Dodaj do ulubionych

struny gitarowe

IP: *.internetdsl.tpnet.pl 13.06.05, 14:45
jakie są rodzaje strun, czym się różnią, ile koszują?jak je zmienić? podpowie
mi ktoś?
Obserwuj wątek
    • strasnazaba Re: struny gitarowe 13.06.05, 16:02
      Trudne pytania zadajesz tongue_out

Struny sa przerozne, w zaleznosci od tego jaka masz gitare. Do klasycznej nylonowe, do reszty raczej metalowe. Nylonowe zaklada sie robiac petelki, metalowe maja na koncu specjalne "kosteczki", dzieki ktorym sie trzymaja (i dzieki ktorym jest je sporo latwiej zalozyc). Roznia sie (poza typem gitary) brzmieniem, kolorem, wytrzymaloscia, jakoscia, cena itd... Jesli chcesz sam zmieniac, to tylko jesli nie masz gitary klasycznej - petelke trzeba umiec zrobic, tak zeby struna nie zjechala i zeby wygladalo to w miare estetycznie smile I nigdy nie wolno zdejmowac wszystkich strun naraz tylko zmieniac po kolei. I najlepiej powierzyc to komus, kto sie na tym choc troche zna smile

Ceny sa rozne, najtansze pewnie mozna juz kupic nawet od 20 zl za komplet, ale z trwaloscia i jakoscia moze byc bardzo roznie. Warto zainwestowac chocby w najtansze struny La Bella (albo innej porownywalnej firmy). Takie pewnie kupi za jakies 30-40 zl (przynajmniej do klasyka, nie wiem jak jest np. ze gitarami elektrycznymi).

Pozdrawiam
      • tymbarski Re: struny gitarowe 13.06.05, 16:15
        Do elektrycznej za D'Addario zapłacisz 25 - 30 zł i to są świetne struny, sam
        ich od lat używam. Zmieniam wtedy, gdy przestaną ładnie wybrzmiewać. Po prostu
        kupuje wtedy nowy komplet. Daj więcej informacji np. do jakiej gitary, jak długo
        grasz i co lubisz grać, to więcej porad Ci udzielimysmile
        • Gość: luukasz4 Re: struny gitarowe IP: *.stud.uni-goettingen.de 13.06.05, 23:33
          a ja do elektryka polecam struny dr za okolo 40 zl
        • Gość: kll Re: struny gitarowe IP: *.internetdsl.tpnet.pl 14.06.05, 12:07
          no więc zaczynam się uczyć grać na GITARZE AKUSTYCZNEJ, GITARA JEST NOWA ALE
          STRUNY JUŻ się w tym sklepie troche na niej odleżały
          • ari Re: struny gitarowe 14.06.05, 12:15
            > no więc zaczynam się uczyć grać na GITARZE AKUSTYCZNEJ, GITARA JEST NOWA ALE
            > STRUNY JUŻ się w tym sklepie troche na niej odleżały

Przez internet strun Ci nie pomozemy zmienic smile Myśle, że najlepiej jak
            pójdziesz do sklepu muzycznego, tam z reguły sa kompetentni ludzie, którzy
            poradzą Ci co kupić. A teraz mało patriotycznie: odradzam raczej polskie
            struny - są tańsze ale i mają tez wyraźnie krótszy zywot, często też słabsze
            brzmienie.
            Parę fajnych firm to: LaBella, DR, Ernie Ball. Do akustyka oczywiście struny
            metalowe, o przyzwoitej grubości (najcieńsza struna e w rozmiarze ok. 12).
            Cieńsze struny 9-10 są raczej do elektryka.

Pozdrawiam.
            • Gość: tomek Re: struny gitarowe IP: *.toya.net.pl 14.06.05, 13:57
              ja mysle ze jesli kolezanka uczy sie grac dopiero to na 12 bedzie jej za
              ciezko.Lepiej zacznij jednak od 10 najwyzej
              • tymbarski Re: struny gitarowe 14.06.05, 16:47
                Gość portalu: tomek napisał(a):

> ja mysle ze jesli kolezanka uczy sie grac dopiero to na 12 bedzie jej za
                > ciezko.Lepiej zacznij jednak od 10 najwyzej

Słusznie, ja też od cieńszych zaczynałem, dla początkującego tak jest łatwiej.
                Po drugie większość znanych mi osób kupując nową gitarę kupuje od razu komplet
                nowych strun i natychmiast je wymienia. Radziłbym zrobić tak samo. Przy okazji
                od razu potrenujesz zakładanie strunsmile
    • torrencik Re: struny gitarowe 16.06.05, 15:36
      Od kilku lat używam tylko strun firmy ELIXIR.

Świetnie się trzymają jak na moje wysokie wymagania.

Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka