Dodaj do ulubionych

Czy będzie ruch w inwestycjach w Jeleniej Górze?

IP: *.dami.pl 01.10.05, 01:31
Oto ogłoszenia o przetargach nieruchomości w JG, info z BiP, jestem miło
zaskoczony tak dużą i różnoraką ofertą inwestycyjną naszego miasta, zobaczcie:

jelenia-gora.bip.info.pl/dokument.php?iddok=4345&idmp=715&r=r
W końcu wystawiono do sprzedaży działki przy ul. Jana Pawła II - niezwykle
atrakcyjne lokalizacje. Ponadto dowiedziałem się że przetarg dwóch działek w
JG na ul. Jasnej i Grodzkiej został unieważniony. Z drugiej strony to dobrze
bo tymi działkami interesowała się firma z Wawy z kapitałem zagranicznym,
która pewnie szybko i solidnie wybudowałaby nam galerię handlową, której tak
brakuje w JG. Dotychczasowi nabywcy tych działek to "lokalni biznesmeni", a
tak niech znowu o przyszłości tych działek zadecydują prawa wolnego rynku.
Przypomnę że do przetargu o każdą z tych działek stanął tylko jeden chętny, a
tak nabywcow bedzie więcej to i cena wzrośnie, a miasto zarobi.

Wszystko wskazuje na to że w JG zacznie się coś dziać w inwestycjach.
Obserwuj wątek
    • wk53jan Re: Czy będzie ruch w inwestycjach w Jeleniej Gór 01.10.05, 21:42
      To ja juz niczego nie rozumię. Nie wiedziałem, że przetarg został uniewazniony. Ciekawe, dlaczego?
      Juz widzę następne głosy oburzenia, że jak to tak? Mamy swoich kapitalistów a wpuszczamy obcych, żeby nam tu wszystko wykupili ?
      Nie daj boże jeszcze pochodzenia zagranicznwego... Toż to woła o pomstę do nieba, 'sodomia i gomoria' itd. itd.
    • Gość: obywatel Re: Czy będzie ruch w inwestycjach w Jeleniej Gór IP: *.dami.pl 01.10.05, 23:41
      www.jelonka.com/?menu=a98908cc57e27d0687cd3d3c33ea548c&mmenu=a98908cc57e27d0687cd3d3c33ea548c&art
      id=6a9

potwierdzam moją wcześniejszą informację. Mimo wszystko mam nadzieję że za 2
      miesiące wszystko się wyjaśni, a najwyżej za 2 lata będziemy mieli w końcu
      galerię handlową.
      • wk53jan Re: Czy będzie ruch w inwestycjach w Jeleniej Gór 02.10.05, 13:01
        Wrzucieł ten link ale pokazała mi się jedynie informacja o śmierci na zamku Bolczów...
        Al skoro masz jakies info, to podaj skrótowo.
        A swoją droga, to jedna galeria na sie juz 'pobudowała' przy 1 Maja/Kilińskiego.
        Nie chcę wyjść na malkontenta, ale jeden z nabywców (niedoszłych , jak się okazuje, a drugiego nie pamiętam) jest zakorzeniony w okolicy czyli jest osiągalny. A tak znowu pojawi się jakaś firma KRZAK z Pierdziszewa Górnego lub Warszawy i pa, pa...
        • jakotakotak Re: Czy będzie ruch w inwestycjach w Jeleniej Gór 02.10.05, 13:12
          A może tą ziemię kupił już "lokalny biznesmen" a może polityk....
          • Gość: Piotr Re: Czy będzie ruch w inwestycjach w Jeleniej Gór IP: *.jgora.dialog.net.pl 02.10.05, 13:25
            Jak czzytam Obywatela to przzypomina mi się nachalna propaganda z minionych
            lat. Pytanie: Czy i ile Ci płacą władze, za takie bicie piany? Drogi Obywatelu,
            zgadzam się, że miasto powinno mieć szeroką ofertę inwestycyjną, ale nie może
            byc ona oderwana od całości życia miasta. Niewystarczy tylko sprzedać ziemii,
            trzeba jeszcze, aby na niej powstały potrzebne w mieście inwestycje, które
            dadzą pracę i będą autentycznie służzyć miastu. Przytoczony tutaj przykład
            placu na Kilińskiego to przykład patologiczny. A ostatnio prasa podała, ze
            zamiast na ul. Spółdzielczej wybudować zakład dwie firmy uciekły do przyjaznej
            i tańszej gminy Janowice Wlk. To tam powstanie Dr Schneider i Jelenia Plast II.
            Dopóki ceny gruntu w Jeleniej będą porównywalne z cenami w Berlinie nikt
            rozsądny nie wybuduje nic u nas. A co do podanych przez Ciebie lokalizacji przy
            Jana Pawła II to miejmy nadzieję, że nie powstaną tam kolejne hipermarkety,
            jako konkurencja dla już istniejących. Moim zdaniem jesteśmy świadkami
            pozoranckich ruchów reżimowej władzy, która szykuje się do samorządowej
            kampanii wyborczej. Nie dajmy się znowu oszukać!!!
            • Gość: obywatel Re: Czy będzie ruch w inwestycjach w Jeleniej Gór IP: *.dami.pl 02.10.05, 14:02
              www.jelonka.com/?menu=a98908cc57e27d0687cd3d3c33ea548c&artid=6a9
              Do Piotra - otóż nikt mi nie płaci za propagandę, jak będziesz śledził moje
              posty to zrozumiesz na czym mi zależy, chcę pokazać ludziom, że w JG coś się
              dzieje, że miasto ma szansę na rozwój, nie jestem malkontentem jakich wielu co
              potrafią tylko narzekać, że nic się nie dzieje, że trzeba stąd wyjeżdżać. Ja
              nie chcę stąd uciekać, bo mi tu dobrze, chcę tylko żeby było lepiej, a wiem że
              ten region ma wręcz niesamowity potencjał. Jestem człowiekiem młodym, nie
              uwikłanym w układy polityczne. Mój post miał na celu pokazać na tym forum, że
              JG ma szansę na rozwój, tylko trzeba coś robić, a nie krytykować innych za
              szerzenie propagandy. Oj Piotrze widzę, że nie zależy ci na interesie naszego
              miasta i jego rozwoju, a szkoda. Co złego widzisz w tym że opinia publiczna
              dowie się że JG sprzedaje bardzo atrakcyjne grunty, na których mogą pojawić się
              nowe inwestycje, a przy okazji to dobrze że ziemia w JG ma swoją wartość, to
              świadczy tylko o renomie naszego miasta.
              • wk53jan Re: Czy będzie ruch w inwestycjach w Jeleniej Gór 02.10.05, 15:15
                Obaj,Panowie, spuście z tonu, bo tu powinna byc rozmowa merytoryczna a nie wymyślanie sobie od takiego lub innego sympatyka . Chociaż z drugiej strony, jeśli ktos ma cos merytorzycznie do powiedzenia, to mnie osobiście wisi czyim jest sympatykiem.
                Link wreszcie zadziałał ale jest tam błąd. Otóż R. Miiller kupił jeden plac a drugi kupił ktoś zupełnie inny.Ja- nie pamietam nazwiska.
                A co do J.Sarzyńskiego, to ciekawie tłumaczy swój błąd. Uniewaznienie tego przetargu świadczy bowiem o tym, że ktoś ta jest, delikatnie rzecz ujmując, d.pa a nie fachowiec. Co to znaczy, że urzędnicy go przekonali? Jak mu wmówią, żeby sobie palnął w łeb, to też ich posłucha? Ciekawe, coby powoedzieli ci urzędnicy? Pod warunkiem oczywiście, że następnego dnia nie wylecą za wywiad z pracy.
                • jakotakotak Re: Czy będzie ruch w inwestycjach w Jeleniej Gór 02.10.05, 18:43
                  A do kogo nalażał teren przed wybudowaniem TESCO?
                  • kazimierzp Czyj był teren gdzie jest TESCO! 09.10.05, 23:48
                    Tu był kiedyś zakłąd Wielkiej Płyty JPBM - czyli teren należał do skarbu
                    państwa. Został sprzedany prywatnym kupcom, a ci sprzedali pod budowę Tesco.
                    Nigdy nie był własnością miasta!
    • Gość: hexl Obywatelu IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 02.10.05, 19:10
      Która firma z Warszawy miala ochote na te konkretne działki?
      • Gość: obywatel Re: Obywatelu IP: *.dami.pl 02.10.05, 21:14
        Dokładnie nie pamiętam, ale nazwa tej firmy z Wawy pojawiła się w artykule w NJ
        jakieś dwa miesiące temu. Artykuł dotyczył sprzedaży tcyh działek
        jeleniogórskim inwestorom. Z tego co sobie przypominam to ta firma z Wawy miała
        kapitał irlandzki.
        • Gość: korek Re: Obywatelu IP: *.dami.pl / *.dami.pl 02.10.05, 23:23
          Dla porzadku:
          plac przy Jasnej - Paweł Müller
          plac przy Grodzkiej - p. Polikowski, bodajze firma Polimarket
          w przetargu startowala jeszcze firma Focus Park
          pozdrawiam
          • Gość: obywatel Re: Obywatelu IP: *.dami.pl 02.10.05, 23:30
            Hexl, dzięki Korkowi już wiesz że firma nazywała się Focus Park, dodam że firma
            która wpłacała wadium ws. przetargu miała jeszcze jakiś dodatkowy człon w
            nazwie. Hexl coś wiesz o tej firmie, czy to jakiś poważny inwestor?
            • Gość: em Inwestycje JG IP: *.jgora.dialog.net.pl 08.10.05, 22:01
              Dopóki do Wrocka pociąg jedzie 3:40 h, a jadąc autem trzeba przebijać się przez
              kanały typu Kaczorów, Jaroszów, tarkę w Bolkowie albo dwuletnią już
              rozpierduchę w Maciejowej, o poważnych inwestycjach możemy co najwyżej pomarzyć.
              Spójrzmy na Legnicę, Wałbrzych, Bolec albo Żarów. Inwestycje są tam.
              • Gość: obywatel do EM IP: *.dami.pl 08.10.05, 23:20
                Człowieku zamiast marudzić, weź się do roboty, a może wtedy pociąg z Wrocka
                przyśpieszy i zawiezie cię tam gdzie już nie będziesz marudził. Panu już
                dziękujemy.
              • hexl Informacje branzowe 10.10.05, 10:01
                TO MIALAM AKURAT DZIS W POCZCIE.
                RESZTY DOWIEM SIE ........... WKROTCE.

IV kwartale br. powtórzony zostanie przetarg na działki inwestycyjne w
                Jeleniej Górze za 2,2 mln zł. Urząd Zamówień Publicznych unieważnił pod koniec
                września wyniki przetargu na działki inwestycyjne
                w centrum Jeleniej Góry (woj. dolnośląskie). W lipcu miasto sprzedało dwie
                atrakcyjnie zlokalizowane nieruchomości inwestorom prywatnym. PHU Muller
                z Kowar zgodziło się zapłacić za plac przy ul. Jasnej 1 mln zł, z kolei teren
                przy ul. Grodzkiej za 1,2 mln chciała nabyć firma Polimarket. O nieruchomości
                starała się także spółka Focus Park Browar z Warszawy, zależna od Parkridge.
                Jej oferta przetargowa została odrzucona, jednak inwestor zaskarżył wyniki i
                doprowadził do ich unieważnienia. Według zapowiedzi przedstawicieli władz
                miasta, przetarg zostanie powtórzony do końca IV kw. br.

POZDRAWIAM

• Gość: RS Re: Obywatelu IP: *.wns.uni.wroc.pl 09.10.05, 13:58
              Focus Park to spolka corka brytyjskiej firmy, ktora buduje centra handlowo
              uslugowo hotelowe na calym swiecie... w Polsce ma juz kilka fajnych realizacji
              i zaczyna kolejne inwestycje...
              Otoz brytyjczycy tak sie wnerwili na jelenia gora i Kusiaka, ze zablokowali
              sprzedaz w sadzie a teraz to nawet chyba bylo juz uniewaznienie tego
              przetargu... JG zaplacila kare cos okolo 10 tys zlotych...
              W kazdym razie najciekawsze przy tym przetargu jest to, ze firam ktora chciala
              kupic te parcele musiala przedstawic miastu PROJEKT ZABUDOWY... Zaden z
              jeleniogorskich biznesmenow, ktory kupil ten plac ani nie mial takiego projektu
              ani nie mial nawet pomyslu, co chce tam postawic... I pomimo to, sprzedano im
              ten grunt... I to juz chyba jest sprawa dla prokuratury:)
              • Gość: obywatel Re: Obywatelu IP: *.dami.pl 10.10.05, 12:37
                Najważniejsze że idziemy do przodu. Ta firma zależna od Parkridge to chyba
                dobry inwestor i pewnie też ma kasę i o to chodzi.
                • hexl Na ich stronie Jeleniej Gory nie ma :-( 10.10.05, 17:37
                  www.parkridge.pl/pl/
                  Narazie nie chwalą się jeszcze inwestycją w Jelonce.
                  Jest to zrozumiałe, bo skoro nie mają jeszcze działki to nie mogą się tym
                  chwalić.
                  Miejmy tylko nadzieję, że nikt nas nie pomylił z Zieloną Górą.
                  Dziś podsłuchałam co o firmie ćwierkają wróble w Warszawce............
                  ćwierkają pozytywnie.
                  Pozdrawiam
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka