Dodaj do ulubionych

Kamieniołomy nad Nysą

21.02.03, 16:06
Obserwuj wątek
    • Gość: pieregie... Re: Kamieniołomy nad Nysą IP: *.elektrownia 24.02.03, 01:02
      Wiem tyle, że można by chociaż ten teren zagospodarować. Oprócz kotlinki po
      kamieniołomie są dwie inne, przed Domem Kultury i następna w kierunku
      południowym. Podobno istnieje jakiś projekt realizowany przez Niemców a
      dotyczący restauracji parku miejskiego. Aż się prosi, aby np na początek zadbać
      o trasę spacerową pomiędzy młynami Górnym, obok wiaduktu a Trzykołowym, przy
      Moście Staromiejskim. Nie każde miasto może poszczycić się takimi terenami i
      niejedno wiele by dało, aby miejsca takie posiadać. Zgorzelec natomiast olewa
      niejedną, także i tą okazję, by miasto uczynić atrakcyjniejszym. Nawet w zimie
      jest to piękny trakt pieszy a w porze letniej proponuję samemu zobaczyć, kto
      jeszcze nie był. Dziwi, że Dom Kultury nie posiada żadnej stałej ekspozycji
      dotyczącej historii tego obiektu, jest dobra okazja aby to zaniedbanie nadrobić
      w stulecie jego wybudowania, nawet wspominana tu Euroopera zgorzelecka ma swoją
      Izbę poświęconą Boehmemu. Trochę się rozpisałem nie całkiem na temat, ale
      musiałem się podzielić z kimś refleksjami po dzisiejszym spacerze po miejskim
      parku.

• neandertalski Re: Kamieniołomy nad Nysą 24.02.03, 08:45
      niestety pewnie Ci wiele nie pomogę ale pamiętam, że mój nauczyciel historii w
      technikum (Zgłobicki)coś o tych kamieniołomach kiedyś wspominał. Zgłobicki
      wiadomo głównie dokumentował dzieje stalagu ale to chyba też było w sferze jego
      zainteresowań. Pamiętam jedynie jakieś absurdalnie fantastyczne plotki jakoby
      ktoś miał budować tunel od stalagu aż po to wyjście nad Nysą? Ale mogłem coś
      poręcić, skończyłem technikum w końcu 12 lat temu.... Tak czy siak wydaje mi
      się, że jeżeli ktoś mógłby w tej sprawie coś wiedzieć to tylko on. Mieszka
      chyba cały czas kolo Okólnej.
      Ja tylko pamiętam, że kiedyś chyba widziałem kawałek czegoś jakby wejścia do
      jaskini tu koło domu kultury ale jak później po latach chciałem jeszcze raz to
      miejsce znaleźć to mi się nie udało, tak że dziś to sam już nie jestem pewien
      czy coś takiego w ogóle było ale skoro wspomniałeś o jakiejś sztolni to chyba
      też musiałeś tą "jaskinię" widzieć.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka