajem. Człowiek w swojej ojczyźnie nie może być traktowany jak śmieć. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mwr Re: Drogi kosztem działkowców IP: 194.74.227.* 01.10.08, 13:41 Dzialki powinny byc dawno zamienione w publiczne parki badz wykorzytane pod odpowiednia infrastrukture. Odpowiedz Link Zgłoś
korzkwy Re: Drogi kosztem działkowców 01.10.08, 14:26 Głos "olmaria7' w szczególności, jak poglądy wielu PT Dyskutantów ogółem świadczą o zasadniczym nieporozumieniu dot. działek. Otóż: obszary użytkowane przez działkowców (którzy dla podkreślenia swoich "praw i roszczeń" powołali swój związek, bardzo hałaśliwie artykułujący swoje racje)są przez urbanistów traktowane jako rezerwa terenowa pod rozwój urbanistyczny. Dlatego na tych działkach nie można budować domów mieszkalnych o charakterze trwałym /słynny casus prezydenta Szczecina/. Nie można ich także uważać za własność /tak jak swoje pole traktują rolnicy na wsi/.Wszyscy działkowcy są jedynie użytkownikami swoich działek. Bicie piany medialnej wokół rzekomej krzywdy, jaka się dzieje działkowcom jest grubym nieporozumieniem... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ten on Drogi kosztem działkowców IP: *.chello.pl 01.10.08, 14:27 Witam, szlak mnie trafia jak czytam prostackie teksty typu "zaorać, spalić" itd. Też mam działkę i jak będzie tam budowana droga to się usunę, jednak chciałby otrzymać zwrot pieniądzy za mój wkład i pracę. Działka dla wielu ludzi jest jedyną rzeczą, którą posiadają poza szarym życiem. Jest tym czym np. kład, piękne auto, kolekcja monet. Dlaczego ludzie mają być pozbawieni swojego hobby, w które nie raz zainwestowali dziesiątki tysięcy złotych? Przecież to zwykła kradzież. Tak więc proszę niech każdy pomyśli o tym co mógłby stracić - a w co włożył serce, czas i pieniądze. Moje ponad roczne dziecko tylko na tej działce może spokojnie i bezpiecznie spędzać czas na powietrzu. Inwestuję w tę działkę, żeby były tam jak najlepsze warunki i niechciałbym po prostu wszystkiego stracić. Dlatego jestem pełen nadzieji, że tak się nie będzie postępować z działkowcami jak się pisze w tym artykule. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: przyzwyczajenia .. Re: Drogi kosztem działkowców IP: *.era.pl 01.10.08, 15:06 Ostatnio w dwójce była audycja na tent temat. W związku z tym, że w centrum Warszawy są ogródki działkowe, miast rozwinęło się nierównomiernie na połdunie (Ursynów. Teren po działkach w planach jest przeznaczony na warszawski Cnetral Park, do ogólnego użytku, a nie na indywidualne hobby. Jak można wogóle pomyśleć, że kradzieżą jest przeznaczenie działek na park ogólnodostępny? Jeżeli Ty masz taki przywilej (indywidualna działka w centrum miasta) to ja tez chce miec dzialke na hobby i wszyscy iini, bo niby czemy Ty jestes lepszy? To jest dopiero niesprawiedliwość, że uprzywilejowani z poprzedniego ustroju teraz twierdzą, że przeznaczenie działek na OGÓLNY użytek to kradzież. To jest przyzwyczajenie do poprzedniego ustroju, że coś ZA DARMO się należy. Do ROBOTY i zarobic sobie na ziemię !!! Odpowiedz Link Zgłoś
kakens Re: Drogi kosztem działkowców 01.10.08, 15:51 > Jeżeli Ty masz > taki przywilej (indywidualna działka w centrum miasta) to ja tez > chce miec dzialke na hobby i wszyscy iini, bo niby czemy Ty jestes > lepszy? Ależ proszę, zgłoś się do zarządu, na pewno znają osoby które chcą się pozbyć działki. Idź na szkolenie, zapłać wpisowe, opłać lub odpracuj czyn społeczny, użytkowanie i jest Twoja. Kto Ci broni? Jest szansa, że nieco ostudzisz emocje, zieleń uspokaja. Odpowiedz Link Zgłoś
dzielanski Nie każdy ma czas na takie duperele 01.10.08, 18:13 a jak sam mówisz, zieleń uspokaja: czasem miło byłoby przejść się do jakiegoś parku. Tak naprawdę można by nieraz godzić inteesy działkowców i normalnych ludzi, np likwidować bramy tych kombinatów, w których znajdują się poszczególne działki, tak żeby można było chociaż przejść przez te getta. Po niewielkich przeróbkach taki zespół ogródków działkowych mógłby pełnić fnkcję parku (oczywiście bez wstępu dla zwykłych ludzi na poletka poszczególnych działkowców). Ale te Spółdzielnie ogródków działkowych, czy jak się to towarzystwo nazywa nigdy na cos takiego się nie zgodzi. Wolą organizowac protesty i wymuszać haracze. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Stenia Drogi kosztem działkowców IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.10.08, 18:27 Posłów PiS w sejmie jest mniejszość ale tytuł artykułu opluwa PiS jako tych, którzy wywłaszczyli działkowiczów. Z takim obiektywizmem prasy spotykamy się na każdym kroku w polskiej prasie i TVN, Polsacie. Myślałam, że szczucie jest tylko domeną GW ale nie Życia Gospodarczego. Kiedy nasze szmatławce zaczną obiektywnie oceniać fakty??????????????? Odpowiedz Link Zgłoś
dzielanski A kto powiedział, że opluwa? 01.10.08, 18:33 Mnie się to wywłaszczanie działkowców podoba. Tak trzymać, chłopcy z PiS! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ms. Drogi kosztem działkowców IP: 213.25.24.* 02.10.08, 21:13 Lamanie Konstytucji, wywłaszczanie bez odszkodowania ! OTO "prace" pseudo parlamentu w PRL-bis ! Skandal ! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Szymon Drogi kosztem działkowców IP: *.ztpnet.pl 04.10.08, 22:02 Panie Kondracki i jak Pan teraz bedziesz wyglądał w oczach tych działkowców którym swą postawą i postawą wszystkich etatowych działaczy będących na liście płac PZD którzy podnosili wielkie larum gdy PiS przed kilkunastoma miesiącami chciał działkowców uwłaszczyć , odebraliście im tą postawą i swoim nieprzemyślanym uporem bo etaciki wasze były zagrożone , prawo do targowania się za swoje święte prawo własności które by uzyskali w wyniku uwłaszczenia .Nie zdziwi mię to jak działkowcy będą pluć na pana . Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: HER### Re: Drogi kosztem działkowców IP: 83.2.120.* 26.10.08, 20:45 Akorat Kondrackiemu zalezy jak bedzie wygladał w oczach działkowcow.Jemu zalezy zeby kasa wplywała na konto.A tak kto go rozlicza z pieniedzy płaconych przez działkowcow za uzytkowanie działki.To mnie ciekawi,a moze ktos wie Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Widzący cud Drogi kosztem działkowców IP: *.ztpnet.pl 04.10.08, 22:21 Zobaczyłem ten "Cud " o którym mówił Tusk w kampanii wyborczej . To co nie udało się PiS-owi cudownie udało się PO . PiS chciał dać działkowcom działki na własność za niewielką opłatą i PZD się nie zgodziła a PO puściła działkowców z torbami i PZD się będzie musiało zgodzić bo ustawa przegłosowana i niedługo wejdzie w życie . Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: historyk Nareszcie nastała sprawiedliwość dziejowa IP: *.ztpnet.pl 05.10.08, 00:18 że to co zostało ustawą z 1981r o pracowniczych ogrodach działkowych przypisane PZD jako ich własność nie będzie ich własnością . Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: działkowicz Drogi kosztem działkowców IP: *.centertel.pl 06.10.08, 07:43 Pan Redaktor Wielgo pisze na zamówienie i za pieniądze odwiecznego tyrana PZD prezesa Kondrackiego żerującego wraz ze swoja świtą na działkowcach od ponad 30 lat. Dlaczego Pan Redaktor nie zapłacze nad obecną haniebną ustawą o rodzinnych ogrodach działkowych. Ustawa ta pozwala właśnie Kondrackiemu i jemu podobnym działaczom odbierać działkowcom majątek. Corocznie wielu działkowców jest okradanych przez prezesów PZD. Obecna ustawa zapewniła nie ograniczona władzę tym ubeckim działaczom PZD, corocznie z haraczu wpływa prawie 100 milionów złotych do Rady Krajowej PZD. Prezes Kondracki zatrudnił całą swoja rodzinę nawet konkubentów córeczki. To ustawa o rodzinnych ogrodach działkowych pozwala działaczom PZD okradać działkowców wraz z całymi rodzinami. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: BASIA Re: Drogi kosztem działkowców IP: 83.2.120.* 26.10.08, 20:00 Najwazniejsze jest to;w terminie zpłacic za działke,Zarzady podziela sie pieniedzmi,jezeli sa problemy to z zarzadu nikgo nie ma.Czas aby był zrobiony porzadek z tymi działkami.O pieniadzach nie wspomne.W zamian nic. Odpowiedz Link Zgłoś
brynk rozpędzić w cholere to badziewie - PZD. 18.10.08, 00:50 Struktury organizacyjne tego badziewia to sami darmozjady. Jednoczesnie ostatni relikt komuny. Mam nadzieję, ze szlag PZD trafi. Odpowiedz Link Zgłoś
terion Re: rozpędzić w cholere to badziewie - PZD. 20.10.08, 09:17 Kraków. Z braku dostępnych (co nie znaczy wolnych) terenów bloki stawiają jeden na drugim, albo wyrzucają do Wieliczki lub jeszcze dalej. A ogródki działkowe służą jako spalarnia śmieci. Czasem w sobotę jest taki zacap, w promieniu dwóch kilometrów, że cięzko wytrzymać. Użytkownicy (bo przecież nie właściciele) muszą mieć chyba nieograniczony dostęp do opon traktorowych.. Pochodzę z podkarpacia i tam na wsiach ludzie maja różne pomysły, ale takiego chamstwa to nie widziałem jak żyję. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: JANEK Re: rozpędzić w cholere to badziewie - PZD. IP: 83.2.120.* 26.10.08, 20:09 Takie chamstwo jest wszedzie,W moim miescie tez tak pala,ogrody sa blisko blokow nawet czerwiec lipiec pala,sa upały niema czym oddychac a taki cham przyjdzie i pali smieci na tej działce.Gdzie sa ich prezesi?Wzielismy sie na sposob dzwonimy po straz pozarna,oni przyjezdzaja i wala kary.W tym roku juz mniej palili.Zrobcie to samo.Ach jak zwrociałam uwage błemu sekretarzowi to mnie z błotem zmieszał,jak smie ,on musi spalic/ Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Zuza Drogi kosztem działkowców IP: *.internetdsl.tpnet.pl 01.11.08, 09:12 Jestem działkowcem od kilku miesięcy.Przeraża mnie myśl, że gdy wybudują obwodnicę przechodzącą przez tereny działowe część lub cały ogród Rodzinnego Ogrodu Działkowego może ulec likwidacji. Drodzy zmotoryzowani - rozumiem Waszą chęć jazdy po pięknych i równych drogach, ale nie możecie krytykować ludzi, którzy po to dzierżawią działkę ogrodową pielęgnując na niej różnorodną roślinność owocowo-warzywno-ozdobną, aby mieć z tego dochód. Moim zdaniem jesteście bardzo egoistyczni w swych poglądach i wypowiedziach. Po pierwsze uważam, że za dużo samochodów jeździ w Polsce - co, już tak Wam woda sodowa uderzyła do głów i korony Wam pospadają jak pojedziecie autokarem, busem lub rowerem??? Weźcie przykład z Holandii. A czemu stoicie w korkach? Na nogach dojdziecie szybciej :) A, że musicie dojeżdżać do pracy z domów prywatnych z pięknymi prywatnymi ogrodami położonymi z dala od centrum miast?To po co tam się wyprowadzaliście? Żeby nie mieszkać w głośnym i zanieczyszczonym mieście - tak? A wracanie z niedzielnych tak Was męczy? Mnie i innych działkowców nie stać ani na wyjazdy niedzielne, ani na wyjazdy na urlop, dlatego nasze działki są dla nas jedyną możliwością wyjazdu poza miasto i oddychania świeżym powietrzem na działce dbając równocześnie o roślinność i okoliczne ptaki.Nie wypowiadajcie się krytycznie na temat przepisów obowiązujących w ROD - nie znając ich statutu i regulaminu. Działki są dziedziczone jako spadek - tzn. prawo do użytkowania tej działki, więc mogą przechodzić z ojca, na syna a potem na wnuka. Ponadto ideą ROD jest jak nazwa wskazuje - rodzinne przebywanie i korzystanie na tych działkach. A skoro to Was tak boli, cóż nie wszyscy uciekają z rodzinnych domów czy mieszkań zostawiając w nich starzejących się rodziców i dziadków. Nie wszyscy oddają potem schorowanych starych ludzi do hospicjum i domów starców lub wysyłają na siłę do szpitala, by tam starocie przetrwali przez święta, a Wy byście mogli sobie wyjechać ... Problem tkwi w tym, że jak jesteście zamożniejsi, to średnio i mniej zamożnych traktujecie jak bezdomnych - uważacie, że nic się nam nie należy. Skoro teren gminy, który został oddany we władanie Rodzinnemu Ogrodowi Działkowemu ma być przeznaczony pod budowę dróg lub budynków - to zgodnie ze statutem ROD działkowcom należy się odszkodowanie za : altanę, nasadzenia - drzewa i krzewy oraz za plony. Pozdrawiam i życzę Wszystkim - nie tylko zmotoryzowanym i inwestorom budownictwa - życia w zgodzie i harmonii z naturą :) Zuza Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Zuza Drogi kosztem działkowców IP: *.internetdsl.tpnet.pl 01.11.08, 09:57 Jestem działkowcem od kilku miesięcy.Nabyłam ją z ogłoszenia płacąc poprzedniemu użytkownikowi za altanę i nasadzenia - zgodnie z regulaminem ROD nabyłam prawa do użytkowania tej działki. Przeraża mnie myśl, że gdy wybudują obwodnicę przechodzącą przez tereny działowe część lub cały Rodzinnego Ogrodu Działkowego może ulec likwidacji. Drodzy zmotoryzowani - rozumiem Waszą chęć jazdy po pięknych i równych drogach, ale nie możecie krytykować ludzi, którzy po to dzierżawią działkę ogrodową pielęgnując na niej różnorodną roślinność owocowo-warzywno-ozdobną, aby mieć z tego dochód lecz po to by mieć je na własne potrzeby i mieć kontakt z przyrodą. Żaden park tego nie zastąpi. Moim zdaniem jesteście bardzo egoistyczni w swych poglądach i wypowiedziach. Uważam, że za dużo samochodów jeździ w Polsce - czy już tak Wam woda sodowa uderzyła do głów i korony Wam pospadają jak pojedziecie autokarem, busem lub rowerem??? Weźcie przykład z Holandii. A czemu stoicie w korkach? Na nogach dojdziecie szybciej :) A, że musicie dojeżdżać do pracy z domów prywatnych z pięknymi prywatnymi ogrodami położonymi z dala od centrum miast?To po co tam się wyprowadzaliście? Żeby nie mieszkać w głośnym i zanieczyszczonym mieście - tak? A my mieszkańcy bloków i starych miejskich budynków nie zasługujemy na możliwość bycia w ogrodzie, w którym ciężko pracujemy z przyjemnością w wolnym czasie? A wracanie z niedzielnych tak Was męczy? Mnie i innych działkowców nie stać ani na wyjazdy niedzielne, ani na wyjazdy na urlop, dlatego nasze działki są dla nas jedyną możliwością wyjazdu poza miasto i oddychania świeżym powietrzem na działce dbając równocześnie o roślinność i okoliczne ptaki. Weźcie pod uwagę, że większość ogrodów - przynajmniej w moim mieście jak i poza miastem jest położona na nieużytkach często zajętych też przez tereny bagniste lub podmokłe. Nie wypowiadajcie się krytycznie na temat przepisów obowiązujących w ROD - nie znając ich statutu i regulaminu. Działki są dziedziczone jako spadek - tzn. prawo do użytkowania tej działki, więc mogą przechodzić z ojca, na syna a potem na wnuka. Ponadto ideą ROD jest jak nazwa wskazuje - rodzinne przebywanie na działkach i korzystanie z nich jako działek uprawowo-rekreacyjnych. A skoro to Was tak boli, cóż nie wszyscy uciekają z rodzinnych domów czy mieszkań zostawiając w nich starzejących się rodziców i dziadków. Nie wszyscy oddają potem schorowanych starych ludzi do hospicjum i domów starców lub wysyłają na siłę do szpitala, by tam starocie przetrwali przez święta, a Wy byście mogli sobie wyjechać ... Problem tkwi w tym, że jak jesteście zamożniejsi, to średnio i mniej zamożnych traktujecie jak bezdomnych - uważacie, że nic się nam nie należy. Skoro teren gminy, który został oddany we władanie Rodzinnemu Ogrodowi Działkowemu ma być przeznaczony pod budowę dróg lub budynków - to zgodnie ze statutem ROD działkowcom należy się odszkodowanie za altanę, nasadzenia - drzewa i krzewy oraz za plony. Pozdrawiam i życzę Wszystkim - nie tylko zmotoryzowanym i inwestorom budownictwa - życia w zgodzie i harmonii z naturą :) Zuza Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: KRTSTYNA Drogi kosztem działkowców IP: 83.2.120.* 05.11.08, 07:45 Jak sie dzieje zle to nagle wszyscy,ale wszyscy przypominaja sobie o zwykłych ludziach,o emerytach,byle by tylko miec poparcie ludzi w swoich sorawach, jezeli mija zagrozenie, a z jakis tam powodow dzieje sie tobie krzywda w tedy odsyłaj cie od kajfasza do anasza,niema zarzadow niema prezesow szczegolnie ogkregowego czy krajowego.Wiec wszystko pic na wode.Jak jest dobrze to sie ciesz, jak dzieje ci sie krzywda zaden z w/w ci nie pomoze kompletnie.Poprostu zapominaja o zwykłych ludziach. Odpowiedz Link Zgłoś
terion Że jak? 05.11.08, 09:17 Ten post został napisany w nawiązaniu do ajkiej sprawy? Bo nie załapałem idei. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Radek PZD to pasożyt IP: *.xdsl.centertel.pl 16.02.09, 19:40 PZD to jagorsza złodziejska mafia, która rządzi najwieksze bydlę w Radzie Krajowej od 40 lat! Odpowiedz Link Zgłoś