ralston 07.03.05, 11:28 Cicho tak tu dziś od rana. Czyżby łącza zasypało? Jak tam Ełk - przejezdny? Bo we stolycy panie sypie i sypie i ma tak ponoć sypać do wieczora. Już się zastanawiam jak ja samochód po pracy odkopię... Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
marcotills Re: Zasypało Was? 07.03.05, 12:11 ralston napisał: > Cicho tak tu dziś od rana. Czyżby łącza zasypało? Jak tam Ełk - przejezdny? > Bo we stolycy panie sypie i sypie i ma tak ponoć sypać do wieczora. Już się > zastanawiam jak ja samochód po pracy odkopię... -- Szczecin też zasypany, jak nigdy... Teraz sypać przestało, uff :) Odpowiedz Link Zgłoś
manio15 Re: Zasypało Was? 07.03.05, 14:05 ralston napisał: > Cicho tak tu dziś od rana. Czyżby łącza zasypało? Jak tam Ełk - przejezdny? > Bo we stolycy panie sypie i sypie i ma tak ponoć sypać do wieczora. Już się > zastanawiam jak ja samochód po pracy odkopię... zasypało ? zawaliło !!!!!!!!!!!!!!!! i mam juz tego całkowicie , zupełnie, definitywnie dosyć !!!!!!!!!!!!!!!!! Tym bardziej że musze robic za Zenka , a juz nie mam gdzie tego białego szaleństwa odgarniać. Na nartach już byłem . Na kuligu też , więc pora na wiosnę ! Co do poszukiwań tunelu to też z powyższego powodu nic nie wychodzi . Miałem wprawdzie pomysł na poszukiwanie powszechnie znanych ( jedynie w opowieściach) podwodnych wraków , chodząc z wykrywaczem metalu po lodzie jeziora Ełk , ale też nie wypaliło bo śnieg zdaje się ekranować przenikanie fal radiowych , a mróz powoduje szybkie wyczerpywanie baterii. Jednym słowem deprecha i do dupy z tym. zasypany manio Odpowiedz Link Zgłoś
ralston Re: Zasypało Was? 07.03.05, 14:09 A jaki zasięg wgłąb ziemi/wody ma ustrojstwo którego używasz? Bo może to nie kwestia ekranowania śniegu, tylko głębokości jeziora? Odpowiedz Link Zgłoś
manio15 Re: Zasypało Was? 07.03.05, 14:22 ralston napisał: > A jaki zasięg wgłąb ziemi/wody ma ustrojstwo którego używasz? Bo może to nie > kwestia ekranowania śniegu, tylko głębokości jeziora? o to ciekawe pytanie ! Nie wiem jaki ma zasięg bo opis dotyczy poszukiwań w gruncie . Urządzenie jest prawdziwe, amerykaNskie ima zasię w gruncie do 6m. W samej widzie spodziwałem sie więcej. Dodatkową zaletą jest że wykrywa wyłącznie duże przedmioty - czołg, samolot itd. Niestety , o ile na cieńszym lodzie i przy braku śniego coś tam się działo , to teraz zupełnie nic . Nawet na gruncie tam gdzie wiem że coś jest , śnieg uniemożliwia detekcję :(((( Ale nie poddam sie bez walki i z cała pewnością wznowię badania z łódki !!!!!!!!!!!! Oczywiście zdaje sobie sprawę że nie przeszukam w tem sposób głeboczków 50 merowych , ale 6 do 10 m to też coś. Oprócz tego mam też z sondę i GPS do określenia pozycji znaleziska . Jak znajdę to dam polatać czy postrzelać :)) eksplorator manio p.s. marynarzu !w Dużym Kościele są tylko tunele ogrzewania powietrznego ( taki stary krzyżacki sposób) , ale też ciekawe. Jakbyś miał odrębne zdanie to zachęcam do dyskusji i zdalnego ( póki co) pokierowania poszukiwaniami. Odpowiedz Link Zgłoś
marcotills Re: Zasypało Was? 07.03.05, 14:34 manio15 napisał: > ralston napisał: > > > A jaki zasięg wgłąb ziemi/wody ma ustrojstwo którego używasz? Bo może to > nie > > kwestia ekranowania śniegu, tylko głębokości jeziora? > > o to ciekawe pytanie ! Nie wiem jaki ma zasięg bo opis dotyczy poszukiwań w > gruncie . Urządzenie jest prawdziwe, amerykaNskie ima zasię w gruncie do 6m. W > samej widzie spodziwałem sie więcej. Dodatkową zaletą jest że wykrywa wyłącznie > > duże przedmioty - czołg, samolot itd. Niestety , o ile na cieńszym lodzie i > przy braku śniego coś tam się działo , to teraz zupełnie nic . Nawet na gruncie > > tam gdzie wiem że coś jest , śnieg uniemożliwia detekcję :(((( > Ale nie poddam sie bez walki i z cała pewnością wznowię badania z > łódki !!!!!!!!!!!! > Oczywiście zdaje sobie sprawę że nie przeszukam w tem sposób głeboczków 50 > merowych , ale 6 do 10 m to też coś. Oprócz tego mam też z sondę i GPS do > określenia pozycji znaleziska . Jak znajdę to dam polatać czy postrzelać :)) > > eksplorator manio > > p.s. > marynarzu !w Dużym Kościele są tylko tunele ogrzewania powietrznego ( taki > stary krzyżacki sposób) , ale też ciekawe. Jakbyś miał odrębne zdanie to > zachęcam do dyskusji i zdalnego ( póki co) pokierowania poszukiwaniami. -- czterdzieści lat temu wyglądały te lochy zupełnie inaczej... "Kolisty" kształt rury tunelu jednaki był przy wejściu z sp.1 i z kościoła... A propos Twoich problemów z "penetracją" jeziora, może Twój sprzęt ma jakąś regulację, bo przecież jest duża różnica w gęstości ziemi i wody ? Pozdrav! Odpowiedz Link Zgłoś
manio15 Re: Zasypało Was? 07.03.05, 14:46 > -- > czterdzieści lat temu wyglądały te lochy zupełnie inaczej... > "Kolisty" kształt rury tunelu jednaki był przy wejściu z sp.1 i z kościoła... SP1 sprawdzę , ale w kościele tunel prowadzi z kotłowni ( wejście jest za kotłami) kilkanaście metrów i kończy sie wyjściem przed ołtarzem ( tam gdzie są takie kratki) Kanały murowane z kamienia, jednak nie "koliste" a prostokątne z łukowatym sklepieniem . które faktycznie mogły wzbudzić nadzieję zanim je spenetrowano. penetrator > A propos Twoich problemów z "penetracją" jeziora, może Twój sprzęt ma jakąś > regulację, bo przecież jest duża różnica w gęstości ziemi i wody ? > Pozdrav! > > Odpowiedz Link Zgłoś
marcotills Re: Zasypało Was? 07.03.05, 14:12 manio15 napisał: > ralston napisał: > > > Cicho tak tu dziś od rana. Czyżby łącza zasypało? Jak tam Ełk - przejezdn > y? > > Bo we stolycy panie sypie i sypie i ma tak ponoć sypać do wieczora. Już s > ię > > zastanawiam jak ja samochód po pracy odkopię... > > zasypało ? zawaliło !!!!!!!!!!!!!!!! i mam juz tego całkowicie , zupełnie, > definitywnie dosyć !!!!!!!!!!!!!!!!! Tym bardziej że musze robic za Zenka , a > juz nie mam gdzie tego białego szaleństwa odgarniać. Na nartach już byłem . Na > kuligu też , więc pora na wiosnę ! > Co do poszukiwań tunelu to też z powyższego powodu nic nie wychodzi . Miałem > wprawdzie pomysł na poszukiwanie powszechnie znanych ( jedynie w opowieściach) > podwodnych wraków , chodząc z wykrywaczem metalu po lodzie jeziora Ełk , ale > też nie wypaliło bo śnieg zdaje się ekranować przenikanie fal radiowych , a > mróz powoduje szybkie wyczerpywanie baterii. > Jednym słowem deprecha i do dupy z tym. > > zasypany manio -- zabawnie musiałeś wyglądać ze słuchawkami na uszach i "stetoskopem" osłuchując zamarznięte jezioro ;-) Odpowiedz Link Zgłoś
manio15 Re: Zasypało Was? 07.03.05, 14:28 > > zasypany manio > -- > zabawnie musiałeś wyglądać ze słuchawkami na uszach i "stetoskopem" > osłuchując zamarznięte jezioro ;-) > ty się nie śmiej , bo wcale nie wyglądałem śmiesznie. Profesjonalnie i poważnie. A nawet dostojnie. A oto moje narzędzie : www.armaz.com/wykrywacze/galeria/tm808/ tak więc nie ma w tym lipy ! Moje szaleństwo jest zaawansowane i silnie zmaterializowane. Odpowiedz Link Zgłoś
marcotills Re: Zasypało Was? 07.03.05, 14:43 manio15 napisał: > > > > zasypany manio > > -- > > zabawnie musiałeś wyglądać ze słuchawkami na uszach i "stetoskopem" > > osłuchując zamarznięte jezioro ;-) > > > ty się nie śmiej , bo wcale nie wyglądałem śmiesznie. Profesjonalnie i > poważnie. A nawet dostojnie. A oto moje narzędzie : > www.armaz.com/wykrywacze/galeria/tm808/ > tak więc nie ma w tym lipy ! Moje szaleństwo jest zaawansowane i silnie > zmaterializowane. -- jestem pod wrażeniem!!! Sam kiedyś zbudowałem wykrywacz metali z tzw. elektronicznych "kitów", ale to była naprawdę lipa i znalazłem w lesie pod Szczecinem fragment pocisku z moździerza i kilka nabojów, chyba z rkm-a... To co widzę na zdjęcia "rozjarało" moją wyobraźnię i mam już to w ulubionych:) Odpowiedz Link Zgłoś
manio15 Re: Zasypało Was? 07.03.05, 14:58 marcotills napisał: > manio15 napisał: > > > > > > > zasypany manio > > > -- > > > zabawnie musiałeś wyglądać ze słuchawkami na uszach i "stetoskope > m" > > > osłuchując zamarznięte jezioro ;-) > > > > > ty się nie śmiej , bo wcale nie wyglądałem śmiesznie. Profesjonalnie i > > poważnie. A nawet dostojnie. A oto moje narzędzie : > > www.armaz.com/wykrywacze/galeria/tm808/ > > tak więc nie ma w tym lipy ! Moje szaleństwo jest zaawansowane i silnie > > zmaterializowane. > -- > jestem pod wrażeniem!!! > Sam kiedyś zbudowałem wykrywacz metali z tzw. elektronicznych "kitów", > ale to była naprawdę lipa i znalazłem w lesie pod Szczecinem fragment pocisku > z moździerza i kilka nabojów, chyba z rkm-a... > To co widzę na zdjęcia "rozjarało" moją wyobraźnię i mam już to w ulubionych: > ) cieszę sie że zrobiłęm wrażenie , ale apetyt mam wieeeeeeeeeeeeelki. Nie szukam poedynczych niewypałów , czy złotych skarbów. To "ustrojstwo" jest specjalnie skonstruowanie do wykrycie zatopionego Stukasa i czołgów. Problem tylko czy pomysł zadziała i czy wraki fakcznie są i czy nie są głębiej niz moje potencjalne i jak na razie teoretyczne mozliwości. Wiosną z pewnością odbędzie się intesywana narada i jeszcze intensywniejsze poszukiwania. Mam nadzieje podzielić sie swoją manią (maniom) z paroma innymi gośćmi w najróżniejszym wieku. Ta choroba nie wybiera. Odpowiedz Link Zgłoś
marcotills Re: Zasypało Was? 07.03.05, 15:10 o tym zatopionym samolocie też słyszałem w dzieciństwie i wierzę, że uda Ci się go odnaleźć, a na temat tablicy z mostu Suormondta mam pewną teorię, ale o tym pogadamy latem przy pifku, może u "Smętka", podobało mi się tam :) Odpowiedz Link Zgłoś
ralston Re: Zasypało Was? 07.03.05, 15:28 Może w końcu pod tym pretekstem dojdzie do spotkania forumowiczów? Kiedyś jakieś próby były podejmowane. Tzn. ktoś hasło rzucał. Ale rozeszło się po kościach... Odpowiedz Link Zgłoś
manio15 Re: Zasypało Was? 07.03.05, 15:37 ralston napisał: > Może w końcu pod tym pretekstem dojdzie do spotkania forumowiczów? Kiedyś > jakieś próby były podejmowane. Tzn. ktoś hasło rzucał. Ale rozeszło się po > kościach... kazdy pretekst dobry... ale zapewniam ze nie tylko hasla rzucano. spotkania w realu byly i beda. Odpowiedz Link Zgłoś
ralston Re: Zasypało Was? 07.03.05, 15:41 manio15 napisał: > > kazdy pretekst dobry... ale zapewniam ze nie tylko hasla rzucano. spotkania w > realu byly i beda. To wygląda na to, że mnie jakaś imprezka ominęła :( Odpowiedz Link Zgłoś
luego Re: Zasypało Was? 07.03.05, 19:25 Mnie tez ominela... Widac taki los wygnancow. Manio, a co Ty zrobisz z samolotem, jesli go znajdziesz? Postawisz w ogrodku? Juz byl w ogrodku, juz wital sie z gaska... A gaska na to: rany, ales ty wielki i ordzewialy... :) Lu Odpowiedz Link Zgłoś
manio15 Re: Zasypało Was? 07.03.05, 21:51 luego napisała: > Mnie tez ominela... Widac taki los wygnancow. > Manio, a co Ty zrobisz z samolotem, jesli go znajdziesz? Lu!!!!! aleś ty w gorącej wodzie .... spokojnie , na razie to tylko bajdurzenia małego Kazia jakby napisał pewien były mądrala d/s Prus Wschodnich. Zamierzam się dobrze przygotować i jeśli tylko cokolwiek jest w zasięgu urządzeń z których mam mozliwość skorzystać to z pomocą dobrych ludzi to znajdziemy ! I co dalej ? I nic. Wszystko co pod ziemią ( a i pewnie pod wodą) należy do Skarbu Państwa. Poza tym koszty wydobycia przewyższaja z pewnością wartość znaleziska. Co zrobię jeśli "ewentualnie w przyszłości" cokolwiek znajdziemy? Namierzymy pozycję , sfilmujemy ( mamy technologię ) i upowszechnimy te fotki. Możesz liczyć na wyłaczność jeśli nadadzą się do publikacji :)))))) Poza tym jesteśmy takimi duzymi chłopakami co to lubią sobie poszzukać tego czego może nie ma , a juz na pewno poplanować, pomarzyć i powyobrażać sobie siebie w roli odkrywców. Proszę zatem o zachowanie powagi tak jak w przypadku kogos nieuleczalnie i ciężko chorego. Ale śmiać sie i powątpiewać oczywiście wolno bo to tylko mobilizuje do działania :)))))))))) Postawisz w ogrodku? nie, wystarczy sama świadomość odkrycia .... > Juz byl w ogrodku, juz wital sie z gaska... A gaska na to: rany, ales ty wielki > > i ordzewialy... :) > Lu Odpowiedz Link Zgłoś
luego Re: Zasypało Was? 07.03.05, 22:12 Dziekuje Ci Manio za te "wylacznosc do publikacji"! :))) Ale to pewnie nie bedzie mozliwe. Rzucilam w cholere te robote, bo zycia mi bylo zal.. Lu Odpowiedz Link Zgłoś
ralston Re: Zasypało Was? 07.03.05, 22:21 I co teraz porabiasz? Ćwiczysz bezrobocie jak ja parę miesięcy temu? Czy się już gdzieś zaczepiłaś? Odpowiedz Link Zgłoś
manio15 Re: Zasypało Was? 07.03.05, 21:41 ralston napisał: > manio15 napisał: > > > > > > kazdy pretekst dobry... ale zapewniam ze nie tylko hasla rzucano. spotkan > ia w > > realu byly i beda. > > To wygląda na to, że mnie jakaś imprezka ominęła :( nic Was nie omineło , w zasadzie. Spotkanie było rozpoznawczo-zapoznawcze i padał deszcz. Do żadnych spektakularnych odkryć nie doszło :))) Odpowiedz Link Zgłoś
ralston Re: Zasypało Was? 07.03.05, 22:15 Całe szczęście, że do niczego nie doszło... Ale ładnie to tak, za plecami spiskować? ;) Odpowiedz Link Zgłoś
manio15 Re: Zasypało Was? 07.03.05, 21:54 marcotills napisał: > o tym zatopionym samolocie też słyszałem w dzieciństwie i wierzę, że uda Ci się > go odnaleźć, wiara przenosi góry !! dzięki , ale poproszę również o Twoja wersję tej historii + ewentualnie wskazania lokalizacyjne. Ujście rzeki raczej odpada bo tam są takie głęboczki że starch :(((( a na temat tablicy z mostu Suormondta mam pewną teorię, ale o tym > pogadamy latem przy pifku, może u "Smętka", podobało mi się tam :) czekam , zwarty i gotowy. Odpowiedz Link Zgłoś
marcotills Lokalizacja zatopionego stukasa... 07.03.05, 22:19 dobrze by było, gdybyś zdobył mapy sztabowe okolic jeziora i jeziora, w skali chociaż 1:50.000, a jeszcze lepiej 1:25.000... W latach 90-tych udało mi się kupić od Ruskich na giełdzie samochodowej w Szczecinie kilkanaście map z terenów nadmorskich zachodniopomorskiego obecnego oraz leśnych i "jeziornych" okolic Pojezierza Szczecińskiego i Drawskiego gdzie latem jeżdżę wypoczywać (ryby, grzyby itp.).Mapy te są w skali 1:50.000 i są na nich opisane głębokości jezior, różne w różnych miejscach... Takie info na pewno pomogło by Tobie w eksploracji:) W wersji, którą pamiętam z dzieciństwa, samolot leży na dnie jeziora w części od strony wieży ciśnień... Odpowiedz Link Zgłoś
ralston Re: Lokalizacja zatopionego stukasa... 07.03.05, 22:23 A w Ełku geodeci jakowiś nie posiadają czasem szczegółowych map, np. z zaznaczonymi sztukasami? Łatwiej byłoby szukać... Odpowiedz Link Zgłoś
marcotills Re: Lokalizacja zatopionego stukasa... 07.03.05, 22:31 takie mapy mają w Urzędzie Miasta i Gminy, na Policji, w Wojsku i np. PZW lub w Kole Łowieckim w Ełku, ale bez zaznaczonego miejsca, gdzie leżą kalosze księdza Kaszki, które spadły mu w czasie przelotu kościołem nad jeziorem ;-) Odpowiedz Link Zgłoś
marcotills Re: Zasypało Was? 11.03.05, 15:29 ralston napisał: > Cicho tak tu dziś od rana. Czyżby łącza zasypało? Jak tam Ełk - przejezdny? > Bo we stolycy panie sypie i sypie i ma tak ponoć sypać do wieczora. Już się > zastanawiam jak ja samochód po pracy odkopię... -- czyżbyś nie odkopał samochodu? ;-) Odpowiedz Link Zgłoś
ralston Re: Zasypało Was? 11.03.05, 19:25 Nie wiem, czy dzisiaj odkopię. Sypie i sypie od paru godzin... Odpowiedz Link Zgłoś