Dodaj do ulubionych

Polityka cookies

09.09.13, 17:46
Błagam Was zróbcie jakoś rozsądniej informację o ciasteczkach. Ten nieszczęsny wielki baner pojawiający się na naszych blogach jest żenujący i powoduje sporo problemów:

1.AdSense ma pretensję o spore przesunięcie treści w dół po otwarciu się strony
2. Wygląda to ohydnie i uwłacza godności programisty
3. Prawo nie wymaga informowania czytelników o cookies w tak żałosnej formie.
4. mobile zamiast treści dostają w twarz tym czymś i wychodzą ze strony.

Bagienny ogarnij proszę ten temat bo mnie jasny szlag trafi i będziesz mnie miał na sumieniu
Obserwuj wątek
    • bartoszcze Re: Polityka cookies 09.09.13, 19:54
      Jeśli chodzi o info na mobilnych to ja się czterema kończynami podpisuję.
    • rozieblox Re: Polityka cookies 10.09.13, 07:21
      Polecam instalację dodatku typu adblock plus w przeglądarce (niekoniecznie akurat tego, ale mniejsza) i dodanie - w tym przypadku - reguły:
      ||cookie.gazeta.pl^

Żadnego powiadomienia o ciasteczkach już nie będzie, a przy okazji można pozbyć się wielu innych nachalnych elementów stron. Dla rozwiązań mobilnych istnieją podobne rozszerzenia.
    • bagienny Re: Polityka cookies 10.09.13, 08:39
      Wyświetlana informacja o wykorzystywaniu plików cookies jest wspólna dla wszystkich serwisów. Możesz zaakceptować albo zastosować rozwiązanie Roziego.
      • nocri Re: Polityka cookies 10.09.13, 14:47
        Tu nie chodzi o mój komfort tylko moich czytelników. Mam sobie napisać pod tytułem - włączcie sobie adblocka to będziecie mieli fajnie, a całkiem przy okazji pozbawię się dochodów z reklam.

Krótko pisząc - rozwiązanie informatyczne na poziomie 5 klasy szkoły podstawowej sprawdziło się i jest nie do zmiany. To oznacza więc, że należy się zastanowić nad zmianą ale platformy.

Powiem szczerze bagienny zawiodłem się. Szczególnie na Tobie choć to pewnie nie Twoja wina. Miałem sporo nadziei na pozytywne zmiany - tak to zapowiadane było gdy wymyślono Twoje stanowisko. Od tamtej pory nie zmieniło się nic na dobre, a wręcz przeciwnie. Żadnej konkretnej i stałej promocji blogów. Żadnych widocznych działań administratorów - czasami wygląda to tak jakbyś tylko ty zarządzał całym blox'em smile

Szkoda...
        • bartoszcze Re: Polityka cookies 10.09.13, 18:09
          Najwyraźniej nie zrozumiałeś odpowiedzi, że ta decyzja nie jest w rękach Bagiennego?
        • rozieblox Re: Polityka cookies 11.09.13, 21:42
          > Tu nie chodzi o mój komfort tylko moich czytelników. Mam sobie napisać pod tytu
          > łem - włączcie sobie adblocka to będziecie mieli fajnie, a całkiem przy okazji
          > pozbawię się dochodów z reklam.

To od użytkownika zależy, co blokuje... Nawiasem, kwiczę z cennego dochodu z reklam. Może dlatego, że zawsze u mnie były to - niezależnie od sieci - pojedyncze złotówki i żeby nie zainteresowanie technologią i światem, to dawno bym to wyłączył.

Nawiasem, skoro Ciebie takie rozwiązanie zaboli, pomyśl o Agorze. To im powinno zależeć, żeby reklamy się wyświetlały...

> Krótko pisząc - rozwiązanie informatyczne na poziomie 5 klasy szkoły podstawowe
          > j sprawdziło się i jest nie do zmiany. To oznacza więc, że należy się zastanowi
          > ć nad zmianą ale platformy.

Życie. Blox od dawna nie jest czołowym serwisem, a Agora to nie firemka, gdzie trzy osoby na krzyż decydują o wszystkim. Wiesz, pewnie jakiś dział prawny to opiniował i spece od UI też... A że akurat do Blox nie pasuje.

Ad. bagienny: Ja mam inne odczucia. Parę rzeczy się zmieniło. Blogi są promowane i na głównej Blox (rotacja tygodniowa) i na głównej gazeta.pl (mniej więcej jeden dziennie). Jest support tu na forum, jest wycinany spam. Może po prostu nie wiadomo jakich cudów się spodziewałeś? Co rozumiesz przez konkretna promocja? Parę kilo zł na AdWords co miesiąc? wink Ale to wszystko nadal w realiach korpo się odbywa. Oraz: jacy administratorzy? Jest bagienny. Nie wystarczy?

Pisałeś o dochodzie z reklam. Ile jesteś w stanie miesięcznie zapłacić za profesjonalną platformę blogową? Taką full pro, z dorabianiem ficzerów, szybkim poprawianiem błędów, moderacją itp. Serio pytam.
          • bartoszcze Re: Polityka cookies 11.09.13, 22:47
            Raczej do Tebe by trzeba pisać - właśnie trwa AMA na FoF.
          • nocri Re: Polityka cookies 12.09.13, 16:52
            Macie rację. Bezsensu się czepiłem bagiennego...

Co do platformy PRO ... jak w każdym biznesie - tyle by się opłacało inaczej nie ma sensu smile Wyrabianie marki w temacie, którym chodzę nie jest łatwe. Silna konkurencja na wyszukiwarkach - praktycznie opanowana przez wielkie portale. Najłatwiej się więc do nich podczepić i to póki co mi się w miarę udaje. Bloxowy blog się ciągnie w ogonie a jako jedyny ma możliwość dorzucenia zarobkowych widgetów - pewnie dlatego się sfrustrowałem smile
        • bagienny Re: Polityka cookies 13.09.13, 12:08
          Pracujemy pełną parą, by zapewnić ciągłą pracę serwisu, unowocześnić od strony technologicznej i stworzyć/sprawdzić/wypracować możliwe ciekawe akcje promocyjne i integrację blogerów.
          Odpowiadamy też na bieżące problemy blogerów i usuwamy awarie.
          Bywa, że czasem sam się zajmuję Bloxem.

Komunikaty do cookies są narzucone przez UE. Musieliśmy wprowadzić je we wszystkich serwisach i ciągle pracujemy, żeby były jak najmniej uciążliwe dla Was, ale nie jest to zadanie z najwyższym priorytetem, chyba to rozumiesz.
    • nocri ... 10.09.13, 18:47
      ...no może nie zrozumiałem. Może się nie obrazi smile
      • eldka Re: ... 12.09.13, 13:26
        nocri napisał:

> ...no może nie zrozumiałem. Może się nie obrazi smile

POWINIEN SIĘ OBRAZIĆ.
        BAGIENNY ZAWSZE POMAGA I INTERWENIUJE, KIEDY SIĘ GO O TO POPROSI. JEŚLI OCZYWIŚCIE MA NA ZMIANY JAKIŚ WPŁYW.
        • nocri Re: ... 12.09.13, 16:52
          Masz rację...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka