Dodaj do ulubionych

Opera i Explorer - inaczej

30.10.06, 07:59
W Internet Explorer tytuł mojego bloga jest ok - widać obrazek, na którym umiesciłam tytuł. Natomiast w Operze przez obrazek przebija tytuł napisany czarną czcionką - wygląda to okropnie. Jak temu zaradzić? Nie mówiąc już o tym, że w Operze środek przesunięty jest do lewej i widać tylko prawą stronę tłauncertain
Proszę o pomoc.
Obserwuj wątek
    • Gość: lamarta Re: Opera i Explorer - inaczej IP: *.chello.pl 30.10.06, 08:45
      A wygląda to tak:
      przechowalnia.blox.pl/html
      Wszystkie zmiany robiłam w IE, może to błąd?
      • ols Re: Opera i Explorer - inaczej 30.10.06, 09:52
        Tak. Różne przeglądarki różnie interpretują CSS.
        <uwaga truizm>
        Najlepiej szablon tworzyć zgodnie ze standardami, wtedy powinien wszędzie wyglądać dobrze.
        </koniec truizmu>
    • sgk Re: Opera i Explorer - inaczej 30.10.06, 09:54
      A to jest bardzo powszechna sprawa, że przeglądarki różnie interpretują style i
      trzeba się trochę napocić przy tworzeniu stron(y), żeby na wszystkich wyglądała
      jednakowowo.
      Ujednolicenie Twojego szablonu może być grubszą sprawą (dodam, że w Firefoxie
      jest tak samo jak w Operze), ale tak na szybko podam Ci rozwiązanie problemu z
      przebijającym przez obrazek linkiem.

Widzę, że w arkuszu CSS masz pochowanych kilka elementów. Schowaj więc i ten
      przebijający:
      #BlogTytulBox a {display: none };
      • Gość: lamarta Re: Opera i Explorer - inaczej IP: *.chello.pl 30.10.06, 10:45
        Dzięki za odpowiedzi!
        Sgk - próbowałam dodać ten wpis na wszelkie możliwe sposoby i we wszelkich mozliwych miejscach, ale poddaję się, bo nie wiem, gdzie to ma byćuncertain Pilnowałam, żeby był na końcu średnik, ale jeśli chodzi o miejce, to już zgłupiałam, a najgorsze to to, że skasowałam w końcu kilka linijek... I nie wiem teraz, czy bez nich będzie ok.
        • sgk Re: Opera i Explorer - inaczej 30.10.06, 11:30
          Hmm, czy mam dobre wrażenie, że cały czas coś robisz z CSSem?
          Za każdym odświeżeniem strona wygląda inaczej smile

W którymś momencie zdało mi się, że rzeczywiście wycięłaś za dużo z arkusza CSS.
          A moją linijkę wystarczyło wstawić w pobliżu sekcji #BlogTytulBox. Niestety ze
          średnikiem pomyliłem się, powinien być przed klamrą. Prawidłowa postać wpisu:

#BlogTytulBox a {display: none;}

Przy czym, jeśli to ostatni wpis przed klamrą, to średnik nie jest obowiązkowy,
          więc równie dobrze może to być zapisane jako

#BlogTytulBox a {display: none}

Tak czy inaczej sugestia wydaje się trochę spóźniona w obliczu ciągłych zmian w
          wyglądzie smile
          • lamarta Re: Opera i Explorer - inaczej 30.10.06, 11:45
            Dziękuję, Sgk! Tak, okazało się, ze wszystkie zmiany, których dokonałam w Operze, sprawiły że blog zniknął w IEwink Jestem zdolna niesłychaniewink)
            Szkoda, że nie poczekałam na Twoją odpowiedź, może wtedy byłoby w porządku - na pewno z niej skorzystam, tylko muszę zrobić sobie przerwę, bo... napisałam w komentarzach na blogu hi hiwink
    • elwinga_waw Re: Opera i Explorer - inaczej 30.10.06, 21:02
      A ja jeszcze jednym truizmem rzucę... Po długich walkach doprowadziłam do tego,
      że mój blox we wszystkich przeglądarkach wygląda tak samo - i właściwie tak jak
      chcę. A jak tego dopięłam? Ściągnnęłam firefoxa i rozszerzenie do niego - CSS
      Viewer. I zaczęłam podglądać tymże CSS Viewerem inne, dobrze zrobione blogi,
      bezczelnie zapożyczając elementy stylu w nich widoczne lub je (i inne)
      zmieniając po swojemu.

Nie umiem uporać się tylko z jedną rzeczą. I nie wiem czy w ogóle się da.
      Czy "mięsko" bloga - obie szpalty - da się umieścić bezwzględnie na środku
      ekranu? Niezależnie od przeglądarki, której się używa?
      • sgk Re: Opera i Explorer - inaczej 30.10.06, 22:29
        > Nie umiem uporać się tylko z jedną rzeczą. I nie wiem czy w ogóle się da.
        > Czy "mięsko" bloga - obie szpalty - da się umieścić bezwzględnie na środku
        > ekranu? Niezależnie od przeglądarki, której się używa?

Da się. Zobacz u mnie wink
        Spróbuj na początek w sekcji #BlogGlownyBox dodać linię margin: 0 auto;
        Jeśli to nie wystarczy, trzeba będzie przeanalizować jeszcze kilka elementów...
        • elwinga_waw Re: Opera i Explorer - inaczej 31.10.06, 16:14
          Zadziałało. Dziękuję smile
          A powiesz jeszcze, jak wstawić favikonkę?
          Nie jestem kompletne dno informatyczne, powinnam sobie poradzić... Jeśli będę wiedziała, jak to ugryźć... big_grin
          • stl Re: Opera i Explorer - inaczej 01.11.06, 11:49
            W zasadzie ten fragment kodu powinno się umieszczać w sekcji <head> strony, ale
            jeśli wkleisz go w polu html bloga, mimo wszystko powinien zadziałać:

<link rel="shortcut icon" href="adres_ikony" type="image/x-icon" />
            • sgk Re: Opera i Explorer - inaczej 02.11.06, 00:15
              stl napisał:

> W zasadzie ten fragment kodu powinno się umieszczać w sekcji <head> str
              > ony, ale
              > jeśli wkleisz go w polu html bloga, mimo wszystko powinien zadziałać:
              >
              > <link rel="shortcut icon" href="adres_ikony" type="image/x-icon" />

Zgadza się wink
              Gdyby ktoś potrzebuje więcej informacji odnośnie favikonki na bloxie, to
              zapraszam -> sgk74exp.blox.pl/2006/11/blox-i-favikonka.html
              • elwinga_waw Re: Opera i Explorer - inaczej 02.11.06, 13:53
                Oczywiście zadziałąło.
                A ja niedostępność sekcji <head> uznałam za warunek nie do przeszkoczenia...
                wink
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka