Dodaj do ulubionych

Eva Cassidy

IP: *.lomza.sdi.tpnet.pl 22.12.02, 12:40
Czy znjadzie sie jeszcze ktos kto lubi klimaty smooth jazzowe, np, Eva
Cassidy, Diana Krall, or Kassandra Willson?????
Jakie sa wasze ulubione utworki?
pa
brytyjkaa
Obserwuj wątek
    • Gość: Advokat Re: Eva Cassidy IP: *.net.autocom.pl 22.12.02, 13:41
      Za bardzo się nie znam.W Trójce Niedźwiedzki ma świetny program o jazzie(pewnie
      go słuchasz..).
      A jak chodzi o Evę Cassidy to ostatnio pięknie wykonała 'Imagine' Lennona.
      • Gość: aneta Re: Eva Cassidy IP: *.starnet.pl / 192.168.2.* 22.12.02, 16:29
        tak się składa,że wszystkie dokonania Evy Cassidy są już dosłownie ostatnie,bo
        Ona od kilku lat nie żyje...
        ale wielu jest takich,którzy o Niej pamiętają,a faktycznie Marek N. jest Jej
        największym fanem
        ale śpiewa pięknie...

• Gość: Advokat Re: Eva Cassidy IP: *.net.autocom.pl 22.12.02, 19:40
          Gość portalu: aneta napisał(a):

> tak się składa,że wszystkie dokonania Evy Cassidy są już dosłownie
          ostatnie,bo
          > Ona od kilku lat nie żyje...
          > ale wielu jest takich,którzy o Niej pamiętają,a faktycznie Marek N. jest Jej
          > największym fanem
          > ale śpiewa pięknie...
          >
          Dobrze wiedzieć...
          >
        • Gość: brytyjkaa Re: Eva Cassidy IP: *.lomza.sdi.tpnet.pl 23.12.02, 10:07
          taaaak, Eva juz nie zyje od dbrych kilku lat....i to rawda ze Niedziwedz jest
          jej najwiekszym fanem, ale odoba, ktora ja odkryla i zaczela puszczcac jej
          przecudowne utowrki w eterze byl "WIELKI" Krzysztof Mann...
          brytyjkaa
      • Gość: brytyjkaa Re: Eva Cassidy_do_Advokat IP: *.lomza.sdi.tpnet.pl 23.12.02, 10:30
        taaaak, "Imagine" w wykonaniu Evy to prawdziwy miracle.....ja pzrenosze sie w
        wczas do krainy basni.....i zapominam o calym swiecie...szarym swiecie?
        brytyjkaa
      • Gość: brytyjkaa Re: Eva Cassidy_do_Advokat IP: *.lomza.sdi.tpnet.pl 23.12.02, 10:38
        Oczywiscie, ze slucham w trojce audycji Niedzwiedzia....ale nie tylko on
        puszcza tak wdzieczna muzyczke...jest jeszce cotygodniowa, niedzielna audycja
        Roberta Kydrynskiego " Sjesta".
        Polecam
        brytyjkaa
        • socoow Re: Eva Cassidy_do_Advokat 23.12.02, 21:58
          > jest jeszce cotygodniowa, niedzielna audycja
          > Roberta Kydrynskiego " Sjesta".

Marcina Kydryńskiego...
          a co do Evy... hmmmm...smile piękny głos, piękne piosenki... długo można mówić

pozdrawiam
    • h8red Re: Eva Cassidy 22.12.02, 15:03
      Gość portalu: brytyjkaa napisał(a):

> Czy znjadzie sie jeszcze ktos kto lubi klimaty smooth jazzowe, np, Eva
      > Cassidy, Diana Krall, or Kassandra Willson?????
      > Jakie sa wasze ulubione utworki?
      > pa
      > brytyjkaa

Znam pania Willson ze slyszenia. Baaaardzo sympatyczny glos. W przyszlosci byc
      moze nawet sie postawie i kupie sobie plytke (tyle, ze nie wiem ktora).
    • dziewczyna_mickiewicza Re: Eva Cassidy 22.12.02, 18:43
      bardzo cenie wszystkie wymienione przez ciebie panie, z maluteńkim
      zastrzeżeniem... eve cassidy to dla mnie raczej klimat jazzującego folku - mój
      numero uno to będzie fields of gold (może dlatego, że przy tej piosence
      wszystko nabiera jakiś takich cech magicznych i staje się piękne; poza tym
      piękny program miała do tego kawałka jedna z łyżwiarek w zeszłym sezonie);
      diana krall - to jest jazz swingującysmile)) piękna sprawa...jeden z moich
      ulubionych gatunków. zauważyłam, że ona ma olbrzymi sentyment do nat king
      cole'a (zadedykowała jego trio nawet jedną ze swoich płyt). mój ulubiony
      kawałek to "get along without you very well"... a cassandra wilson to ulubiony
      wokal mojego taty. rzeczywiście, bardzo interesujący. przydarzyło jej się w
      karierze kilka bardzo udanych coverów ("love is blindness" u2 i "killing me
      softly"). nie pamiętam tytułów jej albumów, ale z tego, co się orientuję, każda
      jest warta przesłuchania...naprawdę. ciekawe klimaty, ale trochę bardziej
      wymagające w stosunku do słuchacza niż dwie wyżej wymienione panie.
      pozdrówki
      • Gość: brytyjkaa Re: Eva Cassidy IP: *.lomza.sdi.tpnet.pl 23.12.02, 10:25
        stingowe "fields of gold" w wykonaniu Evy to prawdziwa magiasmile)...zreszta,
        mowiac szczerze, nie znam zadnej piosenki, ktora w wykonaniu tej "muzycznej
        wrozki" nie brzmialaby fantastycznie
        ..jesli chodzi o gatunki muzyczne, to tak naprawde jesli chodzi o gatunek jazzu
        to kazdy miesza zgodnie z wlasnymi gustami.bo np, on-line nie znajdzie sie
        utworow Evy czy tez Kassandry pod etykietka jazzu(jakiegokolwiek jazzu), ale w
        dziale blues.Kiedy tez slyszalm, i to we wczesniej wymienianej juz trojce, ze
        muzyka spiewana przez Eve, to jazzowy blusik....hmmm....czyz nie polemiczne
        stwierdzenie? ale chyba cos w tym jest.....tych pan nie da sie zakwalifikowac
        do konkretnego gatunku muzyki, bo tak naprawde one graja na pograniczu jazzu,
        swingu, folku, bluesa niektorzy jeszcze wymieniaja przy okazji funky...
        Zgadzam sie tez z Toba, ze ostatni 2 panie, czyli Kassandra i Diana wymagaja
        wiekszej uwagi, wiekszego skupienia...a to chyba dlatego, ze ich utwory
        bardziej niz Evy czerpia z korzeni czysto jazzowych...a jak wiemy pure jazz nie
        jest wcale latwym gatunkiem...potrzebuje od nas pewnego wysilku.
        pozdrawiam
        brytyjkaa
        • dziewczyna_mickiewicza magia... 23.12.02, 20:41
          a tak jeszcze na marginesie, to co do magii, o której napisałaś w związku z eve
          cassidy, to ja do tego wspaniałego trio - cassandra, diana & eve dodałabym
          jeszcze tracy chapman (choć to już naprawdę bardziej blues...) i niektóre (nie
          wszystkie i nie większość) propozycje tori amos. to jest mój zestaw
          czarodziejek, których muzyka odkrywa nowe zakątki duszy, uspokaja i umożliwia
          podróż wgłąb siebie... dzięki nim możliwe jest "chwilowe" zaczarowanie
          rzeczywistości..
          pozdrawiam
          • mamlazz Re: magia... 23.12.02, 21:21
            dziewczyna_mickiewicza napisała:

> a tak jeszcze na marginesie, to co do magii, o której napisałaś w związku z
            eve
            >
            > cassidy, to ja do tego wspaniałego trio - cassandra, diana & eve dodałabym
            > jeszcze tracy chapman (choć to już naprawdę bardziej blues...) i niektóre
            (nie
            > wszystkie i nie większość) propozycje tori amos. to jest mój zestaw
            > czarodziejek, których muzyka odkrywa nowe zakątki duszy, uspokaja i umożliwia
            > podróż wgłąb siebie... dzięki nim możliwe jest "chwilowe" zaczarowanie
            > rzeczywistości..

ja bym dodał jeszcze do tego d r e a m teamu beth gibbons
            zgodzicie sie?
          • Gość: brytyjkaa Re: magia...do_dziewczyna _mickiewicza IP: *.lomza.sdi.tpnet.pl 23.12.02, 23:10
            tak te panie rzeczywiscie oczarowuja rzeczywistosc....ja tez uwielbiam
            wspomniane przez Ciebie Tracy chapman i pania Amos, mimo ze tej ostatniej
            rzadko udaje mi sie posluchac....a wiesz, ja jeszcze dodalabym Sade....ona mnie
            zniewala..
            pozdrawiam
            brytyjkaa
            • Gość: saunne Re: magia...do_dziewczyna _mickiewicza IP: *.bialystok.sdi.tpnet.pl 24.12.02, 09:58
              smile))))

ostatnio w Empiku widzialam cala kolekcje plyt Evy - wreszcie pokazaly sie w
              Polsce.

pozdrawiam!
            • dziewczyna_mickiewicza Re: magia...do_dziewczyna _mickiewicza 24.12.02, 13:55
              ach, wiesz co? nie mam pojęcia, jak mogłam o niej zapomnieć... mam na mysli
              sade, oczywiście. wspaniały, ciepły głos... mnie osobiście zawsze nakręca "na
              smutno" - jej piosenki są zwykle pełne tęsknoty, żalu...nawet z optymistycznym,
              że tak powiem, tekstem. ona coś ma takiego, nie wiem, może ta specyficzna barwa
              głosu albo sposób śpiewania, co sprawia, że nad każdą melodią niebo jest szare,
              a nie błękitne. czysta melancholia.
              pozdrawiamsmile
              ps. mój numero uno to "is it a crime?"
              • Gość: brytryjkaa Re: magia...do_dziewczyna _mickiewicza IP: *.lomza.sdi.tpnet.pl 24.12.02, 14:46
                taak sade potrafi czarowac....i to w doslownym tego slowa zanczeniu...ja ,
                prawde mowiac, mam problemy z okresleniem mojego number one....osyatnio bardzo
                uwielbiam....cherish the day, kiss of life and lovers rock.....ale jak
                powiedzialm wczesnie( tzn napisalam), trudno mi jest wskazac nr 1, bo kazda jej
                piosenka jest rewelacyjna i ......czaseami jakby o mnie.....a moze i nie
                czasami, ale bardzo czesto...
                pa
                brytyjkaa

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka