Dodaj do ulubionych

Narty w bansko??

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.10.09, 18:32
polecacie? Warto? na co zwrócić uwagę? jakieś spostrzeżenia?
Itaka ma Bułgarię samolotem w swojej ofercie wygląda atrakcyjnie.
Ktoś był? Może podzieli się swoimi uwagami.
Obserwuj wątek
    • trypel Re: Narty w bansko?? 13.10.09, 13:12
      W zeszłym roku byłemw Borowcu. I na wycieczce w Bansku. O ile polecam jak
      najbardziej dla samych gór i wycieczek po nich o tyle absolutnie nie na narty.
      Jak śnieg nie napada to ze sztucznym naśnieżaniem bida z nedzą, infrastruktura
      masakryczna (wyciągi i przygotowanie tras) a ceny szalone (podobno jest tylko
      jedno miejsce narciarskie droższe w Europie... Rumunia :) )
      Dość powiedzieć że w Borowcu całodzienny karnet kosztował koło 40 euro za osobe
      a tras tyle co napłakał.
      Kupa napranych Angoli i ceny chyba pod nich przyszykowane.
      Najlepiej jesli chodzi o śnieg i organizację w Bułgarii wygląda sama Sofia i
      masyw Vitosza.
      • Gość: Krzysiek [...] IP: *.azylnet.com 16.10.09, 11:53
        Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu.
        • trypel Re: Narty w bansko?? 16.10.09, 21:30
          które to konkretnie ceny niższe są niż w Zakopanem?
          wyciągi? nie
          hotele? nie
          alkohol? tak

no i jesli Zakopane ma być rajem dla narciarza to faktycznie nie ma o czym
          mowić. Taka sama bida z nędzą jak i tam.

i jak lubie Bułgarię (5 h temu przylcialem z Sofii :) ) tak akurat z nart tam
          wyleczyłem sie w zeszłym roku zupełnie.
          • Gość: Krzysiek [...] IP: *.azylnet.com 18.10.09, 17:18
            Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu.
            • trypel Re: Narty w bansko?? 18.10.09, 21:57
              przestań robić reklamę tylko samemu sie przejedź :)
              i zauważ że piszę o hotelach a nie apartamentach.
              Przyzwoitego hotelu (***) ponizej 100 lewa za dobę nie znajdziesz a te blizej
              infrastruktury zaczynają sie od 200. Zakopiański Belvedere sam w zeszłym roku
              wytargowałem za 300 pln/dobe za 2 osoby przy czym standard posilkow i obsługi
              był jakies 10x lepszy.
              Nie rób z Bułgarii 7 cudu swiata. Tam jest fantastycznie, góry są dzikie i
              piękne (o ile komuś nie przeszkadza że ***** hotele wylewają scieki do
              strumyka, ale infrastruktura jest żałosna w porównaniu z Alpami a z uwagi na
              małą konkurencję ceny są idiotycznie wysokie.
              Ponieważ już spadł pierwszy snieg to za chwilę sie okaże jak bedzie w tym
              sezonie. Poprzedni był bezśnieżny i drogi jak cholera :)
              • Gość: Wichren Re: Narty w bansko?? IP: *.ghnet.pl 23.10.09, 11:17
                Takiego ośrodka jak Bansko w Polsce jeszcze długo nie będzie. Drogi jest sam
                przelot, ale tygodniowy pobyt dużo tańszy niż w Zakopanem. Byłem już 4 razy.
                Trasy na Todorinie wspaniałe, nowoczesne wyciągi, możliwości narciarstwa poza
                trasowego, duży wybór miejsc noclegowych /od wysoko gwiazdkowych hoteli po
                apartamenty/. Pewny śnieg i pogoda. Na w sumie 26 dni jakie tam jeździłem na
                nartach, aż 21 były słoneczne. Borowec jest też niezły, a Witosza już
                przestarzała. Maljowica to raptem 3 wyciągi, a Pamporowa nie znam. Nie wiem,
                dlaczego Bansko jest tak mało popularne w Polsce - słaba reklama?
                • Gość: maranka Re: Narty w bansko?? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.11.09, 16:12
                  nie zgadzam się z tym co pisze trypel , byłam na nartach we wszystkich
                  bułgarskich ośrodkach i najbardziej podoba mi się właśnie Bansko / no jeszcze
                  Pamporowo , ale jako urokliwa śliczna wioska z cudownymi knajpkami / Bansko dla
                  narciarza/ nie dla turysty który przyjechał pospacerować - bo tam nie ma gdzie
                  spacerować / jest ekstra - dużo tras narciarskich o różnym stopniu trudności -
                  czarna wybudowana przez Tombę jest niesamowita a najdłuższa niebieska ma 12 km.
                  długości .W sezonie najtrudniej wsiąść na dole do kolejki ale potem nie trzeba
                  zjezdżać na dół , można cały dzień jeżdzić na górze a wybór tras ogromny , poza
                  tym wszystkie są nasłonecznione , bardzo dobrze utrzymane-naśnieżane,na
                  alpejskim poziomie , dużo knajpek po prostu nie ma sie do czego przyczepić ale
                  malkontenci są wśród nas...
                  Ceny wysokie , o których pisze trypel , tylko blisko stoku i w hotelach ***** i
                  **** ale jest wiele innych równie fajnych pensjonatów , można je znaleść w
                  internecie , większość z nich ma baseniki , siłownie i solaria ... naprawdę polecam.
                  • trypel Re: Narty w bansko?? 01.11.09, 18:22
                    widzę że działania biur podróży przed sezonem nabierają mocy :)
                    Oby nowo montowane obecnie działka naprawdę były włączane i oby ten sezon miał
                    wiecej śniegu niż zeszły bo jak tak nie ebdzie to co najwyzej na rowerze będzie
                    mozna jezdzić :)
                    • Gość: maranka Re: Narty w bansko?? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.11.09, 09:05
                      nie ma się co martwić -tam zawsze jest śnieg , właśnie wróciłam z Bułgarii z
                      miejscowości Petrish i widziałam z odległości kilku kilometrów śnieg na Todorce
                      • trypel Re: Narty w bansko?? 02.11.09, 09:28
                        proszę Cie przestań oszukiwać ludzi.
                        W zeszłym roku w okolicach Sylwestra w Bansko było 20-30 cm, w Borowcu 30-40 a
                        na Vitoshy jakieś 50 cm. I tylko na Vitoshy dosnieżali armatkami.
                        Zeszły sezon był wybitnie BEZ sniegowy.
                        • Gość: marnka Re: Narty w bansko?? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.11.09, 09:31
                          ja byłam w lutym i było dużo śniegu , a teraz leży śnieg na Todorce i nie zależy
                          mi żebyś uwierzył
                          • trypel Re: Narty w bansko?? 02.11.09, 13:47
                            nie pisz że zawsze jest.
                            do połowy stycznia nie było.
                            a w Bansku w tej chwili zero śniegu : www.bulgariaski.com/
                            i może kiedys napada
                            • Gość: maranka Re: Narty w bansko?? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.11.09, 16:18
                              niestety wiadomości z internetu jak i prognozy pogody nie zawsze są zgodne z
                              prawdą , ja wierze własnym oczom a ty myśl sobie co chcesz
                              • trypel Re: Narty w bansko?? 02.11.09, 16:58
                                chciałem tylko pokazać ludziom żeby nie łudzili sie jadac do Bułgarii że trafią
                                do zagłębia narciarskiego typu alpejskiego. To taka Polska tylko z wyzszymi
                                górami i gorszą infrastrukturą :)

przy okazji - kamerki internetowe na stronie promującej narty w Bułgarii kłamią
                                bo nie pokazują sniegu? :) ciekawe w czyim interesie :)
                                moze one akurat mówią prawde :)

rozumiem że jak za 3 tyg zrobie zdjecie i wrzuce na neta to tez bedzie
                                niewiarygodne ? :D
                                • Gość: maranka Re: Narty w bansko?? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.11.09, 19:20
                                  a może w takim razie napisz swoje zdanie na temat Pamporowa ,
                                  Banska , Borowca , witoszy, Czepełare, Malowicy -gdzie jeździłes na
                                  nartach , które osrodki znasz z autopsji , który ci sie najbardziej
                                  podobał , który jest najbardziej alpejski a który najbardziej
                                  polski, które trasy i nartostrady najtrudniejsze , które ośrodki
                                  poleciłbyś początkującym - jeśli nie możesz to chętnie służę pomocą -
                                  znam je wszystkie i to nie z internetu ani wycieczki jednodniowej...
                                  kontynuując temat śniegu to byłam w Petricz w niedzielę i leżał
                                  śnieg na Todorce i absolutnie nie obchodzi mnie kamerka internetowa
                                  • Gość: nikolaj24 Re: Narty w bansko?? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.11.09, 20:37
                                    Cześć maranka
                                    interesują mnie twoje spostrzeżenia na temat bułgarskiej zimy w górach
                                    jeżeli możesz to napisz na niko@onlybulgaria.eu
                                    Bansko zaliczyłem i potwierdzam dobrą jakość tras i wyciągów.
                                    Pozdrawiam Niko
                                  • trypel Re: Narty w bansko?? 02.11.09, 20:57
                                    sorry byłem tylko w 3 miejscach - o wszystkich napisałem.
                                    Jesli nie interesuje Cie kamerka to mam nadzieje że zainteresuje innych tu
                                    zaglądajacych. Zwłaszcza tych co uwierzą w ten snieg przez cały sezon. Zadnego z
                                    ośrodków nie polecę na urlop zimowy pod kątem jezdzenia na nartach - natomiast
                                    zdecydowanie polecam bułgarskie góry wszystkim kochającym łazenie po nich. Nie
                                    tylko zresztą po tych najwyższych bo Rodopy tez robią wrażenie.
                                    Ale na narty jest tyle lepszych miejsc w Europie - zarówno pod kątem warunków
                                    jak i cen.
                                • Gość: nikolaj24 Re: Narty w bansko?? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.11.09, 20:32
                                  trypel czy ktoś ci płaci za antyreklamę?
                                  • trypel Re: Narty w bansko?? 02.11.09, 20:51
                                    o własnie. Zauważ że jak ktoś komuś powie - czy ktoś ci płaci za reklamę to
                                    nagle zapada cisza :)
                                    Ponieważ fakt że ktos płaci mi za antyreklamę jest mało prawdopodobny (bo niby
                                    kto? Rumuni? :D) wiec już wyjaśniam podbudki jakimi sie kieruję :)

Ponieważ od lat 10 co najmniej a moze i wiecej jestem wielkim miłosnikiem
                                    Bułgarii i Bałkanów a od paru lat bywam tam służbowo co najmniej 10 x w roku to
                                    śmiac mi sie chce jak łatwo poznać na forum pracowników biur, wynajetych
                                    "forumowiczów" i włascicieli apartamentów reklamujących swój "towar".
                                    U nich zawsze wszystko jest super, morze idealne, hotele boskie, śnieg lezy cały
                                    sezon, pada tylko nocą i to dopiero jak sie impreza skończy itd...
                                    Bawi mnie to z jednej strony ale złosci z drugiej bo niestety są naiwniacy co w
                                    to wierzą. Jadą a potem rozczarowanie. Ja jestem tą drugą stroną przybliżajacą
                                    tym ludziom rzeczywistość do jakiej trafią.
                                    Bułgaria to piekny kraj ale spójrzmy realnie, w zeszłym roku pierwszy przyzwoity
                                    snieg spadł juz po moim styczniowym wyjezdzie a ja zasuwałem po kamieniach bo
                                    armatki sie popsuły (Bansko i Borowec), na szczescie na Vitoshy było lepiej i
                                    tam po Sylwestrze sie najezdziłem.
                                    W tym roku moze byc lepiej ale nie musi. Po to sa własnie kamerki internetowe.
                                    Jak bedzie lepiej to super - prawda? Jak nie to lepiej bądzmy przygotowani na to
                                    że wtedy zostają nam knajpy z tanim alkoholem bo zarcie w Bansko i Borowcu
                                    raczej jest cenowo w górnych rejonach (taki SB). Ciekawe kto napisze że z uwagi
                                    na to że 90% Bułgarów pali fajkę za fajką to w knajpach (czesc dla niepalacych
                                    obejmuje z reguły 2 stoliki na ogolej sali) mozna siekiere powiesic i nic sie z
                                    tym nie zrobi :) taki folklor. Jak bedzie snieg to zobaczymy jak wygląda obsługa
                                    wyciągów :) tu nikt tak jak w Austrii nie zatrzyma dla nas wyciągu jak nie uda
                                    nam sie podpiąć do orczyka - możemy za to liczyć na opierdziel ze strony obsługi :)
                                    I mimo to kocham ten kraj i do marca bede tam min 3 x ( w tym zostane 2 weekendy
                                    w górach - moze bedą warunki) ale żeby sobie naprawde pojezdzic to pojadę do
                                    Austrii.

Sorry ale niezaleznie czy ktoś pisze o cudnym apartamencie który warto wynajac
                                    juz teraz czy o górach Rila w których snieg leży cały czas to zawsze bede z
                                    takimi tekstami walczył :D
                                    moze ktoś doceni. Nie po raz pierwszy... :) tylko z reguły po powrocie

• Gość: maranka Re: Narty w bansko?? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.11.09, 12:50
                                      Może wyjaśnię , że nie jestem pracownikiem biura podróży i nie sprzedaję żadnego
                                      "towaru"- jestem że tak powiem wżeniona w rodzinie w Bułgarię , mówię w tym
                                      języku i dlatego może mi łatwiej , znam ten kraj od podszewki od wielu lat.
                                      Myślę , że twoja złość wynika z tego , że "jeździłeś po kamieniach" - a kaskę
                                      się wydało i bolało -nie spotkałam się z tym , że są turyści a armatki nie
                                      pracują , Bułgarzy zdają sobie sprawę z tego , że nie są narciarska potęgą i
                                      dlatego się starają ,planowane są nowe inwestycje a jak sam widziałeś Bansko to
                                      wielki plac budowy.
                                      Zdarzyło mi się natomiast w Austrii /Molltaler/ przy dużej ilości śniegu , że
                                      nie pracowały wyciągi , trasy były nieprzygotowane , bo się nie chciało , bo
                                      podobno było za mało turystów - wyjazd uznałam za nieudany ale nie generalizuje
                                      problemu , bo w innych ośrodkach było lepiej.
                                      Sprawa zatrzymania orczyku w Austrii chyba dotyczyła trasy niebieskiej dla
                                      początujących albo dzieci , bo w innym wypadku to chyba cie cofają , nie ma
                                      czasu na ceregiele bo kolejka czeka .Jeśli tak było jak piszesz to chylę czoła -
                                      mili ludzie zdarzają się na całym świecie.
                                      Problem "żarcia "w/g mnie nie istnieje . Nie trzeba jeść w restauracjach , jest
                                      wiele miejsc np. w Bansko czy SB gdzie można zjeść tanio / nie wspominając o
                                      alkoholu , bo nawet Ty przyznajesz ,że jest baaardzo tani /. Typowe bułgarskie
                                      danie- kjufte czy kebabcze zamawia się na sztuki - wszędzie - taki lokalny
                                      obyczaj i kosztuje 1-1,20 lv. Oczywiście może jest bariera językowa ale we
                                      wszystkich miejscowościach turystycznych obsługa mówi po angielsku.
                                      Poza tym są bardziej przyjaźni od Austriaków , spróbuj pochwalić kucharza w
                                      Bułgarii a natychmiast dostaniesz np. rakijkę gratis.W Austrii w moim
                                      pensjonacie właścicielka o godz. 22 stawiała nam krzesła na stoły i gasiła
                                      światło bo chciała iść spać - Polacy niestety nie są dopieszczaną grupą turystów
                                      w tym kraju.
                                      Poniżej na tym forum można skorzystać z rad pawlaslonecznybrzeg , który całe
                                      lato dawał rady prosto z SB, pomimo ,że byłam tam wielokrotnie ,skorzystałam z
                                      wielu w tym roku - może i Ty spróbuj poczytać trochę, skorzystaj z rad i nie
                                      doszukuj się wszędzie spiskowej teorii- naprawdę można się dowiedzieć wielu
                                      ciekawych rzeczy.
                                      A Bansko polecam gorąco - piękne góry ,cudne widoki, długie , szerokie stoki,
                                      dobra infrastruktura i słońce , słońce , słońce. I proponuję pospacerować trochę
                                      po Bansku , wejść do cerkwi a zaraz za nią na placu po prawej stronie wejść do
                                      karczmy / chyba Czardak/ i zjeść dżołan a potem w innej karczmie zjeść tapama -
                                      tanio , pysznie i nastrojowo...
                                      • trypel Re: Narty w bansko?? 03.11.09, 14:40
                                        nie było problemu kasy :)
                                        spędzilismy wspaniałego sylwestra w górach. Każdemu od tamtej pory polecę hotel
                                        Priroda w Dolnej Bani.
                                        Nie jestem wzeniony w rodzinę w Bułgarii ale spedzam tam mnóstwo czasu - problem
                                        żarcia nie istnieje bo rano ZAWSZE zaliczam banicarnię i posilam sie banicą (z
                                        sirene bo szpinaku nie lubie) i ayranem a to jak wiesz jest sniadanie za 1,5 lewa :)
                                        chodzi mi o zaprzestanie idealizowania. Dlaczego nikt nie przyzna że zeszły
                                        sezon był kiepski sniegowo chociaz sami Bułgarzy to przyznaja.
                                        Dlaczego jak zapraszam naszych bułgarskich dystrybutorów na narty do Austrii to
                                        mówią że wreszcie sie najezdzą :)
                                        Oczywiscie z chwaleniem kucharza masz rację. Sam w Austrii stołowałem sie w
                                        bułgarskiej knajpie i juz od 2 dnia miałem własne menu - bo powiedziałem co
                                        lubie z kuchni bułgarskiej i mi tak gotowali przez tydzien. (okolice
                                        GarmishPartenKirchen ale po austriackiej stronie :))
                                        Tylko ludzie nieraz wierzą w słowo pisane i jadą i są niemile rozczarowani. A
                                        można im wytłumaczyć co tam ejst i na co liczyc można a czego nie ma i jeszcze
                                        długo nie bedzie.
                                        Góry sa piekne ale prowadzenie budów w Bansku woła o pomstę do nieba. Zero
                                        planów, zero poszanowania dla przyrody... to mnie wkurza i już.
                                        Ty opisalas to teraz pięknie i interesujaco. Ale nie napisałaś że tam zawsze
                                        jest snieg i jest tanio. Tylko że jest cerkiew. Że jest knajpa ta i ta... rozumiesz?

3 tyg temu otworzyli nowy prochod od Starej Zagory do Veliko Tyrnovo. W związku
                                        z tym stary pewnie bedzie swiecił pustkami (przełęcz Szipka) pojedź kiedyś tam w
                                        lecie, zobaczysz złote kopuły cerkwi pośród sosnowych lasów a na przełęczy
                                        znajdziesz knajpe o tej samej nazwie. Jak za długo posiedzisz to zorganizują Ci
                                        nocleg bo win mają sporo :)To tak magiczne miejsce że poranek z widokiem na
                                        dalekie doliny od razu zmienia człowieka :)
                                        To tak jako dodatek żeby pokazać że tam naprawde jest cudnie :)
                                        • Gość: maranka Re: Narty w bansko?? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.11.09, 15:16
                                          no , już inaczej mówisz
                                          ja na miejscu Twoich dystrybutorów tez bym tak mówiła - jak ktoś zaprasza to
                                          wypada chwalić ...mają za darmo to im sie podoba... ale pokaż mi taką trasę w
                                          Austrii jaka jest w Bansko- 12km długości bez przesiadek jednym ciągiem z góry
                                          na dół
                                          ja wiem jedno , że Bułgarzy bardzo kochają swoje góry i morze- są z nich dumni i
                                          bardzo sceptycznie odnoszą się do Austrii
                                          ja jeździłam na nartach w Austrii, we Włoszech , Słowacjii, Czechach, Słowenii,
                                          Polsce i moim zdaniem Bułgaria w niczym nie ustępuje większości ośrodków a to co
                                          zaliczam na plus to to , że nie słyszę jodłowania z megafonów
                                          jeśli miałabym robić prywatny ranking tras i miejscowości narciarskich to na 1
                                          miejscu byłyby Włochy , potem Bułgaria , Austria..itd
                                          • Gość: TOKO Re: Narty w bansko?? IP: *.ghnet.pl 25.11.09, 12:17
                                            Bułgaria przed Austrią? Chyba sobie hece robisz. Od ponad 20 lat jestem w Alpach
                                            po kilkanaście razy w roku. Najpierw jako zawodnik potem trener. Mam niezły
                                            przegląd. Każdy kraj ma swoje plusy i minusy. Po kolei, krótko, od zachodu:
                                            Francja - największe i najciekawsze tereny narciarskie, dużo ośrodków, ohydna,
                                            blokowa architektura, ciasnota w studiach, brak systemu zniżek dla dzieci,
                                            młodzieży, instruktorów i trenerów, płatne pola treningowe, niemiła atmosfera,
                                            trudności w porozumiewaniu się, dobry ale daleki dojazd. Szwajcaria - podobnie
                                            do Francji, dużo drożej, starsze i mniej wyciągi, mniej ośrodków. Włochy - duża
                                            liczba ośrodków, dobra baza noclegowa, dobrze przygotowane trasy, miła
                                            atmosfera. We Włoszech jest widoczna różnica w regionach - najlepiej jest w
                                            Dolomitach, a zwłaszcza w płd. Tyrolu. Im dalej na zachód, tym gorzej.
                                            Austria - największa liczna ośrodków i wyciągów /są najnowocześniejsze/,
                                            świetnie przygotowane trasy, korzystny system zniżek, bezpłatne pola do
                                            treningów, urozmaicona baza noclegowa, bezproblemowe porozumiewanie się, blisko,
                                            łatwy dojazd. Te 4 kraje są zdecydowanie najlepsze. We wszystkich jest ciekawa
                                            oferta po nartach, dużo lokalnych imprez towarzyszących. Wszystko jest dla
                                            klienta. W każdym z nich byłem po kilkadziesiąt razy w różnych ośrodkach. Mój
                                            ranking przedstawia się tak: 1.Austria 2.Włochy 3.Francja 4.Szwajcaria 5.Niemcy
                                            6.Andora 7.Hiszpania 8.Słowenia 9.Norwegia 10.Szwecja 11.Słowacja 12.Czechy
                                            A Bułgaria? Może na tym 13 miejscu. Na poziomie europejskim mają tylko Bansko.
                                            Borowec i Witosza są bardzo przestarzałe, a Pamporowo to śmiech. Te 4 miejsca to
                                            wszystko. Jeden rejon Kaprun-Zell am See w Austrii ma więcej wyciągów. Jedyny
                                            plus Banska to piękne góry. Reszta - same minusy. Życie po nartach nie istnieje,
                                            żadnych imprez dla turystów. Klient jest wrogiem, Bułgarzy myślą tylko jak go
                                            oszukać. To pozostałość jeszcze po komunie, ale musi minąć chyba ze 20 lat zanim
                                            to się zmieni. Ta ich mentalność jest fatalna. Trasy kiepsko przygotowane, o
                                            polach treningowych nie słyszeli, żadne zniżki nie funkcjonują / o
                                            międzynarodowych legitymacjach instruktorskich ISIA nie słyszeli i nie honorują
                                            ich/. O środowisko naturalne zupełnie nie dbają. Dojazd - makabra. Strach jechać
                                            samochodem przez Ukrainę, Serbię lub Rumunię. Pozostaje tylko samolot. Ceny
                                            pobytu i karnetów są zbliżone do alpejskich a dojazd dużo droższy. Kto więc tam
                                            pojedzie? To nie przypadek, że żadne polskie biura podróży nie mają w swej
                                            ofercie Banska. Może, gdyby karnet tygodniowy kosztował w granicach 100 euro, a
                                            HP około 25 to ktoś by się skusił. Piszę to na podstawie doświadczeń z wielu
                                            lat, a nie jednorazowego pobytu, który może wypaczyć opinię /np. tydzień mgły,
                                            lub brak sniegu/.
                                            • trypel Re: Narty w bansko?? 27.11.09, 14:13
                                              Gość portalu: TOKO napisał(a):

Zgadzam sie w 100% ze wszystkim poza 2 rzeczami niżej.

> ,
                                              > żadnych imprez dla turystów. Klient jest wrogiem, Bułgarzy myślą tylko jak go
                                              > oszukać. To pozostałość jeszcze po komunie, ale musi minąć chyba ze 20 lat zani
                                              > m
                                              > to się zmieni. Ta ich mentalność jest fatalna.

Jest inna a nie fatalna. A już zupełnie sie nie zgadza chęć oszukania
                                              kogokolwiek. Mam całkiem inne odczucia. Ja tam lubie ich mentalność i mam
                                              nadzieję ze długo sie nie zmieni :)
                                              Są niesamowicie serdeczni i goscinni jak to południowcy nie skażeni europejskim
                                              chłodem. Tutaj Austriacy odpadają w przedbiegach :)

Dojazd - makabra. Strach jecha
                                              > ć
                                              > samochodem przez Ukrainę, Serbię lub Rumunię.

Nie dość że nie strach to jeszcze jest to jedna z atrakcji podróży. Możliwość
                                              pozwiedzania Rumunii, po drodze Węgier. Długo ale ciekawie jak w rzadko gdzie.
                                              • turx01 Re: Narty w bansko?? 27.11.09, 23:33
                                                trypel napisał:

> > Ta ich mentalność jest fatalna.
                                                >
                                                > Jest inna a nie fatalna.

Odnoszę wrażenie że nie mentalność Bułgarów, ale mentalność Polaków jest problemem polskich turystów w Bułgarii i w ogóle w krajach które uważają za "cywilizacyjnie stojące niżej niż Polska".
                                                Czasem człowiek nie wie czy płakać czy śmiać się gdy nierozpoznany podsłyszy przypadkiem jakieś pogaduchy Polaków prezentujących prowincjonalizm w najgorszym wydaniu.

A jeżeli już chodzi o kantowanie to na pewno więcej za uszami mają Polacy niż inne nacje z Bułgarami włącznie.
                                                Niestety, Bułgarom może się wydawać ze Polacy tylko myślą jakby wynieść ze szwedzkiego stołu jedzenie poza jadalnie, jakby się załapać na frajerski parasol plażowy, albo na podwójna porcję frytek za friko albo na trzecie piwo w ramach happy hours.
                                                Albo czy taniej będzie kupić piwo w sklepie i wypić na ławce, czy przemycić do knajpy, czy normalnie po ludzku siąść i zamówić u kelnera.
                                                A to głośnie wyrażanie niezadowolenia, jaki to szajs i gó... na tych bazarach, jak to nie chcą obniżać cen a w Egipcie obniżają, jakie to chamstwo bo nie chcą przyjmowac Euro tylko leva ...

Niestety, gdzie te czasy sprzed 8 - 10 laty gdy naszej kochanej polskiej mowy zupełnie nie słyszało się w Słonecznym Brzegu, Primorsku, Sozopolu!
                                                A jak już się usłyszało to człowiek z przyjemnością nawiązywał z Rodakiem kontakt, wypijał piwko i dzielił się informacjami z Kraju i lokalnymi. A nie jak teraz - udaje ze jest Eskimosem, chowa szybko polską książkę zeby go nie rozpoznano i daje dyla gdzie pieprz rośnie ...
                                                • Gość: wagant Re: Narty w bansko?? IP: *.ghnet.pl 02.12.09, 10:15
                                                  Nie wiem jak było 8 lat temu, ale pamiętam doskonale czasy z lat 75- 89. Nad
                                                  morzem słyszało się wyłącznie język polski. Wtedy dość często bywałem w Bułgarii
                                                  /i w lecie i w zimie/. Dobre to były czasy, Polak był w Bułgarii prawdziwym
                                                  paniskiem. Na wszystko mógł sobie pozwolić. Bułgaria była biedna, można było
                                                  dosłownie wszystko sprzedać. To były wyjazdy wypoczynkowo-zarobkowe. Zawsze się
                                                  zwracało z nawiązką. Bułgarzy kłaniali się w pas, żeby tylko coś kupić od nas.
                                                  Polak dla nich to był ktoś. Nadskakiwali nam na każdym kroku. Dałeś krem Nivea -
                                                  wchodziłeś za darmo na basen, albo bez kolejki do wyciągu itp. W knajpach Polacy
                                                  rządzili, nikt nie zwracał uwagi że alkohol był przyniesiony. To były zupełnie
                                                  inne czasy.
                                            • Gość: irek Re: Narty w bansko?? IP: 217.153.216.* 10.12.10, 11:06
                                              dojazd jest przez węgry i serbię autostradą lub samolotem do sofii220 eur w dwie strony.
                                              knajpy sa 4 krotnie tansze niz w austrii alkohol tez.
                                              tak karnety są drogie w porównaniu ze standartem
                                              pozdrawiam
                                              irek5602@abv,bg
                • Gość: gosc:Aneta Re: Narty w bansko?? IP: 212.244.185.* 16.11.09, 10:34
                  czesc,
                  mam pytanko, zamierzam wybrac sie na narty do Bulg.(bansko) na
                  poczatku marca dokladnie 06.03. czy moze mi ktos powiedziec jak
                  wygladaja warunki narciarskie w tym okresie?
                  • Gość: gleb Re: Narty w bansko?? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.11.09, 12:50
                    Będzie o 3 stopnie wiecej niż w Żywcu o tej porze. Śniegu na Witoszy 20 cm
                    wiecej niz na Szyndzielni.
                    • Gość: maranka do TOKO IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.11.09, 22:36
                      jeżeli tak lecimy światowo to w takim razie ja wybieram Whistler
                      zdanie o Francji i Szwajcarii podzielam , natomiast dziwi mnie
                      Słowenia , ale każdy może mnieć swoje zdanie
                      • cyrkonia11 Re: Pamporovo 17.10.10, 21:11
                        Czy ktoś z Was był na nartach w Pamporovo z biura Itaka?
                        jakie wrażenia?
                        • Gość: maranka Re: Pamporovo IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.10.10, 10:20
                          Ja bylam , ale nie z biura Itaka - sama załatwiam sobie hotele bez posredników.
                          Mieszkałam w hotelu Finlandia - polecam . Baza hoyelowa jest b. interesujaca zróżnicowana i dopasowana do każdej kieszeni.
                          Pamporowo to urokliwe górskie miasteczko . położone w Rodopach - więc widoki podczas wjazdu wyciągami na górę są powalające - zapierają dech w piersiach.
                          Poza tym Pamporowo otoczone jest lasami piniowymi więć warto pospacerować dla zdrowia w tym unikalnym mikroklimacie
                          Trasy są długie szerokie , jedna FIS-owska, trasy dla snowbordu,dużo barów i restauracji na gorze , można odpocząć w czasie jazdy a kuchni nie powstydzilaby sie najlepsza knajpa np. w Sofii.
                          Wieczorami w miasteczku warto iść na kolacje do karczmy - w każdej śpiewają absolwenci pobliskiej szkoły muzycznej , którą ukończyly gwiazdy folku i czałgi np.Ivana . Preslava, Maria , Azis, Dimana, Desislava itp
                          • Gość: maranka Re: Pamporovo IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.10.10, 15:00
                            www.pamporovo.net/indexe.htm
                            • cyrkonia11 Re: Pamporovo 18.10.10, 21:47
                              wygląda imponująco, to co piszesz także wskazuje na to że miast idealne na wypoczynek aktywny na nartach :D ja znalazłam taką ofertę
                              www.itaka.pl/narty/bulgaria/pamporovo/index.php?zs=Opis
                              co sądzicie?
                              • dorota.k2 Re: Pamporovo 03.11.10, 21:34
                                Waszych opisach i linkach to wszystko wygląda tak kusząco, ze chyba nauczę się jeździć na nartach :D
                                Bułgaria zawsze mi się kojarzyła z raczej ciepłym krajem, wiem oczywiście, że są tam też góry, ale nie sądziłam, ze one również są kierunkiem wycieczek, super :)
                                Są tam też szkółki narciarskie?
    • Gość: Sebastian Wadecki Re: Narty w bansko?? IP: *.182.102.109.nat.umts.dynamic.eranet.pl 19.10.10, 08:28
      Bułgaria wygląda bardzo obiecująco jeśli chodzi o zimowe szaleństwo na stokach. Przeglądałem przez kilkoma dniami tę ofertę Itaki do Pamporovo i Bansko i muszę przyznać, że wygląda całkiem fajnie. Ceny nie są aż tak wysokie, więc pozostaje chyba tylko czekać do grudnia i rozpoczęcia sezonu. Pozdrawiam, Sebastian!
      • Gość: maranka Re: Narty w bansko?? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.10.10, 11:42
        Jak pewnie się doczytałaś - pisałam wcześniej ,że właśnie mieszkałam w tym hotelu. Tyle tylko ,że załatwiali go moi znajomi w Bułgarii.
        • Gość: maranka Re: Narty w bansko?? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.10.10, 12:05
          www.hotelfinlandia.com/defaulteng.aspx
          • agneska93 Re: Narty w bansko?? 08.11.15, 17:20
            Witam! Spróbuję odświeżyć temat. Skorzystałam z oferty Wytwórni Wypraw i wybieram się w lutym na 10 dni do Bańska na narty. Widzę, że wpisy są z dość dawna temu...
            Czy ktoś z was wie może jak obecnie wygląda sytuacja w Bańsku? Warto tam jechać (ceny są kuszące)? Jak wygląda cały serwis na stokach?
    • Gość: Janusz Re: Narty w bansko?? IP: *.range86-129.btcentralplus.com 06.02.18, 22:01
      jakie sa warunki sniegowe srednio w roku-od kiedy mw jest snieznie.dzieki za informacje

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka