Dodaj do ulubionych

Rejs po Cieśninie Bosfor?

IP: *.internetdsl.tpnet.pl 10.07.07, 11:02
Witam! Czy ktoś jest zorientowany ile kosztuje dodatkowo rejs po Cieśninie
Bosfor???
Obserwuj wątek
    • trypel Re: Rejs po Cieśninie Bosfor? 10.07.07, 14:26
      dodatkowo do czego?
      Idziesz na przystań i kupujesz bilet na tramwaj wodny (kurs okrężny) trwa to ze
      3 godziny (bez Złotego Rogu) i kosztuje jakies grosze typu 3-5 euro
      • funkykitek Re: Rejs po Cieśninie Bosfor? 10.07.07, 18:42
        Jeśli dodatkowo do zorganizowanej wycieczki do Stambułu, to pani pilotka 2 lata
        temu kasowała 8 euro.
        • Gość: ankaf Re: Rejs po Cieśninie Bosfor? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 10.07.07, 21:32
          Właśnie o to mi chodziło, gdyż wybieramy się na wycieczkę do Istambułu. Dzięki
          • Gość: mgalla Re: Rejs po Cieśninie Bosfor? IP: *.zlotniki.pl 11.07.07, 18:32
            Ja właśnie wróciłam z Bułgarii, tez byłam na wycieczce w Istambule(piątek i
            sobota), rejs kosztował 26 euro, w cenie tej był zawarty również obiad w
            restauracji Orient Ekspres oraz zwiedzanie letniego Pałacu Sułtana, wszystko to
            z pilotka polskojęzyczna. Niestety, pilotka choć bardzo miła, dość kiepsko
            mówiła po polsku. Podczas rejsu statkiem, gdy wszystko szło przez głośniki było
            naprawdę ciężko ją zrozumieć. Jednocześnie z tego co się dowiedziałam jest ona
            jedyna pilotką polskojęzyczną w Istambule, tak więc prawdopodobnie również się z
            nią spotkasz. Mimo wszystko polecam:) Jedna z przyjemniejszych wycieczek w
            Istambule:)
            • funkykitek Re: Rejs po Cieśninie Bosfor? 11.07.07, 18:55
              No to dużo się zmieniło. My bylismy na jednodniowej, obiad był w bistro przed
              rozpoczęciem rejsu, nie zwiedzaliśmy też pałacu sułtana.
              Masz na myśli panią pilotkę w wieku, ok. 50 lat, szatynkę w okularach?
              Często towarzyszy jej córka i czasami jest też pilotką w jednym z autobusów.
              Nam własnie ona towarzyszyła, tworząc pasjonujący klimat przygody podczas
              dukania z kartek odbitych na ksero. Na szczęście w czasie zwiedzania grupy z
              kilku autobusów połączyły się, bo inaczej nie wiedzielibyśmy o Istambule nic.
            • Gość: lucas Re: Rejs po Cieśninie Bosfor? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.07.07, 19:30
              bardzo proszę,o doprecyzowanie ile kosztowała całość wycieczki dwudniowej do
              Istambułu, z jakim biurem/ czym -wodolot/autobus/,czy był to wyjazd prywatny,
              co z noclegiem w Istambule.Mam zaplanowany 2 tyg. pobyt w okolicy Burgas -
              koniec lipca Dzieki
              • Gość: mgalla Re: Rejs po Cieśninie Bosfor? IP: *.zlotniki.pl 11.07.07, 23:54
                funkykitek - chyba była to ta sama przewodniczka, szatynka w okularach. Tylko że
                była bez córki. No i nie dukała z kartek. Ale tak czy siak nie można jej było
                zrozumieć, cały czas powtarzała tylko że coś jest "bardzo, bardzo ładne" i
                "bardzo, bardzo interesujące", tyle to ja sama wiem. Co do rejsu- dziękowałam
                tylko, że płyniemy razem z Anglikami, Niemcami i Rosjanami, większość osób zna
                któryś z tych języków więc można było trochę skorzystać. Zresztą tamci piloci
                mieli o niebo więcej informacji od naszej pani.
                Lucas - byłam na wycieczce z Triady, w Kiten. Jechaliśmy autobusem, wodolot
                kosztuje chyba 135 euro i wtedy musisz jechać na własną rękę, wycieczka wtedy
                tylko 1 dzień trwa. Zresztą poszukaj na forum,była tu nawet podana strona firmy
                organizującej takie wyprawy.
                Sama wycieczka kosztowała nas 75 euro plus 10 euro lub 15 usd wiza do turcji,
                płatne na granicy. W tej cenie była wyżej wymieniona przewodniczka, przejazd
                autokarem, obiad w Istambule,w restauracji niedaleko placu hipodrom, nocleg w
                hotelu 4* i śniadanie w hotelu. Hotel naprawdę bardzo fajny, jedzenie pyszne,
                miła obsługa. Dodatkowo płaciliśmy za wstęp do Hagia Sophia - 10 lirów tureckich
                czyli ok. 6 euro. Polecam wymienić pieniądze na granicy. Co prawda kantor jest
                niedaleko Hagia Sophia, ale po jakiś 5 osobach zabrakło im lirów tureckich...
                Wieczorem do wyboru 2 wycieczki albo czas wolny, pierwsza to Istambuł nocą -
                15euro. Nie byłam na tym, ale większość osób była niezadowolona. Jedzie się nocą
                autokarem po Istambule, przejeżdża się przez most łączący Azje i Europe( przez
                który i tak będzie się jechać jeśli się zdecydowało na rejs po bosforze),
                fotopauza, czas wolny. Druga wycieczka to wieczór turecki, 30 euro. Kolacja w
                czymś co aspirowało do miana lokalu tureckiego, a było tak naprawdę dość dobrej
                klasy restauracja typowo europejska. W trakcie kolacji występy, między innymi
                taniec brzucha, robi naprawdę wielkie wrażenie. I ta wycieczka chyba bardziej
                się opłaca, bo tak czy siak wieczorem będziesz chciał coś zjeść, po całym dniu
                zwiedzania, a tutaj masz jeszcze możliwość zobaczenia występów na naprawdę
                fajnym poziomie.
                No i następnego dnia ów rejs, 26 euro, najpierw 2-3 godziny na statku, potem
                zwiedzanie pałacu, obiad w restauracji orient ekspres i potem czas wolny na
                wielkim bazarze. Wycieczka fajna, piękne widoki, polecam.
                Jeśli zdecydujesz się na własną rękę coś zwiedzać, to wstępy do wszystkich
                muzeów kosztują 10 lirów, czyli 6 euro. Tylko musisz mieć wymienione pieniądze,
                w sklepach natomiast można bez problemu płacić w usd i euro. No i uwaga na
                wielkim bazarze - ceny nawet po targowaniu się są dość spore, o wiele taniej
                wychodzą pamiątki kupione w sklepach koło placu hipodrom. Na każdym kroku
                sprzedają też przewodnik po Istambule, po polsku.Trzeba się mocno targować jeśli
                chce się go kupić, czasem chcą nawet po 10 euro, jest możliwe stargowanie do 3
                euro (w sklepie kosztuje 4 euro).
                Ogólnie wycieczka w miarę ok,tylko... No było szybko, rzeczowo i na temat, ale
                momentami przypominało to raczej maraton niż wycieczkę, mało czasu na robienie
                zdjęć czy choćby chwilę zadumy w Błękitnym Meczecie.
                • funkykitek Re: Rejs po Cieśninie Bosfor? 12.07.07, 00:17
                  Mgalla - chyba się za bardzo zagmatwałam w swojej wypowiedzi, w autobusie
                  towarzyszyła nam (bo trudno to nazwać pilotowaniem) córka pilotki - Wanda
                  (przypomniało mi się!!!) i to ona dukała z kartki. Na szczęście tak, jak
                  piszesz, byli tam jeszcze Rosjanie i to ich przewodniczki słuchałam.
                  Po przyjeździe do Istambułu odbył sie galop: Błekitny Meczet, Hipodrom, czas
                  wolny godzina, Złoty bazar, obiad w poleconej przez pilotkę "restauracji" -
                  dlatego nazwałam to coś bistro. Potem rejs, w trakcie niego krótki postój po
                  stronie azjatyckiej, powrót do portu, bazar egipski, czas wolny (kolejna
                  godzina) i powrót do Bułgarii.
                  Zdyszani jak Burki, w momencie powrotu na kawaterę stwierdziliśmy "Nareszcie w
                  domu". Pierwszy raz mi sie to zdarzyło tyle kilometrów od Polski.
                  Jednodniowa wycieczka jest głupim pomysłem (teraz już to wiem) i nie polecam.
                  Ale mieliśmy dość napięty (własny) program zwiedzania, więc uznaliśmy w swej
                  naiwności, że wystarczy.
                  Błąd. W efekcie znam na pamięć Plac Beyazit, a nie byłam w Pałacu Sułtana.

• Gość: lucas Re: Rejs po Cieśninie Bosfor? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.07.07, 18:18
                  mgalla- Bardzo dziękuję

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka