Dodaj do ulubionych

popularność/miejsce w TOP 1000

IP: 79.139.75.* 20.12.10, 07:57
Chciałbym się zapytać, czy są gdzieś informacje ile odwiedzin miały blogi np. z 100-tnej czy 1000-sięcznej pozycji na liście TOP 1000?

Marek
Obserwuj wątek
    • smcalfa Re: popularność/miejsce w TOP 1000 20.12.10, 12:26
      > Chciałbym się zapytać, czy są gdzieś informacje ile odwiedzin miały blogi np. z
      > 100-tnej czy 1000-sięcznej pozycji na liście TOP 1000?

mój blog (pierwszy wpis 15 grudnia, czyli niecały tydzień) miał 439 wejść i to dało 1340 pozycję. Zgadzałoby się to z tym, co kiedyś czytałem, czyli około 800 wejść daje wejście do pierwszego tysiąca, a około 20 tysięcy wejść (w tygodniu) do pierwszej setki. Możesz też spróbować przejść się po blogach - niektóre mają wyświetlone statystyki, w tym tygodniowe, i na tej podstawie stworzyć krzywą. Choć przyznam się, że też chętnie bym to przesledził

dysonans.blox.pl/html
      • bartoszcze Re: popularność/miejsce w TOP 1000 20.12.10, 16:10
        Generalny kształt krzywej był opisywany tu na forum. Trzeba trochę poszperać, wtedy znajdzie się też wiele pojedynczych informacji o ilości odwiedzin dla poszczególnych miejsc w jakimś tam momencie.
        Pomocnie: za zeszły tydzień mam 1657 wejść, co wystarcza na górną strefę dziewiątej setki.
        • ojciec.karmiacy Re: popularność/miejsce w TOP 1000 21.12.10, 22:02
          tak w ogóle, to się to zmienia - bywał ostry spadek odsłon i wzrost w rankingu. Ale to na pewno ma jakiś związek z kabałą - w zeszłym tygodniu 3223 odsłon i 747 miejsce! Aż boję się iść do wróżkiwink
          • smcalfa Re: popularność/miejsce w TOP 1000 22.12.10, 09:58
            ojciec.karmiacy napisał:
            > Ale to na pewno ma jakiś związek z kabałą - w zeszłym tygodniu 3223 odsłon i 7
            > 47 miejsce! Aż boję się iść do wróżkiwink

Wydaje mi się (mam niemal pewność, ale przydałaby się informacja ze źródła), że nie liczba odsłon, a liczba wejść się liczy (liczba odsłon = liczba wejść razy średnia odwiedzonych stron na wizytę).

Z moich badań (byłem taki bezczelny, że napisałem maila z pytaniem do kilkudziesięciu osób) wejście do pierwszej setki wymaga nieznacznego przekroczenia 5 tys wejść (nie odsłon, które są widoczne jako statystyka po zalogowaniu się do bloxa) i CO JEST NIESAMOWITE!!! zmiana jednej pozycji w okolicy setki to różnica TYLKO 8 wejść

w okolicy 20-stej pozycji (jej przekroczenie wymaga około 25 tysięcy wejść) zmiana jednej pozycji, to już TYSIĄC wejść

w innych regionach albo w ogóle nie dostałem odpowiedzi, albo było ich za mało, żeby stworzyć jakąś statystykę albo zamiast wejść dostałem informację o odsłonach

a w ogóle to:
            dysonans.blox.pl/2010/12/Wesolych-swiat.html
            • bartoszcze Re: popularność/miejsce w TOP 1000 22.12.10, 12:08
              forum.gazeta.pl/forum/w,8,86263709,86265921,Re_luzno_z_ciekawosci_o_Top1000.html
              • smcalfa Re: popularność/miejsce w TOP 1000 22.12.10, 13:18
                Czyli chodzi o unikalne wejścia tygodniowo, czyli wartość mniejsza, niż suma unikalnych dziennych z tygodnia, a na pewno mniejsza, niż liczba odsłon. Natomiast można z pewną dozą prawdopodobieństwa przyjąć, że istnieje pewna korelacja dodatnia, między sumą unikalnych dziennych z tygodnia a unikalnymi z tygodnia. Zapewne korelacja wyższej wartości dla blogów rzadko aktualizowanych, a niższej wartości (ale też dodatniej) dla często aktualizowanych.

dysonans.blox.pl/html

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka