Dodaj do ulubionych

Wróciłam z Rawdy

IP: *.dynamic.chello.pl 23.06.13, 19:27
Wróciłam wczoraj z Rawdy.

Byłam w Kirov na końcu głownej ul. Macedońskiej. Bardzo polecam plaże przy hotelu Emerald, nie trzeba przez niego przechodzić. Przed samą bramą wjazdową, zrobiono po lewej stronie ścieżkę, która prowadzi na plażę. Do godziny 12 jest troszkę ludzi, a po 12 kiedy rodziny z dzieciakami schodzą, jest bardzo kameralnie, może 3 pary na plaży:) WODA CZYSTA! ZERO GLONÓW, jest przejrzysta, bardzo ciepła, super się nagrzała w ten tydzień, gdzie przez cały tydzień słońce grzało. Bardzo fajna knajpa na plaży, naprawde nie droga!
Szczerze mówiąc nic nie opłaca się kupować w Polsce, wszystko tanio na miejscu: kosmetyki do opalania, ceny jak w naszych marketach, a są dostępne np. bardzo dobre Ambre Solar, które już z naszego kraju wyszły..
czereśnie: 4.3 lv w centrum, a na końcu Macedońskiej 3-3,5 lv..jedzonko i napoje, woda super tanio.
Słynna Chuchura w ogóle mi nie przypadła do gustu jeśli chodzi o żarcie..najbardziej knajpa, bliżej centrum, gdzie były zdjecia potraw np. musaka 4, 2 lv..
Co do waluty, bo sama tutaj zadawałam pytania..wzięłam trochę lewa i euro, a okazało się, że spokojnie można w kantorach Crow (Korona) wymieniać nasze złotówki po kursie 2, 27zł.
Obserwuj wątek
    • Gość: scraby Re: Wróciłam z Rawdy IP: 109.94.245.* 23.06.13, 20:44
      witam, wybieram się teraz w tamte strony proszę o parę informacji na email scraby@poczta.fm, czy są jakieś markety i ogólnie o cenach w knajpkach restauracjach pizzeriach itd....jeśli utkwiły w pamięci. Będe bardzo wdzięczny,
      • Gość: ktosia Re: Wróciłam z Rawdy IP: *.dynamic.chello.pl 23.06.13, 21:36
        Market jest w centrum, ceny chyba najniższe. Jest kilka mniejszych sklepów opatrzonych nazwą supermarket i tam są cey zbliżone..tak naprawdę, to różnica pomiędzy supermarketem a sklepikiem jakim miałam pod domem to 0,20 lv..na piwku, fancie, wodzie mineralej..więc żadna. Ale różnica jest w asortymencie bo w supermarkecie dostaniesz różne oliwki (od 4, 30 do 8 lv za kg), ser sierena 6,50 lv..itd..jedynie zauważyłam różnicę w cenach warzyw i owoców, ale tutaj i tak rozbijamy się o różnicę max.1 lewa między jednym a drugim sklepem, więc do przezycia..materace dmuchane widziałam od 6lv, parasole na plażę 20 lv
        Piwo zagórka w markecie 1l -2lv, piwo 2l 3lv..piwo w knajpie 0,5ml -2lv..zupa w knajpie:z pulpetami, rosów 2- lv, pizza duża 8-10lv,.za udo kurczaka z ziemniakami 4lv..
        Konkretnie pytaj.. woda mineralna 1,20.lv-1,5l w sklepiku zwykłym ..
        za krem o filtrze 20 ambre solar zapłaciłam 12 lv, ale kupisz dulgon za 8lv..
        za dużą rybę w barze na plazy (jakaś płaska) zapłaciłam 13lv + frytyki 3lv+ piwo 3lv łącznie zapłaciłam 20lv..
        • Gość: scraby Re: Wróciłam z Rawdy IP: 109.94.245.* 24.06.13, 17:23
          dziękuję serdecznie :)
          • Gość: ktosia Re: Wróciłam z Rawdy IP: *.dynamic.chello.pl 24.06.13, 20:11
            Spoko:)
            zerknij sobie na menu jednej z bardziej znanych knajp Chuchury, będziesz miał pojęcie jak wygląda cena posiłków w knajpach.. bardzo zbliżone cenowo z innymi knajpkami.
            Menu z ich strony internetowej po polsku (większość knajp ma po polsku menu)

static-pat15.net/www/chuchura/menu.pdf
            • jarec-ki70 Re: Wróciłam z Rawdy 26.06.13, 21:55
              wybieramy sie tam w sierpniu do Apartament Rutland Bay.
              Czy korzystaliscie z wycieczek oraganizowanych na miejscu chodzi o wyjazd do Istambułu , jezeli tak to jakie ceny
              • Gość: odradzam Ravdę Re: Wróciłam z Rawdy IP: *.centertel.pl 27.06.13, 00:35
                Ravda jest zagłębiem polaczków. Odradzam. To jest miejsce gdzie w znakomitej większości trzeba się wstydzić że się jest z Polski. Polska hołota biega z karteczkami od sklepu do sklepu gdzie tu się najtaniej w wina okupić. Żałość i żenada. Do tego nie ma to jak widok rodaka na plaży obierającego jajeczko ze skorupki czy wcinającego konserwę.

ŻAŁOŚĆ

• jarec-ki70 Re: Wróciłam z Rawdy 27.06.13, 11:58
                  Nie przeszkadza mi że ktoś obiera jajeczko na plaży lub wcina konserwę :D każdy odpowiada za siebie , najważniejsze aby plaża i woda była czysta , jest gdzie zjeść i gdzie pospacerować:(
                  Byłem w innych krajach i widziałem jak to samo robili Niemcy lub inne narodowości a mogę powiedzieć ze co kultury to Anglicy są jeszce gorsi.
                  • Gość: ktosia Re: Wróciłam z Rawdy IP: *.pl 27.06.13, 12:55
                    W Rawdzie przeważają Rosjanie, potem chyba Czesi i Polacy..
                    Nie widziałam sytuacji, które by zawstydzały moich rodaków...

Mam to w nosie czy ktoś wcina coś na plaży..ja nie rozumiem, jak można wykupić tam pobyt z wyżywieniem, kiedy wszędzie piszą jakie tanie i dobre tam jest żarcie.

Byłam z Alfa Starem i wg info na spotkaniu z rezydentem, jednodniowa wycieczka do Istambułu kosztowała chyba 75 euro/osobę, a dwudniowa 95 euro.
                    Tak mi się wydaje..nie interesowałam się tym zbytnio, ale zapamiętałam, bo była mała różnica cenowa pomiędzy jednodniową a dwudniową.
                    ja nie byłam w każdym razie.
                    • Gość: ktosia Re: Wróciłam z Rawdy IP: *.pl 27.06.13, 13:41
                      a może to cena w lewach była ? :)
    • Gość: Iwona Re: Wróciłam z Rawdy IP: 87.120.183.* 28.06.13, 23:23
      A jak z obowiązkiem meldunkowym?
      • Gość: nana Re: Wróciłam z Rawdy IP: *.warszawa.vectranet.pl 29.06.13, 08:38
        to przeciez hotel zalatwia to w momencie jak sie kwaterujesz :/. do zadnego policaja nie idziesz
        • Gość: Iwona Re: Wróciłam z Rawdy IP: 87.120.183.* 29.06.13, 09:27
          A jak sie jest na prywatnej kwaterze? Pytanie wciąż otwarte-jest czy zniesiono obowiązek meldunku w Bułgarii?
          • Gość: Nana Re: Wróciłam z Rawdy IP: *.warszawa.vectranet.pl 29.06.13, 10:17
            ale przecieez i tak o to nikt nie pyta. takierzeczy tak czy siak -powinien zalatwiac wlasciciel. Meldunek to ostatnia rzecz, o ktore wartyo sie troszczyc bedac w Bulgarii. Bywalam w wielu krajach
            (w tym w Serbii, gdzie jest mi znane najbardziej regorystyczne podejscie do meldunku - i tam faktycznie moga sie czepiac, to i tak trzeba miec niezlego pecha aby ktos tego zadal)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka