Gość: rkot IP: 83.168.79.* 08.08.08, 22:47 Waszym zdaniem ktorzy gitarzyści 2o wieku są ,byli najlepsi?? Moi to lash, Navarro, Santana,.Jack Bruce. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
meczywor Re: Gitarzyści rockowi . 09.08.08, 09:54 nie ma jedynego, najlepszego. BTW : ostatnio ogladalem koncert 3in1 : j.satriani,e.johnson i s.vai. dla mnie porazka -przerost formy nad trescia (moze za wyjatkiem erica). bo to nie o to chodzi by grac jak cyrkowiec,chodzi o klimat,muzyke,kompozycje. bo technika to nie wszystko. dlatego gdybym mial wybrac jedynego -bylbym w klopocie. Hendrix i Clapton,ale tez santana.Kozakiewicz i Nalepa,ale tez janek borysewicz bo i leszek winder. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: itp itd Re: Gitarzyści rockowi . IP: 193.138.110.* 09.08.08, 10:45 Gary Moore Stevie Ray Vaughan Gary Rossington Allen Collins Steve Gaines Ricky Medlocke Hughey Thomason Jerzy Styczyński Adam Otręba Odpowiedz Link Zgłoś
caroli_ne_86 Re: Gitarzyści rockowi . 09.08.08, 11:08 Ja bardzo lubię słuchać gitarzystów z czasów młodości mojego ..dziadka Do czołówki gitarzystów lat 60-tych i 70-tych zaliczam : Jeff Beck ,Robin Trower,Alvin Lee, Eric Clapton,Jack Bruce, Rory Galagher, Hendrix, Ritchie Blackmore's, Adrian Belew, Tony Iommi,Jimmi Page,D. Gilmour..T.Nalepa itd ))) Myslę ,że ich technika i fantazja muzyczna stała się.. wzorem dla wielu młodych gitarzystów-kopiowali (i kopiują) ich styl gry ..do dziś )) Z mlodszego pokolenia:Joe Satriani,Slash ,Hetfield .Zakk Wylde,Steve Vai,John Petrucci i więcej nie ..pamietam Pozdrawiam pl.youtube.com/watch?v=1YmQ7duGxSw&feature=related Odpowiedz Link Zgłoś
caroli_ne_86 Re: Gitarzyści rockowi . 09.08.08, 11:23 O,oo jeszcze przypomniał mi się ..Eddie van Halen pl.youtube.com/watch?v=9EiKtb0oYmY&feature=related Odpowiedz Link Zgłoś
largo_m Re: Gitarzyści rockowi . 09.08.08, 16:17 caroli_ne_86 napisała: > O,oo jeszcze przypomniał mi się ..Eddie van Halen Czec Caroline Szukalem Cię i trafiłem!!Byłam dzis na religii ale Cie tam nie ma Chyba sie domyslam dlaczego Napisałem tam pod Twoimi watkami prosbe do Ciebie Nie wiem czy byłaś i czytalaśMoj post zawiarał propozycje: chcialem Cie zaprosic na prywatne zamkkniete forum Przeczytaj i odpisz na moja pocztę bo Ty widzę poczty tu nie masz Pozdrawiam popoludniowo i serdecznie Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Zak Re: Gitarzyści rockowi . IP: *.internetdsl.tpnet.pl 09.08.08, 16:36 Jeśli mówmy "wszystko się zaczeło" to jednak w pierwszej kolejności wymienić należy Claptona i Hendrixa. To są dwaj gitarzyści którzy dokonali największego przełomu w muzyce rockwej (później ruszyło sie dopierto gdy objawił sie Eddie van Halen. Clapton - to nie tylko jego solowe, mięciutkie blues rockowe granie, ale przede wszystkim Cream. Zespół który przygotował grunt pod riffowe granie i pierwszy w historii rocka, który odznaczył się wirtuozerią instrumentalistów. Przed nimi wszyscy łojili rhytm'n'blusa, podrabiali beatlesów i nie w głowie były jamy czy popisy instrumentalne hendrix - tutaj chyba nic nie trzeba pisać Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rkot Re: Gitarzyści rockowi . IP: 83.168.79.* 17.08.08, 00:14 Tak Zak Hendrix i Claptom to czolowka Na nich wzoruje sie inni wykonawcy Odpowiedz Link Zgłoś
caroli_ne_86 Re: Gitarzyści rockowi . 10.08.08, 15:52 largo_m napisa > Napisałem tam pod Twoimi watkami prosbe do Ciebie Nie wiem czy byłaś i czytalaś > Moj post zawiarał propozycje: chcialem Cie zaprosic na prywatne zamkkniete foru > m > Przeczytaj i odpisz na moja pocztę bo Ty widzę poczty tu nie masz > Pozdrawiam popoludniowo i serdecznie Dziś tam ..zajrzałam Bardzo dziękuję za ..zaproszenie| Ja nie piszę ..maili ale ..zastanwię się nad ..propozycją Pieknej ..niedzieli Pozdrawiam pl.youtube.com/watch?v=n-A7v9rcSxc&feature=related Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: no Re: Gitarzyści rockowi . IP: *.internetdsl.tpnet.pl 09.08.08, 16:30 Eddie Van Halen - nikt oprócz Hendrixa nie zrobił tyle dla gitary co on. To wy..e brzmienie, te solówki !!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kamil Re: Gitarzyści rockowi . IP: *.internetdsl.tpnet.pl 09.08.08, 16:33 Dobra czolowka Carolla!! Uwielbiam pisać o gitarzystach!! Uli Jon Roth - dla mnie to juz wzor, poprostu uwielbiam goscia, za to co zrobil w Scorpions i za to co nagral solo. Nie pozwole nigdy na niego zlego slowa powiedziec. Michael Schenker - Bardzo go szanuje za ufo i msg a szczegolnie za instrumentalne albumy typu thank you czy the odd trio. Zakk Wylde - Wielbie go za te liczne alikwoty, feeling i czad. Za tworczosc z Ozzem i Black Label Society. Btw. Moge go rowniez wymieniac jako ulubionego wokaliste John Scofield - Jesli mam sluchac Jazzu to wlasnie tego pana A generalnie bardzo lubie jescze - Dave Murray'a, Adriana Smitha, Janicka Gersa, Yngwiego Malmsteena, Jeffa Becka, Jimmiego Hendrixa, Steviego Morsa, Jasona Beckera Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rkto Re: Gitarzyści rockowi . IP: 83.168.79.* 16.08.08, 23:46 Masz racje Kamil co do Zakka Wylde'a Zupelnie o nim zapomnialem Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: w Re: Gitarzyści rockowi . IP: *.internetdsl.tpnet.pl 26.10.08, 15:31 Uli Jon Roth pierwsz klasa1 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lol Re: Gitarzyści rockowi . IP: *.internetdsl.tpnet.pl 09.08.08, 15:44 Tak mloda(1986r?)i muzycznych dziadkow slucha????Tylko pogratulowac! Masz wyczucie ,wiesz co dobre Dziadet Twoj dobrze toba pokierowal Tak to czolowka dawnych dobrych gitarzystow Ja do dzis ich slucham z winyli !!!Pozdr Milego popoludnia Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Meloman Re: Gitarzyści rockowi . IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.08.08, 09:28 Gość portalu: lol napisał(a): > Tak mloda(1986r?)i muzycznych dziadkow slucha????Tylko pogratulowac! > Masz wyczucie ,wiesz co dobre Dziadet Twoj dobrze toba pokierowal > Tak to czolowka dawnych dobrych gitarzystow No coś niesamowitego. Ma 22 lata i słucha Erica Claptona. Powinna przecież Tokio Hotel słuchać w tym wieku. Odpowiedz Link Zgłoś
caroli_ne_86 Re: Gitarzyści rockowi . 10.08.08, 19:19 Gość portalu: Meloman napisał(a): > No coś niesamowitego. Ma 22 lata i słucha Erica Claptona. Powinna > przecież Tokio Hotel słuchać w tym wieku. Ha hah ah Ale słucham też młodszych ..wykonawców Dla przykładu ..MUSE... Ich przeróbka utworu "House of the Rising Sun"jest ...super pl.youtube.com/watch?v=XtsmMCIfZzI Coś lżejszego?? ot taki 'Starsailor' pl.youtube.com/watch?v=gZukhwOPr00&feature=related Albo Pearl Jam "Binaural"..bardzo refleksyjna płyta , intymna choć zdarzaja sie i ostrzejsze motywy... Kobiety ...Natasha Khan i jej a "Trophy" mną zawładnęło! jak i cały album pl.youtube.com/watch?v=n1wnOUH2jk8 Jeszcze ..siostry CocoRosie..to underground a może inaczej? Szczera ..muzyka.,prawdziwa perełka jak dla mnie pl.youtube.com/watch?v=sVh3WQtx_pw&feature=related Może jeszcze ..standardy .."Evergreen"..uwielbiam Dzieło np. ''ALWAYS'' Irwinga Berlina z 1925 roku!! Albo ."Speak low if You Speak Low ' -... Mów cicho jeśli nie mówisz o miłości.... Czy też może jeszcze standard z roku 1952,skomponowany przez jazzowego klarnecistę,Sydneya Becheta "Petite Fleur"słynny "Mały Kwiatek" Ten utworek nagrał w 1959 r zespół trębacza Chrisa Barbera. pl.youtube.com/watch?v=5DRsPLu2x0s Mogłabym wymieniać i ..wymieniać,długo Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
caroli_ne_86 Re: Gitarzyści rockowi . 10.08.08, 20:21 Gość portalu: Meloman napisał(a): > Gość portalu: lol napisał(a): > > > Tak mloda(1986r?)i muzycznych dziadkow slucha????Tylko > pogratulowac! > > Masz wyczucie ,wiesz co dobre Dziadet Twoj dobrze toba pokierował Dziadek nie miał w tym swojego ..udziału 22lata to już zaawansowany wiek ,ponoć Pozdrawiam pl.youtube.com/watch?v=nI7gzXz1cHo Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lol Re: Gitarzyści rockowi . IP: 77.88.133.* 05.11.08, 17:18 >> No coś niesamowitego. Ma 22 lata i słucha Erica Claptona. Powinna > przecież Tokio Hotel słuchać w tym wieku taaaa albo dody!!! hehehe Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wah Re: Gitarzyści rockowi . IP: *.multimo.gtsenergis.pl 05.11.08, 17:51 albo mamy Odpowiedz Link Zgłoś
caroli_ne_86 Re: Gitarzyści rockowi . 05.11.08, 21:59 Gość portalu: wah napisał(a): > albo mamy Kiedyś ..słuchałam ...... pl.youtube.com/watch?v=LWoyZixx1l4&feature=related Pozostały piękne .....wspomnienia pl.youtube.com/watch?v=piBAmjgKcj4 Odpowiedz Link Zgłoś
largo_m Re: Gitarzyści rockowi . 09.08.08, 16:26 Pieknie Caroline Dobrej muzyczki sluchasz Moi tO:1.Slash 2.John Frusciante 3.Jerry C 4.Eric Clapton 5.Krzysztof Malinowski 6.Nalepa Widzę Carolinko ,ze też lubisz sluchać Nalepy Co sadzisz o całym zespole Breakout, mam na mysli ten sklad starszy jeszcze z Kubasińska?? "Jedź ostrożnie, nie popędzaj kół" - tak cudownie i do bólu klasyczny blues, że B. B. King czy Muddy Waters tylko zabiliby brawo. A prawie I ddoskonały "Hołd" z przejmującym tekstem Loebla, będącym swoistą kontynuacją słynnej "Modlitwy" Dla mnie Nalepa ze swoja grupą i Dżem z Ryśkiem to dwie czołowe grupy polskie. Pozdrawiam i odezwij sięproszę. ps masz dopiero 22lata??? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Meloman Re: Gitarzyści rockowi . IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.08.08, 09:29 largo_m napisał: > ps masz dopiero 22lata??? Tak ma dopiero 22 lata i słucha Erica Claptona. Sensacja stulecia. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rkot Re: Gitarzyści rockowi . IP: 83.168.79.* 11.08.08, 23:51 Zebys wiedzial Meloman ze dla mnie to dziwne ze ma 22 lata i zna takie stare numery rockowe i nie tylko Bo ja znam mlodziez- mieszkam w duzym miescie- ktora albo slucha dyskopolo albo od rana do nocy mandaryny i jej podobnych wykonawcow Odpowiedz Link Zgłoś
caroli_ne_86 Re: Gitarzyści rockowi . 10.08.08, 16:32 largo_m napisał: > Widzę Carolinko ,ze też lubisz sluchać Nalepy > Co sadzisz o całym zespole Breakout Breakout to chyba jeden z najważnieszych zespołów polskiego rocka Chyba każdy z nas słyszał "Kiedy byłem małym chłopcem" albo "Gdybyś kochał, hej!" Dostałam prezent- płytę"Złota kolekcja - Dbaj o miłość" Dzięki tej płyciie można szybko nadrobić braki w muzycznej edukacji...)Są na niej bardziej energetyczne utwory jak nagrany z grupą Dżem "Ten o tobie film" ale większość to majestatyczne bluesy Za serduszko chwyta bardzo wyśpiewane schrypniętym głosem Nalepy "Odeszłaś i zabrałaś cały świat" W tych utorach jest wszystko: smutek,refleksja ,zaduma jak również ..uśmiech i ..odprężenia I choć już 'odeszli' od Nas (Kubasińska i Nalepa) ich twórczość pozostanie na zawsze w naszej pamięci bo jest warta...tego. > ps masz dopiero 22lata??? Tak ,skoncze w ..listopadzie) Pozdrawiam sewixx.wrzuta.pl/audio/ebbYcgwNe4/mira_kubasinska_-_liscie_zabral_wiatr Odpowiedz Link Zgłoś
largo_m Re: Gitarzyści rockowi . 11.08.08, 14:04 Dziekuje za odpwoiedz Caroline Bede czekal na odpowiedz na poczcie co do mojej propozycji Zycze milego tygodnia.Pozdr!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Smok Re: Gitarzyści rockowi . IP: 77.88.187.* 09.08.08, 18:58 Wymieniłas Caroline-86 wszystkich najlepszych gitarzystów .Od nich wszystko sie zaczeło Wzoruje sie na nich wielu mlodych i nawet sobie niezle radza.pozdr. Odpowiedz Link Zgłoś
john_lennon Gratuluje Karolino 11.08.08, 22:15 Dołączam się do Twojej listy, gratuluje wiedzy i gustu w tak młodym wieku, a moje typy to: - Jimi Hendrix - geniusz gitary, za kosmiczną wyobraźnię, za szukanie nowych brzmień, za niesamowity sound, za umiejętność improwizowania, za granie modalne itp. ("Voodoo Chile", szczególnie koncertowe wersje, "Machine Gun") pl.youtube.com/watch?v=CLIWTbJBKgA pl.youtube.com/watch?v=sVvtIS2YGVI - Peter Green - za barwę, frazowanie, elegancki ton, za wrażliwość - ("Out of reach", "Green Manalishi", koncert bostoński) pl.youtube.com/watch?v=-eE3_WVOc0Q pl.youtube.com/watch?v=DYBQdXv0BhM&feature=related - Alvin Lee - jak wyżej plus prędkość, ale sensowną i umiejętność improwizowania i budowania solówek ("Love like a man", "I'd Love To Change The World") pl.youtube.com/watch?v=4ovN0XSAjNo pl.youtube.com/watch?v=hUokMbJC3P8 - Paul Kossoff - świetne brzmienia, elegancja, oszczędność, świetne riffy ("Woman", "Mr Big") pl.youtube.com/watch?v=GIeglX2HOSo&feature=related pl.youtube.com/watch?v=_FhCilozomo Robin Trower - jedyny gitarzysta, który tak blisko się przybliżył do brzmienia Hendrixa, drapieżny w ostrych numerach, liryczny w balladach, dla niewtajemniczonych ex-Procol Harum. ("Bridge of sights", "Too rolling stoned") pl.youtube.com/watch?v=JFyfKcanJ6k&feature=related pl.youtube.com/watch?vhQJE7AUdxI&feature=related Tony Iommi - za potężne riffy, za brzmienie, to jest prawdziwy metal ("Into the Void", "War pigs") pl.youtube.com/watch?v=xtqy4DTHGqg pl.youtube.com/watch?v=Q6PCYSNk9CQ Tony Bourge - nie był to genialny gitarzysta, ale tonę riffów po sobie zostawił ("Breadfan", "Napoleon Bonaparte") pl.youtube.com/watch?v=54H3EUAzpVg pl.youtube.com/watch?v=-tqjFooNYMg&feature=related - gitarzyści Wishbone Ash - wspaniale ułożone i rozwijające się solówki, niedościgniony wzór dla obecnych szarpidrutów ("Warrior", "Persephone") pl.youtube.com/watch?v=hg6zqejXvqI pl.youtube.com/watch?v=RjPi9Z13eSg&feature=related a ponadto Robert Fripp - za brzmienia, za samodyscyplinę, za cudowne legato, oczywiście Jimmi Page i Blackmore, gitarzyści Atomic Rooster, Martin Quittenton i Martin Pugh z grupy Steamhammer, Jeff Beck "Truth", wspaniały J.J. Cale, Clapton, Leslie West, Randy California, Pete Townshend...jak widać wymieniam wykonawców głównie z kręgu blues- i heavyrocka, ominąłem progressive, bo nie starczyłoby miejsca. A z Polski oczywiście Tadeusz Nalepa, Andrzej Nowak, Kozakiewicz (Test, Breakout) polecam www.music.tet.pl/breakout Odpowiedz Link Zgłoś
caroli_ne_86 Re: Gratuluje Karolino 11.08.08, 22:22 J.Lennonie, dziekuję !!Witaj Imponująca lista ... Zajrzę tu jutro bo dziś już pozno Pięknych snów,dobranoc www.youtube.com/watch?v=e2Ma4BvMUwU&feature=related Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rkot Re: Gratuluje Karolino IP: 83.168.79.* 12.08.08, 07:19 Caroline za duzo czasu spedzasz na 'religii' ,powinnaś czesciej tu bywac .poz Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ktos Re: Gratuluje Karolino IP: *.internetdsl.tpnet.pl 23.08.08, 15:31 Pieknie malutka ,pieknie Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: miś Re: Gratuluje Karolino IP: *.internetdsl.tpnet.pl 24.10.08, 17:45 ja tez gratuluje Carolince i Lennonowi Dobra lista Odpowiedz Link Zgłoś
john_lennon Re: Gratuluje Karolino 12.08.08, 17:42 ktoś napisał : ...Vai to najlepszy technicznie gitarzysta i świetny kompozytor a klimaty, feelingi i inne bzdety to subiektywne odczucia i nie ma sensu o nich pisać, ani nie da się ich zmierzyć... i tu jest odpowiedź, dlaczego nie wymieniłem żadnego gitarzysty z lat 80-tych....bo to nie są artyści, to są rzemieślnicy, bardzo biegli trchnicznie w w swoim rzemiośle, ale pozbawieni kompletnie talentu. Przebierają paluchami z prędkościa światła i są z tego bardzo dumni, jakby było z czego. Kto im wmówił, że prędko to znaczy dobrze? Jak można kształtować dźwięk, brzmienie, grająć 32-kami ? Gdzie miejsce na wibrato? Nic dziwnego, że żaden z nich nie ma swojego brzmienia. Żaden nie potrafi zagrać kilku nut, które chwyciłyby mnie za serce. A to właśnie jest najważniejsze, klimat, feeling, uczucie, to coś, co sprawia, że człowiek sie rozpływa, to jest najważniejsze. Przelać uczucia na nuty, to sztuka. Technika jest dobra przy malowaniu ścian, przy kładzeniu kafelek, nie w sztuce. P.S. myślę, że Vai, Satriani, Moore i reszta więcej czasu spędzają u fryzjera, dbając o swoje trwałe niż grając. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lae Re: Gratuluje Karolino IP: *.internetdsl.tpnet.pl 13.08.08, 14:29 Ty Lnnon i Caroline podaliscie nalepszych wykonawcow w tej kategorii pozdro Odpowiedz Link Zgłoś
caroli_ne_86 john_lennon :) 14.08.08, 13:20 Ja już ..zmykam bo musze przygotowac sie na koncert E Claptona w ..Berlinie Pocałuję go w czółko i przytulę od Ciebie Miłego weekendowana oczywiście ..muzycznego pl.youtube.com/watch?v=rkm9OiYvmPc Odpowiedz Link Zgłoś
john_lennon Re: john_lennon :) 25.08.08, 21:33 Hej Karolino, i jak było na koncercie Claptona? jestem ciekawy Twojej opinii...napisz kilka słów na xhol@tlen.pl Odpowiedz Link Zgłoś
caroli_ne_86 Re: john_lennon :) 20.10.08, 10:07 john_lennon napisał: napisz kilka słów na xhol@tlen.pl John Przepraszam ale nie było mnie w kraju ponad miesiac czasu a Twoj post dopiero dziś zauważyłam((( Nie piszę ...maili ,sorry> Mistrz Clapton to klasa,trzyma się .świetnie, z upływem lat, mimo swej 60-tki nie stracił nic ze swej świezosci w graniu - moim zdaniem - jest coraz ..lepszy Nadal jego głos jest ...genialny!! Pozostali muzycy , solówki każdego z nich miały swój klimat i ...charakter Miłego ..poniedziałku pl.youtube.com/watch?v=GVu-KC6Itq4&feature=related Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wam Re: john_lennon :) IP: *.internetdsl.tpnet.pl 22.10.08, 11:01 ty pieknie piszesz Caroline Poetka z ciebie czy co? Odpowiedz Link Zgłoś
caroli_ne_86 Re: john_lennon :) 06.11.08, 22:42 Gość portalu: wam napisał(a): > ty pieknie piszesz Caroline Poetka z ciebie czy co? Od siedmiu ..boleści,chyba? Pozdr)) pl.youtube.com/watch?v=BwLtTa2trRs&feature=related Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rkot Re: Gratuluje Karolino IP: 83.168.79.* 16.08.08, 17:11 john_lennon " Ja Tobie tez gratuluję!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rob Re: Gitarzyści rockowi . IP: *.internetdsl.tpnet.pl 17.12.08, 16:21 Gość portalu: itp itd napisał(a): > Gary Moore > Stevie Ray Vaughan dobra czolowka ,ja dodam jeszcze Nalepe Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rkot Re: Gitarzyści rockowi . IP: 83.168.79.* 09.08.08, 12:53 - David Gilmour - mowia, ze technikiem wybornym nie jest ale co z tego? Jak zagra solo (np. Comfortably Numb, On The Turning Away) to sie nogi uginaja pode mna... niesamowity. - Ritchie Blackmore - niesamowita finezja gry, niesamowite umiejetnosci... sprawia wrazenie jakby wszystko za przeproszeniem gral z palcem w dupie. A przy tym wszystkim jest to (aktualnie) szalenie skromny czlowiek jesli chodzi o wlasna gre. Twierdzi, ze grac za bardzo nie umie Jeszcze Simon Lees - Uwielbiam gre tego czlowieka. Moze nie jest zbyt oryginalny, ale gra poprostu niesamowicie. Odkad go posluchalem na koncercie Budgie w Wawie to wszedl wlasnie do tej mojej czolowki ulubionych gitarzystow. A przy tym jest szalenie milym czlowiekiem Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: warhamster Re: Gitarzyści rockowi . IP: *.multimo.gtsenergis.pl 09.08.08, 13:29 pl.youtube.com/watch?v=Yw74sDWPH7U Vai to najlepszy technicznie gitarzysta i świetny kompozytor a klimaty, feelingi i inne bzdety to subiektywne odczucia i nie ma sensu o nich pisać, ani nie da się ich zmierzyć Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rkot Re: Gitarzyści rockowi . IP: 83.168.79.* 09.08.08, 13:45 dlaczego nie ma sensu pisac?? To twokje zdanie ,kazdy pisze o czym chce Te odczucia sa bardzo wazne a w muzyce kto wie czy nienajwazniejsze wlasnie Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: grzyby po deszczu Re: Gitarzyści rockowi . IP: *.internetdsl.tpnet.pl 09.08.08, 16:12 Techniki się również nie da zmierzyć całkowicie. Poza tym o technice tym bardziej nie ma co pisać. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: warhamster Re: Gitarzyści rockowi . IP: *.multimo.gtsenergis.pl 09.08.08, 17:10 da się zmierzyć pl.youtube.com/watch?v=6CAJtu2nHLw fragment filmu "Crossroads", akurat Vai gra tego przegranego Odpowiedz Link Zgłoś
pytanie-o Re: Gitarzyści rockowi . 09.08.08, 19:07 Gość portalu: warhamster napisał(a): > da się zmierzyć > pl.youtube.com/watch?v=6CAJtu2nHLw > fragment filmu "Crossroads", akurat Vai gra tego przegranego Wszystko się da..zmierzyć Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: warhamster Re: Gitarzyści rockowi . IP: *.multimo.gtsenergis.pl 16.08.08, 18:01 > Wszystko się da..zmierzyć tak sobie słuchałem w tym tygodniu Vai i Hendrixa i mysle, że Vai oszukałby niejedno a może nawet każde ucho nasladując Hendrixa, Natomiast H. (gdyby żył) nie zbliżyłby się nawet do technicznego poziomu V. H. był tylko gitarzysta bluesowym (najlepszy z jakich słyszałem), ale TYLKO bluesowym, nie miał tej muzycznej inteligencji Vai-a i podobnych która pozwoliłaby mu sprawdzać sie na innych obszarach Odpowiedz Link Zgłoś
s.o.s55 Re: Gitarzyści rockowi . 24.10.08, 13:12 kwestia gustu ,moze tez osluchania muzycznego? Odpowiedz Link Zgłoś
caroli_ne_86 Re: Gitarzyści rockowi . 06.11.08, 23:07 > H. był tylko gitarzysta bluesowym (najlepszy z jakich słyszałem), > ale TYLKO bluesowym, nie miał tej muzycznej inteligencji Vai-a i podobnych któr a pozwoliłaby mu sprawdzać sie na innych obszarach Nie znam sie na tych technicznych cudeńkach ale Vai to chyba bardziej elektryczne ..granie? Kiedyś czytałam ,ze Satrianii gra 21 dźwięków na ...sekundę Ja lubię jeszcze ... Muddy Watersa ,takie ganie prosto z ...duszy pl.youtube.com/watch?v=aEGiGIaDmS4&feature=related i jeszcze ...jeden przystojny blondynek ..Alvin Lee pl.youtube.com/watch?v=kr9jjxchEfY&feature=related Odpowiedz Link Zgłoś
caroli_ne_86 Re: Gitarzyści rockowi . 21.10.08, 18:47 Na technicznych sprawach nie znam się ale słucham tego co 'gwałci' mnie od ..śodka pl.youtube.com/watch?v=pMizFkOzDRA Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Adrian Re: Gitarzyści rockowi . IP: *.internetdsl.tpnet.pl 09.08.08, 16:31 1.Randy - no wiadomo. to brzmienie (o geniuszu kompoztorskim to już nawet nie wypada przypominać) 2.Zakk - gość nie dość, że jest świetny technicznie to jeszcze zamiast prawej ręki ma koparę... takiego ognia daje niewielu wioślarzy 3. Braian May - gość z niesamowitą wyobraźnią i świetnym brzmieniem 4. Tonny Iommi - żaden wybitny technik, ale to w końcu on wraz z 3 kumplami stworzył heavy metal 5. Alex Lifeson - gitarzysta Rush.. i niech to wystarczy za komentarz to tak z wioślarzy solowych.. są jeszcze duety: 1. Topton + Downing - esencja stylu Judas Priest 2. bracia Young - wbrew pozorom, to nie Angus jest podporą AC/DC 3. Rudolf Schenker + Matias Jabbs - świetnie się uzupełniają w Scorpionsach Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: v Re: Gitarzyści rockowi . IP: *.internetdsl.tpnet.pl 09.08.08, 16:37 O Becku często się zapomina, bo właściwie nigdy nie nagrał światowego hitu. Mimo iż stworzył wiele świetnych kompozycji, żadna z nich nie zdobyła tylu fanów co prościutki Paranoid. Żaden z jego albumów nie sprzedał się w takich ilościach jak płyty Guns'n'Roses itd, itp. Dlatego Beck ceniony jest głównie wśród aktywnych gitarzystów, zaś ci, którzy ograniczają się do słuchania muzyki częściej pamiętają tylko o tych najbardziej znanych i najlepiej wypromowanych przez media. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: QQRYQAQQ Re: Gitarzyści rockowi . IP: *.internetdsl.tpnet.pl 09.08.08, 16:39 A "People Get Ready" ? Kto nie słyszał gitary Jeffa Becka w tym właśnie nagraniu (z Rodem Stewartem) niech szybciutko to nadrobi ! Ktoś wspomniał Franka Zappę...ok, choć tu już tu trochę wychodzimy z kręgu rocka....jeżeli tak to wirtuozem gitary jest też przecież John McLauglin.....Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ZZ Re: Gitarzyści rockowi . IP: *.internetdsl.tpnet.pl 09.08.08, 16:42 dla mnie: hendrix - Cool blackmore - wystarczy posluchac solowki z highway star. page - ehh ;] iommi - moze nie tylo co slowki ale riffy angus - wszystko co robi jest super _________________ Black Sabbath Deep Purple AC/DC Led Zeppelin Odpowiedz Link Zgłoś
largo_m Re: Gitarzyści rockowi . 09.08.08, 17:19 PAGE-> mistrz niekwestionowany, jeden z pierwszych moich ulubionych, jest świetny, bardzo lubie sluchac tych dialogów gitarowo-wokalnych czyli stare dobre czasy Led Zeppelin Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: toto Re: Gitarzyści rockowi . IP: *.internetdsl.tpnet.pl 09.08.08, 16:41 Angus/Malcolm - CZAD !!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: !!! Re: Gitarzyści rockowi . IP: *.internetdsl.tpnet.pl 09.08.08, 16:43 Jasiu Borysewicz!!no!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: las Re: Gitarzyści rockowi . IP: *.internetdsl.tpnet.pl 09.08.08, 17:20 John McLaugli i Beck to dla mnie giganci rocka!. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pajac Re: Gitarzyści rockowi . IP: *.internetdsl.tpnet.pl 09.08.08, 17:22 Kerry King i Jeff Hanneman - Za riffy, pokręcone solówki i za napędzanie tego genialnego "najbardziej wulgarnego" zespołu w historii muzyk Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: om Re: Gitarzyści rockowi . IP: 77.88.187.* 09.08.08, 18:54 Pamietacie Lynyrd Skynyrd i jego gitarystę Steve Gaines? I niezapomniany ..Zakk Wylde z zespołem .Pride Glory !! Pozdrawiam wszystkich miłośników dobrego rockowego grania Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Smok Re: Gitarzyści rockowi . IP: 77.88.187.* 09.08.08, 18:51 Victor Smolski - pisze swietne riffy Pepper Keenan- zaden z niego mistrz techniczny,ale pomysly ma niebanalne. David Gilmour-za wszystko. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: alan Re: Gitarzyści rockowi . IP: 77.88.187.* 09.08.08, 18:55 hmmm idolow nie mam... a ulubiony...raczej tez nie mam... podoba mi sie gitara od Heada z Korna- Ibanez K7... a co do gry... nie z metalu ... Pat Metheny, a z ciezszej muzy Adrian Belew z King Crimson...wogole cale King Crimson...wszyscy wykonawcy rocka lub metalu progresywnego Odpowiedz Link Zgłoś
pytanie-o Re: Gitarzyści rockowi . 09.08.08, 19:06 Eddie Van Halen Joe Satriani Steve Vai Ritchie Blackmore John Petrucci Zakk Wylde John Sykes Steve Morse Paul Gilbert Eric Clapton Al Di Meola... ...i tak naprawde dlugo mozna by wymieniac,a pojecie "najlepszy" jest jak zwykle wzgledne,bo np.to co gra Meola-tego nie zagra np.Wylde,tak samo jak Edek nie zagra tego co Clapton i oczywiscie na odwrot. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ozzy Re: Gitarzyści rockowi . IP: *.adsl.inetia.pl 09.08.08, 19:38 Jimmy Hendrix i długa przerwa, a potem: Clapton (tylko i wyłącznie za Cream) Zappa Blackmore, Iommi, Page. Rodacy są poprzeczkę niżej,ale: Kozakiewicz, Borysewicz (jak mu się chce) Odpowiedz Link Zgłoś
meczywor Re: Gitarzyści rockowi . 09.08.08, 21:47 Gość portalu: Ozzy napisał(a): > Jimmy Hendrix i długa przerwa, a potem: > Clapton (tylko i wyłącznie za Cream) > Zappa > Blackmore, Iommi, Page. > Rodacy są poprzeczkę niżej,ale: > Kozakiewicz, Borysewicz (jak mu się chce) dobra lista > Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rkot Re: Gitarzyści rockowi . IP: 83.168.79.* 09.08.08, 23:18 Pod moim watkiem prosze nie pisac poematow o mandarynie;!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Meloman Re: Gitarzyści rockowi . IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.08.08, 09:23 W XX wieku nikt, w XXI Michał Wiśniewski. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: !! Re: Gitarzyści rockowi . IP: 77.88.185.* 11.08.08, 14:01 WISNIWSKI JEST THE BEST!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ada2 Re: Gitarzyści rockowi . IP: 77.88.187.* 11.08.08, 12:22 Santana i Hendrix sa najlepsi Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: blk2blnd Re: Gitarzyści rockowi . IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.08.08, 14:25 z zupełnie innej grządki: Trey Azagthoth (aka George Emmanuel III) Andy La Rocque wspomniani już Tipton/Downing i King/Hanneman Kelly Schaeffer Chuck Schuldiner (R.I.P) Paul Masvidal Patrick Mameli gitarzyści Nocturnusa (za pierwsze 2 płyty) Larry Lalonde (Possessed, Primus) Kirk Hammett Piotr Luczyk no. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ??? Re: Gitarzyści rockowi . IP: 77.88.187.* 15.08.08, 14:19 Uwielbiam Claptona Ciekawe jak wypadl po latach na obecnych w kraju ,koncertach Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kamil Re: Gitarzyści rockowi . IP: *.opera-mini.net 16.08.08, 18:33 Porl Thompson-The Cure,Zbigniew Krzywański-ex Republika Odpowiedz Link Zgłoś
billy.the.kid Re: Gitarzyści rockowi . 16.08.08, 19:48 trochę wcześniej był taki zespolik towarzysący ryśkowi cliffowi.i w tym zespoliku był facio któty wśród nas jakio PIERWSZY pokazał gitarke jako instrument solowy. przedtem były tylko próby. espolik nazwał się CIENIE a gitarzysta HANK B.MARVIN. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rkot Re: Gitarzyści rockowi . IP: 83.168.79.* 16.08.08, 23:33 Czy piszesz o tym Marvinie?? www.youtube.com/watch?v=6x2SojQ1XNI Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rkot Re: Gitarzyści rockowi . IP: 83.168.79.* 16.08.08, 23:37 Ten Marvin to czolowy gitarzysta zespolu The Shadows. Odpowiedz Link Zgłoś
billy.the.kid Re: Gitarzyści rockowi . 17.08.08, 08:10 no to przecie napiosałem że zespół nazywał się CIENIE. co może byc śmieszne, chłopaki troszkę grywali na CZESKICH GITARKACH. była niezłą firma produkująca gitary. gitarki nazywały się FUTURAMA. W SZEDOUSACH grał uważany za najlepszego basistę JET HARRIS. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Meloman Re: Gitarzyści rockowi . IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.08.08, 10:30 Nie Cienie ale The Shadows. Sam jesteś cieniem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rkot Re: Gitarzyści rockowi . IP: 83.168.79.* 17.08.08, 12:18 The shadovs rwoniez akompaniowali wspominaemu przez Ciebie ryśkowi cliffowi. Odpowiedz Link Zgłoś
billy.the.kid Re: Gitarzyści rockowi . 17.08.08, 18:59 coś tak ok62 roczku był taki film u nas grany pt. chcemy się bawic. w oryginale chyba -the young ones-. i tam towarzyszli/akompaniowali/ ryśkowi. a uważany był on wtedy za gwiazdę muzyki młodzieżowej. pozniej chyba 65 grali kilka koncertów w sali komgresowej. też z ryśkiem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rkot Re: Gitarzyści rockowi . IP: 83.168.79.* 18.08.08, 22:38 Ja niestety nie pamietam tych czasow- nie bylo mnie jeszcze na swoiecie ale znam to z opowiesci mojego ojca-Dokladnie tak wlasnie bylo jak piszesz poz. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jaija Re: Gitarzyści rockowi . IP: *.ssp.dialog.net.pl 19.08.08, 22:02 W zasadzie wymieniono już klasyków, ale od siebie dodam to, że nie cierpię tych wszystkich akrobatów technicznych i smęciarzy-popisiarzy w stylu Vai czy Satriani. Ktoś napisał, że bodaj Vai podrobiłby Hendrixa, a ten nie zagrałby jak on - wątpię. Nie chodzi o doskonałą podróbę, nikt nie ma duszy Hendrixa i nikt nie byłby w stanie jej przekazać nawet w perfekcyjnie odwzorowanej grze. Dlatego też nie potrafię się przekonać do zespołów takich, jak Dream Theater, których znakiem firmowym jest drobiazgowe rzeźbienie dźwięków, tak dokładnych, że nie ma miejsca na spontaniczność czy uczucia. Lepiej jest grać mniej doskonale technicznie, ale mieć coś do przekazania. Czyż nie? Odpowiedz Link Zgłoś
billy.the.kid Re: Gitarzyści rockowi . 20.08.08, 08:40 trudno wirtuozom gitary przeskoczyc starych bluesmanów. stąd widzimy claptona becka i paru innych z estymą traktujacych budy guya, bb.króla. niesamowita oszczednośc dziwęków. taki filmik-blues brothers. w samej kapeli gra świetny steve "colonel" cropper i matt guitar murphy. no i znakomity basista donald "duck" dunn. ale jest kawałek boom,boom-starszy pan-trąca sobie struny z letka przytupując nogą-ALE JASK ON TO ROBI. UUUUUCH. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: warhamster Re: Gitarzyści rockowi . IP: *.artnet.pl 20.08.08, 11:56 kończą się argumenty to zaczyna się gadka o "duszach", "klimatach" i "nikt tak nigdy" jak Vai jest akrobatą w tym cyrku, to Hendrix jest w nim wybrykiem natury - człowiekiem zrośniętym z gitarą ja tam wolę patrzeć na akrobatów, dziwolągi szybko mi się nudzą a gitara Vai-a "gada" - trzeba być głuchym żeby nie dostrzegać tego bogactwa Odpowiedz Link Zgłoś
billy.the.kid Re: Gitarzyści rockowi . 20.08.08, 15:15 vai-akobta, henio -wybryk natury. fgaktycznie- ARGUMENTY. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jaija Re: Gitarzyści rockowi . IP: *.ssp.dialog.net.pl 20.08.08, 17:15 > a gitara Vai-a "gada" - trzeba być głuchym żeby nie dostrzegać tego bogactwa chyba - ględzi i marudzi Mowa jest srebrem, a milczenie złotem, nie pamiętasz? Chyba lepiej powiedzieć mniej, a z sensem, niż pitolić dla samego pitolenia. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: warhamster Re: Gitarzyści rockowi . IP: *.artnet.pl 20.08.08, 18:00 nawzajem Odpowiedz Link Zgłoś
caroli_ne_86 Re: Gitarzyści rockowi . 16.10.08, 19:54 Chyba tylko gitara , jako instrument dorobiła się ..własnej ...mitologii.? Zapomniało mi sie o gitarzyście z grupy Dire Straits .... utwór "Sultans of Swing" i rozpoznawalne brzmienie gitary Knopf-lera pl.youtube.com/watch?v=LB3b1W6rEDw Odpowiedz Link Zgłoś
wahmaster Re: Gitarzyści rockowi . 18.10.08, 10:42 > Chyba tylko gitara , jako instrument dorobiła się ..własnej > ...mitologii.? na tym forum także martyrologii (gitara Steva Vaia) to te neo dzieciaki na klipie bluźnią tu na mistrza!: pl.youtube.com/watch?vnjLyfj8nAg Odpowiedz Link Zgłoś
caroli_ne_86 Re: Gitarzyści rockowi . 20.10.08, 10:34 wahmaster napisał > to te neo dzieciaki na klipie bluźnią tu na mistrza!: Ech.. czasem brak mi słow na to co ...słyszę i ..widzę....( A przecież muzyka łączy ( powinna łączyć) ..pokolenia . miłego tygodnia pl.youtube.com/watch?v=nI7gzXz1cHo Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: largo_m caroli_ne_86 IP: *.internetdsl.tpnet.pl 24.11.08, 14:34 dlaczego ostatnio nas nie odwiedzasz??czekamy na Ciebie Pozdrowka!! Odpowiedz Link Zgłoś
caroli_ne_86 Re: caroli_ne_86 24.11.08, 16:14 Gość portalu: largo_m napisał(a): > dlaczego ostatnio nas nie odwiedzasz??czekamy na Ciebie Pozdrowka!! Witaj Largo Wiesz przecież ,ze kiedy jestem u ..Was nie mogę ..wyjść .Tak miłego towarzystwa nie chce sie ..opuszczać a ja teraz mam mało ..czasu Wpadam na ..chwilkę tylko .Obiecuję ,w ten weekend odwiedze Was ,serio Pozdrowiam Buziaczki pl.youtube.com/watch?v=ecrE80rnjhw - pl.youtube.com/watch?v=piBAmjgKcj4 fotoforum.gazeta.pl/3,0,1552689,2,1.html Odpowiedz Link Zgłoś
vagerryds Re: Gitarzyści rockowi . 18.10.08, 06:45 Dieter Birr Dave Murray Steve Harris Angus Young Andrzej Nowak Satriani Kipiełov Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wahmaster Re: Gitarzyści rockowi . IP: *.multimo.gtsenergis.pl 22.10.08, 19:30 haha www.youtube.com/watch?v=546KjKMB9kw&feature=related to kto jest tam w końcu "lead guitar" ) Odpowiedz Link Zgłoś
s.o.s55 Re: Gitarzyści rockowi . 24.10.08, 13:06 Ja podziwiam Zakka Wylde'a i Randiego Rhoadsa a także Angusa Younga. No i oczywiście Alexiego Laiho.Miejsce pierwsz to oczywiscie nizastapiony SANTANA Odpowiedz Link Zgłoś
zdegrengolowany_mizogin Re: Gitarzyści rockowi . 25.10.08, 12:48 nie wiem ktorzy byli najlepsi. moge za to wymienic swoich ulubionych. Jimmy Page Marty Friedman Randy Rhoads Odpowiedz Link Zgłoś
niemogewymyslec Re: Gitarzyści rockowi . 25.10.08, 17:47 Paul Gilbert... www.youtube.com/watch?v=nPGA3vjMLgE Odpowiedz Link Zgłoś