Gość: maadziula IP: *.ssp.dialog.net.pl 01.05.09, 18:35 Witam mam pytanie do mam które rodziły w szpitalu w Jeleniej Górze jakie rzeczy musiały mieć dla siebie i ogólnie jak klimat na oddziale Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: młoda mama Re: Poród Jelenia Góra IP: *.adsl.inetia.pl 10.05.09, 14:22 Klimat niezbyt przyjemny, ale jak trafisz na sali na jakąś miłą współlokatorkę to może być sympatycznie. Jeżeli chodzi o pediatrów są ok. Niestety jeżeli chodzi o pielęgniarki to już różnie bywa. Jedne znają się na tym co robią inne nie...Dlatego trzeba pilnować dziecka i upewniać się że to co robi pielęgniarka to na pewno zlecił lekarz. Przykładowo moje dziecko (noworodek) dostało od pielęgniarki SMEKTĘ do wypicia!!!!??? Gdzie wiadomo że noworodkom ani niemowlętom nie podaje się takich środków!!! To jest normalne że muchy karmione piersią mogą mieć rzadkie kupki i jest to całkowicie zdrowy objaw. Niestety pielęgniarka uważała inaczej. W efekcie moje dziecko później nie mogło zrobić kupki i krzyczało na cały oddział przez wiele godzin, brzuszek kamienny, wierzgało nóżkami... i dopiero jakaś inna pielęgniarka wpadła na pomysł żeby maluszkowi włożyć rurkę do pupy. I rzeczywiście ten zabiegł pomógł. Niestety później przez dłuższy czas przy każdej kupce dziecko bardzo płakało. Może mu się coś tam w brzuszku uszkodziło? To samo dotyczy kąpieli maluszka. Jeżeli chcesz żeby odbyło się to delikatnie i bez stresu musisz to zrobić sama lub poprosić kogoś z bliskich. Kosmetyki używane w szpitalu mogą uczulać noworodka, dlatego warto mieć własne. Moje dziecko już po pierwszej szpitalnej kąpieli dostało super wysypki. Co warto ze sobą zabrać... pampersy mini czapeczkę bawełnianą cienką chusteczki do pupy nawilżane dla niemowląt śpioszki i koszulki (4 komplety) krem do pupy ( Ja używałam maść bepanten) butelkę ze smoczkiem (nawet jeżeli będziesz karmić piersią to zanim dostaniesz pokarm pielęgniarki mogą chcieć nakarmić dziecko - a z czystością szpitalnych smoczków różnie bywa) laktator - przydaje się kiedy mamy nawał pokarmu ja używałam latator ręczny firmy Avent. Bardzo mi się przydał. W szpitalu namawiają na laktator elektryczny. Ale dla mnie to on zbyt mocno ciągnie i osobiście uważam że bardziej robi krzywdę niż pomaga. biustonosze do karmienia piersiąBardzo się przydają, ponieważ kiedy się chodzi bez biustonosza to materiał piżamy pociera pierś i ciągle z niej leje się mleko, a tak można włożyć specjalne wkładki laktacyjne :) Pozdrawiam wszystkie jeleniogórskie (także przyszłe) mamy :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Justi Re: Poród Jelenia Góra IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.08.09, 19:16 Hello tez jestem ciekawa jak to wszystko wygląda w Jeleniej Górze :) termin mam na luty 2010 ale juz sie wszystkim martwie bo to moj pierwszy dzidzius :) mam mnostwo pytan na rozne tematy i wszystko mnie interesuje ale niestety niemam nikogo znajomego kto moglby mi cos podpowiedziec ... piszcie prosze co tylko wiecie i o czym powinnam wiedziec :) pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
11.jula Re: Poród Jelenia Góra 12.08.09, 21:42 Pierwsze swoje dziecko rodziłam w Jeleniej Górze, lekarz który tam pracuje prowadził mi ciążę, miałam opłacona połozną i wspominam to jako jeden wielki koszmar. Może nie tyle sam poród, tylko położnictwo, tam są potwory nie pielęgniarki. Powiedziałam NIGDY WIĘCEJ. Rok temu, drugie dziecko rodziłam w Kowarach, bez porównania, naprawdę, prawie jak w Leśnej Górze. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: milla Re: Poród Jelenia Góra IP: *.jeleniagora.vectranet.pl 13.08.09, 13:29 Rodziłam w Kowarach i opieka pielęgniarek naprawdę super!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: BeatkaM Re: Poród Jelenia Góra IP: 212.191.132.* 13.08.09, 14:39 Kowary sa OK. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: BeatkaM Re: Poród Jelenia Góra IP: 212.191.132.* 13.08.09, 14:40 W Kowarach mysla po ludzku i tak podchodza do pacjentek. Odpowiedz Link Zgłoś
martyskaa Re: Poród Jelenia Góra 13.08.09, 21:13 ja rodziłam w Jeleniej Górze, nie było może rewelacji (ale też ich nie oczekiwałam) ale nie było też tragedii. tak do tego podeszłam i tak było. nie ja pierwsza, nie ostatnia tam rodziłam. nie odwdzięczałam się lekarzom ani pielęgniarkom finansowo bo to ich praca. Pozdrawiam;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: asiq Re: Poród Jelenia Góra IP: *.internetdsl.tpnet.pl 19.08.09, 10:44 Rodzilam w JG rok temu. Jesli chodzi o warunki - przyjemny nowy oddzial, to byl akurat dlugi weekend, wiec nie bylo tloku. Komfort. Jesli chodzi o lekarzy, ja trafilam na zadufanego w sobie bubka, z ktorym mialam ideologiczny zatarg. Podejscie do pacjenta - zadne. Jesli chodzi o pielegniarki - roznie. Jedna wspominam jako jedze, inne - bardzo przyjazne. Polozna, ktora mnie prowadzila moze na pierwszy rzut oka nie wzbudzala zaufania, ale musialam zaufac i bardzo dobrze ja wspominam. Sprawnie i szybko doprowadzila sprawe do konca i byla bardzo przyjazna. Ja tez nie oczekiwalam cudow po szpitalu. Ogolnie wspominam dobrze. Wszystko dobrze sie udalo. Najwazniejsze to szybko stamtad uciekac, w domu i dziecko i matka duzo lepiej sie czuja. Odpowiedz Link Zgłoś
hiroslaw Re: Poród Jelenia Góra 22.08.09, 08:45 Nie myślałaś o porodzie w Niemczech? Jest drożej (bodajze 1200EUR z pobytem rodzinym) ale odliczajac wszelkie "koperty" i zawartość toreb (bo nic nie trzeba brać) nie jest tak źle. A warunki niemal idealne. Odpowiedz Link Zgłoś
mg-27 Re: Poród Jelenia Góra 11.09.09, 16:02 ostatnio umawialam sie z polozna z Jeleniej i przy okazji spytalam co trzeba spakowac do szpitala - dla dziecka mowila ze ciuszki tylko na wyjscie, a tak to tylko czapeczke bawelniana, kosmetyki tez maja swoje... A tak to wiadomo pampersy, chusteczki,..., dla siebie 3 paczki podkladow, 3 pizamy, kosmetyki, klapki od prysznic, kapcie, wode mineralna, cos do przegryzenia(biszkopty, krakersy)... Odpowiedz Link Zgłoś