09.07.05, 23:28
Lubicie ten zespol?Ja bardzo.Nalepa jest swietnym gitarzysta,wokalista i
aranzerem.Wogole to zawsze sie swietnymi ludzmi obstawial.Plyta 70a to cuoo
polskiego rocka.Kto nie sluszal niech nadrabia zaleglosci i to migiem,a nie
jakies White Stripesy,Anthony and cos tam,Breakout to muzyka!!
Obserwuj wątek
    • Gość: Johnny B. Goode Re: Breakout IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.07.05, 23:57
      Mój ulubiony album to "Na drugim brzegu tęczy" z niesamowitym utworem
      tytułowym, zaopatrzonym przez Włodzimierza Nahornego w elektryzujące solo
      saksofonowe. Chociaż słychać małe uchybienia dźwiękowe, uważam tę płytę za
      jedną z najważniejszych dla rodzimego rocka.
      Ostatecznie - to i tak wiele jak na siermięgę Gomułkowskiej Polski.

Pozdrawiam
      Keep Rockin'
      • pikpok0 Re: Breakout 11.07.05, 00:05
        Fakt sa niezli ale ja mam takie pytanko czy ktos sie orientuje czy oni jeszcze graja koncerty bo z checia bym sie wybral
    • artur666 Re: Breakout 11.07.05, 01:16
      To byl chyba pierwszy polski zespol o hardrockowym brzmieniu. Jak na tamte lata
      i bardzo gleboka komune poprostu super.
    • Gość: Lecho Re: Breakout IP: *.teleton.pl 11.07.05, 08:02
      Nie wiem czy chciałbym pójść dzisiaj na ich koncert, ale płyt słucha się wciąż
      znakomicie. Świetne, dobrze wyfrazowane teksty ( o co zawsze trudno w naszym
      bluesie ) i piękna, pełna barwa gitary. Jakość.
      • sheik_yerbouti Re: Breakout 11.07.05, 10:34
        Zespół rzeczywiście rewelacyjny i na swoje czasy rewolucyjny, chociaż dzisiaj
        jakby lekko zapomniany, a kilku płyt rzeczywiście wstyd nie znać.

Oprócz wspomnianych powyżej polecam genialną płytę "Blues" na której gra
        Dariusz Kozakiewicz oraz następną, już bez niego - "Karate" (na tej płycie
        wszystkie partie gitary gra sam Nalepa i trochę słychać, że pomoc by mu się
        przydała). Chyba najbardziej lubię jednak jeszcze późniejszą płytę - "NOL" - do
        zespołu wróciła Mira Kubasińska a wśród instumentów pojawia się Moog, który
        nadaje zespołowi lekko jazzującego brzmienia.

Jeśli chodzi o koncerty to chyba już zupełnie przestali je grać - pewnie ze
        względu na stan zdrowia Nalepy - zresztą nawet na ostatnich płytach studyjnych
        słychać, że z Jego głosem nie jest dobrze...

Pozdrowienia
        • Gość: czarek Re: Breakout IP: *.adsl.inetia.pl 11.07.05, 21:34
          Wychowałem się na tej muzyce i do dzisiaj lubię posłuchać, chociaż częściej
          słucham teraz klasycznej. Czy wiecie, że szef tzw. w komunie radiokomitetu,
          który rządził też TV, postawił ultimatum Kubasińskiej, że zgodzi się na
          telewizyjne nagranie piosenki (videoclip teraz) "Gdybyś kochał, hej", jeśli
          wystąpi w roli wieśniaczki i będzie to bardziej "ludowe"? No i tak zostało.
    • Gość: vince Re: Breakout : Pytanie IP: 172.25.251.* / *.134.4-194.clta.globetrotter.net 11.07.05, 23:08
      mam dosc ograniczony dostep do rodzimej literatury muzycznej wiec moze Wy
      wiecie czy ten chlopiec z okladki plyty Breakout, ktorego Nalepa trzyma za reke
      poszedl w slady ojca i zostal muzykiem ? (chyba, ze mi sie cos pomylilo i to
      nie byl jego syn).
      A tak na marginesie to 'Kiedy bylem malym chlopcem', 'Ona poszla inna droga'
      grywam sobie do dzis. Do slow B. Lebla (?) mialem zawsze troche zastrzezen ale
      muzyka i wykonanie bylo super.
      • Gość: karol Re: Breakout : Pytanie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.07.05, 23:11
        Piotr Nalepa gra teraz razem z ojcem.
        Inna sprawa, czy te płyty są dobre...
        • Gość: vince Re: Breakout : Pytanie IP: 172.25.251.* / *.134.4-194.clta.globetrotter.net 11.07.05, 23:35
          dzieki,

a tak na marginesie, to gitarzystow, ktorzy poszli w slady ojcow troche by sie
          uzbieralo. Mlody Blackmore gra calkiem, calkiem, Dweezil Zappa tez jest bardzo
          dobry.
    • znawcah Re: Breakout 11.07.05, 23:35
      Posciagalem troche tego chociaz nie bylo latwo bo jednoczesnie sie chcialy
      sciagac inne rzeczy ze slowem 'breakout' w tytule. Takie sobie bluesowe
      pogrywanie, nic wielkiego, zreszta swiadczy o tym mala ilosc wpisow. Zupelnie
      bezbarwne a nawet nudne. Nie wiem czym sie tu emocjonowac.
      • Gość: pomaluj moje sny Re: Breakout IP: *.internetdsl.tpnet.pl 12.07.05, 10:09
        no tak, przeciez kazdy wie, ze o wielkosci zespolu nie decyduje jego tworczosc
        tylko ilosc wpisow na forum!
    • xxx131 Re: Breakout 12.07.05, 01:23

Oczywiscie!
      • teddy4 Re: Breakout 12.07.05, 12:33
        Biorąc pod uwagę kontekst przełomu lat 60/70-tych i całe lata 70-te zwłaszcza ,
        gdy Breakout był jednym z kilkunastu (!) zespołów rockowych w Polsce - trudno
        nie mieć sentymentu do tego zespołu. Grało tam mnóstwo świetnych muzyków,
        choćby Józef Hajdasz, Dariusz Kozakiewicz czy śp.Zdzisław Zawadzki. Nagrywali
        nierówne płyty - zgoda. Mira dawała "boki" - zgoda. Loebl pisał teksty o niczym
        dość często - zgoda. Ale muzyka Breakoutu cały czas daje radę i nie można jej
        się wstydzić. Przypominam, że ten zespół nagrał swoją ostatnią regularną płytę
        w roku 1979, kiedy większości forumowiczów nie było w planachsmile.
        • artur666 Re: Breakout 12.07.05, 12:42
          Jako dinosaur musze przyznac, ze bylem jako shipisialy nastolatek kiedys na ich
          koncercie. W teatrze lalek we Wroclawiu. To se ne wruti.
        • sheik_yerbouti Re: Breakout 12.07.05, 12:46
          z tą ostatnią płytą to nie do końca tak - płyta z 1993 roku "Jesteś w piekle"
          jest podpisana jako "Nalepa & Breakout" i chyba też potem tak funkcjonowali na
          koncetach ale za to już głowy nie daję...
    • Gość: Jacenty Re: Breakout IP: *.chello.pl 13.07.05, 20:34
      Klasyka polskiego blues-rocka. Po nich nie było lepszych, no może Dżem..
    • ciekawostka2 "Modlitwa" 14.07.05, 20:39
      czy ktoś podrzuciłby mi "Modlitwę" z płyty "Kamienie"?
      Bezskutecznie szukam od lat. W latach 80. odkrywalimy Breakout w towarzystwie
      Dire Straits i Pink Floyd
      • pasek_xxl Re: "Modlitwa" 15.07.05, 10:05
        ciekawostka2 napisała:

> czy ktoś podrzuciłby mi "Modlitwę" z płyty "Kamienie"?
        > Bezskutecznie szukam od lat.

Płyta "Kamienie" jest do kupienia w większości dużych sklepów muzycznych.
        • ciekawostka2 Re: "Modlitwa" 15.07.05, 12:24
          pasek_xxl napisał:

> Płyta "Kamienie" jest do kupienia w większości dużych sklepów muzycznych.

Próbujesz coś sugerować? Nie wyobrażam sobie większego sklepu niż Media Markt w
          średniej wielkości mieście wojewódzkim.
          Zresztą nie tylko tam. Szukałem w kilku miejscach
          • pasek_xxl Re: "Modlitwa" 15.07.05, 12:29
            akcje.interia.pl/m/breakout/
            www.fan.pl/shopping/pe.php?id=81200
            Trzeba tylko ruszyć...
            • ciekawostka2 Re: "Modlitwa" 15.07.05, 12:50
              pasek_xxl napisał:

Trzeba tylko ruszyć...

wypada tylko podziękować za ruszenie... co niniejszym czynięwink
    • Gość: mak Re: Breakout IP: *.internetdsl.tpnet.pl 15.07.05, 12:40
      No i sa ! 10 CD grupy Breakout - wydane wrecz wzorcowo ( porzadny gruby
      karton ) ! Kazdy CD jest replika oryginalnej okladi LP, wzbogacony dodatkowymi
      zdjeciami i krotkim komentarzem samego T. Nalepy.
      O zawartosci plyt nie bede pisac - mysle, ze wiekszosc fanow tej grupy zna na
      pamiec zestaw tytulow poszczegolnych krazkow smile
      Na koniec tylko dodam, ze we wrzesniu br. ukaze sie jako bonus do tych CD,
      podwojna plyta zawierajaca rzadkie nagrania z malych plyt zespolu oraz ich
      koncert.
      • sheik_yerbouti Re: Breakout 15.07.05, 16:25
        Fajnie, że wreszcie na CD ukażą się płyty NOL i ZOL, poprzednie edycje
        Intersonusa wyczerpały się już dawno, a jakość dźwięku nie była doskonała...

Wcześniejsze płyty były już dostępne w takiej samej formie (nie wiem czy jakość
        dźwięku jest identyczna, nie sprawdzałem) kilka lat temu (wtedy wydane przez
        Yesterday) i jeszcze niedawno można było znaleźć w niektórych sklepach
        pojedyncze egzemplarze.

Mam nadzieję, że pójdą dalej tym tropem i wydadzą wreszcie w porządnej formie
        album "To mój blues", który nie doczekał się wiarygodnej reedycji na CD. Przy
        okazji - w Media Marktach w W-wie można znaleźć "Sen szaleńca" za ok. 15-20 PLN
        gdyby ktoś był zainteresowany...

• black_magic_women Re: Breakout 15.07.05, 21:27
          dla mnie bombawink))
          • Gość: randy Re: Breakout IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.07.05, 09:15
            Świetny pomysł z tym boksem. Zbieram kaskę, żeby zakupić.
      • bdx65 Re: Breakout 16.07.05, 14:40
        Mam pytanie do maka. Czy są to wszystkie LP Breakoutów ? I czy nie są to
        składanki typu "the best of..."
        • Gość: mak oryginalne albumy IP: *.internetdsl.tpnet.pl 18.07.05, 09:12
          Wydane CD to odpowiedniki ich oryginalnych albumów, wiec nie sa to skladanki !
    • cham_i_prostak Re: Breakout 16.07.05, 13:36
      Jakbyscie posłuchali Bad Brains to zaraz byscie o wszystkich Breakoutach
      zapomnieli.
      • wredotka1 sam masz bad brain, dupku 16.07.05, 14:17
        • jezus.z.nazaretu Re: sam masz bad brain, dupku 16.07.05, 17:15
          wredotko, chyba nie tego was uczyłem
          • wredotka1 spadaj na forum Biblia albo sie ukrzyzuj 16.07.05, 17:54
            • photoart Re: spadaj na forum Biblia albo sie ukrzyzuj 17.07.05, 16:46
              odpowiedź nie godna człowieka z klasą, o kobiecie nie wspomnę.
              Forum o Breakoutach takich nawiedzonych jak wredotka nie potrzebuje

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka