Dodaj do ulubionych

Itaka, loty

IP: *.interkonekt.pl 25.04.12, 19:53
Zamieszczam to info dla wszystkich, którzy wylatują z Itaką.
Od jakiegoś czasu sprawdzam, czy są już znane godziny lotów na lato na stronie "mojaitaka.pl". Jakież było moje wielkie zaskoczenie, gdy odkryłam wczoraj następującą rzecz: wczasy wykupiłam w XII od 1 do 15 VIII, a tu widzę, ze powrót mam 16 (!!!) VIII o godz. 7.05!!! - czyli musze wymeldować się 15 sierpnia do 12.00 i następne 19 godzin !!!!!! spędzić gdzieś (?). Byłam z tym problemem w salonie firmowym Itaki, Pani obsługująca była równie zdziwiona jak ja. Zadzwoniła do tzw. centrali, gdzie nie dowiedziała się za wiele - trzeba czekać, bo wysłali zapytanie do hotelerza czy może nam przedłuzyć pobyt, czy pokój jest wolny. Kiedy się tego dowiedzą to w sumie nie wiadomo. Jeżeli nie będzie pokoju - to mam następujące wyjścia:
- zgoda na 19 godzinne czekanie
- rezygnacja z wyjazdu (co mnie nie zadawala, bo kupując w first minute zapłaciłam niewiele i za takie pieniądze to już teraz nic nie kupię)
- zaproponowano mi rownież wylot 2 VIII (czyli skrócenie pobytu) - wylot i przylat w super mega niekorzystnych godzinach nocnych

Oczywiście biuro nie powiadomiło mnie o tym problemie (choć ma taki obowiązek), odkryłam to sama. A co by było gdybym nie miała dostępu do netu (bo choć wiek XXI to i tak bywa), kiedy dowiedziałabym się o takiej zmianie??? Najpewniej na lotnisku przy odbiorze papierów?? nie mogłabym nic z tym wtedy zrobić.
A tu link do artykułu, który opisuje podobna sytuację:
www.alert24.pl/alert24/1,84880,11609729,Biuro_podrozy_Itaka_zmienia_godzine_powrotu__Szesnascie.html
Sprawdźcie swoje loty! Pozdrawiam i mam nadzieję, miłego urlopu!
Obserwuj wątek
    • Gość: Gość Re: Itaka, loty IP: *.root.com.pl 26.04.12, 11:59
      A nie możesz sobie dokupić dodatkowej doby (lub przynajmniej pół doby) w tym samym hotelu ?
      • Gość: frycjanek Re: Itaka, loty IP: *.play-internet.pl 26.04.12, 13:58
        To normalna rzecz... idziesz do recepcji i beż żadnych problemów dokupujesz sobie kolejną dobę, która nie jest wcale jakoś bardzo droga... My dwa lata temu w Egipcie w na prawdę super hotelu płaciliśmy 50 USD za przedłużenie doby oczywiście z zachowaniem opcji all inclusive na dwie osoby więc to chyba nie jest drogo... !?
        • Gość: abc Re: Itaka, loty IP: *.interkonekt.pl 26.04.12, 19:04
          Wiem, ze to normalna rzecz, ale na razie uważam, ze skoro Itaka zawaliła sprawę i żle wynegocjowała terminy lotów, to błąd leży po ich stronie. Właśnie dlatego, wiem że wysłali już zapytanie do hotelarza czy ma wolne pokoje i czy da sie przełużyć pobyt. Gorzej jezeli opdpowiedź przyjdzie negatywna, bo wtedy ja na miejscu też pewnie nic nie wskóram :((
          • Gość: gtw Re: Itaka, loty IP: 195.158.247.* 27.04.12, 10:00
            co to znaczy "źle wynegocjowała"?

i jakim cudem hotelarz w kwietniu ma wiedzieć jakie i ile pokoi bedzie mial wolnych w sierpniu? takie rzeczy zalatwia się samodzielnie w recepcji dzień czy dwa przed powrotem do Polski
            • Gość: ja Re: Itaka, loty IP: *.adsl.inetia.pl 30.04.12, 10:24
              Oczywiście racja teraz nic się nie załatwi dopiero na dzień przed wylotem można sprawdzić wolne pokoje, takie rozkłady lotów to reguła dla itaki do większości krajów, trzeba będzie się liczyć z dopłatą lub bujaniem się w poczekalni :)
    • Gość: c# Re: Itaka, loty IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.04.12, 17:01
      To się zdarza, nie twierdzę, że jest to normalne, ale w tanich polskich biurach chyba tak.

Jeśli wczasy były tanie, to dołożenie jakichś 20€ ekstra za dodatkowy dzień nie będzie chyba rujnujące, a zamiast siedzieć i pocić się pół dnia i całą noc na walizach, spędzisz normalny plażowy dzień, zjesz normalną kolację plus możesz zorganizować imprezę pożegnalną. Dużą część nocy przesypiasz w łóżku, a nie koczując na lotnisku. Transport zapewne zorganizują Wam ok. piątej rano. Wtedy do Polski przyjedziesz wyspana/y przed południem i będziesz mieć cały dzień na rozpakowanie. Ja tam wolę poranne loty, ale tylko wtedy, gdy mam okazję normalnie się wyspać.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka