Dodaj do ulubionych

Zasypało Was?

07.03.05, 11:28
Cicho tak tu dziś od rana. Czyżby łącza zasypało? Jak tam Ełk - przejezdny?
Bo we stolycy panie sypie i sypie i ma tak ponoć sypać do wieczora. Już się
zastanawiam jak ja samochód po pracy odkopię...
Obserwuj wątek
    • marcotills Re: Zasypało Was? 07.03.05, 12:11
      ralston napisał:

> Cicho tak tu dziś od rana. Czyżby łącza zasypało? Jak tam Ełk - przejezdny?
      > Bo we stolycy panie sypie i sypie i ma tak ponoć sypać do wieczora. Już się
      > zastanawiam jak ja samochód po pracy odkopię...
      --
      Szczecin też zasypany, jak nigdy...
      Teraz sypać przestało, uff :)
    • manio15 Re: Zasypało Was? 07.03.05, 14:05
      ralston napisał:

zasypało ? zawaliło !!!!!!!!!!!!!!!! i mam juz tego całkowicie , zupełnie,
      definitywnie dosyć !!!!!!!!!!!!!!!!! Tym bardziej że musze robic za Zenka , a
      juz nie mam gdzie tego białego szaleństwa odgarniać. Na nartach już byłem . Na
      kuligu też , więc pora na wiosnę !
      Co do poszukiwań tunelu to też z powyższego powodu nic nie wychodzi . Miałem
      wprawdzie pomysł na poszukiwanie powszechnie znanych ( jedynie w opowieściach)
      podwodnych wraków , chodząc z wykrywaczem metalu po lodzie jeziora Ełk , ale
      też nie wypaliło bo śnieg zdaje się ekranować przenikanie fal radiowych , a
      mróz powoduje szybkie wyczerpywanie baterii.
      Jednym słowem deprecha i do dupy z tym.

zasypany manio
      • ralston Re: Zasypało Was? 07.03.05, 14:09
        A jaki zasięg wgłąb ziemi/wody ma ustrojstwo którego używasz? Bo może to nie
        kwestia ekranowania śniegu, tylko głębokości jeziora?
        • manio15 Re: Zasypało Was? 07.03.05, 14:22
          ralston napisał:

> A jaki zasięg wgłąb ziemi/wody ma ustrojstwo którego używasz? Bo może to nie
          > kwestia ekranowania śniegu, tylko głębokości jeziora?

o to ciekawe pytanie ! Nie wiem jaki ma zasięg bo opis dotyczy poszukiwań w
          gruncie . Urządzenie jest prawdziwe, amerykaNskie ima zasię w gruncie do 6m. W
          samej widzie spodziwałem sie więcej. Dodatkową zaletą jest że wykrywa wyłącznie
          duże przedmioty - czołg, samolot itd. Niestety , o ile na cieńszym lodzie i
          przy braku śniego coś tam się działo , to teraz zupełnie nic . Nawet na gruncie
          tam gdzie wiem że coś jest , śnieg uniemożliwia detekcję :((((
          Ale nie poddam sie bez walki i z cała pewnością wznowię badania z
          łódki !!!!!!!!!!!!
          Oczywiście zdaje sobie sprawę że nie przeszukam w tem sposób głeboczków 50
          merowych , ale 6 do 10 m to też coś. Oprócz tego mam też z sondę i GPS do
          określenia pozycji znaleziska . Jak znajdę to dam polatać czy postrzelać :))

eksplorator manio

p.s.
          marynarzu !w Dużym Kościele są tylko tunele ogrzewania powietrznego ( taki
          stary krzyżacki sposób) , ale też ciekawe. Jakbyś miał odrębne zdanie to
          zachęcam do dyskusji i zdalnego ( póki co) pokierowania poszukiwaniami.
          • marcotills Re: Zasypało Was? 07.03.05, 14:34
            manio15 napisał:

> ralston napisał:
            >
            > > A jaki zasięg wgłąb ziemi/wody ma ustrojstwo którego używasz? Bo może to
            > nie
            > > kwestia ekranowania śniegu, tylko głębokości jeziora?
            >
            > o to ciekawe pytanie ! Nie wiem jaki ma zasięg bo opis dotyczy poszukiwań w
            > gruncie . Urządzenie jest prawdziwe, amerykaNskie ima zasię w gruncie do 6m.
            W
            > samej widzie spodziwałem sie więcej. Dodatkową zaletą jest że wykrywa
            wyłącznie
            >
            > duże przedmioty - czołg, samolot itd. Niestety , o ile na cieńszym lodzie i
            > przy braku śniego coś tam się działo , to teraz zupełnie nic . Nawet na
            gruncie
            >
            > tam gdzie wiem że coś jest , śnieg uniemożliwia detekcję :((((
            > Ale nie poddam sie bez walki i z cała pewnością wznowię badania z
            > łódki !!!!!!!!!!!!
            > Oczywiście zdaje sobie sprawę że nie przeszukam w tem sposób głeboczków 50
            > merowych , ale 6 do 10 m to też coś. Oprócz tego mam też z sondę i GPS do
            > określenia pozycji znaleziska . Jak znajdę to dam polatać czy postrzelać :))
            >
            > eksplorator manio
            >
            > p.s.
            > marynarzu !w Dużym Kościele są tylko tunele ogrzewania powietrznego ( taki
            > stary krzyżacki sposób) , ale też ciekawe. Jakbyś miał odrębne zdanie to
            > zachęcam do dyskusji i zdalnego ( póki co) pokierowania poszukiwaniami.
            --
            czterdzieści lat temu wyglądały te lochy zupełnie inaczej...
            "Kolisty" kształt rury tunelu jednaki był przy wejściu z sp.1 i z kościoła...
            A propos Twoich problemów z "penetracją" jeziora, może Twój sprzęt ma jakąś
            regulację, bo przecież jest duża różnica w gęstości ziemi i wody ?
            Pozdrav!
            • manio15 Re: Zasypało Was? 07.03.05, 14:46

> --
              > czterdzieści lat temu wyglądały te lochy zupełnie inaczej...
              > "Kolisty" kształt rury tunelu jednaki był przy wejściu z sp.1 i z
              kościoła...

SP1 sprawdzę , ale w kościele tunel prowadzi z kotłowni ( wejście jest za
              kotłami) kilkanaście metrów i kończy sie wyjściem przed ołtarzem ( tam gdzie są
              takie kratki) Kanały murowane z kamienia, jednak nie "koliste" a prostokątne z
              łukowatym sklepieniem . które faktycznie mogły wzbudzić nadzieję zanim je
              spenetrowano.

penetrator

> A propos Twoich problemów z "penetracją" jeziora, może Twój sprzęt ma jakąś
              > regulację, bo przecież jest duża różnica w gęstości ziemi i wody ?
              > Pozdrav!
              >
              >
      • marcotills Re: Zasypało Was? 07.03.05, 14:12
        manio15 napisał:

> ralston napisał:
        >
        > > Cicho tak tu dziś od rana. Czyżby łącza zasypało? Jak tam Ełk - przejezdn
        > y?
        > > Bo we stolycy panie sypie i sypie i ma tak ponoć sypać do wieczora. Już s
        > ię
        > > zastanawiam jak ja samochód po pracy odkopię...
        >
        > zasypało ? zawaliło !!!!!!!!!!!!!!!! i mam juz tego całkowicie , zupełnie,
        > definitywnie dosyć !!!!!!!!!!!!!!!!! Tym bardziej że musze robic za Zenka ,
        a
        > juz nie mam gdzie tego białego szaleństwa odgarniać. Na nartach już byłem .
        Na
        > kuligu też , więc pora na wiosnę !
        > Co do poszukiwań tunelu to też z powyższego powodu nic nie wychodzi . Miałem
        > wprawdzie pomysł na poszukiwanie powszechnie znanych ( jedynie w
        opowieściach)
        > podwodnych wraków , chodząc z wykrywaczem metalu po lodzie jeziora Ełk , ale
        > też nie wypaliło bo śnieg zdaje się ekranować przenikanie fal radiowych , a
        > mróz powoduje szybkie wyczerpywanie baterii.
        > Jednym słowem deprecha i do dupy z tym.
        >
        > zasypany manio
        --
        zabawnie musiałeś wyglądać ze słuchawkami na uszach i "stetoskopem"
        osłuchując zamarznięte jezioro ;-)
        • manio15 Re: Zasypało Was? 07.03.05, 14:28

> > zasypany manio
          > --
          > zabawnie musiałeś wyglądać ze słuchawkami na uszach i "stetoskopem"
          > osłuchując zamarznięte jezioro ;-)
          >
          ty się nie śmiej , bo wcale nie wyglądałem śmiesznie. Profesjonalnie i
          poważnie. A nawet dostojnie. A oto moje narzędzie :
          www.armaz.com/wykrywacze/galeria/tm808/
          tak więc nie ma w tym lipy ! Moje szaleństwo jest zaawansowane i silnie
          zmaterializowane.
          • marcotills Re: Zasypało Was? 07.03.05, 14:43
            manio15 napisał:

>
            > > > zasypany manio
            > > --
            > > zabawnie musiałeś wyglądać ze słuchawkami na uszach i "stetoskopem"
            > > osłuchując zamarznięte jezioro ;-)
            > >
            > ty się nie śmiej , bo wcale nie wyglądałem śmiesznie. Profesjonalnie i
            > poważnie. A nawet dostojnie. A oto moje narzędzie :
            > www.armaz.com/wykrywacze/galeria/tm808/
            > tak więc nie ma w tym lipy ! Moje szaleństwo jest zaawansowane i silnie
            > zmaterializowane.
            --
            jestem pod wrażeniem!!!
            Sam kiedyś zbudowałem wykrywacz metali z tzw. elektronicznych "kitów",
            ale to była naprawdę lipa i znalazłem w lesie pod Szczecinem fragment pocisku
            z moździerza i kilka nabojów, chyba z rkm-a...
            To co widzę na zdjęcia "rozjarało" moją wyobraźnię i mam już to w ulubionych:)
            • manio15 Re: Zasypało Was? 07.03.05, 14:58
              marcotills napisał:

> manio15 napisał:
              >
              > >
              > > > > zasypany manio
              > > > --
              > > > zabawnie musiałeś wyglądać ze słuchawkami na uszach i "stetoskope
              > m"
              > > > osłuchując zamarznięte jezioro ;-)
              > > >
              > > ty się nie śmiej , bo wcale nie wyglądałem śmiesznie. Profesjonalnie i
              > > poważnie. A nawet dostojnie. A oto moje narzędzie :
              > > www.armaz.com/wykrywacze/galeria/tm808/
              > > tak więc nie ma w tym lipy ! Moje szaleństwo jest zaawansowane i silnie
              > > zmaterializowane.
              > --
              > jestem pod wrażeniem!!!
              > Sam kiedyś zbudowałem wykrywacz metali z tzw. elektronicznych "kitów",
              > ale to była naprawdę lipa i znalazłem w lesie pod Szczecinem fragment
              pocisku
              > z moździerza i kilka nabojów, chyba z rkm-a...
              > To co widzę na zdjęcia "rozjarało" moją wyobraźnię i mam już to w
              ulubionych:
              > )
              cieszę sie że zrobiłęm wrażenie , ale apetyt mam wieeeeeeeeeeeeelki. Nie szukam
              poedynczych niewypałów , czy złotych skarbów. To "ustrojstwo" jest specjalnie
              skonstruowanie do wykrycie zatopionego Stukasa i czołgów. Problem tylko czy
              pomysł zadziała i czy wraki fakcznie są i czy nie są głębiej niz moje
              potencjalne i jak na razie teoretyczne mozliwości. Wiosną z pewnością odbędzie
              się intesywana narada i jeszcze intensywniejsze poszukiwania. Mam nadzieje
              podzielić sie swoją manią (maniom) z paroma innymi gośćmi w najróżniejszym
              wieku. Ta choroba nie wybiera.

• marcotills Re: Zasypało Was? 07.03.05, 15:10
                o tym zatopionym samolocie też słyszałem w dzieciństwie i wierzę, że uda Ci się
                go odnaleźć, a na temat tablicy z mostu Suormondta mam pewną teorię, ale o tym
                pogadamy latem przy pifku, może u "Smętka", podobało mi się tam :)
                • ralston Re: Zasypało Was? 07.03.05, 15:28
                  Może w końcu pod tym pretekstem dojdzie do spotkania forumowiczów? Kiedyś
                  jakieś próby były podejmowane. Tzn. ktoś hasło rzucał. Ale rozeszło się po
                  kościach...
                  • manio15 Re: Zasypało Was? 07.03.05, 15:37
                    ralston napisał:

> Może w końcu pod tym pretekstem dojdzie do spotkania forumowiczów? Kiedyś
                    > jakieś próby były podejmowane. Tzn. ktoś hasło rzucał. Ale rozeszło się po
                    > kościach...

kazdy pretekst dobry... ale zapewniam ze nie tylko hasla rzucano. spotkania w
                    realu byly i beda.
                    • ralston Re: Zasypało Was? 07.03.05, 15:41
                      manio15 napisał:

>

> kazdy pretekst dobry... ale zapewniam ze nie tylko hasla rzucano. spotkania w
                      > realu byly i beda.

To wygląda na to, że mnie jakaś imprezka ominęła :(
                      • luego Re: Zasypało Was? 07.03.05, 19:25
                        Mnie tez ominela... Widac taki los wygnancow.
                        Manio, a co Ty zrobisz z samolotem, jesli go znajdziesz? Postawisz w ogrodku?
                        Juz byl w ogrodku, juz wital sie z gaska... A gaska na to: rany, ales ty wielki
                        i ordzewialy... :)
                        Lu
                        • manio15 Re: Zasypało Was? 07.03.05, 21:51
                          luego napisała:

> Mnie tez ominela... Widac taki los wygnancow.
                          > Manio, a co Ty zrobisz z samolotem, jesli go znajdziesz?

Lu!!!!! aleś ty w gorącej wodzie .... spokojnie , na razie to tylko bajdurzenia
                          małego Kazia jakby napisał pewien były mądrala d/s Prus Wschodnich. Zamierzam
                          się dobrze przygotować i jeśli tylko cokolwiek jest w zasięgu urządzeń z
                          których mam mozliwość skorzystać to z pomocą dobrych ludzi to znajdziemy !
                          I co dalej ? I nic. Wszystko co pod ziemią ( a i pewnie pod wodą) należy do
                          Skarbu Państwa. Poza tym koszty wydobycia przewyższaja z pewnością wartość
                          znaleziska. Co zrobię jeśli "ewentualnie w przyszłości" cokolwiek znajdziemy?
                          Namierzymy pozycję , sfilmujemy ( mamy technologię ) i upowszechnimy te fotki.
                          Możesz liczyć na wyłaczność jeśli nadadzą się do publikacji :))))))
                          Poza tym jesteśmy takimi duzymi chłopakami co to lubią sobie poszzukać tego
                          czego może nie ma , a juz na pewno poplanować, pomarzyć i powyobrażać sobie
                          siebie w roli odkrywców. Proszę zatem o zachowanie powagi tak jak w przypadku
                          kogos nieuleczalnie i ciężko chorego. Ale śmiać sie i powątpiewać oczywiście
                          wolno bo to tylko mobilizuje do działania :))))))))))

Postawisz w ogrodku?
                          nie, wystarczy sama świadomość odkrycia ....

> Juz byl w ogrodku, juz wital sie z gaska... A gaska na to: rany, ales ty
                          wielki
                          >
                          > i ordzewialy... :)
                          > Lu
                          • luego Re: Zasypało Was? 07.03.05, 22:12
                            Dziekuje Ci Manio za te "wylacznosc do publikacji"! :))) Ale to pewnie nie
                            bedzie mozliwe. Rzucilam w cholere te robote, bo zycia mi bylo zal..
                            Lu
                            • ralston Re: Zasypało Was? 07.03.05, 22:21
                              I co teraz porabiasz? Ćwiczysz bezrobocie jak ja parę miesięcy temu? Czy się już
                              gdzieś zaczepiłaś?
                      • manio15 Re: Zasypało Was? 07.03.05, 21:41
                        ralston napisał:

> manio15 napisał:
                        >
                        > >
                        >
                        > > kazdy pretekst dobry... ale zapewniam ze nie tylko hasla rzucano. spotkan
                        > ia w
                        > > realu byly i beda.
                        >
                        > To wygląda na to, że mnie jakaś imprezka ominęła :(

nic Was nie omineło , w zasadzie. Spotkanie było rozpoznawczo-zapoznawcze i
                        padał deszcz. Do żadnych spektakularnych odkryć nie doszło :)))
                        • ralston Re: Zasypało Was? 07.03.05, 22:15
                          Całe szczęście, że do niczego nie doszło... Ale ładnie to tak, za plecami
                          spiskować? ;)
                • manio15 Re: Zasypało Was? 07.03.05, 21:54
                  marcotills napisał:

> o tym zatopionym samolocie też słyszałem w dzieciństwie i wierzę, że uda Ci
                  się
                  > go odnaleźć,

wiara przenosi góry !! dzięki , ale poproszę również o Twoja wersję tej
                  historii + ewentualnie wskazania lokalizacyjne. Ujście rzeki raczej odpada bo
                  tam są takie głęboczki że starch :((((

a na temat tablicy z mostu Suormondta mam pewną teorię, ale o tym
                  > pogadamy latem przy pifku, może u "Smętka", podobało mi się tam :)

czekam , zwarty i gotowy.
                  • marcotills Lokalizacja zatopionego stukasa... 07.03.05, 22:19
                    dobrze by było, gdybyś zdobył mapy sztabowe okolic jeziora i jeziora, w skali
                    chociaż 1:50.000, a jeszcze lepiej 1:25.000...
                    W latach 90-tych udało mi się kupić od Ruskich na giełdzie samochodowej w
                    Szczecinie kilkanaście map z terenów nadmorskich zachodniopomorskiego obecnego
                    oraz leśnych i "jeziornych" okolic Pojezierza Szczecińskiego i Drawskiego gdzie
                    latem jeżdżę wypoczywać (ryby, grzyby itp.).Mapy te są w skali 1:50.000 i są na
                    nich opisane głębokości jezior, różne w różnych miejscach...
                    Takie info na pewno pomogło by Tobie w eksploracji:)
                    W wersji, którą pamiętam z dzieciństwa, samolot leży na dnie jeziora w części
                    od strony wieży ciśnień...
                    • ralston Re: Lokalizacja zatopionego stukasa... 07.03.05, 22:23
                      A w Ełku geodeci jakowiś nie posiadają czasem szczegółowych map, np. z
                      zaznaczonymi sztukasami? Łatwiej byłoby szukać...
                      • marcotills Re: Lokalizacja zatopionego stukasa... 07.03.05, 22:31
                        takie mapy mają w Urzędzie Miasta i Gminy, na Policji, w Wojsku i np. PZW lub
                        w Kole Łowieckim w Ełku, ale bez zaznaczonego miejsca, gdzie leżą kalosze
                        księdza Kaszki, które spadły mu w czasie przelotu kościołem nad jeziorem ;-)
    • marcotills Re: Zasypało Was? 11.03.05, 15:29
      ralston napisał:

--
      czyżbyś nie odkopał samochodu? ;-)
      • ralston Re: Zasypało Was? 11.03.05, 19:25
        Nie wiem, czy dzisiaj odkopię. Sypie i sypie od paru godzin...
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka