Dodaj do ulubionych

krematorium

IP: *.telia.com 31.07.06, 15:48
czy jest w Jel-Gorze krematorium ?,czy jest wlasnoscia spoleczna ? ,czy tez
mozna kupic akcje tegoz ? - bylo by przemile w wlasnym interesie w kosmiczna
podroz sie udac.
To nie czarny zart lecz konkretne pytanie solidnego investora.
Prosze o odpowiedz.
Pzdr.
Obserwuj wątek
    • Gość: szprotka Re: krematorium IP: *.jgora.dialog.net.pl 01.08.06, 07:36
      jeśli to nie żart, to jest krematorium, na cmentarzu na Sudeckiej, ale może by
      tak na większych obrzeżach miasta zainwestować, mi tez by było miło z ukochanej
      Jeleniej do nieba pofrunąć :)
      • Gość: ja Re: krematorium IP: *.231.udn.pl 01.08.06, 08:43
        jest ale nieczynne
        • Gość: zenon5 Re: krematorium IP: *.ppp.tiscali.fr 01.08.06, 09:07
          wroclaw.hydral.com.pl/19089,foto.html
          • Gość: poiu Re: krematorium IP: *.jgora.dialog.net.pl 01.08.06, 18:16
            W JG mamy podobno najlepiej urządzoną kaplicę cmentarną w Polsce. Ale czy to prawda, nie mam pojęcia.

Co do komentarza pod zdjęciem, to ja znam zupełnie inne fakty.
            W latach 80. podjęto próbę uruchomienia krematorium lecz wówczas nie wyraziło zgody ministerstwo od gospodarki komunalnej(mniejsza o prawidłową nazwę). Tłumaczono to zbyt świerzymi wspomnienia z czasów wojny. Być może miało tez znaczenie stanowisko kościoła, który wtedy jeszzce nie był skłonny do kremacji. A wtedy władze konfliktów z kościołem unikały jak diabeł święconej wody.
            W następnych latach też podejmowano próby uruchomienia ale szczegółów już nie znam. Wiem tylko, że podstawowym problemem był rodzaj spalania.
            Krematorium zostało zaprojektowane na gaz. Zakładając, że isntalacja gazowa jest nawet sprawna, to obecnie na przeszkodzie stoją przepisy w zakresie EKO. Spalanie musi byc w łuku elektrycznym. Konieczna jest zatem spora inwestycja.

I juz zupełnie z pogranicza plotki (za te informacje nie ręczę, co pragnę podkreślić).
            Parę lat temu wokół uruchomienia krematorium kręcił się pewien biznesmen z JG ( ma już na koncie niezłe pieniądze). Problem polegał na tym, że był on też blisko związany z niejakim Ogoniok'om (tym od strzelanin i kija bejsbolowego).
            Gdyby mu się udało, reszty możemy się domyślać; nie pomogą żadne badania DNA.
        • Gość: Kostek Re: krematorium IP: *.telia.com 01.08.06, 17:44
          Gość: ja 01.08.06, 08:43 + odpowiedz

jest ale nieczynne

Dowiedz sie prosze czy jest na sprzedaz,urzadzilbym to na modle Nederlandzka-
          bardzo gustownie i godne traktowanie zwlok i zalobnikow.
          • Gość: poiu Re: krematorium IP: *.jgora.dialog.net.pl 01.08.06, 17:58
            A ja podejrzewam, ze robisz sobie jaja.
            Gdybyś był nawet zwykłym a nie 'solidnym' inwestorem, to wykonujesz telefon do jakiegokolwiek zakładu pogrzebowego (zakładam, że jesteś spoza JG)i masz co najmniej namiary na właściciela cmentarza :-(((
            • Gość: zenon5 Re: krematorium IP: *.ppp.tiscali.fr 01.08.06, 18:07
              nie mowiac juz o tym ze w opisie zdjecia wyraznie jest napisane ze mieszkancy
              sie nie zgadzaja/kto chcialby miec wyziewy z krematorium w mieszkaniu?/.A wogole
              to temat delikatny i nie na lato.Takie sprawy sa naprawde delikatne i wymagaja
              akurat nie podejscia biznesowego na anonimowym forum.Chyba....ze jestes moze?Z
              Lodzi?
              • Gość: poiu Re: krematorium IP: *.jgora.dialog.net.pl 01.08.06, 19:08
                Temat wyziewów praktycznie nie istnieje. Zapomniałem dodać, że jednym z warunków uruchomienia jest oczywiscie zainstalowanie specjalnych filtrów. Zadnego zapachu ani dymu nie będzie.
                • Gość: zenon5 Re: krematorium IP: *.ppp.tiscali.fr 01.08.06, 19:34
                  A jak mi jakis duch do okna zapuka i zapyta:A przepraszam jestem z daleka jak
                  dojechac do celu?I jeszcze nie wiadomo z jakiej religi?To co mam mu odpowiedziec?
                  • Gość: zonon5 Re: krematorium IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.08.06, 19:49
                    Także z grilla nici.
                  • kazimierzp Zarządca Cmentarza 01.08.06, 19:54
                    Cmentarzem zarządza MPGK. Jego dane teleadresowe to:
                    MIEJSKIE PRZEDSIĘBIORSTWO GOSPODARKI KOMUNALNEJ SP. Z O.O.
                    UL. WOLNOŚCI 161/163, 58-560 JELENIA GÓRA
                    TELEFON: (075) 64-20-100, FAX: (075) 64-20-105
                    E-MAIL: mpgk@mpgk.jgora.pl
                    Tam należy rozmawiać o stanie palenisk krematorium i pytac co stanęło na
                    przeszkodzie w uruchomieniu. Może ktoś z uczestników jest w stanie te problemy
                    przełamać!;-)
                    • Gość: zenon5 Re: Zarządca Cmentarza IP: *.ppp.tiscali.fr 01.08.06, 20:02
                      no teraz to juz sobie jaja na calego robia.ale ja nie jestem zonon5,zeby nie
                      bylo na mnie!
                • mister1 Re: krematorium 01.08.06, 20:49
                  mieszkalem niegdys o jakis kilometer od krematorium ( w "ekologicznej"
                  Holandii) - zwloki najwyrazniej palili hurtowo (od czasu do czasu) nocami, bo
                  wtedy nie mozna bylo wyjsc na balkon, tak cuchnelo...
              • Gość: Kostek Re: krematorium IP: *.telia.com 02.08.06, 07:46
                Gość: zenon5 01.08.06, 18:07

.. jestes moze?Z Lodzi?

nie, z Amsterdamu .

filtry zalatwia ze nic niebedzie dymu, kremacje przewaznie noca by tych o
                nerwach slabych nieirytowac.

Dzieki za pomoc-nawiazalem kontakt z Urzedem Miasta Jel-Gora , na poczatkowo
                tez mysleli ze zarty robie ale teraz juz wiedza-czekam na ich bud.
      • Gość: zenon5 Re: krematorium IP: *.ppp.tiscali.fr 01.08.06, 20:08
        szprotki sie wedzi i zjada ze smakiem,ale zeby zaraz do krematorium,co to za
        nowe wytyczne?Znow ta unia czy balcerowicz?
        • Gość: zenon5 Re: krematorium IP: *.ppp.tiscali.fr 01.08.06, 21:06
          Ludzie ,teraz koncze z zartami i daje przyklad:moja zona jest ciezko chora i nie
          moze zniesc dymu z papierosa.A ja pale,czasami jak jej nie ma,pozwalam sobie
          zapalic 1 papierosa w mieszkaniu.Po powrocie natychmiast kaszle i wie ze bylo
          palone.Wiec nie oszukujmy sie,takie sprawy/krematorium/musi byc z daleka od
          osiedli ludzkich.Cociazby ze wzgledu na aspekt moralny.O zapachach nie chce
          dyskutowac,to nie filter klimatyzacji w samochodzie.A tak wogole to dajcie juz
          spokoj,bo jak sie temat rozwinie to wyjdziemy na kanibali.Myslcie lepiej co za
          zycia zrobic zeby ta kotlinka kwitla i sluzyla ludziom.
    • Gość: niki Re: krematorium IP: *.eranet.pl 02.08.06, 19:46
      wybudowanie krematorium w centrum miasta lub blisko osiedli to nie problem -
      tak jest w Bytomiu (praktycznie centrum miasta - ludzie maja krematorium za
      oknami i niezorientowany przechodzien nawet by nie pomyslal ze budynek kolo
      ktorego przechodzi to krematorium) lub tez we wroclawiu (Psie Pole)... ale w
      Jeleniej Gorze to raczej malo oplacalny biznes - okolo 200 "chetnych" rocznie.
      poza tym Urzad Miasta zwraca ok 350 pln za przewoz na spopielenie w przypadku
      pochowkow urnowych dokonanych na cmentarzach komunalnych... krematoria znajduja
      sie jak juz wpomnialam we Wroclawiu i Bytomiu oraz w Poznaniu, Czestochowie a
      takze u naszych poludniowych sasiadow, wiec wybor jest duzy i praktycznie
      wszystkie zaklady pogrzebowe w naszym miescie posrednicza w organizacji takich
      uroczystosci. pozdr.
      • Gość: Kostek Re: krematorium IP: *.telia.com 06.08.06, 07:17
        Re:Autor: Gość: niki IP: *.eranet.pl
        Data: 02.08.06, 19:46

Polacy to mobilny Narod,coraz wiecej kraj swoj opuszcza nietylko na "sax"y
        kremujac swych najblizszych i ew. wsypujac prochy do morza -nie beda cierpiec
        katuszy gdy na Swieto Zmarlych (01-Listopada) z roznych powodow na groby swych
        krewnych pojechac niebeda mogli,dotyczy to rowniez nas samych -nie chcemy
        przeciez by nasze dzieci i ew.wnuki problem z naszymi grobami mieli ?
        mysle ze z czasem bedzie wiecej chetnych niz wspomniane przez Ciebie 200 osob.
        Pzdr.
        • Gość: Łowca byków Re: krematorium IP: *.internetdsl.tpnet.pl 06.08.06, 11:40
          A czy w ogóle jest koniecznością pozostawianie prochów swoich bliskich w jakimś
          stałym miejscu? Czy nie lepiej przemieszczać się po świecie np. z teSciową w
          walizce?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka