Dodaj do ulubionych

Co można wnieść na pokład samolotu bagaż podręczny

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.07.11, 16:53
Pytanie j.w. Jak to jest z napojami? ile można wnieść?
Obserwuj wątek
    • turx01 Re: Co można wnieść na pokład samolotu bagaż podr 22.07.11, 11:10
      Gość portalu: marek napisał(a):

> Pytanie j.w. Jak to jest z napojami? ile można wnieść?

"Unijny zakaz wnoszenia płynów na pokład samolotu wprowadzono w listopadzie 2006 roku w reakcji na udaremnione w Wielkiej Brytanii plany zamachów bombowych na samoloty pasażerskie obsługujące trasy transatlantyckie. Miały w nich zostać użyte ciekłe substancje chemiczne wniesione w butelkach. Dlatego, zgodnie z przepisami, ilość płynów i substancji podobnych (wody do picia, zup, serów typu camembert, pasty do zębów, dezodorantów, tuszu do rzęs itd.) w pojedynczym pojemniku nie może przekroczyć 100 mililitrów. "

Czyli praktycznie żadnych płynów.
      Do Bułgarii z Polski leci się 1.5 godziny, wiec można wytrzymać bez picia. Nie radzę też pić "na zapas" przed lotem, bo potem są kolejki do toalet, które mają wielkość pomieszczeń na miotły.
      • basiam59 Re: Co można wnieść na pokład samolotu bagaż podr 22.07.11, 12:20
        Płynów nie można mieć w bagażu podręcznym ale po przejściu kontroli można kupić sobie coś do picia w sklepie. Drogo i mały wybór ale jeśli ktoś musi np. popić lekarstwo to jest taka możliwość.
        • Gość: gtw Re: Co można wnieść na pokład samolotu bagaż podr IP: *.net 22.07.11, 13:22
          Po przejściu kontroli można hjak najbardziej trzymać napoje w bagażu podręcznym.

Nie wiem co i pijasz skoro colę, soki, wodę i co tam jeszcze jest w sklepach bezclowych uznajesz za "maly wybór".
          • basiam59 Re: Co można wnieść na pokład samolotu bagaż podr 22.07.11, 13:31
            Ja pijam kawę i herbatę, ale nie mówimy o mnie tylko ogólnie. A np małe dzieci pijają soki dla dzieci których w sklepie nie dostaniesz a nie Colę czy wodę. Poza tym pytanie było proste i Twój komentarz jest tutaj całkowicie zbędny.
            • basiam59 Re: Co można wnieść na pokład samolotu bagaż podr 22.07.11, 13:34
              Zresztą nie powiedziałeś nic innego niż ja więc cała Twoja odpowiedź jest niepotrzebna. Chyba że nie możesz żyć bez złośliwości a nie masz nikogo pod ręką.
        • turx01 Re: Co można wnieść na pokład samolotu bagaż podr 23.07.11, 11:15
          basiam59 napisała:

> Płynów nie można mieć w bagażu podręcznym ale po przejściu kontroli można kupić
          > sobie coś do picia w sklepie.

Ale to jak - nie można tego kupionego napoju włożyć do bagażu podręcznego?
          • basiam59 Re: Co można wnieść na pokład samolotu bagaż podr 24.07.11, 13:17
            Zakładam że kupuje się napoje po to żeby je wypić a nie żeby je chować do bagażu. A tak w ogóle to miałam na myśli to że nie można mieć płynów w większej ilości podczas kontroli bagażu a z zakupionym później mogę zrobić co zechcę. Poza tym nie ma potrzeby chowania napoi kupionych w sklepie bezcłowym do bagażu bo w sklepie pakują mi je do reklamówki.
            • halfinteligentzpis Re: Co można wnieść na pokład samolotu bagaż podr 24.07.11, 17:12
              basiam59 napisała:

> Zakładam że kupuje się napoje po to żeby je wypić a nie żeby je chować do bagażu.

Ja też. Ale przeoczyłaś ze rozmawiamy o "bagażu podręcznym", a nie o "bagażu".

"Bagaż podręczny" to taki bagaż do którego pasażer ma dostęp, także w czasie lotu.
              Jeżeli pasażer nie wypije całego kupionego napoju przed lotem, może a nawet powinien go włożyć do bagażu podręcznego, żeby nie pałętał się po kabinie w czasie startu i lądowania i nie stwarzał zagrożenia dla pasazerów i samolotu.
              • basiam59 Re: Co można wnieść na pokład samolotu bagaż podr 24.07.11, 18:46
                Oczywiście że cały czas rozmawiamy o bagażu podręcznym, ale skoro trzeba napisać dokładnie to piszę. W bagażu podręcznym przenoszonym przez bramkę możemy mieć płyny w zamkniętych pojemnikach nie większych niż 100 ml,natomiast w bagażu podręcznym wnoszonym do samolotu możemy mieć to co zakupimy w sklepie bezcłowym czyli perfumy,alkohole,napoje i inne płyny. Należy pamiętać że tutaj nie chodzi tylko o napoje, dotyczy to również kosmetyków np. pianki do golenia,pasty do zębów,szamponu,żelu pod prysznic. W ubiegłym roku facetowi który leciał na dwa dni tylko z bagażem podręcznym wszystko to wyrzucono do kosza.
                • lamia1978 Re: Co można wnieść na pokład samolotu bagaż podr 25.07.11, 15:54
                  No dobra ale po co kumu pianka do włosów w bagażu podręcznym;-)?

Ja leciałam z Gdańska w czerwcu, mogłam mieć tylko mleko i wode dla niemowlaka po 100ml i pozwolili (akurat tu zależy od człowieka;-) wziąść 500ml wody dla 4latka.Na tak krótki lot naprawde niewiele potrzeba.U nas trzepali a Bułgarzy w drodze powrotnej tylko pobieżnie sprawdzali a na pewno byli o wieeele milsi od polaków.
                  • pawel.slonecznybrzeg Re: Co można wnieść na pokład samolotu bagaż podr 26.07.11, 10:40
                    Niektórzy lecą tylko z podręcznym więc zabierają wszystkie potrzebny rzeczy właśnie w nim,
                    ja w podręcznym miałem deo w kulce, płyn do soczewek i rzeczywiście nic w sprayu.
                    • lamia1978 Re: Co można wnieść na pokład samolotu bagaż podr 26.07.11, 21:01
                      No faktycznie masz racje:-)Nie wszyscy jeżdżą tylko na wakacje z mega bagażem.

pawel.slonecznybrzeg napisał:

> Niektórzy lecą tylko z podręcznym więc zabierają wszystkie potrzebny rzeczy wła
                      > śnie w nim,
                      > ja w podręcznym miałem deo w kulce, płyn do soczewek i rzeczywiście nic w spray
                      > u.
                  • alaias11 Lamia 1978 26.07.11, 13:42
                    masz mail na poczcie @ gazetowej
                    pozdrawiam, Ala
                    • lamia1978 Re: Lamia 1978 26.07.11, 20:59
                      Odpisałam:-)
    • Gość: janek Re: Co można wnieść na pokład samolotu bagaż podr IP: *.dynamic.chello.pl 24.07.11, 07:50
      Masz na myśli lot do Bułgarii czy w ogóle.
      • pawel.slonecznybrzeg Re: Co można wnieść na pokład samolotu bagaż podr 24.07.11, 10:31
        jedynie pojedyncze pojemniki do 100mm każdy, a wszystko w woreczek strunowy i na "bramce" trzeba pokazać - przydatne np. jezeli ktoś uzywa soczewek kontaktowych, mozna też wziąć drobne kosmetyki
        • pawel.slonecznybrzeg Re: Co można wnieść na pokład samolotu bagaż podr 24.07.11, 10:31
          ml miało być a nie mm :)
        • p.a.d.a.l.c.o.w.a alaias 24.07.11, 17:49
          pawel.slonecznybrzeg napisał:
          (...)mozna też wziąć drobne kosmetyki.

Mi odebrali na bramce w 2010 r. piankę do włosów nieodpakowaną,nieużywaną,
          nakazali wyrzucić .

• ewwa-r57 Re: alaias 24.07.11, 18:50
            No bo to byl spray. Bez znaczenia czy maly 50ml czy wiekszy, powiedzmy 150ml.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka