Dodaj do ulubionych

bezpieczeństwo na ukrainie

IP: *.adsl.inetia.pl 10.06.09, 22:25
Witam wszystkich. to moje 2 podejście do wyjazdu na ukraine. wczesniej powodz
i mam nadzieje ze tym razem nic nie wypali. słuchajcie mam pytanie o
bezpieczenstwo i jakies wskazówki na co uwazac?! słyszałam ze na ukrainie
troche sie zrobiło niezbyt fajnie- duzo napasci i kradziży z powodu kryzysu.
jezeli ktos sie orientuje w temacie prosze o odzew. z gory dziekuje i
pozdrawiam...:)
Obserwuj wątek
    • Gość: kleks To co slyszlas to wszystko plotki. IP: *.betanet.pl 10.06.09, 23:24
      • Gość: jarojj Re: To co slyszlas to wszystko plotki. IP: 91.206.110.* 10.06.09, 23:59
        w Polsce też jest kryzys
        czy wzrosła liczba napaści? nie wiem czy warto wracać :)
        a tak serio - poziom bezpieczeństwa zasadniczo nie odbiega od znanego z Polski
        • Gość: Robert Re: To co slyszlas to wszystko plotki. IP: *.chello.pl 11.06.09, 20:45
          porównywanie Ukrainy z Polską jest trochę nie na miejscu ...
          na Ukrainie zawsze jest trudna sytuacja nie ważne czy jest kryzys czy nie ma ...
          I na pewno trzeba uważać na siebie będąc na Ukrainie Np. rok temu kiedy byłem na
          Krymie nagminne było oszukiwanie Polaków i innych obcokrajowców na rynku i w
          innych sytuacjach. Jedynie jeżeli ktoś znał rosyjski to sobie z tym radził ...
          • Gość: jarojj Re: To co slyszlas to wszystko plotki. IP: 91.206.110.* 11.06.09, 22:53
            > Krymie nagminne było oszukiwanie Polaków i innych obcokrajowców na rynku i w
            > innych sytuacjach. Jedynie jeżeli ktoś znał rosyjski to sobie z tym radził ...

to jednak co innego niż bezpieczeństwo
            • Gość: Robert Re: To co slyszlas to wszystko plotki. IP: *.chello.pl 12.06.09, 02:37
              ale od tego się zaczyna ... jeżeli sprzedawczyni na rynku z uśmiechem na ustach
              próbuje ciebie oszukać to tak samo może np. komuś powiedzieć żeby ciebie pobił i
              ograbił ... różne sytuacje widziałem na Ukrainie i wiem coś o tym ... np.
              cinkciarze na dworcu w Kijowie ...

rozmawiałem ze znajomymi Ukraińcami na temat oszukiwania podczas zakupów i
              powiedzieli ze tam jest to przyjęte i na porządku dziennym ...
              • Gość: jarojj Re: To co slyszlas to wszystko plotki. IP: 91.206.110.* 12.06.09, 10:00
                to tak dość filozoficznie, że od tego się zaczyna
                bo ja bym to nazwał przedsiębiorczością - wartość towaru jest taka, jaką gotów zapłacić klient (nikt za kark nie łapie i kupowac nie zmusza)
                zresztą to cywilizowany kraj, są markety samoobsługowe, gdzie cena jest napisana na towarze
                a jak sie kręcić wśród cinkciarzy i tym podobnych, to nie tylko na Ukrainie można zarobić - więc trzymam się swojej wersji, że pozoiom bezpieczeństwa jest PORÓWNYWALNY do tego, który jest w Polsce
                • Gość: Robert Re: To co slyszlas to wszystko plotki. IP: *.chello.pl 12.06.09, 11:59
                  a tych marketów to rzeczywiście jest porównywalna ilość jak w Polsce ,
                  szczególnie na Krymie ... a jeżeli oszukiwanie na rynku , czy podczas
                  wynajmowania mieszkania lub kupowania waluty nazywasz przedsiębiorczością to nie
                  ma o czym dyskutować ... A tak naprawdę dlaczego to ma miejsce na porządku
                  dziennym ? Moim zdaniem przede wszystkim dlatego ze milicja na Ukrainie jest
                  bardzo słaba i sama często korzysta z takiej formy 'przedsiębiorczości' i daje
                  przykład innym Ukraińcom ...

Cinkciarze sami podchodzą i proponują wymianę po bardzo atrakcyjnym kursie ,
                  niektórzy się skuszą i niekiedy są problemy ... to samo kiedyś było w Polsce ...

i zgodzę się z tym ze teraz podczas kryzysu na Ukrainie trzeba na siebie
                  bardziej uważać bo na pewno znajdą się Ukraińcy którzy będą chcieli wykorzystać
                  jakiegoś cudzoziemca ...
                  • Gość: masjaka Re: To co slyszlas to wszystko plotki. IP: *.adsl.inetia.pl 12.06.09, 13:34
                    dzieki za te opinie. mam nadzieje ze nie wydarzy sie nic co przeszkodzi mi w
                    wyjezdzie....:)dodam tylko ze moja babcia nie bardzo podchodzi do tego wyjazd
                    czasy wojny pokazały jej jacy sa ukaincy....ale na szczescie te czasy i ludzie
                    mineli ... ale chce tam pojechac . miałam u siebie w pracy wystawe zdjec
                    architektury ukrainsiej i spodobalo mi sie :)
                    • Gość: jarojj Re: To co slyszlas to wszystko plotki. IP: 91.206.110.* 12.06.09, 13:41
                      wszedzie się mogą zdarzyć tacy, co jeszcze myślami tkwią w takich czasach, ale nie jest to częste
                  • Gość: jarojj Re: To co slyszlas to wszystko plotki. IP: 91.206.110.* 12.06.09, 13:40
                    > dziennym ? Moim zdaniem przede wszystkim dlatego ze milicja na Ukrainie jest
                    > bardzo słaba i sama często korzysta z takiej formy 'przedsiębiorczości' i daje
                    > przykład innym Ukraińcom ...

właśnie, korzysta z takich form przedsiębiorczości i to jest problem realny
                    • Gość: masajka Re: To co slyszlas to wszystko plotki. IP: *.adsl.inetia.pl 12.06.09, 13:54
                      pojade to sie przekonam jak jest na prawde. a powiedz mi jak z kasa na co
                      lepiej wymienic?
                      • Gość: jarojj Re: To co slyszlas to wszystko plotki. IP: 91.206.110.* 12.06.09, 14:18
                        Wymieniac na hrywny w centrum polski zasadniczo się nie opłaca, na Ukrainie dajel na wschód - złotówek się nie wymieni. Więc dolar lub euro. Kursy można znaleźć w Internecie.
                        • vdek Re: To co slyszlas to wszystko plotki. 12.06.09, 14:56
                          Wewnątrz Kraju faktycznie się nie opłaci,ale już np w Przemyślu jak
                          najbardziej,a tu masz link
                          do przemyskiego kantoru,gdybyś chciała sprawdzić.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka