Gość: brytyjkaa IP: *.lomza.sdi.tpnet.pl 22.12.02, 12:40 Czy znjadzie sie jeszcze ktos kto lubi klimaty smooth jazzowe, np, Eva Cassidy, Diana Krall, or Kassandra Willson????? Jakie sa wasze ulubione utworki? pa brytyjkaa Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: Advokat Re: Eva Cassidy IP: *.net.autocom.pl 22.12.02, 13:41 Za bardzo się nie znam.W Trójce Niedźwiedzki ma świetny program o jazzie(pewnie go słuchasz..). A jak chodzi o Evę Cassidy to ostatnio pięknie wykonała 'Imagine' Lennona. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aneta Re: Eva Cassidy IP: *.starnet.pl / 192.168.2.* 22.12.02, 16:29 tak się składa,że wszystkie dokonania Evy Cassidy są już dosłownie ostatnie,bo Ona od kilku lat nie żyje... ale wielu jest takich,którzy o Niej pamiętają,a faktycznie Marek N. jest Jej największym fanem ale śpiewa pięknie... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Advokat Re: Eva Cassidy IP: *.net.autocom.pl 22.12.02, 19:40 Gość portalu: aneta napisał(a): > tak się składa,że wszystkie dokonania Evy Cassidy są już dosłownie ostatnie,bo > Ona od kilku lat nie żyje... > ale wielu jest takich,którzy o Niej pamiętają,a faktycznie Marek N. jest Jej > największym fanem > ale śpiewa pięknie... > Dobrze wiedzieć... > Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: brytyjkaa Re: Eva Cassidy IP: *.lomza.sdi.tpnet.pl 23.12.02, 10:07 taaaak, Eva juz nie zyje od dbrych kilku lat....i to rawda ze Niedziwedz jest jej najwiekszym fanem, ale odoba, ktora ja odkryla i zaczela puszczcac jej przecudowne utowrki w eterze byl "WIELKI" Krzysztof Mann... brytyjkaa Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: brytyjkaa Re: Eva Cassidy_do_Advokat IP: *.lomza.sdi.tpnet.pl 23.12.02, 10:30 taaaak, "Imagine" w wykonaniu Evy to prawdziwy miracle.....ja pzrenosze sie w wczas do krainy basni.....i zapominam o calym swiecie...szarym swiecie? brytyjkaa Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: brytyjkaa Re: Eva Cassidy_do_Advokat IP: *.lomza.sdi.tpnet.pl 23.12.02, 10:38 Oczywiscie, ze slucham w trojce audycji Niedzwiedzia....ale nie tylko on puszcza tak wdzieczna muzyczke...jest jeszce cotygodniowa, niedzielna audycja Roberta Kydrynskiego " Sjesta". Polecam brytyjkaa Odpowiedz Link Zgłoś
socoow Re: Eva Cassidy_do_Advokat 23.12.02, 21:58 > jest jeszce cotygodniowa, niedzielna audycja > Roberta Kydrynskiego " Sjesta". Marcina Kydryńskiego... a co do Evy... hmmmm... piękny głos, piękne piosenki... długo można mówić pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
h8red Re: Eva Cassidy 22.12.02, 15:03 Gość portalu: brytyjkaa napisał(a): > Czy znjadzie sie jeszcze ktos kto lubi klimaty smooth jazzowe, np, Eva > Cassidy, Diana Krall, or Kassandra Willson????? > Jakie sa wasze ulubione utworki? > pa > brytyjkaa Znam pania Willson ze slyszenia. Baaaardzo sympatyczny glos. W przyszlosci byc moze nawet sie postawie i kupie sobie plytke (tyle, ze nie wiem ktora). Odpowiedz Link Zgłoś
dziewczyna_mickiewicza Re: Eva Cassidy 22.12.02, 18:43 bardzo cenie wszystkie wymienione przez ciebie panie, z maluteńkim zastrzeżeniem... eve cassidy to dla mnie raczej klimat jazzującego folku - mój numero uno to będzie fields of gold (może dlatego, że przy tej piosence wszystko nabiera jakiś takich cech magicznych i staje się piękne; poza tym piękny program miała do tego kawałka jedna z łyżwiarek w zeszłym sezonie); diana krall - to jest jazz swingujący)) piękna sprawa...jeden z moich ulubionych gatunków. zauważyłam, że ona ma olbrzymi sentyment do nat king cole'a (zadedykowała jego trio nawet jedną ze swoich płyt). mój ulubiony kawałek to "get along without you very well"... a cassandra wilson to ulubiony wokal mojego taty. rzeczywiście, bardzo interesujący. przydarzyło jej się w karierze kilka bardzo udanych coverów ("love is blindness" u2 i "killing me softly"). nie pamiętam tytułów jej albumów, ale z tego, co się orientuję, każda jest warta przesłuchania...naprawdę. ciekawe klimaty, ale trochę bardziej wymagające w stosunku do słuchacza niż dwie wyżej wymienione panie. pozdrówki Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: brytyjkaa Re: Eva Cassidy IP: *.lomza.sdi.tpnet.pl 23.12.02, 10:25 stingowe "fields of gold" w wykonaniu Evy to prawdziwa magia)...zreszta, mowiac szczerze, nie znam zadnej piosenki, ktora w wykonaniu tej "muzycznej wrozki" nie brzmialaby fantastycznie ..jesli chodzi o gatunki muzyczne, to tak naprawde jesli chodzi o gatunek jazzu to kazdy miesza zgodnie z wlasnymi gustami.bo np, on-line nie znajdzie sie utworow Evy czy tez Kassandry pod etykietka jazzu(jakiegokolwiek jazzu), ale w dziale blues.Kiedy tez slyszalm, i to we wczesniej wymienianej juz trojce, ze muzyka spiewana przez Eve, to jazzowy blusik....hmmm....czyz nie polemiczne stwierdzenie? ale chyba cos w tym jest.....tych pan nie da sie zakwalifikowac do konkretnego gatunku muzyki, bo tak naprawde one graja na pograniczu jazzu, swingu, folku, bluesa niektorzy jeszcze wymieniaja przy okazji funky... Zgadzam sie tez z Toba, ze ostatni 2 panie, czyli Kassandra i Diana wymagaja wiekszej uwagi, wiekszego skupienia...a to chyba dlatego, ze ich utwory bardziej niz Evy czerpia z korzeni czysto jazzowych...a jak wiemy pure jazz nie jest wcale latwym gatunkiem...potrzebuje od nas pewnego wysilku. pozdrawiam brytyjkaa Odpowiedz Link Zgłoś
dziewczyna_mickiewicza magia... 23.12.02, 20:41 a tak jeszcze na marginesie, to co do magii, o której napisałaś w związku z eve cassidy, to ja do tego wspaniałego trio - cassandra, diana & eve dodałabym jeszcze tracy chapman (choć to już naprawdę bardziej blues...) i niektóre (nie wszystkie i nie większość) propozycje tori amos. to jest mój zestaw czarodziejek, których muzyka odkrywa nowe zakątki duszy, uspokaja i umożliwia podróż wgłąb siebie... dzięki nim możliwe jest "chwilowe" zaczarowanie rzeczywistości.. pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
mamlazz Re: magia... 23.12.02, 21:21 dziewczyna_mickiewicza napisała: > a tak jeszcze na marginesie, to co do magii, o której napisałaś w związku z eve > > cassidy, to ja do tego wspaniałego trio - cassandra, diana & eve dodałabym > jeszcze tracy chapman (choć to już naprawdę bardziej blues...) i niektóre (nie > wszystkie i nie większość) propozycje tori amos. to jest mój zestaw > czarodziejek, których muzyka odkrywa nowe zakątki duszy, uspokaja i umożliwia > podróż wgłąb siebie... dzięki nim możliwe jest "chwilowe" zaczarowanie > rzeczywistości.. ja bym dodał jeszcze do tego d r e a m teamu beth gibbons zgodzicie sie? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: brytyjkaa Re: magia...do_dziewczyna _mickiewicza IP: *.lomza.sdi.tpnet.pl 23.12.02, 23:10 tak te panie rzeczywiscie oczarowuja rzeczywistosc....ja tez uwielbiam wspomniane przez Ciebie Tracy chapman i pania Amos, mimo ze tej ostatniej rzadko udaje mi sie posluchac....a wiesz, ja jeszcze dodalabym Sade....ona mnie zniewala.. pozdrawiam brytyjkaa Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: saunne Re: magia...do_dziewczyna _mickiewicza IP: *.bialystok.sdi.tpnet.pl 24.12.02, 09:58 )))) ostatnio w Empiku widzialam cala kolekcje plyt Evy - wreszcie pokazaly sie w Polsce. pozdrawiam! Odpowiedz Link Zgłoś
dziewczyna_mickiewicza Re: magia...do_dziewczyna _mickiewicza 24.12.02, 13:55 ach, wiesz co? nie mam pojęcia, jak mogłam o niej zapomnieć... mam na mysli sade, oczywiście. wspaniały, ciepły głos... mnie osobiście zawsze nakręca "na smutno" - jej piosenki są zwykle pełne tęsknoty, żalu...nawet z optymistycznym, że tak powiem, tekstem. ona coś ma takiego, nie wiem, może ta specyficzna barwa głosu albo sposób śpiewania, co sprawia, że nad każdą melodią niebo jest szare, a nie błękitne. czysta melancholia. pozdrawiam ps. mój numero uno to "is it a crime?" Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: brytryjkaa Re: magia...do_dziewczyna _mickiewicza IP: *.lomza.sdi.tpnet.pl 24.12.02, 14:46 taak sade potrafi czarowac....i to w doslownym tego slowa zanczeniu...ja , prawde mowiac, mam problemy z okresleniem mojego number one....osyatnio bardzo uwielbiam....cherish the day, kiss of life and lovers rock.....ale jak powiedzialm wczesnie( tzn napisalam), trudno mi jest wskazac nr 1, bo kazda jej piosenka jest rewelacyjna i ......czaseami jakby o mnie.....a moze i nie czasami, ale bardzo czesto... pa brytyjkaa Odpowiedz Link Zgłoś