Gość: paulos IP: *.231.udn.pl 21.01.06, 16:37 macie jakiś namiar na huba jeleniogórskiego? kiedys był taki dami ale nie znam adresu Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
mazia Re: Huby na DC++ 22.01.06, 17:43 Jest domoweprzedszkole, dokladnego adresu niestety nie pamietam, ale wrzuc w wyszukiwarke, to na pewno wyskoczy Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: paulos Re: Huby na DC++ IP: *.231.udn.pl 23.01.06, 15:48 no właśnie o ten mi chodziło ,tylko adres cholerka ?? Odpowiedz Link Zgłoś
wk53jan Re: Huby na DC++ 23.01.06, 17:53 Litości ! Co to jest HUB (HUBA)? Mnie huba kojarzy się jedynie z chorym drzewem:-) Do tego jeszcze te literki i znaczki.... Brrrr..... Coraz częściej zazdroszczę Węgrom i Finom. Gdyby u nich tak bezkarnie wprowadzali 'nowe' wyrazy, od dawna moglibyśmy sobie z nimi pogadać jak z każdym Anglikiem czy innym Niemcem... a tak mają te swoje eszkekereszke (to Madziarzy) i są szczęśliwi. Może jestem nudny ale, na litość boską , piszcie po polsku... Biedne te Reje i Norwidy... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: paulos Re: Huby na DC++ IP: *.231.udn.pl 23.01.06, 18:34 hub to pokój ,kanał na tym programie huby to pokoje ,kanały Och coś mysle że staromody jesteś i biadolisz .Nie można zakazać ludzią używania nowych wyrazów czy skrótów .To sie samo zmienia w społeczeństwie.Wyobraź sobie jaka musiała by być armia ludzi do zwalczania każdego kto powie cars a nie auto lub Pub a nie bar .Ale rozumiem że możesz mieć problemy Odpowiedz Link Zgłoś
wk53jan Re: Huby na DC++ 24.01.06, 10:41 Dzięki za wyjaśnienie ale komentarz mogłeś sobie darować. Uważam się za purystę językowego aczkolwiek nie należę do konserwatystów i uważam, że język musi się rozwijać. Co innego jednak wprowadzanie nowych terminów a co innego zwykłe chwasty, by nie rzecz - bełkot. Wcale mnie nie cieszy perspektywa tłumacza w LO, który za lat 20-30 będzie tłumaczył wiersze Słowackiego, Norwida czy Tuwima na język… no właśnie ; jaki? Bo chyba to nie będzie już język polski. A co do CAR czy PUB to wcale nie widzę powodu aby autora takich wypowiedzi nie piętnować. Tym bardziej że nasze PUB-y z oryginałem mają tyle wspólnego co krzesło z krzesłem elektrycznym. Co prawda łaciny już się praktycznie nie naucza, o grece zapomnieliśmy dawno. Taki znak czasu (kiedyś by napisano: signum temporis ale nie znaczy to wcale, że bezmyślnie mamy wprowadzać nowe wyrazy, szczególnie z Bronx'u. Teraz modny, sorry (przepraszam) : trendy, jest angielski. Ale podobno typowy Anglik niewiele może z tego „angielskiego” zrozumieć. Kiedyś pewien „poliglota” przetłumaczył na polski słowo HOLOGRAFIA. W głowie mu coś świtało, że GRAFIA to pewnie z greki a HOLO wziął z angielskiego HOLE . Wyszło mu ni mniej, ni więcej tylko PISANIE DZIURAMI :-) I nie mieszaj do tego wieku. Ludzie starsi od Ciebie wcale nie muszą być gorsi tylko dlatego, że nie rozumieją Twojego slangu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zenon5 Re: Huby na DC++ IP: *.ppp.tiscali.fr 25.01.06, 19:06 Chlopczyku,pisze do kogos na Pe,czyli do paulos,chyba tak?Gdyby nie tacy jak ja i wk53jan mialbys trudniejsza,duzo trudniejsza droge zaistnienia.I tak sobie pomyslalem,nie daj boze takim jak ty dac cos do zadecydowania.Widac to dobitnie w dzisiejszym zyciu politycznym.A jak widze, stad bierzesz motywacje do swoich przemyslen. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: paulos Re: Huby na DC++ IP: *.231.udn.pl 26.01.06, 15:51 zenon5 jak jesteś debilem Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Krzysiek Re: Huby na DC++ IP: *.jgora.dialog.net.pl 24.01.06, 08:08 Paulus.Chyba wk53jan ma rację i wiek nie ma tu znaczenia.Faktem jest ,że zachwaszczamy swój język ojczysty.A nie każdy go ma,wez szwajcarów,gdzie mówi się tam po niemiecku,francusku i włosku.Kiedyś za ten język ginęli ludzie,m.in.twoi przodkowie a Ty go tak łatwo sku..wiasz.Ja zwracam uwagę ludziom,którzy rozmawiając ze mną urzywają obcych słów i albo mówimy po polsku albo nie rozmawiamy wcale.To naprawde łatwe. Odpowiedz Link Zgłoś
wk53jan Re: Huby na DC++ 24.01.06, 10:42 Dzięki. A już myślałem, że jestem jednym z niewielu dziwaków, którym bliski jest język naszych rodziców. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zenon5 Re: Huby na DC++ IP: *.ppp.tiscali.fr 24.01.06, 10:51 To zle myslales,jest jeszcze jeden, ktoremu jest ten jezyk nie obcy. Odpowiedz Link Zgłoś
wk53jan Re: Huby na DC++ 24.01.06, 13:56 Co prawda, napisałem "jednym z niewielu", mając oczywiście na myśli głównie to forum. Jest jeszcze parę osób. One (te Osoby) wiedzą, o kogo chodzi. Pozdrawiam! Odpowiedz Link Zgłoś
wk53jan Re: Huby na DC++ 24.01.06, 13:58 I dopisałem sobie pointę, bo zdanie mi wyszło koszmarne :-((( Ma być bez tego "co prawda" . Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: paulos Re: Huby na DC++ IP: *.231.udn.pl 24.01.06, 15:44 to kto zna adres ip do tegoż huba? Odpowiedz Link Zgłoś
mazia Re: Huby na DC++ 25.01.06, 14:11 Sprawdzilam, juz go nie ma :( Raczej zadnego huba jeleniogorskiego nie ma :( Odpowiedz Link Zgłoś