Dodaj do ulubionych

Szablon do bloga

13.08.06, 19:18
Chciałabym stworzyć swój własny szablon, a następnie wstawić go na bloga. Jak
go stworzyć i uruchomić, by działał, by był prawdziwym szablonem????
Obserwuj wątek
    • segritta Re: Szablon do bloga 13.08.06, 21:13
      Najlepiej robić szablon NA blogu - a nie poza nim i potem go "wstawiać".
      Oczywiście nie musisz eksperymentować na swoim głównym blogu. Możesz stworzyć
      blog testowy, na którym warto napisać chociaż dwie notki, skomentować jedną,
      stworzyć kilka kategorii i zakładek.
      Potem musisz wejśc w edycję bloga -> wygląd -> CSS.
      Tam znajdziesz strasznie wyglądający skrypt, w którym roi się od niezrozumiałych
      na pierwszy rzut oka sformułowań. Wyjaśnienia znajdziesz tu:
      css.blox.pl/html
      Generalnie - SCC odpowiada własnie za wygląd szablonu bloga. Znajdują sie tam
      definicje kolorów, czcionek, pól (szeroka i wąska szpalta) itp. Żeby edytować to
      pole, musisz trochę poczytać wyżej zalinkowaną stronę i popróbowac różnych zmian.
      Ja robię to w ten sposób, że otwieram dwa okna przeglądarki. W jednym z nich mam
      właśnie edycję CSS bloga - w drugim - podgląd bloga. Po wprowadzeniu każdej
      zmiany odświeżam drugie okno i widzę, co się zmieniło.
      Do edycji bloga przydadzą Ci się też strony z kodami kolorów. Moje ulubione to:
      danger.zone.w.interia.pl/kursy/dodatki/kolory.html
      windows.online.pl/kolory.htm
      Znajdziesz tam kolory oraz odpowiadające im kody, które możesz wykorzystać w
      CSS-ie bloga.
      Innym, ciekawym przewodnikiem po edytowaniu CSS jest ten blog:
      szablonik.blox.pl/html
      Gdy już zmienisz CSS na taki, który Ci pasuje, po prostu zaznacz cały skrypt,
      skopiuj go i wklej w swoim blogu głównym zamiast poprzedniego CSS.

Takie babranie się w CSS jest bardzo przyjemne i wciągające - niemniej trzeba
      najpierw trochę poczytać i nabrać wprawy. Przejrzyj podane linki uważnie, bo tam
      znajdziesz wszystkie potrzebne informacje.

Jeśli jednak zadanie Cię przerośnie, sugeruję skorzystać z katalogu szablonów
      dostępnego na tej stronie:
      szablon.blox.pl/html

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka