Dodaj do ulubionych

droga przez Serbię do BG

IP: 80.54.177.* 04.07.12, 19:44
Witam, pewnie już były podobne wątki, ale nie znalazłem nic stricte samych przejazdów tranzytem. Proszę o podanie jakie opłaty należy dokonać na drogach Słowacji, Węgier, Serbii i Bułgarii aby dojechać do celu. Może już ktoś wie dokąd dociągnęli autostradę Sofia - Burgas? Proszę o odpowiedź. Dziękuję
Obserwuj wątek
    • Gość: xyz Re: droga przez Serbię do BG IP: *.adsl.inetia.pl 04.07.12, 20:31
      mogę podrzucić linka do strony gdzie jest to trochę opisane ale na e-maila bo tu usuną
      • Gość: robert Re: droga przez Serbię do BG IP: 80.54.177.* 04.07.12, 21:44
        będę wdzięczny - mail - szkolkaroslin@o2.pl
      • cezyk Re: droga przez Serbię do BG 05.07.12, 07:15
        Witam
        Proszę na cezyk@gazeta.pl
        • Gość: prosze o link Re: droga przez Serbię do BG IP: *.dynamic.chello.pl 05.07.12, 09:39
          delf@onet.pl poprosze o link
      • Gość: magda Re: droga przez Serbię do BG IP: *.pljtelecom.pl 05.07.12, 10:06
        witam, poproszę na maila magdalenac@sfm.pl , dziękuję
    • Gość: Gość Re: droga przez Serbię do BG IP: *.internetdsl.tpnet.pl 05.07.12, 10:17
      Po co podawać te maile ? Czy nikt nie może w 2 zdaniach odpowiedzieć wszystkim na to pytanie ? Pytanie sprowadza się do tego, jak wygląda droga od Niszu do granicy bułgarskiej, jak wygląda obwodnica Sofii, dokąd pociągnęli na dzień np. 30 czerwca autostradę od Płowdiw do Burgas ?
      • Gość: MK Re: droga przez Serbię do BG IP: *.home.aster.pl 05.07.12, 11:01
        Nikt nie odpowie, bo na tych super-hiper-mega fajnych stronach mają różne adsensy, adkontakty i inne płatne reklamy i liczą na kliki ;)
        • Gość: gal Re: droga przez Serbię do BG IP: *.wp.mil.pl 05.07.12, 11:16
          Sam liczysz na kliki. Jeżeli potrzebne Ci są kliki to podaj adres strony .... będę klikał całymi dniami.
          • Gość: MK Re: droga przez Serbię do BG IP: *.home.aster.pl 05.07.12, 12:15
            Mam w tej chwili jakieś 10-20 € dziennie z klików. Ile wyklikasz więcej? 10 centów?
            • Gość: gal Re: droga przez Serbię do BG IP: *.wp.mil.pl 05.07.12, 12:20
              Mam to w ....... ile masz klików. Pod kopułą brak Ci klepek a nie klików.
              • Gość: MK Re: droga przez Serbię do BG IP: *.home.aster.pl 05.07.12, 12:25
                To masz pojemny anal skoro tyle klików wejdzie.
                • Gość: gal Re: droga przez Serbię do BG IP: *.wp.mil.pl 05.07.12, 12:27
                  Mam i h... ci do tego
                  • Gość: MK Re: droga przez Serbię do BG IP: *.home.aster.pl 05.07.12, 13:39
                    Samo "h"? Pójdź dziecię, ja cię óczy karzę
                    • Gość: gal Re: droga przez Serbię do BG IP: *.wp.mil.pl 05.07.12, 13:54
                      Napisz jeszcze coś mądrego......
              • Gość: mareczek07 Re: droga przez Serbię do BG IP: *.pasjo.net 05.07.12, 13:09
                Jak się ma tyle informacji to tylko jechać przez Serbię
    • Gość: Kristof Re: droga przez Serbię do BG IP: *.hcm.com.pl 05.07.12, 11:43
      Jeśli można dla mnie tez proszę o w/w info -krisof16@gazeta.pl
      • Gość: token Re: droga przez Serbię do BG IP: *.btc-net.bg 05.07.12, 13:26
        Jechałem tą trasą 5dni temu, opisywałem to już w innym wątku. Znam tą trasę do Bułgarii dobrze jechałem nią już wiele razy, ale NIGDY nie było tak tragicznie jak tym razem. Problem to przede wszystkim Turkowie i Serbowie... Ci pierwsi jadą do Turcji całymi rodzinami w tysiącach sztuk. Zdziwiły mnie korki już na Węgrzech na autostradzie ok 4.00rano jechały setki samochodów z różnych krajów... najpierw dwaj Turkowie spowodowali ogromny karambol przed przejściem granicznym z Serbią, autostrada została zablokowana na wiele godzin. Później wymyślono objazd (dodatkowe 100km), a na granicy Serbowie "musieli"wnikliwie sprawdzać paszporty co spowodowało GIGANTYCZNĄ kolejkę i czekanie kolejne kilka godzin w korku. Kiedy tak czekaliśmy na granicy zobaczyłem że w wszystkich samochodach ktróre jak my zmierzały do Bułgarii siedzą Turcy z rodzinami, rejestracje z Niemiec, Danii, Anglii, Holandii, Szwajcarii...a w środku Turkowie.
        Na wszystkich bramkach na autostradach w Serbii czekanie po godzinie, bo wszedzie Tuecy, na kazdej stacji paliw oblężenie Turków... i przy wyjeździe z Serbii znowu Turcy:(((( MASAKRA!!! Nie wiem czy przez Rumunię sytuacje będzie wyglądała inaczej:(
        • Gość: green Re: droga przez Serbię do BG IP: *.adsl.inetia.pl 05.07.12, 23:43
          niedobrze, bo wybieram sie do bulgarii za tydzien i zaniepokoil mnie opis twojej trasy i tych turasow :/

wybieram sie z Krakowa, moze ktos podpowiedziec czy lepiej jechac przez Chyzne i pozniej przez Slowackie wioski, czy kierowac sie na cieszyn i pozniej autostrada do Bratyslawy,Budapesztu ? Dodam jeszcze, ze planuje jechac w nocy, wiec wlasnie sie zastanawiam czy jest sens nadrabiac drogi, bo przez Chyzne jest blizej o 150km
          • Gość: gal Re: droga przez Serbię do BG IP: *.adsl.inetia.pl 05.07.12, 23:54
            Na innym forum jeden gość napisał

"Witam.

Trasa Polska-Bułgaria: 01.07.2012 godzina 20:15 - Tompa 10 min oczekiwania łącznie.

Za Budapesztm małe roboty drogowe i trzeba zachować czujność kierując się na Suboticę.
            W Nowej Zagorze po zjeździe z nowo otwartego odcinka autostrady, posiadacze nawigacji Mio absolutnie nie jedźcie na pałę wyznaczoną trasą - po przeliczeniu zatrzymajcie się na chwilę i sprawdźcie jak was poprowadziła - mozna nieźle się wpierdzielić".

Więc nie jest tak źle jak by się wydawało.
    • Gość: Simon Re: droga przez Serbię do BG IP: *.xdsl.centertel.pl 05.07.12, 17:22
      Zrobiła się dyskusja tylko nikt konkretnie nie odpowiedział
      Winiety w przybliżeniu Słowacja 60zł Węgry 75zł Bułgaria 60zł są to winiety na miesiąc czasu jeśli ktoś jedzie na tydzień to może kupować tańsze 10 dniowe
      W Serbii bramki na autostrady to w dwie strony ok. 115zł
      Autostrada w tej chwili podciągnięta jest do Novej Zagory ,ale za niedługo ma być przejezdna aż do Jambolu
      Co do tabunów turków to w tym okresie jest to całkowicie normalne bo wakacje rozpoczęły się wszędzie i mniej wiecej cały lipiec tak będzie po czym kolejki przeniosą sie na kierunek powrotny
      • Gość: robert Re: droga przez Serbię do BG IP: 80.54.177.* 05.07.12, 17:32
        a czy jak jnie jadę przez Słowację autostradą to też potrzebuję wykupić winietę?
        • Gość: xyz Re: droga przez Serbię do BG IP: *.adsl.inetia.pl 05.07.12, 18:39
          Na Słowacji potrzebna winieta jest tylko na autostradach i drogach ekspresowych. Na innych drogach nie jest potrzebna - oczywiście tylko samochody do 3,5 t.
      • Gość: miki Re: droga przez Serbię do BG IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.07.12, 07:58
        czy przez Serbię można spokojnie przejechać na dowód osobisty? na stronie MSZ jest informacja, że dowody akceptują. Jak to jest w praktyce?
        • Gość: gal Re: droga przez Serbię do BG IP: *.wp.mil.pl 06.07.12, 09:04
          Tak. Przez Serbię wystarczy dowód osobisty. W maju testowałem i było OK
          • Gość: gość Re: droga przez Serbię do BG IP: *.dynamic.chello.pl 06.07.12, 13:52
            czy ktoś może napisać dokąd jest dociągnięta autostrada w bułgarii od sofii w kierunku Bourgas?
            • Gość: xyz Re: droga przez Serbię do BG IP: *.adsl.inetia.pl 07.07.12, 00:18
              Autostrada w Bułgarii

"Odcinek od Starej Zagory do Nowej Zagory jest już otwarty (ok 30 km)
              W połowie lipca mają otworzyć odcinek od Nowej Zagory do Jambola (ok 40 km),
              a na początku sierpnia od Jambola do drogi nr 7 (ok 5). W grudniu ma być ukończony odcinek
              od drogi nr 7 do Karnobatu (ok 40 km). Łącznie droga skróci się o parenaście kilometrów do ok 115"

Taką informację znalazłem na innym forum.

Dodatkowo dodam, że jadąc od granicy SRB/BUL można wybrać obwodnicę Sofii ale jest to nieopłacalne wg mnie. Obwodnice są strasznie zniszczone i dużo TIRÓW. Opłaca się jechać przez samo centrum Sofii. Ja tak jechałem już kilka razy. Tylko raz miałem nieprzyjemność jechać obwodnicą.
              • Gość: dffg Re: droga przez Serbię do BG IP: *.btc-net.bg 07.07.12, 14:58
                Ja też polecam przejazd przez centrum Sofii droga dobrze oznaczona i nie tak dziurawa jak obwodnica... przy tym Sofia to piękne miasto;)
            • Gość: arek Re: droga przez Serbię do BG IP: *.adsl.inetia.pl 31.08.13, 08:28
              do samego burgas
    • cezyk Re: droga przez Serbię do BG 11.07.12, 07:24
      Tutaj mamy czas oczekiwania na granicy Serbskiej
      www.amss.org.rs/index.php?option=com_google&view=standard&id=4&Itemid=181
      • Gość: pyt Re: droga przez Serbię do BG IP: *.free.aero2.net.pl 11.07.12, 12:20
        Czy jadąc przez Serbię do Bg trzeba jechać przez Belgrad?
        • Gość: gal Re: droga przez Serbię do BG IP: *.wp.mil.pl 11.07.12, 14:50
          Raczej tak
    • bubchinka Re: droga przez Serbię do BG 12.07.12, 03:37
      Hej,

bardzo pożyteczna informacja, Jest to serwis polki, która mieszka w Bułgarii.
      poczytaj na www.urlopbg.com/pl/autem-do-bugarii-m7.html

• Gość: Kasia Re: droga przez Serbię do BG IP: 93.123.45.* 21.07.13, 13:27
      Droga Wrocław-burgas:opłaty około 300 zł (winieta Czechy,winieta Bułgaria,płatne drogi w Serbii).jest obwodnica przez Belgrad, do Serbii nie potrzeba paszportu ani zielonej karty.serbowie na granicy uspokoili sie i nie sprawdzają tak szczegółowo chyba Ze Turków i Cyganów.autostrada od Sofii do burgas zrobiona ,nie polecam przejazdu stara droga na burgas,ładne widoki ale ok dwóch godzin dłuższej jazdy.
      • Gość: Kasia Re: droga przez Serbię do BG IP: 93.123.45.* 21.07.13, 13:31
        Serbowie łapią za prędkość.robia zdjęcie na autostradzie a za kilka kikometrow jest obowiązkowy zjazd z autostrady.kto przekroczył prędkość ten jest zatrzymany.polecam pilnować prędkości w Serbii.
        • Gość: lb117 Re: droga przez Serbię do BG IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.07.13, 22:22
          Dzieki za info wlasnie wybieramy sie w sierpniu do burgas bardzo nam pomoglas bo jedziemy pierwszy raz
          • Gość: Simon Re: droga przez Serbię do BG IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.07.13, 21:26
            A ja bardzo lubię serbskie autostrady właśnie dlatego ,że można szybko jechać - moja średnia prędkość na tych drogach to ok 160km/h
            Jeden warunek jadę tylko nocą
            Policję owszem można spotkać ale tylko przy bramkach autostrady czy węzłach czyli tam gdzie jest autostrada oświetlona
            • Gość: arek Re: droga przez Serbię do BG IP: *.adsl.inetia.pl 31.08.13, 08:46
              tak bardzo fajne drogi ale jak ktos nie jedzie noca to mozna postac na bramkach na granicy bułgarsko-serbskoej i na granicy serbsko - wegierskiej łacznie 8godzin jechałem 24.08.2013 no itabuny oryginalnych gernanów troche mocniej opalonych ja nie wiedziałem że niemcy tak chetnie jeżdżą do bułgari na wczasy :) a jezdże do czernomorca okolice sozopola juz piąty rok a tak powarznie co myslisz o drodze przez rymunię tam nie ma granic po ostatnim przejeżdzie coraz częsciej się nad tym zastanawiam.
              • Gość: Paweł Re: droga przez Serbię do BG IP: *.strefanet.pl 31.08.13, 15:54
                też wracałem 29 sierpnia

TRAGEDIA - na przejsciu same turki na granicy zakorkowane na 3 km - stałem na granicy BG-SRB 3 godziny

na granicy serbia - węgry nie stałem nawet 5 minut bo zjechałem z autostrady i jechałem na to drugie przejście :)

POLECAM zjazd z autostrady na subotice
              • Gość: FanBG Re: droga przez Serbię do BG IP: *.centertel.pl 31.08.13, 22:49
                Tylko Rumunia. Po tym jak ostatnio miałem przyjemność podróżować przez Serbię, obiecałem sobie ....nigdy więcej. Moja Serbia skończyła się tak:

Z tymi wakacjami w sierpniu to nie do końca tak jest. na tej stronie możesz sprawdzić terminy wakacji dla poszczególnych landów

www.schulferien.org/Schulferien_nach_Ferien/Sommerferien/2013/sommerferien_2013.html
                w tym roku od ..... 19.06 do 3.09 :)

W tym roku sytuacja mnie zmusiła by jechać przez Czechy Serbię itd . Wyruszyłem 5 w poniedziałek, ale niestety musiałem wrócić i aby nie tracić dnia postanowiłem jechać non-stop (zawsze jeździłem z noclegami) Najgorsza decyzja w życiu jaką podjąłem.

Autostrada w Czechach w niemałej części dziurawa, jedzie się jak po płytach. Do Budapesztu liczyłem że te 650 km przejadę z Krakowa w 6,5 godziny z Krakowa (przez Słowację 410 km dojeżdżam zawsze w 6 godzin). Jechałem 9 sierpnia w piątek i ....... spadł deszcz. Karambol jak diabli, stanie w korku, objazd na dodatkowe 3 godziny, więc w Budapeszcie byłem prawie po 10 godzinach.

Granica węgiersko-serbska : 2 godziny stania. Na granicy Osmańskie Hordy na niemieckich, austriackich, włoskich i innych tablicach.

W Serbii nocą bez problemu cały czas 160 km/h po autostradzie.

Wyjazd z Serbii: kolejne 2 godziny stania. Powtórka z rozrywki. Żar z nieba, siedziałem w aucie i rozkoszowałem się klimą przez ponad 2 godziny.

Rano w Serbii dzicz na drodze wszyscy jeżdżą jak chcą. oczy dookoła głowy.

W Bułgarii autostrada od Sofii po Burgas jest owszem...., ale za Sofią spory kawałem max 120 km/h bo dziury i zakręty że hej a nawet że ojej. I rodzina w aucie jak przysłowiowy żyd po pustym sklepie. Później OK. Przed Burgas, wiadomo też niezbyt szybko bo tam znowu wieje jak diabli i ...... można skończyć w rowie. Akurat 10 sierpnia mijałem tylko jeden wóz w rowie (ciężkie BMW serii 7)

Wyjechałem 9.08 z Krakowa o 14:00 i liczyłem, że będę na 11:00 w sobotę. Przeliczyłem się i byłem na 19stą. Podróż zajęła 29 godzin :).

Dodam, że 2 kierowców. Jeden śpi drugi kieruje. Jeden półgodzinny dłuższy przystanek na sen. Do tego na autostradach cały czas ogień 150-160 km/h.

Wracałem oczywiście przez Rumunię. Przez dzikie centrum Bukaresztu, z noclegiem w Sibiu, Cluj, Oradea, Debrecen, Miszkolc, Kosice, Bardejov, przejście w Muszynce, Nowy Sącz i od Brzeska autostradą do Krakowa.

Czas przejazdu 22 godziny z postojami, bez gnania jak jakiś po-jeep.

trasa przejazdu www.google.pl/maps?saddr=Sozopol&daddr=43.187285,27.87956+to:44.4191646,26.1042076+to:Sibiu,+Sybin,+Rumunia+to:46.6576637,23.5006765+to:Bole%C5%84&hl=pl&ie=UTF8&ll=49.978163,20.646057&spn=0.187225,0.528374&sll=46.765265,23.648071&sspn=0.797705,2.113495&geocode=FW88hwIdL5ymASkD5TpX9cemQDEg20akRNhq9A%3BFVX8kgIdiGipASl3lnB-ulOkQDEIzRld6Ih1OQ%3BFVzIpQIdj1GOASnrjgs6Bf-xQDEKL6bzpMVGNA%3BFTGpugIdm2VwASnVHCz9iGdMRzG0kDNOIZ3eOg%3BFX_wxwIdhJdmASlT6_D1-BNJRzFQw5uD41gTdQ%3BFa3q_AId4-8wASkriFkcYFAWRzFDs-_kHdalsg&oq=Sibiu&mra=dpe&mrsp=4&sz=10&via=1,2,4&t=m&z=12
                • Gość: Simon Re: droga przez Serbię do BG IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.09.13, 07:55
                  A ja raczej nie pojadę przez Rumunię do czasu aż cały przejazd nie będzie odbywał się autostradą więc jeszcze trochę pojeżdżę przez Serbię i jakoś potrafię sobie z tym poradzić.
                  Także wracam pod koniec sierpnia przeważnie i wiem jak to wygląda na drogach a tym bardziej na przejściach granicznych.
                  Jak już pisałem podstawa to jest odpowiedni dobór godzin wyjazdu no i jak kolega wyżej napisał zjazd przed granicą na Subotice i przejście Tompa Kelebija zamiast Horgos
                  • trypel Re: droga przez Serbię do BG 02.09.13, 14:40
                    między Tompą a Horgos jest jeszcze jedno - niestety 7-19 (albo 21 - nie pamiętam).
                    Duzo lepiej połaczone z autostradą niż Tompa.

niestety ja odwrotnie - autostrady mnie nie bawią - nudne i usypiają. A jak jeszcze dochodza korki to Rumunia wygrywa
                    • Gość: FanBG Re: droga przez Serbię do BG IP: *.centertel.pl 02.09.13, 17:00
                      Autostrada ma swoje zalety i owszem. Jeśli ktoś chce koniecznie jechać w nocy to mimo wszystko łatwiej jechać autostradą niż drogami w Rumunii.

Tylko po co. W tym roku przez Serbię jechałem 29 godzin a wracałem przez Rumunię i zajęło mi to 22 godziny.

Przy korzystnych wiatrach można przelecieć i 19 godzin przez Serbię, ale trzeba cisnąć maszynie ile fabryka dała i nie robić postojów.

Hotele w Rumunii lepsze i o połowę tańsze.

Przez Rumunię jadąc nie mniej niż 100 km/h spalanie benzyny miałem na poziomie 5,5 l/100 km z całej trasy.
                      Gnając (140-160 km/h) przez Serbię spaliłem na silniku benzynowym TSI około 7,5 litra na 100, Znajomy w swoim Passacie 1,9 TDI 130 KM (on troszkę szybciej jechał niż ja 160/170 km/h) spalił około 8 litrów na 100
                      • Gość: pinky Re: droga przez Serbię do BG IP: *.tauron-pe.pl 05.09.13, 14:25
                        Nigdy wiecej serbii przez wakacje.Do granic dochodzi czas oczekiwania na bramkach kasujacych przejazd to może też byc kilka godzin jak 31 sierpnia br.
                        • maranka Re: droga przez Serbię do BG 07.09.13, 13:37
                          Dziwne ,jechałam wczoraj i nie bylo zadnych kolejek. Na serbskiej granicy 3 samochody, na bramkach pusto.
                          • aruskowa Re: droga przez Serbię do BG 25.04.14, 12:47
                            Pozwolę sobie odkurzyć wątek.
                            Pyt. nr 1: Czy istnieje alternatywa dla przejścia Serbia-Bułgaria (za Dimitrovgradem)?
                            Pyt nr 2: Jak wygląda aktualna sytuacja na obwodnicy Sofii? Jest już odremontowana czy nadal przypomina ser szwajcarski?
                            • bulgarskiewakacje Re: droga przez Serbię do BG 25.04.14, 17:45
                              1. Rozsądnej alternatywy nie ma. Zastanawiam się dlaczego nie odpowiada Tobie to przejście.
                              2.Obwodnica bez zmian, ale za to autostrada z Sofii jest już od ubr dociągnięta do Burgas.
                              Proszę ewentualnie pisać na maila odpowiem; bulgarskiewakacje@gazeta.pl pozdr
                              • Gość: GOŚĆ Re: droga przez Serbię do BG IP: *.m-e.com.pl 03.06.14, 15:33
                                Witam
                                Droga tylko przez serbię jechałem do turcji trasa : słowacja, węgry,serbia, bułgaria, turcja,
                                17:50h nie szalejąc. na żadnym przejściu nie stałem dłużej niż 20min (jazda w nocy).
                                Trzeba uważać na w jeździe do serbi stoją na 60km/h a potem gaz.
                                Z powrotem 23h 3h na przejściu turcja : bułgaria
                                Średnia spalania 9,2 l diesel duże auto terenowe także nie było żle średnia 112km/h z całej trasy
                                • Gość: Jan Re: droga przez Serbię do BG IP: *.centertel.pl 05.08.14, 10:31
                                  Kiedy najlepiej jechać aby uniknąć stania w korkach na granicy z Serbią? Czy w środku tygodnia obędzie się bez problemów?

• emilianatalia Re: droga przez Serbię do BG 05.08.14, 18:57
                                    z tego co czytalam na forum srodek tygodnia jest ok, poniewaz w weekendy wracaja to Turcji "tureccy Niemcy".
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka