Gość: anita IP: 217.153.81.* 06.08.07, 15:32 witam bardzo prosze o informacje o cenach jakie sa w bulgarii??np piwo, obiad, kartka pocztowa.a takze co warto przywiezc sobie z bulgarii? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
irena9011 Re: ceny w Bułgarii 06.08.07, 16:01 piwo kosztuje około 2 lewa .za obiadek 2 os zapłaciłam 12 lewa(piers z kurczaka z grila duze frytki sałatka szopska) Odpowiedz Link Zgłoś
mc_pele Re: ceny w Bułgarii 06.08.07, 18:17 irena9011 napisała: > piwo kosztuje około 2 lewa .za obiadek 2 os zapłaciłam 12 lewa (piers z kurczaka > > z grila duze frytki sałatka szopska) to chyba ZP albo SB? w Czajce ( przedmieścia Złotych Piasków ) najlepsze piwo ( zagorka, kamienitza ) 0,80-1lv w sklepie, 1,20-1,30 w barze obiad ( duża pizza + duża zagorka + 1 tequilla ;) ok. 6 lv kebab 2,50lv Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: M&M Re: ceny w Bułgarii IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.08.07, 10:14 jezeli chodzi o obiady to za obiad 2 doroslych gdzie jeden lubi zjesc:)plus dziecko placilem 18 do 25 leva piwo nad morzem 1,50 zagorka kamienitza 1,20 osobiscie polecam zagorke bylem w sw vlaz 4km od slonecznego wiec ceny roznia sie od kurortow i uwazajcie na kntory z bulgarami o tępych wyrazach twarzy we vlazie za 50eur dostawalem 96,5 leva przy kursie 1,93 a wlonecznym ladnie wyglada na tablicy kurs 1,96 tylko burak za 50 eur chcial mi dac 80 leva wiec warto spytac bo kantuja wrocilem 6 sierpnia takze ceny mam na bierzaco pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
irena9011 Re: ceny w Bułgarii 06.08.07, 16:02 kartki pocztowe 1-2 lewa znaczek do polski 1 lewa Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gosc magda Re: ceny w Bułgarii IP: *.adsl.inetia.pl 06.08.07, 16:04 Wszystko zalezy gdzie..... w SB lub ZP ceny 50% wieksze Odpowiedz Link Zgłoś
irena9011 Re: ceny w Bułgarii 06.08.07, 16:07 Magda co ty piszesz za bzdury gdzie sa takie ceny Odpowiedz Link Zgłoś
irena9011 Re: ceny w Bułgarii 06.08.07, 16:06 ceny sa podobne do tych w Polsce może nawet taniej.Mozna kupić wszystko niczego nie brakuje.Ja byłam w Słonecznym Brzegu . Odpowiedz Link Zgłoś
gosiulka01 Re: ceny w Bułgarii 06.08.07, 16:13 Byłam w zeszłym roku w Sozopolu ceny porównywalne do polskich cen, ale do takich normalnych cen w miastach i zwykłych sklepach. Piwo wybitnie tanie, tańsze niż sok czy cola. W knajpce przy plaży obojętnie jakiej piwo kosztowało niecałe 3 złote !!! Czyli cena sklepowa u nas ( a u nas nad morzem piwko chyba koło 10 zł kosztuje)Przy takim porównaniu można powiedzieć, że Bułgaria jest tania. Odpowiedz Link Zgłoś
hiszpanka76 Re: ceny w Bułgarii 06.08.07, 16:42 Ceny takie jak w Polsce w kurortach drozsze Odpowiedz Link Zgłoś
mc_pele Re: ceny w Bułgarii 06.08.07, 18:23 zdecydowanie najbardziej opłaca się kupować tequillę ( my przy wyjeździe nie mogliśmy wtachać swoich toreb do autobusu tak były załadowane :D ) - w Bułgarii dobra tequilla ( silver, savoy ) kosztuje 6,60-8,50lv za 0,70l podczas gdy w POlsce ponad 50 zł. za 0,5l. Ważne tylko aby nie kupować tequilli machos, jest to "napój spirytusowy o smaku tequilli" - czyli syfna podróba ale co ciekawe kosztuje tyle samo co lepsze marki Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: masster Re: ceny w Bułgarii IP: *.osiedle.net.pl 06.08.07, 23:36 mc_pele , a jak na granicach ? zarówno w drodze z poldki do bulgarii jak i powrotnej, nie sprawdzaja cczy sie alkohol przewozi ? jade z tym biurem co ty ... Odpowiedz Link Zgłoś
mc_pele Re: ceny w Bułgarii 06.08.07, 23:45 Gość portalu: masster napisał(a): > mc_pele , a jak na granicach ? zarówno w drodze z poldki do bulgarii > jak i powrotnej, nie sprawdzaja cczy sie alkohol przewozi ? jade z > tym biurem co ty ... zero, w zeszłym roku sprawdzali tylko paszporty na granicach, tylko na Ro-Hu celnik wszedł i spytał "alcohol?" na co kierowca "no, only childrens" :D choć torby też mieliśmy załadowane, w tym roku jak celnikom się chciało ( na Hu/Sl i Sl/PL ) to celnik wchodził i sprawdzał paszporty lub dowody, na pozostałych granicach tylko wchodził, pomachał i zyczył szerokiej drogi, Unia Europejska to super sprawa :D Odpowiedz Link Zgłoś
mc_pele Re: ceny w Bułgarii 06.08.07, 23:48 aaaaaa, a w drodze _DO_ Bułgarii, to sorry, ale nie pamietam jak dokładnie było ale na pewno żadnego otwierania luku bagażowego i sprawdzania bagaży Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: womhal Re: ceny w Bułgarii IP: 83.238.7.* 07.08.07, 11:44 hm to chyba zalezy kto jak trafi, ja w 2005 we wrzesniu wracalem z Bulgarii autokarem przez serbie, i na granicy serbsko wegierskiej "mili" celnicy wypedzili wszystkich z autokaru, kazali ustawic sie w rzadku!!, powyciagac wszystkie bagaze, powyciagac z nich caly alkohol i papierosy i przeliczali kto ile czego mial. w miedzyczasie minely nas 3 autokary praktycznie bez zatrzymywania sie, wiec wspomnienia tak nie do konca pozytywne mam. Zaznaczam ze byla to badz co badz granica Unii europejskiej z Serbia, wiec moze troche inaczej to u nich wyglada, ale tak wlasnie bylo... Odpowiedz Link Zgłoś
pavvka Re: ceny w Bułgarii 07.08.07, 11:56 Gość portalu: masster napisał(a): > mc_pele , a jak na granicach ? zarówno w drodze z poldki do bulgarii > jak i powrotnej, nie sprawdzaja cczy sie alkohol przewozi ? A ileż Ty chcesz tego alkoholu przewieźć? Całego tira? Bo przecież w ramach UE można 'normalne' ilości przewozić bez żadnych problemów (limit 50l na osobę czy jakoś tak). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: alibaba Re: ceny w Bułgarii IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.08.07, 20:35 wróciłiśmy wczoraj - sosopol- ceny owoców wyzsze niz u nas - brzoskwinie ok 2.5 leva/ winogrona 5levw pomidory 2 leva alkohole tanie piwo od 0.8 - 2 leva/0.5 litra w knajpie obiad w restauracji dla 2 osów z piwem - ponizej 30 leva w barach/ knajpkach ulicznych taniej - ale jedzenie marnej jakosci Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: adam.. Re: ceny w Bułgarii IP: *.autocom.pl 07.08.07, 20:49 a jak ceny np pizza kebab i inne fastfoody. sa dyskoteki jakies fajne? kluby? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Edyta Re: ceny w Bułgarii IP: *.chello.pl 23.09.07, 13:21 Hej, wczoraj wróciłam ze Śłonecznego Brzegu i wygląda to tak: FAST FOOD: Kawałek(spory) pizzy od 1.6 - 2,5 leva Hot-dog 2,5 - 3 leva Chicken Kebeb ok 5leva Baked Potatoes (ziemniaki z pieca z dodatkami)3-5leva zależy jaki dodatek Hamburger- 3 leva frytki 1-5 - 1.8 leva Naleśniki (spore)- od 2 Leva (SB) od 1,5 leva (nowy Nesseber) Pyszne krązki coś w stylu pączków francuskich 3 leva (by się nie przejeść lepiej w dwie osoby) Knajpy - w knajpach dużo taniej niz u nas nad morzem: Np. obiad : smazony ser, frytki, sałatka szopska + duże piwo - 7,4 leva (restauracja Condor) Barzdiej wymyślne rzeczy typu filet z rekina czy kalamry trochę droższe ale w 15leva powinno się zmaknąć. Obiad - papryki panierowane, frytki, salatka + duże piwo ok 8 leva. Piwo w knajpach różnie: małe 1-1,5 leva, duże 1,4-1,5 leva wszystko zalezy od knajpy, dużo taniej niż u nas nad morzem jest w kanjpach Sklepy w SB trochę droższe niż u nas ale zaraz na końcu SB ( od strony północnej) jest market, w którym mozna taniej kupic. W sklepach przy plaży: woda mineralna 0,5l - 0,7 leva duża butla soku ok.3 leva Piwo 1-2 leva. By się czegoś napic bardziej opłaca się iśc do knajpki. Bary: drinki - od 5-8 leva polecam Pinacoladę i Take me home. Warto zaczepic się na Happy Hour (różne godziny w zależności od knajpy - praktycznie cały dzień) wtedy za cenę jednego drinka dostaje się dwa. Polecam: sałatkę szopską, baked potatoes, ser panierowany, pieczarki panierowane z serem, piwo Zagorka, małe pączuszki, frytki. Z moich obserwacji wynika, że do obiadu lepeij zamówic frytki niż ziemniaki. Frytki smakuja tak jak u nas ziemniaki trzeba doprawiac na talerzu. pamiatki(chyba trochę droższe niż u nas): Typowe pamiątki z Bułgarii to specyficzna ceramika , nie da się nie zauważyć(ceny różne zależy czy to kubek czy np misa ale można juz kupic od 2,5 leva), kosmetyki różane i lawendowe (pełno tam tego), miody oczywiście głównie z róży w normalnych słoiczkach i w ceramicznych(od 3 leva), wyroby ręczne(serwety, skarpety wełniane itd). Ponadto to tak jak u nas muszelki, dużo drobiazgów, ozdoby z napisem Bułgaria itp. Ceny kartek od 0,5 do 1 leva (zależy gdzie i zalezy jaka kartka czy zwykła czy np o oryginalnym kształcie. To co warto przywieźć to zalezy od gustu ja sobie przywiozłam typowy bułgarki duży kubek (3 leva), mydełka glicertnowe bardzo ładne i nie drogie, miodek, winko, skarpetki, i znalezione na dzikej plaży muszelki :). Wybór pamiątek jest ogromny wszystko zależy od tego co się komu podoba i czy ktoś chce coś typowo bułgarskiego czy coś innego. Z innych cen to np: mini golf od 5-10 leva zależy jakie pole skutery wodne 40 leva 15 min. Z moich obserwacji (część osób się pewnie nie zgodzi)nie warto jechać do dziury tylko do kurortu byliśmy w jednym dniu w Rawdzie, mała mieścina bez tylu rozrywek i klimatu w sklepach może i taniej ale w knajpie to samo(cena obiadu). W sumie w ciągu togodniowego pobytu wydałam 570zł jedząc codziennie obiady, przekąski, pijąc drinki, jadąc na skuterze wodnym i będąc na jednej z najdrożyszych wycieczek fakultatywnych (jeep safarii - 170zł)i kupując pamiątki.Może bez ostrych szaleństw ale ile można zjeść czy wypić. Czy 570 zł to dużo na wakacje w znanej miejscowości i bez ograniczania się. W końcu wakacje sa raz w roku. Uważam, że to co wydałam to śmieszne pieniądze w porównaiu z tym co bym wydała nad polskim morzem, nie jedząc obiadów, tylko zapychając się fast foodem. W sumie tygodniowy wujazd z przelotem samolotem pobytem w bardzo przyzwoitym hotelu z widokiem na morze (a nie kwaterze z marudnymi właścicielami) i śniadaniami w cenie wydałam 1790 zł. Czy to dużo? wakacje są raz w roku, Szkoda tylko że nie dwa tygodnie na pewno w przyszłości będzie dłużej. Pozdrwaiam wszystkich. Odpowiedz Link Zgłoś