Dodaj do ulubionych

Poród Jelenia Góra

IP: *.ssp.dialog.net.pl 01.05.09, 18:35
Witam mam pytanie do mam które rodziły w szpitalu w Jeleniej Górze
jakie rzeczy musiały mieć dla siebie i ogólnie jak klimat na oddziale
Obserwuj wątek
    • Gość: młoda mama Re: Poród Jelenia Góra IP: *.adsl.inetia.pl 10.05.09, 14:22
      Klimat niezbyt przyjemny, ale jak trafisz na sali na jakąś miłą współlokatorkę
      to może być sympatycznie. Jeżeli chodzi o pediatrów są ok. Niestety jeżeli
      chodzi o pielęgniarki to już różnie bywa. Jedne znają się na tym co robią inne
      nie...Dlatego trzeba pilnować dziecka i upewniać się że to co robi pielęgniarka
      to na pewno zlecił lekarz. Przykładowo moje dziecko (noworodek) dostało od
      pielęgniarki SMEKTĘ do wypicia!!!!??? Gdzie wiadomo że noworodkom ani
      niemowlętom nie podaje się takich środków!!! To jest normalne że muchy karmione
      piersią mogą mieć rzadkie kupki i jest to całkowicie zdrowy objaw. Niestety
      pielęgniarka uważała inaczej. W efekcie moje dziecko później nie mogło zrobić
      kupki i krzyczało na cały oddział przez wiele godzin, brzuszek kamienny,
      wierzgało nóżkami... i dopiero jakaś inna pielęgniarka wpadła na pomysł żeby
      maluszkowi włożyć rurkę do pupy. I rzeczywiście ten zabiegł pomógł. Niestety
      później przez dłuższy czas przy każdej kupce dziecko bardzo płakało. Może mu się
      coś tam w brzuszku uszkodziło? To samo dotyczy kąpieli maluszka. Jeżeli chcesz
      żeby odbyło się to delikatnie i bez stresu musisz to zrobić sama lub poprosić
      kogoś z bliskich. Kosmetyki używane w szpitalu mogą uczulać noworodka, dlatego
      warto mieć własne. Moje dziecko już po pierwszej szpitalnej kąpieli dostało
      super wysypki.
      Co warto ze sobą zabrać...
      pampersy mini
      czapeczkę bawełnianą cienką
      chusteczki do pupy nawilżane dla niemowląt
      śpioszki i koszulki (4 komplety)
      krem do pupy ( Ja używałam maść bepanten)
      butelkę ze smoczkiem (nawet jeżeli będziesz karmić piersią to zanim
      dostaniesz pokarm pielęgniarki mogą chcieć nakarmić dziecko - a z czystością
      szpitalnych smoczków różnie bywa)
      laktator - przydaje się kiedy mamy nawał pokarmu ja używałam latator
      ręczny firmy Avent. Bardzo mi się przydał. W szpitalu namawiają na laktator
      elektryczny. Ale dla mnie to on zbyt mocno ciągnie i osobiście uważam że
      bardziej robi krzywdę niż pomaga.
      biustonosze do karmienia piersiąBardzo się przydają, ponieważ kiedy się
      chodzi bez biustonosza to materiał piżamy pociera pierś i ciągle z niej leje się
      mleko, a tak można włożyć specjalne wkładki laktacyjne :)
      Pozdrawiam wszystkie jeleniogórskie (także przyszłe) mamy :)
    • Gość: Justi Re: Poród Jelenia Góra IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.08.09, 19:16
      Hello
      tez jestem ciekawa jak to wszystko wygląda w Jeleniej Górze :)
      termin mam na luty 2010 ale juz sie wszystkim martwie bo to moj
      pierwszy dzidzius :)
      mam mnostwo pytan na rozne tematy i wszystko mnie interesuje ale
      niestety niemam nikogo znajomego kto moglby mi cos podpowiedziec ...
      piszcie prosze co tylko wiecie i o czym powinnam wiedziec :)
      pozdrawiam
      • 11.jula Re: Poród Jelenia Góra 12.08.09, 21:42
        Pierwsze swoje dziecko rodziłam w Jeleniej Górze, lekarz który tam
        pracuje prowadził mi ciążę, miałam opłacona połozną i wspominam to
        jako jeden wielki koszmar. Może nie tyle sam poród, tylko
        położnictwo, tam są potwory nie pielęgniarki. Powiedziałam NIGDY
        WIĘCEJ. Rok temu, drugie dziecko rodziłam w Kowarach, bez
        porównania, naprawdę, prawie jak w Leśnej Górze.
        • Gość: milla Re: Poród Jelenia Góra IP: *.jeleniagora.vectranet.pl 13.08.09, 13:29
          Rodziłam w Kowarach i opieka pielęgniarek naprawdę super!!!!
          • Gość: BeatkaM Re: Poród Jelenia Góra IP: 212.191.132.* 13.08.09, 14:39
            Kowary sa OK.
            • Gość: BeatkaM Re: Poród Jelenia Góra IP: 212.191.132.* 13.08.09, 14:40
              W Kowarach mysla po ludzku i tak podchodza do pacjentek.
              • martyskaa Re: Poród Jelenia Góra 13.08.09, 21:13
                ja rodziłam w Jeleniej Górze, nie było może rewelacji (ale też ich nie
                oczekiwałam) ale nie było też tragedii. tak do tego podeszłam i tak było. nie ja
                pierwsza, nie ostatnia tam rodziłam. nie odwdzięczałam się lekarzom ani
                pielęgniarkom finansowo bo to ich praca. Pozdrawiam;)
    • Gość: asiq Re: Poród Jelenia Góra IP: *.internetdsl.tpnet.pl 19.08.09, 10:44
      Rodzilam w JG rok temu. Jesli chodzi o warunki - przyjemny nowy oddzial, to byl
      akurat dlugi weekend, wiec nie bylo tloku. Komfort. Jesli chodzi o lekarzy, ja
      trafilam na zadufanego w sobie bubka, z ktorym mialam ideologiczny zatarg.
      Podejscie do pacjenta - zadne. Jesli chodzi o pielegniarki - roznie. Jedna
      wspominam jako jedze, inne - bardzo przyjazne. Polozna, ktora mnie prowadzila
      moze na pierwszy rzut oka nie wzbudzala zaufania, ale musialam zaufac i bardzo
      dobrze ja wspominam. Sprawnie i szybko doprowadzila sprawe do konca i byla
      bardzo przyjazna.

Ja tez nie oczekiwalam cudow po szpitalu. Ogolnie wspominam dobrze. Wszystko
      dobrze sie udalo. Najwazniejsze to szybko stamtad uciekac, w domu i dziecko i
      matka duzo lepiej sie czuja.
    • hiroslaw Re: Poród Jelenia Góra 22.08.09, 08:45
      Nie myślałaś o porodzie w Niemczech? Jest drożej (bodajze 1200EUR z
      pobytem rodzinym) ale odliczajac wszelkie "koperty" i zawartość
      toreb (bo nic nie trzeba brać) nie jest tak źle. A warunki niemal
      idealne.
    • mg-27 Re: Poród Jelenia Góra 11.09.09, 16:02
      ostatnio umawialam sie z polozna z Jeleniej i przy okazji spytalam co trzeba
      spakowac do szpitala - dla dziecka mowila ze ciuszki tylko na wyjscie, a tak to
      tylko czapeczke bawelniana, kosmetyki tez maja swoje... A tak to wiadomo
      pampersy, chusteczki,..., dla siebie 3 paczki podkladow, 3 pizamy, kosmetyki,
      klapki od prysznic, kapcie, wode mineralna, cos do przegryzenia(biszkopty,
      krakersy)...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka