Dodaj do ulubionych

Pomnik wdziecznosci

06.11.05, 16:53
ten obok biblioteki. Czy ktos wie co sie z nim stalo? Nie zebym mial cos
przeciwko ale byl duzy i imponujacy. Raz tak wsiakl Neptun z fontanny az
znalazl sie w ogrodku pana B., bodajze.
Obserwuj wątek
    • kazimierzp Re: Pomnik wdziecznosci 06.11.05, 17:45
      Pomnik zołnierza radzieckiego z dziewczynką - autorstwa rzeźbiarza Serafina
      został przeniesiony do kwatery żołnierzy radzieckich na cmentarz komunalny przy
      ulicy Sudeckiej.
      To mozesz go obejrzeć:
      wroclaw.hydral.com.pl/2386,obiekt.html
      Jeżeli wejdziesz na tej stronie na ulicę Bankową w Jeleniej Górze to zobaczysz
      jak wygladał parę dni przed przeniesieniem na cmentarz. Teraz na cmentarzu
      ludzie kładą przed nim kwiaty i palą znicze na wszystkich świętych. Nikt nie
      oblewa farbą i nie domaga się usunięcia!:-)
      • kazimierzup Re: Pomnik wdziecznosci 06.11.05, 18:54
        dziekuje. Swietna strona.
    • Gość: heniek Re: Pomnik wdziecznosci IP: 5.1.* / 212.113.164.* 06.11.05, 20:20
      A czy to prawda, że dawno temu probowano go ruszyć z posad tramwajem? Slyszalem
      taka historie ale nie wiem czy jest prawdziwa.
      • kazimierzp Re: Pomnik wdziecznosci 07.11.05, 07:28
        Jest taka legenda! Ale, gdy miano w 1993 roku zdemontować "Iwana" z cokołu to
        ekipa przygotowana była na niewiadomo jakie trudności. Miano przygotowane rózne
        narzędzia do odkucia. Gdy dźwig zaczął podnosić pomnik to usłyszano tylko
        lekki "mlask" i pomnik bez zadnych oporów oderwał się (byłem przy tym, choc
        była to piąta rano).
        Mozliwe, że tramwajarze zaczpili za cokół, a nie za samą postać.
        Cokół stoi obecnie koło kościoła garnizonowego!:-)
        • inferno_m Re: Pomnik wdziecznosci 07.11.05, 10:50
          Koło kościoła? A w którym miejscu?
          • kazimierzp Pomnik Papieża! 07.11.05, 22:45
            Ten cokół spod Iwana stoi pomiędzy Domem Kantora (tak się nazywa żółtawy
            budynek przy 1 Maja), a kościołem. Obecnie na tym cokole postawiony jest pomnik
            papieża. Jestem legalistą, a nie przypominam sobie aby była uchwała Rady
            Miejskiej o pomniku (a prawo tego wymaga), ani też nie przypominam sobie aby
            ktoś występował z wnioskiem o budowę na stawianie cokołu i rzeźby na terenie
            zabytkowego, wpisanego do rejestru cmentarza - tak mówi prawo!
            Mam prośbę! Nie piszcie że się czepiam, stwierdzam jedynie fakty, a mam
            nadzieję że czasy kiedy są równi i równiejsi wobec prawa mijają - taką mam
            głęboką nadzieję.
            Kazimierz Piotrowski
            • wk53jan Re: Pomnik Papieża! 08.11.05, 20:34
              No, cóż długo jeszcze prawo będzie w tym kraju stosowane hm... powiedzmy:relatywnie. Pod tym wzgledem najciekawsze własnie się zaczyna. Już sama nazwa partii zwycięzców brzmi jak z Mrożka.
              A co do pomnika, to może i lepiej, że znajduje się teraz na cmentarzu i ktoś tam do niego podchodzi z pewnym szacunkiem, bez farby. W porównaniu z Krakowem, JG i tak wygląda tu całkiem sielankowo. Tam usunieto pomnik faceta, dzięki któremu to miasto istnieje. A mógł to przypłacić życiem (z rozkazu swojego szefa, naturalnie).

• Gość: zenon5 Re: Pomnik wdziecznosci IP: *.ppp.tiscali.fr 07.11.05, 19:41
        Tez to slyszalem,ale mysle ze to bujda,niestety wtedy nie bylo zbyt wielu
        charakterniakow,ktos cos pwiedzial po pijaku i to wszystko.Pamietaj o jednym ze
        prawdziwi bochaterowie nie zyja juz dawno,reszta to tylko wspomnienia.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka