Dodaj do ulubionych

JAKIE PIWKO?

IP: *.focal-chi.corecomm.net 23.06.01, 00:00
Bo moje liczac kolejno to:
1 Piast
2 Okocim(spojrzeniu}Zagloba
3 Zloty Denar browar Namyslow (od paru dni zreszta w Stanach}
4 Ksiazece(niepasteryzowane the best)
Nie bede wiecej pisal bo pic mi sie zachcialo:}}}
Obserwuj wątek
    • Gość: maurycy Re: JAKIE PIWKO? IP: *.jeleniag.sdi.tpnet.pl 23.06.01, 00:00
      1. Żywiec
      2. Tyskie
      3. Zielony Bosman
      • Gość: koras Re: JAKIE PIWKO? IP: 208.40.19.* 24.06.01, 00:00
        Gość portalu: maurycy napisał(a):

> 1. Żywiec
        > 2. Tyskie
        > 3. Zielony Bosman

Wlasnie!!!Zapomnialem o Bosmanie.
        Ale ja wole czerwonego.
        Pozdrowienia.
    • Gość: bondido Re: JAKIE PIWKO? IP: *.jgora.dialog.net.pl 24.06.01, 00:00
      Ja preferuję zdecydowanie Żywczyka ''classic''
      Inne pijam rzadko - jak nie ma mojego ulubionego, albo są jakieś eksperymenty :)

W ramach około piwnych tematów mam pytanie do Maurycego.
      O ile pamiętam, spędziłeś trochę czasu w Anglii.
      Piłeś cider?
      Poproszę o wrażenia.
      Od dłuższego czasu próbuję dostać cidera ale w Polsce wydaje się to
      niemożliwością. Za granicą widziałem w Finlandii, ale pech chciał, że nie
      zdążyłem nabyć przed wyjazdem.
      A smaka zrobił mi kolega, który był w Anglii i nie mógł się nachwalić.
      • Gość: maurycy Re: cider IP: *.jeleniag.sdi.tpnet.pl 25.06.01, 00:00
        Gość portalu: bondido napisał(a):

> Ja preferuję zdecydowanie Żywczyka ''''classic''''
        > Inne pijam rzadko - jak nie ma mojego ulubionego, albo są jakieś eksperymenty :
        > )
        >
        > W ramach około piwnych tematów mam pytanie do Maurycego.
        > O ile pamiętam, spędziłeś trochę czasu w Anglii.
        > Piłeś cider?
        > Poproszę o wrażenia.
        > Od dłuższego czasu próbuję dostać cidera ale w Polsce wydaje się to
        > niemożliwością. Za granicą widziałem w Finlandii, ale pech chciał, że nie
        > zdążyłem nabyć przed wyjazdem.
        > A smaka zrobił mi kolega, który był w Anglii i nie mógł się nachwalić.

Jewst wiele typow cidera.

Od najpopularniejszych jak Woodpecker (słodki) czy Strongbow (od wytrawnego do
        słodkiego) - oba z bumbelkami do tych dla koneserów.

Cider jest wyrabiany w hrabstwie sommerset, gdzie tradycja sięga średniowiecza.
        Prawdziwy cider nazywa się scrumpy.

Oto prosty przepis na scrumpy.

Wymyć i przeselekcjonawać jabłka, wyćiąć uszkodzenia i pozostawić na kilka dni na
        płasko. Potrzeby jest siarczanu sodowy do odkażani pojemników oraz nieco kwasku
        cytrynowego. Wymyć jeszcze raz w roztworze siarczanu sodowego (łyżeczka na 5
        litrów). Wrzucić do pojemnika plastikowego dodając pół łyżeczki kwasku
        cytronowego (zapobiega ciemnieniu rozdrobninych jabłek) i wiertarki z zamocowanym
        rozbijakiem (pręt z przymocowanym nożem z płaskownika splaszczonym na końcach),
        należy je rozdrobnić, a następnie w czystym worku wyprasować w prasie śrubowej do
        wina. Do wyciśniętego soku należy dodać cukier w takiej ilości aby ciężar
        właściwy wynosił 1.04 do 1.048 (czyli na licząć wg wody - na litr wody 4 do 4,8
        dkg cukru - pamiętak, że moszcz zawiera fruktozę i jest cięższy niż woda). Warto
        dodać litr - na 20 litrów moszczu soku gruszkowego, bo zmniejsza nieco kwasowość.
        Zamiast cukru mozna dodać miodu i otrzymamy wtedy "cyser".

Wlej moszcz do wysterylizowanej butli - używaj siarczanu + łyżeczka kwasku
        cytrynowego. Zatkaj korkiem z rurką fermantacyjną. Nie zapomnij nalać wody do
        rurki.
        Nasępną czynnoscią jest przygotowanie startera.

Podgrzej 1 litra soku jabłkowego - tego z kartonu spasteryzuj w temperaturze 60
        stopni przez 15 minut. Ostudź i dodaj paczke drożdży winnych (najlepsze tokajowe,
        bo ciderowych u nas nie ma). Wlej do butelki 1 litrowej, zatkaj watą i zostaw w
        ciepłym miejscu na 24 godziny. Warto też dodać pokruszoną 3mg tabletkę witaminy B.

Przygotowaną matkę drożdżową nalezy dodać do balona fermentacyjnego, wymieszać,
        założyć szczelnie rurkę i zostawić do fermentacji w temperaturze ok. 15 stopni.

W przypadku przedwczesnego zatrzymania fermentacji, należy dodac fosfat amonu i
        witamine B. Jeżeli to nie skutkuję - dadać nową matke drożdżowa.

Gotowy cider ma ciężar właściwy 0.990 do 0.996. (czym niższy ciężar tym
        mocniejszy i bardziej wytrawny cider).

Jeżeli chcesz mieć cider z bumbelkami to, należy go obciągnąc do petów po coca
        coli, kiedy ciężar właściwy będzie wynosił 1.002. Fermentacja będzie dalej trwała
        i wytworzy potrzebne CO2.

Na zdrowie Bandido i wszyscy forumowicze.
        • Gość: bondido Re: cider IP: *.jgora.dialog.net.pl 25.06.01, 00:00
          dzięki za przepis
          niezłe wyzwanie zrobić sobie cider samemu
          a moze by tak wskrzesić jeleniogórski browar i zawojować polski rynek nowym
          trunkiem ? :)))
          Maurycy zostałby głównym technologiem.
          • Gość: koras Re: cider IP: 216.214.203.* 26.06.01, 00:00
            Gość portalu: bondido napisał(a):

> dzięki za przepis
            > niezłe wyzwanie zrobić sobie cider samemu
            > a moze by tak wskrzesić jeleniogórski browar i zawojować polski rynek nowym
            > trunkiem ? :)))
            > Maurycy zostałby głównym technologiem.

Niszly pomysl,jak bedziecie szukac ekipy to kipera juz macie:)))

• margott Re: JAKIE PIWKO? 26.06.01, 00:00
      Widzę po przerwie, że ciekawe tematy chodzą, bardziej jakby już wakacyjne... Ja
      ostatnio pijam najchętniej Warkę Strong, ale klasycznym Żywcem nie pogardzę, a
      z zagranicznych wynalazków bardzo chętnie Kilkenny. A propos - gdzie teraz w
      Jelonce można w jakiejś przyjemnej atmosferze napić się dobrego browaru? Może
      są jakieś nowe, klimatyczne miejsca?
      Pozdrowienia.
      • Gość: koras Re: JAKIE PIWKO? IP: *.focal-chi.corecomm.net 27.06.01, 00:00
        margott napisał(a):

> Widzę po przerwie, że ciekawe tematy chodzą, bardziej jakby już wakacyjne... Ja
        >
        > ostatnio pijam najchętniej Warkę Strong, ale klasycznym Żywcem nie pogardzę, a
        > z zagranicznych wynalazków bardzo chętnie Kilkenny. A propos - gdzie teraz w
        > Jelonce można w jakiejś przyjemnej atmosferze napić się dobrego browaru? Może
        > są jakieś nowe, klimatyczne miejsca?
        > Pozdrowienia.

W jelonce prawie wszedzie sa klimaty.Tutaj niestety wszedzie chala.
        Ale jakby co to na zdrowie:))
        • Gość: maurycy Re: JAKIE PIWKO? IP: *.jeleniag.sdi.tpnet.pl 27.06.01, 00:00
          Nie stresuj sie koras i nie pij ichniej kukurydzy w dołku rozpaczy.

Pozdrowienia z Jelonki

Maurycy:-))))))))))

A gdzie są wiadomości z Czikago? ;-) Pamietaj: Kto? Co? Gdzie? Kiedy? Dlaczego?
          Rezultat?
          • Gość: koras Re: JAKIE PIWKO? IP: *.focal-chi.corecomm.net 30.06.01, 04:09
            Gość portalu: maurycy napisał(a):

> Nie stresuj sie koras i nie pij ichniej kukurydzy w dołku rozpaczy.
            >
            > Pozdrowienia z Jelonki
            >
            > Maurycy:-))))))))))
            >
            > A gdzie są wiadomości z Czikago? ;-) Pamietaj: Kto? Co? Gdzie? Kiedy? Dlaczego?
            >
            > Rezultat?

Dzieki za slowa pociechy,ale jeszcze nie jest tak zle narazie tylko pyfko:))
            A co do Czikago to troche malo czasu ale niedlugo cos naskrobie.
            Pozdrowienia.

• Gość: tomi Re: JAKIE PIWKO? IP: *.jgora.dialog.net.pl 05.07.01, 17:04
              Moim zdaniem,a próbowałem juz dużo browarów nailepszy na świecie jest BOSMAN
    • Gość: maurycy Re: JAKIE PIWKO? IP: *.jeleniag.sdi.tpnet.pl 06.07.01, 11:25
      Tak mało ludzi z PPP?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka