Gość: jacek IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.08.07, 17:03 Wczoraj wróciłem z Nessebaru. To były naprawde udane wczasy. Polecam wszystkim hotel "Marina Palace" i biuro podróży ewakacje.pl. Jeśli macie pytania - piszcie. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
lamciad Re: Nessebar 20.08.07, 22:46 Ja pedze do Nessebaru 1.09.Nie korzystamy z żadnego biura,bo nie lubimy.Zakupiliśmy bilety lotnicze i zarezerwowaliśmy hotel w starej części Nessebaru przy samym morzu.Ale do tej słynnej plaży Sunny Beach mamy ze 2 km.Podobno jeżdzą tam jakieś pociagi?!Plaże ok,czy syfek raczej?Czy jest bardzo drogo? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pam Re: Nessebar IP: 87.121.48.* 21.08.07, 06:40 Sunny Beach to po polsku Słoneczny Brzeg. Plaża jest tam dodatkiem do knajp i hoteli. Gęsto na plaży, ciężko się wcisnąć z własnym parasolem. Smród skuterów wodnych i motorówek, hałas 24h na dobę. W sam raz dla osób, które lubią imprezy i tani alkohol. Dla szukających spokoju - pomyłka. Ceny w SB ok. 2x wyższe niż poza. Lepsza już maleńka plaża w starym Neseberze. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pam Re: Nessebar IP: 87.121.48.* 21.08.07, 06:47 Aha, pociągi nie jeżdżą, regularnie jeździ autobus miejski. Można też przejść na piechotę, choć to jest kawałek - jakieś 20-30 minut. A później z 6km promenady ze straganami w SB :-) Uwaga na oszukańcze kantory - jeśli widzicie kurs ponad 1.93 to jest oszustwo - najczęściej wołami piszą 1.95/1.96 a jest to kurs... sprzedaży (We sale at). W środku kantoru - na ścianie za plecami klienta, bywa 1.59 zamiast 1.95 Wczoraj byłem świadkiem bezskutecznej kłótni o odzyskanie pieniędzy. Przy plaży dostaje się max. 1.91, niedaleko hotelu Kuban jest kantor z 1.93. Inny - nowy trick z wczorajszych spacerów po promenadzie. Na tablicy wielkie 1.95/€ - obok, małymi literami po bułgarsku - "promocja - co dziesiąta osoba dostanie .... za euro". Po prostu - nie dajcie się oszukać! Lub używajcie bankomatów. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kindra Re: Nessebar IP: 212.160.172.* 21.08.07, 10:35 Dodam od siebie ostrzeżenie dotyczące knajpki znajdującej się na jednej z wąskich uliczek Neseberu, do której zaprasza "kucharz" w białym fartuchu i czapce kucharskiej i gdzie po ziemii chodzi sobie żółw. Niby wszystko ok. Kelnerka na początku zapytała w jakim języku lepiej się porozumiewać: po rosyjsku czy angielsku. Wybraliśmy angielski. Po obiedzie dostarczono nam rachunki (byliśmy w dwie rodziny, więc płaciliśmy osobno), na których były jakieś dziwne pozycje, których nie zamawialiśmy (galarety i inne atrakcje). Być może myśleli, że dla nas ich "bukwy" są obce i można nam wszystko wcisnąć. Tłumaczyła się potem, że to paragony dla niej a dla nas przyniosła za chwilę fiszki z zamówieniami gdzie zliczyła ceny. Reszta pobytu w Bułgarii OK :-)) Odpowiedz Link Zgłoś
lamciad Re: Nessebar 21.08.07, 11:28 Trochę sie już naczytałam o oszustwach w Bułgari,ale nie lepiej było we Włoszech,gdzie za przeproszeniem trzeba bylo placić za każde pierdnięcie,że się do stolika usiadlo,a nie jadło przy barze,że nam sztucce przynieśli i serwetki...tak więc niewiele już mnie chyba zaskoczy. Ogólnie rzecz biorąc bardzo opierałam się wyjazdowi do Bułgari,ale jestem w ciąży i lekarz zezwolil na maks.2-3 godz lotu.Szwagier byl na początku sierpnia i dostal od nas zadanie znalezienia przytulnej miejscowości i hotelu-nie kombinatu.Dlatego też wybralismy maly hotelik w starym Neseberze. A gdzie znajduje sie ta mała plaża?W hotelu coś wspominali,że niby mamy do niej ok.350m,ale cholera wie,czy tam jest tylko jedna mała plaża???Tak dopytuję,bo to pewnie będzie jedna z moich glównych atrakcji:leżenie pod umbrellą albo plywanie na materacyku:)A wolę uniknąć tłumu. A był ktoś może w Stambule i kupował wycieczkę autokarem już na miejscu?Zastanawiam się,czy wytrzymam te 7 godzin w podróży i jeszcze potem zwiedzanie.Autokary klimatyzowane?Może polecicie jakieś biuro na miejscu? Acha,dzięki za uwagi dotyczące kantorów.Ale my zazwyczaj korzystamy z bankomatow i mamy nadzieję,że maszyny u nich w porządku i nie oszukują:-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pam Re: Nessebar IP: 87.121.48.* 21.08.07, 14:53 Plaży w starym Neseberze nie da się przegapić. Idąc nad morzem od strony parkingu i Morskiej Gary, mając Neseber po lewej stronie, nie da się nie zauważyć. Plaża jest maleńka... Jedna uwaga co do restauracji. Od kilku lat mają obowiązek położyć na stole paragon ze wszystkim, co zamawiacie, czy też domawiacie, i to zaraz po przyjęciu zamówienia. Najlepiej nie grać Anglika, tylko prosić o menu po polsku :-) Wtedy prawdopodobieństwo orżnięcia na rachunku spada drastycznie. Nie wiedzieć czemu, jesteśmy tam raczej lubiani, w odróżnieniu od Rosjan, którzy - bywa - robią niezłą "siarę", szastając setkami dolarów. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lamciad Re: Nessebar IP: *.acn.waw.pl 21.08.07, 21:40 Dzięki za podpowiedzi.Może uda się spędzić wakacje bez zbędnych kłotni z lokalsami. A wiecie może czy z lotniska w Burgas jest jakiś autobus do Nesseberu? Odpowiedz Link Zgłoś
anakon Re: Nessebar 28.08.07, 10:14 O ciszy w Nessebarze raczej zapomnijcie, to w zasadzie jedyna(w kazdym razie jedna z niewielu) atrakcja turystyczna na wybrzezu, wiec wala tam wszystkie wycieczki z wszystkimi przebywajacymi na wybrzezu turystami. Poza tym obok jest kombinat hotelowy, czyli Sloneczny Brzeg i ogolnie tlum jest tam nieprzebrany. Owszem na wieczorna kolacje to moze i przyjemnie, ale miszkanie tam moze byc klopotliwe(chyba, ze akutar wszystkie okna beda wychodzic na morze, a nie na uliczki Nessebaru). Jak dla mnie moze i urokliwie ale ciasno i tloczno. Coz...Stambul to fajna sprawa, ale trzeba miec czas, jazda autokarem i powrot dla kobiety w ciazy to moze byc meczace, a jeszcze trzeba sie nabiegac po samym Stambule, bo to w koncu spore miasto i najciekawsze rzeczy sa od siebie nieco oddalone....Ja bym nie ryzykowala. Moze gdyby wycieczka byla z noclegiem i bardziej na spokojnie. Mysle(choc glowy nie dam), ze autokary sa klimatyzowane, bo inaczej nikt by sie na taka wycieczke nie wybral... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mamaromka Re: Nessebar IP: *.internetdsl.tpnet.pl 03.07.08, 10:20 Tak, jest autobus kursujący do Neseberu, koniec trasy jest własnie w starej części miasta. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: łasic Re: Nessebar IP: *.internetdsl.tpnet.pl 24.08.07, 16:05 Mialam przyjemność odwiedzic Bułgarie w tym roku (Nessebar) Oto kilka moich spostrzeżen: *ceny są b. zróznicowane, faktycznie w Słonecznym Brzegu jest nieco drozej, ale my wlasnie tam chodzilismy na jedzonko do bistro DJanny ceny byly b. konkurencyjne, duzo wybor i smaczne. W starym Nessebar ceny mało atrakcyjne (w restauracji gdzie była 10% znizka dla Polakow jedlismy najdroższa sałatke szopska) *co do plaży to my jednak wybralismy ta w strone Słonecznego Brzegu Szlismy alejka wzdłuz morza (koło wesołego miasteczka, gdzie jezdzi ciuchcia) jakies 15-20 minut *jesli chodzi o polaczenie Nessebar - SB to naprawde jest niezle, autobusy jezdza od 6 - 24 teoretycznie co 10 minut i kosztuja 70 stotinek (1,40zł) *pieniazki polecam wymieniac w banku, lub w hotelu, to na pewno nikt Was nie oszuka, *jesli chodzi o kradzieze, oszustwa to nic z tych rzeczy nas nie spotkalo, na plazy zostawialismy kaske w torebie, szlismy do wody i było ok *Bułgarzy mili i sympatyczni (bywały wyjatki wsrod kelnerow) *mimo wszystko tanio, Cenowo podobnie jak w Polsce, jednak jedzenie i alkohole tansze W restauracji placilismy ok 40zl za 2 osoby, ale jedzenia bylo naprawde duzo *i najwazniejsze Super pogoda, ciepłe morze !!! a tego niestety w Polsce brakuje Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pan pacan Re: Nessebar IP: *.wroclaw.mm.pl 28.08.07, 16:34 A kiedy wreszcie Polacy nauczą się, że prawidłowa nazwa tej miejscowości to nie Nessebar, lecz Nesebyr? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pam Patrzę na horyzont i widzę Neseber, nie Nessabar IP: 87.121.48.* 28.08.07, 22:32 Problem polega na to, że samogłoska między "b" i "r" nie istnieje w języku polskim. To jest takie krótkie coś pośredniego między "y" a "e". Ja konsekwentnie piszę Neseber, dawniej tak się pisało. Oczywiście jest jedno "s". Teraz śmieszą mnie angielskie transkrypcje odczytane z tablic przy drodze (typu Sveti Vlas), ale cóż, powoli zapominamy, że to słowiański język i wszystkie te miejscowości mają polskie nazwy od lat. Odpowiedz Link Zgłoś
mag_kak Re: Nessebar 31.08.07, 16:32 Nesebyr... cudowny i niepowtarzalny... . Gdy znalazłam sie tam po raz pierwszy, prawie zakochałam sie w tym miejscu. I nie zmieniło tego nawet przykre doswiadczenie z samochodem, który zaparkowalismy u stóp" Kapitanskiej" i który po chwili ujrzelismy odjezdzajacy na lawecie... . Samochów odzyskalismy za 30 leva. A samo miejsce urokliwe i nad wyraz piekne. Straganiki, architektura, galeryjki,artysci, których czesto mozna tam spotkac... bardzo mi sie podobało i gdybym jeszcze kiedys jechała do Bułgarii, to zawsze w pobliże Nesebyru. Tam po prostu trzeba byc!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mariusz Re: Nessebar IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.07.08, 23:45 Witam!Wybieram sie do apartamentowca raimbow czy cos moze cos wiadomo? moje gg5381543 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: czy ktos wie Re: Nessebar IP: *.internetdsl.tpnet.pl 14.07.08, 18:53 Czy ktos wie ile kosztuje bilet autobusowy z Warny do Nesebyru?? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tomek pieknie IP: *.uml.lodz.pl 16.10.08, 15:05 byłem w nessebarze i bylo cudnie. piekne stare miasto. polecam. słoneczny brzeg i z lote piaski to dno w porownaniu z tym miasteczkiem. polecam hotel "biljana beach" 4-gwiazdkowy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: neseber Re: pieknie IP: *.aster.pl 16.10.08, 17:42 Rzeczywiście Nesebar jest wspaniały i warty odwiedzenia. Dodaj tylko że praktycznie nie ma plaży, a najbliższa to w SB lub w kierunku Aheloy Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Danivan Re: Nessebar IP: *.ddns-lan.rakovski.ekk.bg 15.07.17, 18:28 Polecam polskiego przewodnika www.nessebarprzewodnik.pl Odpowiedz Link Zgłoś
jeziorowa Re: Nessebar 16.07.17, 13:10 Ale po co psuć sobie wycieczkę przewodnikiem? Absolutnie wszystkie informacje i ciekawostki są w necie, googlemaps zaprowadzi do wskazanych miejsc. Wycieczka we własnym tempie z przerwami na straganiki, które nas zainteresują i knajpki, które uznamy za nastrojowe/urocze. Starówka jest niewielka, spacer po niej może być wspaniały. Odpowiedz Link Zgłoś