Gość: marek IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.07.11, 16:53 Pytanie j.w. Jak to jest z napojami? ile można wnieść? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
turx01 Re: Co można wnieść na pokład samolotu bagaż podr 22.07.11, 11:10 Gość portalu: marek napisał(a): > Pytanie j.w. Jak to jest z napojami? ile można wnieść? "Unijny zakaz wnoszenia płynów na pokład samolotu wprowadzono w listopadzie 2006 roku w reakcji na udaremnione w Wielkiej Brytanii plany zamachów bombowych na samoloty pasażerskie obsługujące trasy transatlantyckie. Miały w nich zostać użyte ciekłe substancje chemiczne wniesione w butelkach. Dlatego, zgodnie z przepisami, ilość płynów i substancji podobnych (wody do picia, zup, serów typu camembert, pasty do zębów, dezodorantów, tuszu do rzęs itd.) w pojedynczym pojemniku nie może przekroczyć 100 mililitrów. " Czyli praktycznie żadnych płynów. Do Bułgarii z Polski leci się 1.5 godziny, wiec można wytrzymać bez picia. Nie radzę też pić "na zapas" przed lotem, bo potem są kolejki do toalet, które mają wielkość pomieszczeń na miotły. Odpowiedz Link Zgłoś
basiam59 Re: Co można wnieść na pokład samolotu bagaż podr 22.07.11, 12:20 Płynów nie można mieć w bagażu podręcznym ale po przejściu kontroli można kupić sobie coś do picia w sklepie. Drogo i mały wybór ale jeśli ktoś musi np. popić lekarstwo to jest taka możliwość. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gtw Re: Co można wnieść na pokład samolotu bagaż podr IP: *.net 22.07.11, 13:22 Po przejściu kontroli można hjak najbardziej trzymać napoje w bagażu podręcznym. Nie wiem co i pijasz skoro colę, soki, wodę i co tam jeszcze jest w sklepach bezclowych uznajesz za "maly wybór". Odpowiedz Link Zgłoś
basiam59 Re: Co można wnieść na pokład samolotu bagaż podr 22.07.11, 13:31 Ja pijam kawę i herbatę, ale nie mówimy o mnie tylko ogólnie. A np małe dzieci pijają soki dla dzieci których w sklepie nie dostaniesz a nie Colę czy wodę. Poza tym pytanie było proste i Twój komentarz jest tutaj całkowicie zbędny. Odpowiedz Link Zgłoś
basiam59 Re: Co można wnieść na pokład samolotu bagaż podr 22.07.11, 13:34 Zresztą nie powiedziałeś nic innego niż ja więc cała Twoja odpowiedź jest niepotrzebna. Chyba że nie możesz żyć bez złośliwości a nie masz nikogo pod ręką. Odpowiedz Link Zgłoś
turx01 Re: Co można wnieść na pokład samolotu bagaż podr 23.07.11, 11:15 basiam59 napisała: > Płynów nie można mieć w bagażu podręcznym ale po przejściu kontroli można kupić > sobie coś do picia w sklepie. Ale to jak - nie można tego kupionego napoju włożyć do bagażu podręcznego? Odpowiedz Link Zgłoś
basiam59 Re: Co można wnieść na pokład samolotu bagaż podr 24.07.11, 13:17 Zakładam że kupuje się napoje po to żeby je wypić a nie żeby je chować do bagażu. A tak w ogóle to miałam na myśli to że nie można mieć płynów w większej ilości podczas kontroli bagażu a z zakupionym później mogę zrobić co zechcę. Poza tym nie ma potrzeby chowania napoi kupionych w sklepie bezcłowym do bagażu bo w sklepie pakują mi je do reklamówki. Odpowiedz Link Zgłoś
halfinteligentzpis Re: Co można wnieść na pokład samolotu bagaż podr 24.07.11, 17:12 basiam59 napisała: > Zakładam że kupuje się napoje po to żeby je wypić a nie żeby je chować do bagażu. Ja też. Ale przeoczyłaś ze rozmawiamy o "bagażu podręcznym", a nie o "bagażu". "Bagaż podręczny" to taki bagaż do którego pasażer ma dostęp, także w czasie lotu. Jeżeli pasażer nie wypije całego kupionego napoju przed lotem, może a nawet powinien go włożyć do bagażu podręcznego, żeby nie pałętał się po kabinie w czasie startu i lądowania i nie stwarzał zagrożenia dla pasazerów i samolotu. Odpowiedz Link Zgłoś
basiam59 Re: Co można wnieść na pokład samolotu bagaż podr 24.07.11, 18:46 Oczywiście że cały czas rozmawiamy o bagażu podręcznym, ale skoro trzeba napisać dokładnie to piszę. W bagażu podręcznym przenoszonym przez bramkę możemy mieć płyny w zamkniętych pojemnikach nie większych niż 100 ml,natomiast w bagażu podręcznym wnoszonym do samolotu możemy mieć to co zakupimy w sklepie bezcłowym czyli perfumy,alkohole,napoje i inne płyny. Należy pamiętać że tutaj nie chodzi tylko o napoje, dotyczy to również kosmetyków np. pianki do golenia,pasty do zębów,szamponu,żelu pod prysznic. W ubiegłym roku facetowi który leciał na dwa dni tylko z bagażem podręcznym wszystko to wyrzucono do kosza. Odpowiedz Link Zgłoś
lamia1978 Re: Co można wnieść na pokład samolotu bagaż podr 25.07.11, 15:54 No dobra ale po co kumu pianka do włosów w bagażu podręcznym;-)? Ja leciałam z Gdańska w czerwcu, mogłam mieć tylko mleko i wode dla niemowlaka po 100ml i pozwolili (akurat tu zależy od człowieka;-) wziąść 500ml wody dla 4latka.Na tak krótki lot naprawde niewiele potrzeba.U nas trzepali a Bułgarzy w drodze powrotnej tylko pobieżnie sprawdzali a na pewno byli o wieeele milsi od polaków. Odpowiedz Link Zgłoś
pawel.slonecznybrzeg Re: Co można wnieść na pokład samolotu bagaż podr 26.07.11, 10:40 Niektórzy lecą tylko z podręcznym więc zabierają wszystkie potrzebny rzeczy właśnie w nim, ja w podręcznym miałem deo w kulce, płyn do soczewek i rzeczywiście nic w sprayu. Odpowiedz Link Zgłoś
lamia1978 Re: Co można wnieść na pokład samolotu bagaż podr 26.07.11, 21:01 No faktycznie masz racje:-)Nie wszyscy jeżdżą tylko na wakacje z mega bagażem. pawel.slonecznybrzeg napisał: > Niektórzy lecą tylko z podręcznym więc zabierają wszystkie potrzebny rzeczy wła > śnie w nim, > ja w podręcznym miałem deo w kulce, płyn do soczewek i rzeczywiście nic w spray > u. Odpowiedz Link Zgłoś
alaias11 Lamia 1978 26.07.11, 13:42 masz mail na poczcie @ gazetowej pozdrawiam, Ala Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: janek Re: Co można wnieść na pokład samolotu bagaż podr IP: *.dynamic.chello.pl 24.07.11, 07:50 Masz na myśli lot do Bułgarii czy w ogóle. Odpowiedz Link Zgłoś
pawel.slonecznybrzeg Re: Co można wnieść na pokład samolotu bagaż podr 24.07.11, 10:31 jedynie pojedyncze pojemniki do 100mm każdy, a wszystko w woreczek strunowy i na "bramce" trzeba pokazać - przydatne np. jezeli ktoś uzywa soczewek kontaktowych, mozna też wziąć drobne kosmetyki Odpowiedz Link Zgłoś
pawel.slonecznybrzeg Re: Co można wnieść na pokład samolotu bagaż podr 24.07.11, 10:31 ml miało być a nie mm :) Odpowiedz Link Zgłoś
p.a.d.a.l.c.o.w.a alaias 24.07.11, 17:49 pawel.slonecznybrzeg napisał: (...)mozna też wziąć drobne kosmetyki. Mi odebrali na bramce w 2010 r. piankę do włosów nieodpakowaną,nieużywaną, nakazali wyrzucić . Odpowiedz Link Zgłoś
ewwa-r57 Re: alaias 24.07.11, 18:50 No bo to byl spray. Bez znaczenia czy maly 50ml czy wiekszy, powiedzmy 150ml. Odpowiedz Link Zgłoś