jan.kran 01.07.03, 13:28 Wlasnie slucham z zachwytem "Rites" Garbarka. Bardzo lubie Jego muzyke i zauwazylam , ze jest popularna w Polsce. A Wy lubicie i sluchacie ? Kran. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
kazisi Re: Garbarek. 03.07.03, 11:32 a już się bałem, że garbarka nikt nie lubi 8} na klasyce szukają wręcz płyt garbarka bez garbarka! ja najbardziej lubię nie te "mistyczne" z chórem, lecz "wschodnie" - jak choćby "ragas & sagas". pozdrawiam, kaz Odpowiedz Link Zgłoś
jan.kran Re: Garbarek. 04.07.03, 17:51 Ja lubie generalnie wiekszosc Garbarka. Mam wielki sentyment do "My Song" z Jarretem. Poza tym mieszkajac w Norwegii slysze wplyw muzyki i kultury skandynawskiej w muzyce Garbarka. Nie ma On zbyt wielkich kontaktow z Polska, ale fakt ze jego Ojciec jest Polakiem ma dla Garbarka pewne znaczenie. A moja corka chodzi do klasy z pol-Laponka, ktorej najblizsza sasiadka byla Marie Boine. Taki ten swiat maly... K. Odpowiedz Link Zgłoś
kazisi Re: Garbarek. 07.07.03, 14:08 a właśnie: mari boine! zapomniałem, że mam jedną płytkę tej pani. więc zaraz włączyłem, żeby sobie przypomnieć. zrobiło się podbiegunowo. z tym norweskim jazzem to dziwna sprawa. taki mały narodzik, a stosunkowo dużo gwiazd. molvaer to chyba też norweg? pozdrawiam, kaz Odpowiedz Link Zgłoś
foxy21 Re: Garbarek. 19.12.03, 13:13 Ja tez lubie,mam kilka plyt, bardzo lubie Madar, My Song tez (w ogole Jarretta uwielbiam) W lipcu bylam pierwszy raz na koncrcie Garbarka, piekny koncert, wbilo mnie w fotel. Odpowiedz Link Zgłoś
wally140 Re: Garbarek. 14.01.04, 16:21 Tego biednego Garbarka to chyba juz nikt nie lubi((( A ja uwielbiam taka muze!! A czy ktos ma plytke Garbarka z olimpiady zimowej w Norwegii?!?! Kiedys mialem - przepadla Ale caly czas szukam! Mam nadzieje ze pan Jan wystapi znowu w kongresowej ---> niebawem)) Pozdrowionka Wally140 Jesli ktos ma jakies plytki Garbarka mniej znane na polskim rynku - dajcie znak! Odpowiedz Link Zgłoś
jan.kran Re: Garbarek. 13.02.04, 11:30 double_please napisał: > a Garbarka z Jarrettem pamietasz? Klasyka i cudowna muzyka !!!! A ja jakos bylam dumna, ze Garbarek, w koncu jakby nie patrzec pol - Polak zagral na slubie norweskiego nastepcy tronu, zreszta bardzo pieknie )))K. Odpowiedz Link Zgłoś
celebrity Re: Garbarek. 13.02.04, 16:38 A koncert Garbarka w czerwcu ubieglego roku w Kongresowej - cos cudownego. Miod dla duszy! To prawdziwy Mistrz a jego klimaty - niepowtarzalne, wyjatkowe, urzekajace... Odpowiedz Link Zgłoś
widmowolnosci Re: Garbarek. 05.04.04, 00:55 Garbarek o ile jest mi wiadomo,nie jest pochodzenia polskiego.Jest swietny i bardzo popularny w Polsce .Bardzo czesto tu wystepuje i powiedzmy sobie od poczatku lat siedemdziesiatych ubieglego wieku.Wszyscy moi znajomi ktorzy interesuja sie jazzem maja jego plyty , najpopularniejsza jest nie wiem dlaczego Twalf Moons , Osbiscie najbardziej lubie Dis i Belonging z Jarretem. Odpowiedz Link Zgłoś
jan.kran Re: Garbarek. 06.04.04, 15:25 Ojciec Garbarka jest Polakiem. Do czego Artysta nie przywiazuje znaczenia. Ale jakos mnie tak wzruszyl text dolaczony do plyty "Rites", ze chor gruzinski obudzil w Nim wspomnienia piosenek ktore Jego Tato spiewal jak Garbarek byl maly. Spiewal w obcym i egzotycznym jezyku , po polsku.... Nie wiem gdzie Rzym gdzie Krym i co ma gruzinski wspolnego z polskim. Ale Garbarek w wywiadach w norweskiej prasie niekiedy napomina o swoich polskich korzeniach .-))) K. Odpowiedz Link Zgłoś
widmowolnosci Re: Garbarek. 07.04.04, 23:09 Tak tez wszyscy uwazali w Polsce na poczatku lat siedemdziesiatych kiedy Garbarek zaczal byc slawny w Europie Srodkowej.czytalem w polowie lat siedemdziesiatych czy to w Jazzie czy Jazz Forum wywiad z Garbarkiem w ktorym mowil ze bardzo chcialby ale niestety nie jest pochodzenia polskiego.Ale tak naprawde to pochodzenie nie jest wazne .Wazna jest muzyka i ciesze sie bo Jan jest wsrod bialych muzykow jazzowych potega ktorej moze sie rownac tylko Getz i Brubeck.Dobrze by bylo oczywiscie gdyby byl polskiego pochodzenia.Moze gdzies na internecie w poszukiwarce norweskiej dalo by sie odkryc genealogie Garbarkow.Postaram sie to zrobic na anglojezycznych searcherach. Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
widmowolnosci Re: Garbarek. 07.04.04, 23:22 Po napisaniu poprzedniego forumka od razu rozpoczalem poszukiwania i doslownie na site pbio-cpi@pop.lu.se znalazlem ze rzeczywiscie Garbarek przyznaje sie do polskich korzeni, najmocniej przepraszam.Masz racje.Wybacz. Zbladzilem. garbarek jest Polskiego pochodzenia !!!! Stoi w jego biografiach.Gratuluje, Pozdrawiam ! Odpowiedz Link Zgłoś
jan.kran Re: Garbarek. 09.04.04, 17:12 Mnie pochodzenia Garbarka ani ziebi ani parzy, bo korzenie Jego muzyki sa na wskros norweskie. Naprawde dopiero od kiedy mieszkam w Norge to ciarka mnie przechodzi jak slysze te muzyke tak bardzo jest przesiaknieta Skandynawia. Z kolei i tak bardzo Go lubilam nie czujeac wczesniej tej Jego polnocnosci. Facit.:muzyka a nie pochodzenie ma pierwszentwo )))) Pozdrawiam polnocnie i jazzowo ... Ula. Odpowiedz Link Zgłoś
widmowolnosci Re: Garbarek. 10.04.04, 00:31 Ach oczywiscie wiedzialem ze muzyka Jana jest na wskros przepojona folklorem norweskim.Jest tzw. dzwiekiem ciszy , mysle ze to jeszcze tylko u was mozna uslyszec.Ach mnie tez ani to ziebi , ale fajnie ze jest jakas jasnosc.Pozdrowienia z polderu .Jajecznica !!! Odpowiedz Link Zgłoś