Gość: dankaf IP: *.internetdsl.tpnet.pl 10.07.07, 11:02 Witam! Czy ktoś jest zorientowany ile kosztuje dodatkowo rejs po Cieśninie Bosfor??? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
trypel Re: Rejs po Cieśninie Bosfor? 10.07.07, 14:26 dodatkowo do czego? Idziesz na przystań i kupujesz bilet na tramwaj wodny (kurs okrężny) trwa to ze 3 godziny (bez Złotego Rogu) i kosztuje jakies grosze typu 3-5 euro Odpowiedz Link Zgłoś
funkykitek Re: Rejs po Cieśninie Bosfor? 10.07.07, 18:42 Jeśli dodatkowo do zorganizowanej wycieczki do Stambułu, to pani pilotka 2 lata temu kasowała 8 euro. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ankaf Re: Rejs po Cieśninie Bosfor? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 10.07.07, 21:32 Właśnie o to mi chodziło, gdyż wybieramy się na wycieczkę do Istambułu. Dzięki Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mgalla Re: Rejs po Cieśninie Bosfor? IP: *.zlotniki.pl 11.07.07, 18:32 Ja właśnie wróciłam z Bułgarii, tez byłam na wycieczce w Istambule(piątek i sobota), rejs kosztował 26 euro, w cenie tej był zawarty również obiad w restauracji Orient Ekspres oraz zwiedzanie letniego Pałacu Sułtana, wszystko to z pilotka polskojęzyczna. Niestety, pilotka choć bardzo miła, dość kiepsko mówiła po polsku. Podczas rejsu statkiem, gdy wszystko szło przez głośniki było naprawdę ciężko ją zrozumieć. Jednocześnie z tego co się dowiedziałam jest ona jedyna pilotką polskojęzyczną w Istambule, tak więc prawdopodobnie również się z nią spotkasz. Mimo wszystko polecam:) Jedna z przyjemniejszych wycieczek w Istambule:) Odpowiedz Link Zgłoś
funkykitek Re: Rejs po Cieśninie Bosfor? 11.07.07, 18:55 No to dużo się zmieniło. My bylismy na jednodniowej, obiad był w bistro przed rozpoczęciem rejsu, nie zwiedzaliśmy też pałacu sułtana. Masz na myśli panią pilotkę w wieku, ok. 50 lat, szatynkę w okularach? Często towarzyszy jej córka i czasami jest też pilotką w jednym z autobusów. Nam własnie ona towarzyszyła, tworząc pasjonujący klimat przygody podczas dukania z kartek odbitych na ksero. Na szczęście w czasie zwiedzania grupy z kilku autobusów połączyły się, bo inaczej nie wiedzielibyśmy o Istambule nic. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lucas Re: Rejs po Cieśninie Bosfor? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.07.07, 19:30 bardzo proszę,o doprecyzowanie ile kosztowała całość wycieczki dwudniowej do Istambułu, z jakim biurem/ czym -wodolot/autobus/,czy był to wyjazd prywatny, co z noclegiem w Istambule.Mam zaplanowany 2 tyg. pobyt w okolicy Burgas - koniec lipca Dzieki Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mgalla Re: Rejs po Cieśninie Bosfor? IP: *.zlotniki.pl 11.07.07, 23:54 funkykitek - chyba była to ta sama przewodniczka, szatynka w okularach. Tylko że była bez córki. No i nie dukała z kartek. Ale tak czy siak nie można jej było zrozumieć, cały czas powtarzała tylko że coś jest "bardzo, bardzo ładne" i "bardzo, bardzo interesujące", tyle to ja sama wiem. Co do rejsu- dziękowałam tylko, że płyniemy razem z Anglikami, Niemcami i Rosjanami, większość osób zna któryś z tych języków więc można było trochę skorzystać. Zresztą tamci piloci mieli o niebo więcej informacji od naszej pani. Lucas - byłam na wycieczce z Triady, w Kiten. Jechaliśmy autobusem, wodolot kosztuje chyba 135 euro i wtedy musisz jechać na własną rękę, wycieczka wtedy tylko 1 dzień trwa. Zresztą poszukaj na forum,była tu nawet podana strona firmy organizującej takie wyprawy. Sama wycieczka kosztowała nas 75 euro plus 10 euro lub 15 usd wiza do turcji, płatne na granicy. W tej cenie była wyżej wymieniona przewodniczka, przejazd autokarem, obiad w Istambule,w restauracji niedaleko placu hipodrom, nocleg w hotelu 4* i śniadanie w hotelu. Hotel naprawdę bardzo fajny, jedzenie pyszne, miła obsługa. Dodatkowo płaciliśmy za wstęp do Hagia Sophia - 10 lirów tureckich czyli ok. 6 euro. Polecam wymienić pieniądze na granicy. Co prawda kantor jest niedaleko Hagia Sophia, ale po jakiś 5 osobach zabrakło im lirów tureckich... Wieczorem do wyboru 2 wycieczki albo czas wolny, pierwsza to Istambuł nocą - 15euro. Nie byłam na tym, ale większość osób była niezadowolona. Jedzie się nocą autokarem po Istambule, przejeżdża się przez most łączący Azje i Europe( przez który i tak będzie się jechać jeśli się zdecydowało na rejs po bosforze), fotopauza, czas wolny. Druga wycieczka to wieczór turecki, 30 euro. Kolacja w czymś co aspirowało do miana lokalu tureckiego, a było tak naprawdę dość dobrej klasy restauracja typowo europejska. W trakcie kolacji występy, między innymi taniec brzucha, robi naprawdę wielkie wrażenie. I ta wycieczka chyba bardziej się opłaca, bo tak czy siak wieczorem będziesz chciał coś zjeść, po całym dniu zwiedzania, a tutaj masz jeszcze możliwość zobaczenia występów na naprawdę fajnym poziomie. No i następnego dnia ów rejs, 26 euro, najpierw 2-3 godziny na statku, potem zwiedzanie pałacu, obiad w restauracji orient ekspres i potem czas wolny na wielkim bazarze. Wycieczka fajna, piękne widoki, polecam. Jeśli zdecydujesz się na własną rękę coś zwiedzać, to wstępy do wszystkich muzeów kosztują 10 lirów, czyli 6 euro. Tylko musisz mieć wymienione pieniądze, w sklepach natomiast można bez problemu płacić w usd i euro. No i uwaga na wielkim bazarze - ceny nawet po targowaniu się są dość spore, o wiele taniej wychodzą pamiątki kupione w sklepach koło placu hipodrom. Na każdym kroku sprzedają też przewodnik po Istambule, po polsku.Trzeba się mocno targować jeśli chce się go kupić, czasem chcą nawet po 10 euro, jest możliwe stargowanie do 3 euro (w sklepie kosztuje 4 euro). Ogólnie wycieczka w miarę ok,tylko... No było szybko, rzeczowo i na temat, ale momentami przypominało to raczej maraton niż wycieczkę, mało czasu na robienie zdjęć czy choćby chwilę zadumy w Błękitnym Meczecie. Odpowiedz Link Zgłoś
funkykitek Re: Rejs po Cieśninie Bosfor? 12.07.07, 00:17 Mgalla - chyba się za bardzo zagmatwałam w swojej wypowiedzi, w autobusie towarzyszyła nam (bo trudno to nazwać pilotowaniem) córka pilotki - Wanda (przypomniało mi się!!!) i to ona dukała z kartki. Na szczęście tak, jak piszesz, byli tam jeszcze Rosjanie i to ich przewodniczki słuchałam. Po przyjeździe do Istambułu odbył sie galop: Błekitny Meczet, Hipodrom, czas wolny godzina, Złoty bazar, obiad w poleconej przez pilotkę "restauracji" - dlatego nazwałam to coś bistro. Potem rejs, w trakcie niego krótki postój po stronie azjatyckiej, powrót do portu, bazar egipski, czas wolny (kolejna godzina) i powrót do Bułgarii. Zdyszani jak Burki, w momencie powrotu na kawaterę stwierdziliśmy "Nareszcie w domu". Pierwszy raz mi sie to zdarzyło tyle kilometrów od Polski. Jednodniowa wycieczka jest głupim pomysłem (teraz już to wiem) i nie polecam. Ale mieliśmy dość napięty (własny) program zwiedzania, więc uznaliśmy w swej naiwności, że wystarczy. Błąd. W efekcie znam na pamięć Plac Beyazit, a nie byłam w Pałacu Sułtana. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lucas Re: Rejs po Cieśninie Bosfor? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.07.07, 18:18 mgalla- Bardzo dziękuję Odpowiedz Link Zgłoś