Dodaj do ulubionych

Ranking zespołów KRAUTROCKOWYCH (czy to już było?)

IP: *.media4.pl 21.01.03, 08:51
Nie wiem, czy ów nurt niemieckiej muzyki awangardowej jest u nas szczególnie
popularny. Ja ośmielę się wysunąć tezę, że było to najbardziej intrygujące i
muzycznie najciekawsze zjawisko w muzyce rockowej przełomu lat 60. i 70.

Moje 4 ulubione formacje (chyba dość oczywisty wybór..):

1. Faust
2. Amon Duul II
3. Can
4. Neu!

polecam!
Obserwuj wątek
    • Gość: ksenia Re: Ranking zespołów KRAUTROCKOWYCH (czy to już b IP: *.de.ihost.com 21.01.03, 09:48
      dla mnie Popol Vuh (wszystko przez Herzoga wink ...zaraz potem Can.
      pozdr!
      ksenia smile
      • cze67 Re: Ranking zespo?ów KRAUTROCKOWYCH (czy to juz˙ b 21.01.03, 09:55
        Z wymienionych zespolow znam jeno Can, wiec stawiam oczywiscie na te grupe.
        Pytanie do autora watku: co dostanie zespol, ktory wygra?
        • Gość: balanescu Re: Ranking zespo?ów KRAUTROCKOWYCH (czy to juz˙ IP: *.media4.pl 21.01.03, 10:44
          cze67 napisał:

> co dostanie zespol, ktory wygra?

Może uda się namówić redakcję, aby wysłała członkom zwycięskiego zespołu kubki
          z logo Gazety Wyborczej?

• cze67 Re: Ranking zespo?ów KRAUTROCKOWYCH (czy to juz˙ 21.01.03, 10:48
            Przepraszam, ze nie w temacie, ale musze o to Cie spytac - media4 to to samo co
            4media?
            • Gość: balanescu Re: Ranking zespo?ów KRAUTROCKOWYCH (czy to juz˙ IP: *.media4.pl 21.01.03, 10:55
              Nie mam zielonego pojęcia...
      • Gość: balanescu Re: Ranking zespołów KRAUTROCKOWYCH (czy to już b IP: *.media4.pl 21.01.03, 10:47
        Gość portalu: ksenia napisał(a):

> dla mnie Popol Vuh (wszystko przez Herzoga wink ...zaraz potem Can.
        > pozdr!
        > ksenia smile

Popol Vuh znam niestety dosyć słabo i to od raczej spokojnej strony - to, co
        słyszałem podoba mi się, lecz nie jest to jednak tak szokujące i nowatorskie
        jak dokonania krautrockowych bestii
    • Gość: gaspar Re: Ranking zespołów KRAUTROCKOWYCH (czy to już b IP: *.opa-carbo.com.pl 21.01.03, 10:55
      Jakoś mały wybór w tej kategorii,a i tak zagłosuję jedynie na ubóstwiany przeze
      mnie CAN,bo pozostałych wykonawców wymienionych przez balanescu niestety nie
      znam,czego bardzo żałuję,a co mam nadzieję w przyszłości nadrobić.
      PS.Czy Amon Duul i Amon Duul II to dwa różne zespoły?
      • Gość: balanescu Re: Ranking zespołów KRAUTROCKOWYCH (czy to już b IP: *.media4.pl 21.01.03, 11:02
        Wybór nie jest taki mały.. wymieniłem jedynie moje ulubione grupy.
        pozostają jeszcze Guru Guru, Ash ra tempel, wczesne tangerine dream i
        kraftwerk, cluster, popol vuh itd. (napisałem itd. ponieważ nic już więcej nie
        znam, lecz zapewne było jeszcze wiele innych wartościowych formacji
        krautrockowych...)

O tym, że rankingwink wygra Can od początku nie miałem wątpliwości

pozdr.
        • Gość: balanescu Re: Ranking zespołów KRAUTROCKOWYCH (czy to już b IP: *.media4.pl 21.01.03, 11:06
          Gość portalu: balanescu napisał(a):

> O tym, że rankingwink wygra Can od początku nie miałem wątpliwości

Jakoś nieładnie wyszło to zdanie sad [styl mi siadł..]
          powinno być raczej tak:

O tym, że rankingwink wygra Can, wiedziałem od początku.
    • Gość: peterpaul Re: Ranking zespołów KRAUTROCKOWYCH (czy to już b IP: *.dip.t-dialin.net 21.01.03, 12:08
      1. Wallenstein
      2. Birthcontrol
      3. Can
      • Gość: Tomek Re: Ranking zespołów KRAUTROCKOWYCH IP: 213.76.149.* 21.01.03, 12:47
        > 1. Wallenstein

Wallenstein wydaje mi się strasznie nudne - ale to moja opinia... A na pierwszą
        trójkę proponuję:

- Out Of Focus
        - 2066 And Then
        - Popol Vuh
    • Gość: gramer Re: Ranking zespołów KRAUTROCKOWYCH (czy to już b IP: proxy / *.public.lawson.webtv.net 21.01.03, 18:01
      Jezeli Was naprawde interesuje krautrock to trzeba troche poszperac na internecie poniewaz wymieniacie kilka najbardziej znanych zespolow, a tam jest ich naprawde setki choc nie zawsze najwyzszej jakosci:
      www.phinnweb.com/krautrock/index2.html
      www.krautrock.org.uk/ a takze oficjalna strone Juliana Copea, ktory, swego czasu napisal ksiazke "Krautrocksampler": www.headheritage.co.uk

Wiele japonskich zespolow odwoluje sie do krautrocka w tym chyba najbardziej znany Acid Mothers Temple. Starajuc sie mozna upolowac naprawde "mind-blowing" muzyke i choc mnie juz taka muza mniej interesuje, ostatnio mialem oko na zespol Limbus 4 i ich plyte "Mandalas", jezeli ktos jest zainteresowany to warto ich sprawdzic chocby w sklepie www.forcedexposure.com

Odpowiadajac na ranking to chyba Can jest najwazniejszym i najbardziej wplywowym zespolem krautrockowym, choc jak napisalem wczesniej jest ich cala masa i czesto sie one od siebie diametralnie roznia.
    • Gość: janek0 Re: Ranking zespołów KRAUTROCKOWYCH (czy to już b IP: *.acn.waw.pl 21.01.03, 18:37
      Gość portalu: balanescu napisał(a):

ja się wielokrotnie wypowiadakem na ten temat wink
      więc tylko powtórzę: niewątpliwie CAN.
      ale widząc tylu expertów mam pytanie: skąd wzięła się nazwa krautrock - dosłownie to znaczy kapuściany, ale czytałem gdzieś, że w slangu "kraut"=marihuana. prawda li to ?
    • lwz Re: Ranking zespołów KRAUTROCKOWYCH (czy to już b 22.01.03, 17:14
      To ja też coś dorzucę. Oprócz wyżej wymienionych ciekawe płyty
      nagrały takie zespoły jak (kolejność alfabetyczna)
      Agitation Free
      Armaggedon
      Brainstorm
      Dzyan
      Electric Sandwich
      Embryo
      Eulenspygel
      Faithful Breath
      Gift
      Grobschnitt
      Guru Guru
      Ikarus
      Murphy Blend
      My Solid Ground
      Mythos
      Out Of Focus
      Thirsty Moon
      Tomorrow's Gift
      Virus
      Zarathustra

pozdrawiam
      Leszek
      • Gość: Argus Re: Ranking zespo?ów KRAUTROCKOWYCH (czy to ju? b IP: *.uci.uni.torun.pl 22.01.03, 18:27
        Przy zalozeniu,ze chodzi o niemiecki rock na pewno wymienilbym 2066&Then z jednym ale za to swietnym albumem "Reflections!".Dalej Jane z albumem "Together" no i pierwsza oraz druga plyte Out of Focus.A co do Popol Vuh-to byl jeszcze skandynawski zespol o tej samej nazwie,nagrywal w latach 70-tych i calkiem zacna muzyke tworzyl.
    • liverr Re: Ranking zespołów KRAUTROCKOWYCH (czy to już b 24.01.03, 12:21
      neu!!,
      faust ,to bombastyczni pozerzy ,ale czapki z głów!!
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka