Dodaj do ulubionych

Góry Pirin, Melnik-był ktoś?

IP: *.apus-net.pl 10.06.08, 10:16
Wybieramy się we wrześniu samochodem na 2 tygodnie do płd-zachodniej
Bułgarii.Planujemy trochę zwiedzać (zwłaszcza tamtejsze klimatyczne
wioski)i chodzić po górach, robić zdjęcia, degustować słynne
melnickie wina.Jak tam jest? Czy są tam schroniska lub kempingi albo
kwatery prywatne i niskobudżetowa gastronomia? Jaki jest stan dróg
w tej części Bułgarii? Co warto zobaczyć? Dziękuję za wszystkie
informacje.
Obserwuj wątek
    • Gość: Atka Re: Góry Pirin, Melnik-był ktoś? IP: *.eranet.pl 13.06.08, 15:38
      hej!
      Byliśmy w Pirynie i Rile w 2005 roku. Niestety nie mogę określić stanu
      dróg-ponieważ jeździliśmy mało-głównie autobusami, ale nawet w tych autobusach
      nie wytrzepało nas za bardzo, więc spoko;) Zaczęliśmy od Melnika- polecam to
      miasteczko, do dzisiaj pamiętam ten klimat, miejsc noclegowych jest tam bardzo
      dużo, nas zaprosiła pewna Pani, która czekała na przystanku autobusowym- trochę
      się obawialiśmy, ale jak się okazało - warunki były bardzo dobre a i cena (ok.6
      E, bardzo przystępna).Miasteczko jest przepięknie położone-między pisakowymi
      wzgórzami- stąd też wyjątkowy smak wina w tej okolicy.Z Melnika można się wybrać
      do Monasteru Rożeńskiego lub dalej w Piryn-choć ta droga (przebyta przez nas)
      jest bardzo długa i wyczerpująca. W Pirynie można się rozbić przy schroniskach-
      za symboliczną opłatą, polecam jedzenie w górach- tanio, smacznie i nawet
      szopska jest tańsza niż w dolinach. Jedynie pod Vichrenem nie ma możliwości
      spania w namiocie, trzeba zapłacić za nocleg-a schronisko do bradzo przyjemnych
      nie należy. W Rile na pewno trzeba zobaczyć monastyr:). Mogę jak najbardziej
      polecić te góry:) mieliśmy piękną pogodę (lipiec), ceny przystępne, kontakt z
      miejscowymi bezproblemowy, góry-piękne, ech rozmarzyłam się;)-ale w tym roku
      Pireneje!
      Pozdrawiam!
      Atka
      • Gość: zoltar re IP: *.apus-net.pl 14.06.08, 11:21
        Dzięki , Atka!
        Brzmi obiecująco! Baw się dobrze w Pirenejach! Kto jeszcze coś
        opowie o Pirin? :-)))

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka