Dodaj do ulubionych

Elvis Costello

10.10.02, 11:53
Czesc, niedawno uslyszalem kilka piosenek pana z tytulu - mocno mi sie
spodobaly. Bo ja generalnie lubie takich ballad sobie posluchac. Czy mozecie
sie podzielic swoja ew. wiedza na jego temat? Muzycznie jestem niezlym
ignorantem, wiec fajnie bedzie przeczytac, czy to jest dobra muza (zdaniem
znawcow), czy nadete dno. Tak pytam z ciekawosci, bo dobrze mi brzmi i bede
go sluchal nawet mimo zjezdzajacyhc opiniismile
Dzieki, pozdrawiam
N~W
Obserwuj wątek
    • Gość: soso Re: Elvis Costello IP: 195.41.66.* 11.10.02, 06:50
      Elvis Costello to dla mnie postac z absolutnego topu rockowego. Troche mnie
      dziwi, ze kojarzy sie z balladami. Przeciez to punkowe korzenie i zawsze wiele
      do powiedzenia poprzez specyficzna refleksje i agresje muzyczna. Za albumy
      takie jak chocby 'This year's model' dalbym sie porabac bo jest to zupelnie
      odjazdowa muzyka mimo, ze sprzed wielu lat. No ale niektorzy wola
      pozniejsze, 'Watching the Detectives' to byl calkiem wielki hit.
      Jego grupa, the Attractions to takze specjalne rodzaj muzyki - graja bardzo
      prosto i bardzo prosta muzyka ale jest w tym ogromna sila czystego rocka.
      Costello jest wart zauwazenia mimo, ze tym, ktorzy go nie znaja przechodzi
      ochota na sam dzwiek imienia smile a skojarzenie kompletnie bezzasadne.
      Piosenki Costello wykonuja takze inni wykonawcy bo on jest zwyczajnie
      znakomitym tworca.

Z jego biografii w AMG: 'Because he supports his lyrics with his richly diverse
      music, Costello is one of the most innovative, influential, and best
      songwriters since Bob Dylan.'

To wstep a teraz pora na kupno przynajmniej jednej plytki a potem to juz
      pojdzie z gorki! W UK Costello jest powszechnie adorowana postacia i znacznie
      bardziej popularna niz np. w Polsce. I sa powody!

pzdrw

soso
      • Gość: tomjk Re: Elvis Costello IP: 217.98.105.* 11.10.02, 07:15
        "W UK Costello jest powszechnie adorowana postacia i znacznie
        bardziej popularna niz np. w Polsce. I sa powody!"

a w PL np. K. Krawczyk jest adorowany i pewnie też bardziej popularny niż w
        UK smile

a tak poza tym lubię EC za to, że robił płyty poguesom i za fajny, mocno
        komercyjny kawałek The other side of sommer.
      • nic?_nie_wiem Re: Elvis Costello 11.10.02, 07:50
        Gość portalu: soso napisał(a):

> Elvis Costello to dla mnie postac z absolutnego topu rockowego. Troche mnie
        > dziwi, ze kojarzy sie z balladami. Przeciez to punkowe korzenie i zawsze
        wiele
        > do powiedzenia poprzez specyficzna refleksje i agresje muzyczna. Za albumy
        > takie jak chocby 'This year's model' dalbym sie porabac bo jest to zupelnie
        > odjazdowa muzyka mimo, ze sprzed wielu lat. No ale niektorzy wola
        > pozniejsze, 'Watching the Detectives' to byl calkiem wielki hit.
        > Jego grupa, the Attractions to takze specjalne rodzaj muzyki - graja bardzo
        > prosto i bardzo prosta muzyka ale jest w tym ogromna sila czystego rocka.
        > Costello jest wart zauwazenia mimo, ze tym, ktorzy go nie znaja przechodzi
        > ochota na sam dzwiek imienia smile a skojarzenie kompletnie bezzasadne.
        > Piosenki Costello wykonuja takze inni wykonawcy bo on jest zwyczajnie
        > znakomitym tworca.
        >
        > Z jego biografii w AMG: 'Because he supports his lyrics with his richly
        diverse
        >
        > music, Costello is one of the most innovative, influential, and best
        > songwriters since Bob Dylan.'
        >
        > To wstep a teraz pora na kupno przynajmniej jednej plytki a potem to juz
        > pojdzie z gorki! W UK Costello jest powszechnie adorowana postacia i znacznie
        > bardziej popularna niz np. w Polsce. I sa powody!
        >
        > pzdrw
        >
        > soso

Dzieki Soso za konkretna odpowiedz. Dlaczego kojarzy mi sie z balladami (na
        razie)? Slyszalem dwa kawalki (nie pamietam tytulow) i oba byly wlasnie
        balladami. A ze punk rock tez lubie - chyba szykuje sie wizyta w sklepiesmile.
        Pozdrawiam
        N~W
        • Gość: soso Re: Elvis Costello IP: 195.41.66.* 15.10.02, 07:03
          Z Costello trzeba ostroznie bo to takze jeden z 'kameleonow rocka'. Dobrze jest
          poszperac a jest w czym - nie tylko ilosc ale i jakosc! W AMG ma az 6 albumow
          pieciogwiazdkowych. Niewielu, naprawde niewielu moze mu dorownac.

pzdrw

soso
          • nic?_nie_wiem Re: Elvis Costello 15.10.02, 09:35
            Czesc Soso,
            Mozesz mi polecic jakas dobra www na temat EC? Chetnie bym troche o nim
            poczytal, moze jakies mp3...
            p.s.
            ostatnio slyszalem jakis inny kawalek - tez niezly (rzeczywiscie nie byl
            ballada). Az dziwne, ze jak na razie zgadzam sie z kims, kto ma taka opinie na
            temat PF lub Led Zepellin (to taka uwaga do innych watkow z Twoim udzialem) smile)
            • Gość: soso Re: Elvis Costello IP: 195.41.66.* 16.10.02, 07:13
              Np.
              www.allmusic.com/cg/amg.dll?p=amg&sql=B88q7g4httvnz
              Nie zbieram MP3 i nie bardzo wiem, gdzie mozna znalezc. To pytanie do innych.

A Costallo jest jak narkotyk - jak sie raz wezmie to nie mozna przestac. Mimo
              roznych stylow i prob, jakich dokonywal zawsze czuje sie ten jego specjalny,
              zaangazowany styl, nawet, jak sa to ballady.
              Stosunkowo dobrze jest takze zaczac od jego ostatniej plyty - 'when I was
              cruel'. To jego jakby powrot do najlepszego stylu, 'typowy' Costello. Osobiscie
              jednak przedkladam stare ale absolutnie swiezo brzmiace plyty z przelomu lat 80-
              tych - od poczatku do gdzies 1985. To jest czysta muzyka. O 'This year's model'
              zawsze sobie mysle, ze to jacys narwancy z liceum zalozyli zespol, ktory cos
              tam gra nie uzywajac zadnych wyrafinowanych technik typu fuzz, jakies poglosow
              czy ulepszen ale takie najzwyklejsze brzmienie gitra i bebnow jakie tylko sobie
              mozna wyobrazic przy czym robia wszystko absolutnie perfekcyjnie. Stopien
              doskonalosci tego grania jest zupelnie niewiarygodny.
              Nie wiem, czy znasz np. 'Blondie'? W Polsce zespol znany z przebojow
              typu 'heart of glass' czy 'the tide is high' ale jak sie slucha calych plyt to
              bylo to cos wiecej niz jakies tam pop. I wlasnie sposob grania niektorch
              prostych piosenek 'blondie' przez ten zespol jest wlasnie w stylu wczesnego
              Costello. Banalnie z pozoru ale bardzo dobrze. Z tej samej polki jest takze
              Iggy Pop.

pzdrw

soso
              • polesiak Re: Elvis Costello 16.10.02, 17:44
                Znam tylko jedną płyte Elvisa C. - z Burtem Bacharachem. Jak na artystę
                wywodzącego się jak twierdzicie z punka, naprawdę potrafi zadziwić czymś
                wyjatkowym, bo jest to zbiór tradycyjnych ballad.
                Pozdrawiam

Polesiak
    • Gość: tomjk Re: Elvis Costello IP: 217.98.105.* 18.10.02, 18:27
      www.corbijn.co.uk/
      tam pod photography/black fajna fotka EC.
      i parę innych takich różnych. Polecam.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka