Dodaj do ulubionych

jakość zdjęć

13.02.11, 22:51
Wiem, że podobne tematy były już wałkowane - przeczytałem wszystkie(?) wpisy na ten temat.
Fotografuję w RAWach i obróbka zdjęć mi ani obca ani nie straszna.
To chyba strach przed kurczeniem się zasobów bloga jest najbardziej dokuczliwy.
Często gęsto w jednym wpisie decyduję się wstawić powiedzmy 10 zdjęć (bywało więcej).
Jeszcze nie tak dawno na blog przypadało 30 MB - teraz jest to 100 Mb. Wtedy redukowałem objętość zdjęcia do 50 - 70 kb,teraz do 100 kb. I robię to niemal z płaczem, widząc jak pozbawiam się jakości zdjęć. Bo chcę, żeby zasobów wystarczyło na jak najdłużej
Załóżmy, że publikuję 10 zdjęć - jeden wpis pochłania ok 1 Mb przestrzeni - w tym tempie starczy mi miejsca na jeszcze ok 80 wpisów. Przy ograniczaniu się do dwóch tygodniowo (serio mogę więcej - teraz w kolejce mam ok 10 projektów) po roku jestem na ful. I co dalej?
A jeśli bym chciał aby zdjęcia były we względnej jakości - mają wtedy ok 250 - 300 kb to full osiągam po 4 miesiącach sad
I co wtedy? nowy blog? przyzwyczaiłem się do obecnego/obecnych ...
Pytania, które mi się cisną:
1. Czy Blox przyznaje dodatkowe miejsce (ile), jak się dojdzie do kresu pojemności?
2. W ostatecznej obróbce zmniejszania korzystam z Irfana (super funkcja przetwarzania wsadowego) - może ktoś może zaproponować inne programy, ogarniające ostrość, szumy, wielkość i zapewniające dobrą jakość zdjęć przy małej pojemności - znaczy czy cuda się zdarzają
3. nie chcę dawać zmniejszeń i odnośników do galerii - myślę, że wtedy tracę dramaturgię wpisu - no co, prawo twórcy smile
4. coś ominąłem? smile
Obserwuj wątek
    • bartoszcze Re: jakość zdjęć 13.02.11, 22:55
      Załóż sobie kilka blogów, to będziesz mieć zwielokrotnione zasoby.
      Skorzystaj z Fotoforum i osadzaj zdjęcia.
      O ilości miejsca i jej powiększaniu było n razy, poszukaj na blox.blox.pl
      • wujekbronek Re: jakość zdjęć 14.02.11, 09:22
        Do Bartoszcze
        było n razy ale przeważnie fragmentarycznie - odczuwam brak podsumowania i zebrania informacji w jedną pigułkęsmile

Znalazłem takie coś:
        1. "Jeśli o północy z niedzieli na poniedziałek blog ma mniej niż 1MB wolnego miejsca to limit jest automatycznie podnoszony o 2MB. Nie ma górnego limitu pojemności."

i takie coś:
        2. "umieszczaj zdjęcia w jakimś wyspecjalizowanym serwisie (np. fotoforum, gdzie masz 2GB miejsca) i stamtąd osadzaj je w blogu." ... ale i to:
        "nie bardzo lubię ładować pliki z fotoforum,bo ono bardzo
        często nie działa"

i:
        3. "Korzystałem z edytora Tiny, jak umieściłem zdjęcia na drugim blogu bloxowym i
        stamtąd linkowałem, problem zniknął"

Piszesz o zwielokrotnieniu zasobów poprzez zasoby innych blogów? czy to znaczy, że fotki publikuję cały czas w jednym blogu a przechowuję w kilku innych?

W kilku miejscach forum czytam o "osadzaniu" zdjęć - jako zasoby wymieniane są: inny blog bloxowy, Fotoforum, Picassa, Pikeo, Imgshack.
        Jeśli skorzystam z takich rozwiązań to czy (mój) blog otwierając się otwiera też od razu całe zdjęcie a nie miniaturkę czy link?

Czy któreś z rozwiązań góruje nad innymi ze względu na szybkość ładowania zdjęć, niezawodność (dostępność) usługi, pojemność?
        • elpanda Re: jakość zdjęć 14.02.11, 12:32
          witaj,
          osobom którym miejsca brakuje przydzielamy dodatkową przestrzeń automatycznie w cyklu tygodniowym, innym rozwiązaniem jest korzystanie z fotoforum lub innych serwisów flickr/picassa. W szczególnych przypadkach mogę osobiście rzucić tu i ówdzie parę megabajtów wink
          pozdrawiam, panda
          • wujekbronek Re: jakość zdjęć 14.02.11, 13:40
            ha! czyli mogę sobie "poszaleć" zdjęciami na 200, no 250 kb smile
            Starych wpisów nie będę przerabiał bo się zatkam czasowo ale przy nowych już nie będę wstrzemięźliwo-bojaźliwy smile
            pozdrowienia
        • mika_p Re: jakość zdjęć 14.02.11, 13:33
          wujekbronek napisał:
          > Piszesz o zwielokrotnieniu zasobów poprzez zasoby innych blogów? czy to znaczy,
          > że fotki publikuję cały czas w jednym blogu a przechowuję w kilku innych?

Tak.

> Jeśli skorzystam z takich rozwiązań to czy (mój) blog otwierając się otwiera też
          > od razu całe zdjęcie a nie miniaturkę czy link?

A jak sobie chcesz.
          To ty jesteś autorem bloga i to ty decydujesz, czy wyświetlasz miniaturę, czy całe zdjęcie. Łącznie z tym, że możesz wyświetlać na blogu zdjęcie o wymiarach 600x400 linkujące do 1200x800 czy większego nawet. Możliwe, że do tego musiałbyś przełączyć się na inny edytor (prosty tekstowy) i co-nieco poczytać o html, ale ogólnie jest to mozliwe.
          • wujekbronek Re: jakość zdjęć 14.02.11, 13:42
            jasne, że chcę smile
            tylko nie wiedziałem, że mogę ... teraz już wiem smile
            pozdrowienia

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka