Dodaj do ulubionych

Słup graniczny koło Prostek

IP: *.nyc.rr.com 29.10.02, 03:23

umieściłem go tutaj ale nie wiem czy tłumaczenie jest
dobre:
www.castlesofpoland.com/prusy/elkdzis_po030.htm
tzn tłumaczone było z niemieckiego na polski ale chyba
ktoś niedokładnie przetłumaczył z łaciny na niemiecki.

ktos zna dokładne tłumaczenie?

poza tym jeśli ktoś jest zainteresowany przybyło
troche kartek starego Ełku ale takze i na stronie Ełk dziś
Obserwuj wątek
    • Gość: Jola Re: Słup graniczny koło Prostek IP: *.suwalki.cvx.ppp.tpnet.pl 30.10.02, 05:09
      W naszej domowej bibliotece jest książka pt.: "Masuren. Geschichte - Land und
      Leute", Reinholda Webera, 1983 Verlag Gerhard Rautenberg, Leer.
      Na 51 stronie autor umieścił zdjęcie "Grenzsaule von Prostken 1545" - słupa
      granicznego w Prostkach i zdjęcie tablicy z podpisem: "Die Metalltafel stammt
      vom ersten Rektor der Universitat Konigsberg, Georg Sabinus" - Tablica
      (metalowa) pochodzi (? została ufundowana ?) od pierwszego rektora Uniwersytetu
      w Królewcu, Georga Sabinusa. Jest tez tłumaczenie z łaciny na niemiecki treści
      tej tablicy.
      • kloz Re: Słup graniczny koło Prostek 30.10.02, 21:21
        JOLA, to tez Ty? Jestem w szoku.
      • Gość: Spec Re: Słup graniczny koło Prostek IP: 66.28.239.* 31.10.02, 15:02

to jest niemiecka wersja strony
        www.castlesofpoland.com/prusy/elkdzis_po030_de.htm
        czy moglabys sprawdzic czy lacinski napis i niemieckie
        tlumaczenie sie zgadza z tym co w ksiazce? z gory dziekuje.
        • Gość: Jola Re: Słup graniczny koło Prostek IP: *.suwalki.cvx.ppp.tpnet.pl 01.11.02, 09:53
          Tekst łaciński jest identyczny. Tekst niemiecki nieco się różni, wg mnie ten z
          książki jest lepszy, dlatego przepisuję w całości:

"Einst, als Sigismund August in dem va(")terlichen Grenzlande und Markgraf
          Albrecht I. dir Rechte ausu(")bten und jener die alten Sta(")dte des Jagiello,
          dieser die Macht der PreuSen in Frieden regierte, da ward diese Sa(")ule
          errichtet, welche die Grenzen genau bezeichnet und den La(")nderbesitz der
          beiden Herzo(")ge trennt." August 1545.

a więc drobne różnice gramatyczne na korzyść tekstu z książki, tam, gdzie
          powinien być przegłos wstawiłam (") po samogłosce, w słowie PreuSen - S
          oznacza "ostre s".
    • Gość: Jola Re: Słup graniczny koło Prostek IP: *.suwalki.cvx.ppp.tpnet.pl 03.11.02, 21:19
      Specu, strasznie Cie przepraszam, ale w Twojej witrynie, o której tu mowa:
      www.castlesofpoland.com/prusy/elk jest pewien niewielki błąd. Jeżeli nie mylę
      sie, to może zastanowisz sie nad sprostowaniem.
      Pocztówka nr 87: "Ełk - wielopiętrowy spichlerz", przedstawia wg mnie młyn,
      albo mieszalnię pasz, ale W STRADUNACH, na spiętrzeniu między Jeziorem
      Straduńskim a rzeką Ełk. Co więcej, jestem prawie pewna, że ten budynek, most,
      zapora, zastawki, tzw. węgornia stoją tam do dziś. Kilka lat temu tam był,
      następnym budynkiem na tym brzegu gdzie stoi ten budynek jest pensjonat As,
      kiedyś szkoła zbiorcza w Stradunach. Na tej pocztówce patrzymy w górę rzeki, w
      kierunku jeziora Łaśmiady, widok od strony Ełku.
      Na stronie żródłowej Foto Narburg na www.bildindex.de jest ten sam błąd. Wg
      mnie to nie jest: Lyck, Gebaude Speicher, ale "Stradunen, Wassermu(")hle"
      • Gość: Spec Re: Słup graniczny koło Prostek IP: *.nyc.rr.com 04.11.02, 05:57

nie ma za co przepraszac - bardzo sie ciesze ze ludzie
        przysylaja mi feedback, gorzej jezeli ja nie mam czasu
        umiescic lub sprostowac rzeczy na stronie jak w przypadku
        ralstona i mania - ale jak sie zmusze to wszystko poprawie.

zdjecie te zostalo wstawione za zgoda archiwum
        bildindex.de i tu:
        www.bildindex.de/fotos/mi/125/65/b/MI12565a13b.jpg
        znajduje sie oryginal mikrofilmu. Napisalas "przedstawia
        wg mnie" takze pozwolisz ze poczekam az moze ktos inny (z
        np. forum) potwierdzi ta informacje? Wydaje mi sie to
        bardzo prawdopodobne.

co do slupa to umiescilem sprostowanie na stronach
        polskej i niemieckiej (jak widac z niemca jestem noga ;)
        bardzo ciekawa informacja z tym rektorem.
        www.castlesofpoland.com/prusy/elkdzis_po030.htmhttp://www.castlesofpoland.com/prusy/elkdzis_po030_de.htm
        (wlasnie zauwazylem "te" a nie "ta" informacje)

Pozdr.
        Spec
        • Gość: Jola Re: Słup graniczny koło Prostek IP: webcacheP* / *.visp.energis.pl 04.11.02, 18:24
          Specu, rzeczywiście umieściłeś wzmiankę o mnie na stronie o Ełku!
          Jestem wzruszona! Szczególnie podoba mi się: "Danke Jola"
          Z tym młynem, to jestem już pewna w 100 procentach. Jutro skołuję jakiś aparat
          cyfrowy i podjadę moim samochodzikiem do Stradun. Zrobię zdjęcie i przyślę Ci e-
          mailem.
          • Gość: Spec Re: Słup graniczny koło Prostek IP: 66.28.239.* 04.11.02, 18:47
            Gość portalu: Jola napisał(a):

> Specu, rzeczywiście umieściłeś wzmiankę o mnie na
            stronie o Ełku!
            > Jestem wzruszona! Szczególnie podoba mi się: "Danke Jola"

mowilem ze jestem noga z niemieckiego ;)

> Z tym młynem, to jestem już pewna w 100 procentach.
            Jutro skołuję jakiś aparat
            > cyfrowy i podjadę moim samochodzikiem do Stradun.
            Zrobię zdjęcie i przyślę Ci e - mailem.

nie ma sensu - po prostu umieszcze ten napis.
            Zdjecie oprocz tego ze jest stare przedstawia mala
            wartosc historyczna, takze uwazam twoj czas i koszty
            poswiecone na udowodnienie tego za zupelnie niepotrzebnie
            stracone.

bardzo ciekawa byla informacja o tym rektorze z
            Krolewca. Lubie takie rzeczy poniewaz nie zdarzaja sie
            juz w Elku po wojnie. Wyglada na to ze mial on znacznie
            wieksze znaczenie przed wojna - wystarczy poczytac inne
            historie
            www.castlesofpoland.com/prusy/elk_stories.htm .
            Niektore prawie nierzeczywiste jak z "Dzikiem" lub z
            biegem 500lecia. Ta osoba zyla w Elku po wojnie i wiele
            osob go pamieta. Szkoda ze nie mam zadnych zdjec do
            tamtych wydarzen. Jego potomkowie nie mieszkaja juz w Elku.

Pozdr.
            Spec
            • Gość: szczuren Re: Słup graniczny koło Prostek IP: *.poznan.cvx.ppp.tpnet.pl 04.11.02, 20:31
              Myślę że Jola ma rację. Rzeczywiście wygląda to bardziej na węgornię i młyn w
              Stradunach niż na spichlerz w Ełku.
              • Gość: manio Re: Słup graniczny koło Prostek IP: *.suwalki.sdi.tpnet.pl 04.11.02, 22:10
                Gość portalu: szczuren napisał(a):

> Myślę że Jola ma rację. Rzeczywiście wygląda to bardziej na węgornię i młyn
                w
                > Stradunach niż na spichlerz w Ełku.

a ja nie jestem taki pewien.
                Podobny budynek stał w miejscu zwanym "Kleine-Műhle" - jest to przesmyk
                pomiędzy jeziorem Ełckim i Sunowem (Sonnau-See). Przeslalem do Speca zdjecie
                tego miejsca ( L35.jpg) . Widać na nim podobny obiekt.A most prowadzi do
                Orzysza. Powyżej stoi wiatrak - do dziś mozna oglądać koło młyńskie - jest to
                punkt wodokowy za stacją paliw ( na przeciwko wjazdu do rybakówki) przy drodze
                do Orzysza. Niestety zdjęcie to szeroka panorama i trudno jednoznacznie
                rozstrzygnąć. Ale raczej wierzę źródłom niemieckim.
                Odwidzajcie czasem to miejsce - widoki piękne !!!

• Gość: Stary do Manio Re: Czy ten spichlerz jest w Ełku? IP: proxy:* / *.fan-tex.com.pl 04.11.02, 23:17
                  Manio!
                  Nie masz racji. Na terenie dzisiejszego gospodarstwa rybackiego na przesmyku
                  między jeziorami Ełk i Sunowo znajdował sie młyn ale budynek był mniejszy i nie
                  otynkowany. Z kolei jaz jest węższy niż widnieje na zdjęciu.
                  Miejmy nadzieję, że Jola sparawi się i jutro zda sprawę.
                  Podobny budynek młyński jak na zdjęciu jest w Nowej Wsi i tak początkowo
                  myślałem ale tam jest wjazd do rampy od strony rzeki a na zdjęciu nie ma
                  miejsca na taki zajazd i mostek na jazie jest inny.
                  Niemcy opracowywali zunifikowane projekty budowli przemysłowych i
                  rozpowszechniali je w terenie .Przykładami takich projektów są małe młyny,
                  budynki szkół wiejskich na terenie danego Kreis'u czy Rejencji w Prusach Wsch.
                  Pozdrawiam,
                  • Gość: Jola Re: Czy ten spichlerz jest w Ełku? IP: webcacheP* / *.visp.energis.pl 04.11.02, 23:46
                    Są co najmniej trzy rodzaje poniemieckich budynków, które powtarzają się w
                    architekturze naszego terenu.
                    1. Budynek szkolny - np Nowa Wieś, Milewo - dwubryłowy budynek w kształcie L
                    2. Domek mieszkalny jednorodzinny - Baranki, na wylocie na Giżycko w Orzyszu,
                    na Zatorzu - jest ich pełno wszędzie po drodze, bardzo często w
                    charakterystycznych skupiskach kilku lub kilkunastu takich samych małych
                    domków - obecnie czesto przebudowane
                    3. Kolejowy budynek stacyjny - jest ich kilka po drodze do Olsztyna, kiedyś
                    miałam wrażenie, że zmienia się tylko tablica z nazwą stacji
                  • Gość: manio Re: Czy ten spichlerz jest w Ełku? IP: webcacheP* / *.visp.energis.pl 05.11.02, 21:11
                    Gość portalu: Stary do Manio napisał(a):

> Manio!
                    > Nie masz racji. Na terenie dzisiejszego gospodarstwa rybackiego na przesmyku
                    > między jeziorami Ełk i Sunowo znajdował sie młyn ale budynek był mniejszy i
                    nie
                    >
                    > otynkowany. Z kolei jaz jest węższy niż widnieje na zdjęciu.

Nie czytałeś uważnie - opisywane przeze mnie zdjecie nie jest współczesne , nie
                    możesz więc porównywac do sytuacji obecnej. Zdjęcie przedstawia również
                    identyczny budynek w miejscu dzisiejszego mostu , bo jaz jest przecież w
                    zupełnie innym miejscu ... Most był zapewne wielokrotnie niszczony , a obecny
                    jest zupełnie współczesny.
                    A zresztą nie widziałeś zdjęcia - podaj maila to Ci wyślę - wtedy pogadamy na
                    wspólnej płaszczyźnie

Pozdrawiam
                    • Gość: Stary Re: Czy ten spichlerz jest w Ełku? IP: proxy:* / *.fan-tex.com.pl 05.11.02, 21:28
                      Gość portalu: manio napisał(a):

> podaj maila to Ci wyślę - wtedy pogadamy na
                      > wspólnej płaszczyźnie....

gwal26.wp.pl

• Gość: manio Re: Czy ten spichlerz jest w Ełku? IP: webcacheP* / *.visp.energis.pl 05.11.02, 22:14
                        Gość portalu: Stary napisał(a):

> Gość portalu: manio napisał(a):
                        >
                        > > podaj maila to Ci wyślę - wtedy pogadamy na
                        > > wspólnej płaszczyźnie....
                        >
                        > gwal26.wp.pl
                        >
                        chyba raczej gwal26@wp.pl ? Tak przynajmniej wyslalem , jakby co to prosze o
                        reklamację że nie doszło .

manio
                        • Gość: Stary Re: Czy ten spichlerz jest w Ełku? IP: proxy:* / *.fan-tex.com.pl 05.11.02, 23:04
                          E-mail otrzymałem. Dziękuję.
                          Przepraszam za pomyłkę.
                          o tematu wrócę pocztą.
                          Pozdrawiam,-
                          Stary
      • Gość: Jola Re: Słup graniczny koło Prostek IP: webcacheP* / *.visp.energis.pl 05.11.02, 20:54
        Ale numer. Na żywo okazało się, że to nie ten budynek! ale, czy na pewno nie to
        samo miejsce? Jeżeli zaś myliłam się i nie są to Straduny, to w takim razie
        Ełczanie - mam pytanie: gdzie w Ełku stał/stoi ten spichrz.

Zrobiłam dzisiaj rano zdjęcia. W tej chwili są w skrzynce straduny@gazeta.pl.
        Można tam wejść z tej strony. link: poczta, login: straduny, hasło: jolanta i
        tam w skrzynce odbiorczej jest e-mail z załącznikami *.jpg, to są te zdjęcia do
        porównania.

To rozwiązanie jest nietrwale, bo ktoś może zająć tę skrzynkę lub skasować e-
        mail, więc mogę przesłać te zdjęcia e-mailem. Proszę podać swoj adres na
        _jola@gazeta.pl. Pliki nie są duże, razem 200 kB.
      • Gość: Jola Zdjecia spichrza ze Stradun IP: webcacheP* / *.visp.energis.pl 05.11.02, 23:22
        Ale numer. Na żywo okazało się, że to nie ten budynek! ale, czy na pewno nie to
        samo miejsce? Jeżeli zaś myliłam się i nie są to Straduny, to w takim razie
        Ełczanie - mam pytanie: gdzie w Ełku stał/stoi ten spichrz.

Zrobiłam dzisiaj rano zdjęcia. W tej chwili są w skrzynce straduny@gazeta.pl.
        Można tam wejść z tej strony. link: poczta, login: straduny, hasło: jolanta i
        tam w skrzynce odbiorczej jest e-mail z załącznikami *.jpg, to są te zdjęcia do
        porównania.

To rozwiązanie jest nietrwale, bo ktoś może zająć tę skrzynkę lub skasować e-
        mail, więc mogę przesłać te zdjęcia e-mailem. Proszę podać swoj adres na
        _jola@gazeta.pl. Pliki nie są duże, razem 200 kB.

• Gość: Adam Re: Zdjecia spichrza ze Stradun IP: *.proxy.aol.com 06.11.02, 08:02
          Jola wpuscilas tylko niepotrzebnie kota z tym mlynem.

Pozdrawiam
          Adam
          • _jola Re: Zdjecia spichrza ze Stradun 06.11.02, 10:42
            Tak, wiem. Jesteś dla mnie okrutny, ale masz rację. Czuję się przez to
            beznadziejnie.
            • kloz Re: Zdjecia spichrza ze Stradun 06.11.02, 15:28
              a wiec, podziekuj ładnie, ukłoń sie i zgaśnij do końca.

To jest właśnie ten moment, musisz zrozumieć, że nie pasujesz do tego
              TOWARZYSTWA., nie brnij dalej. Poczytaj sobie czasem, poprzeglądaj , ale na
              litość boską już niczego nie pisz!
              • Gość: Jola Re: Zdjecia spichrza ze Stradun IP: webcacheP* / *.visp.energis.pl 06.11.02, 17:19

Ależ kloz, nie ty mnie zapraszałeś na to forum i nie ty mnie będziesz wypraszał.

Miałam wrażenie że jesteś inteligentniejszy To, że sie pomyliłam z tym młynem
                (chociaż nadal nie wiem do końca czy nie jest to to samo miejsce, tylko budynek
                odbudowwny) i że mobb z Adamem mi ubliżają, to nic nie znaczy, to drobiazgi.
                Chciałam dobrze, zainteresowałam sie tym temacikiem. Skąd ten ostracyzm ??. Już
                kiedyś komus pisalam że jak mu towarzystwo (moje) nie pasuje to niech sie
                loguje w Olsztynie albo w Poznaniu i ty tez tak zrob tak samo i nie narażaj sie
                na moje posty. Jesteś śmieszny.
                • mobb Re: Zdjecia spichrza ze Stradun 06.11.02, 18:02
                  Ale mi przyszło - zostaliśmy z Adamem partnerami - razem ubliżamy Joli :)))

Nawiązując do tego, co kwalifikujesz jako ubliżanie w moim wydaniu - ja
                  żartowałem i nie chciałem Ciebie (ani Tomka bo występowaliście w moich postach
                  razem) urazić , no najwyżej tylko troszeczkę.
                  Więc proszę wybacz mi moje niewyszukane żarty, ale czasem po prostu wyłazi mi z
                  butów słoma, o której nie raz pisał Adam.

Ja Jolu nie mam pretensji w kwestii Stradun, zbłądziłaś i każdemu się może to
                  zdarzyć. Fajnie, że zrobiłaś zdjęcie, dałaś je obejrzeć i wyprostowałaś temat.

Nie bardzo za to lubię takie zbyt osobiste wycieczki, które masz skłonności
                  uprawiać, bo myślę że takie rzeczy powinny być załatwiane poza forum.
                  I myślę że jeśli "masz wrodzoną lub nabytą kulturę", to powinnaś jednak brać
                  takie zdanie pod uwagę ;-)
                  Ale nie znaczy to, że powinnaś całkowicie zaprzestac pisania na forum.

PS. czy jest takie słowo spichrz ? czy też powinno się to nazwać spichlerz ?
                  nie mam pod ręką słownika, więc pytam ...
                  • ralston Re: Zdjecia spichrza ze Stradun 06.11.02, 19:33
                    Wrodzona qltura nakazuje mi mówić "spichlerz", ale okazuje się, że forma
                    spichrz jest jak najbardziej poprawna. Coś widać nie tak z tą moją kulturą :))

sjp.pwn.pl/haslo.php?id=58048
                    • Gość: Jola Re: Zdjecia spichrza ze Stradun IP: webcacheP* / *.visp.energis.pl 06.11.02, 19:50
                      Spichrz - spichlerz. Obie formy są poprawne. Ja to już miałam na tapecie (tzn
                      otworzyłam słownik i sprawdziłam), gdy tłumaczyłam niemieckie "speicher" z
                      podpisu pod zdjęciem młyna z internetowego źródła speca. Dla mnie, osobiście,
                      spichrz brzmi jakoś tak zgrabniej, dlatego go używam.
                      Bardzo podobnie jest z słowami swetr-sweter, a jeszcze ciekawiej z kisielem-
                      kiślem. Ja lubię zjeść czasem kubek kisielu z cukrem.
            • Gość: Adam Re: Zdjecia spichrza ze Stradun IP: *.proxy.aol.com 06.11.02, 20:27
              Jola Skarbie nigdy Tobie nie ublizylem i nie mialem nawet takiego zamiaru.
              Napisalem jedynie, ze wpuscilas kota z tym spichlerzem na forum.
              Nie wiedzialem, ze Ty jestes z tych obrazalskich.

Pozdrawiam
              Adam
        • ralston Re: Zdjecia spichrza ze Stradun 06.11.02, 10:36
          Jolu - mogę poprosić na: ralston@poczta.gazeta.pl ?
          • Gość: szczuren Re: Zdjecia spichrza ze Stradun IP: *.poznan.cvx.ppp.tpnet.pl 07.11.02, 20:46
            a ja poprosze na szczurens@poczta.fm
            dzienkju
    • Gość: tomko Re: Słup graniczny koło Prostek - do Speca IP: *.suwalki.sdi.tpnet.pl 09.11.02, 20:21
      Specu,
      na stronie www jest kilka błędów zarówno w przytoczonym tekście łacińskim
      (niedokładne spisanie ze słupa granicznego) oraz w tłumaczeniu na język polski.
      Poniżej przedstawiam tekst łaciński z zachowaniem wielkich liter i układu słów,
      jak na słupie granicznym (wg pisowni łacińskiej) oraz tłumaczenie na nasz język.

Quando Sigismundus patriis Augustus in oris
      Primus et Albertus Marchio iura dabant,
      Ille Iagiellonis vetersque binominis urbes
      Hicque Borussorum pace regebat opes,
      Haec erecta fuit moles, quae limite fines
      Signat et amborum separat arva Ducum
      Anno MDXLV. Mense Augusto

w tłumaczeniu (przekład - Antoni Wiśniewski) na język polski oznacza:

Kiedy Zygmunt August sprawował rządy w państwie ojca
      a [jednocześnie] margrabia Albert I panował,
      ów nad Jagiełły dwojga imion starodawnymi grodami,
      ten nad krajem Prusów w pokoju piastował władzę,
      wzniesiony został ten słup, który miał oznaczać linię graniczną kraju
      oraz rozgraniczać tereny obu władców
      Roku 1545. Miesiąca sierpnia

Podaję m.in. za: J. Kawecki, B. Roman, "Ełk. Z dziejów miasta i powiatu",
      Olsztyn 1970, str. 88

pozdrawiam,
      tomko
      • Gość: Spec Re: Słup graniczny koło Prostek - do Speca IP: *.nyc.rr.com 11.11.02, 05:07

wszystko poprawione. Dzieki Tobie i wszystkim ktorzy
        odpowiedzieli na moje pytanie. Na mojej stronie Elku mam
        jeszcze kilka zagadek do rozwiazania jesli ktos chce sie
        pobawic:

- dlaczego most do zamku nazywal sie kiedys Suermondt?
        www.castlesofpoland.com/prusy/elk_po008.htm
        - czy w ktorychs z ksiazek o historii Elku sa jakies
        zdjecia z biegu 500-lecia?
        www.castlesofpoland.com/prusy/elk_stories02.htm
        - Kto to byl Boehmer ze zrobiono mu w Elku pomnik (jeden
        z niewielu)
        www.castlesofpoland.com/prusy/elk_po061.htm
        - co oznacza Stamms-Terrassen? Czy Stamm lub Stamms to
        nazwisko? Czy tez nazwa (jest kilka znaczen tego slowa)
        www.castlesofpoland.com/prusy/elk_po110.htm
        - dlaczego w Elku zrobiono Yorkstrasse? Czy York to
        miejsce w Anglii czy tez znaczy tu co innego?
        www.castlesofpoland.com/prusy/elk_po123.htm
        - co oznacza Velhusen w Velhusenplatz? Znowu jakas
        osobistosc?
        www.castlesofpoland.com/prusy/elk_po050_de.htm

Pozdr.
        Spec
        • Gość: Spec Re: Słup graniczny koło Prostek - do Speca IP: 66.28.239.* 11.11.02, 15:00

Widze ze cos sie skaszanilo na stronie
          Poprawie na jutro.
        • Gość: tomko Re: Słup graniczny koło Prostek - do Speca IP: *.suwalki.sdi.tpnet.pl 11.11.02, 22:57
          Gość portalu: Spec napisał(a):

Na mojej stronie Elku mam
          > jeszcze kilka zagadek do rozwiazania jesli ktos chce sie
          > pobawic:
          >
          > - dlaczego most do zamku nazywal sie kiedys Suermondt?

Ciekawe, bo od tygodnia też nuryuje mnie to pytanie. I najsmutniejsze jest to,
          że czytałem na ten temat kilka lat temu, ale nie mogę przypomnieć gdzie. Od
          dwóch dni wertuję dostępne mi książki z historią Ełku i mam nadzieję, że
          odnajdę to. Wtedy na pewno podzielę się tą wiedzą.
          tomko
        • Gość: Stary Re: Słup graniczny ... - do Speca IP: proxy:* / *.fan-tex.com.pl 12.11.02, 22:58
          Wysłałem wiadomośc odnośnie mostu Suermondta - nazwa pochodzi od nazwiska
          ełckego Landrata, który zasłużony był w budowie tego mostu oraz budowie kolei
          wąskotorowej. Informację zaczerpnąłem z książki Der Kreis Lyck z 1981 r.
          Pomnik Boehmera to wg przekazu pomnik zestrzelonego w w czasie I wojny światowej
          niemieckiego lotnika o takim nazwisku. Wiadomość ta jest przekazem usłyszanym w
          czasach chłopięcych. Pomnik a raczej jego nędzne resztka (podstawa) jest przy
          tzw pierwszym żółtym piasku na drugiej stronie jeziora w kierunku Chrościel
          ( na wysokości domu Kozikowskiego, który sprzedaje działki w Bocianim
          Gnieździe).
          Mam tekst o Yorkstrasse ale muszę to wiarygodnie przetłumaczyć.
          Pozdrawiam.
          • Gość: Spec Re: Słup graniczny ... - do Speca IP: 66.28.239.* 14.11.02, 15:52
            Gość portalu: Stary napisał(a):

> Wysłałem wiadomośc odnośnie mostu Suermondta - nazwa
            pochodzi od nazwiska
            > ełckego Landrata, który zasłużony był w budowie tego
            mostu oraz budowie kolei
            > wąskotorowej. Informację zaczerpnąłem z książki Der
            Kreis Lyck z 1981 r.
            > Pomnik Boehmera to wg przekazu pomnik zestrzelonego w w
            czasie I wojny światowe
            > j
            > niemieckiego lotnika o takim nazwisku. Wiadomość ta
            jest przekazem usłyszanym w
            >
            > czasach chłopięcych. Pomnik a raczej jego nędzne
            resztka (podstawa) jest przy
            > tzw pierwszym żółtym piasku na drugiej stronie jeziora
            w kierunku Chrościel
            >
            > ( na wysokości domu Kozikowskiego, który sprzedaje
            działki w Bocianim
            > Gnieździe).
            > Mam tekst o Yorkstrasse ale muszę to wiarygodnie
            przetłumaczyć.
            > Pozdrawiam.

dziekuje bardzo - zamieszcze wkrotce.
            wydawalo mi sie ze Landrat to po niemiecku sedzia, ale
            widze ze sie myle.

kiedys mi sie obilo o uszy ze Bohmer to byl historyk
            niemiecki ktory napisal wielka ksiege historii niemiec i
            duza czesc z tego byla o Prusach - ale sie pewno myle.

z drugiej strony na pamiatke rozbicia sie samolotu
            wystarczylby krzyzyk tak jak przy drogach sa - nie stawia
            sie od razu kamieni pamiatkowych. moze kiedys bylo inaczej

• Gość: Stary Re: Słup graniczny ... - do Speca IP: proxy:* / *.fan-tex.com.pl 14.11.02, 21:21
              Gość portalu: Spec napisał(a):

......Pomnik a raczej jego nędzne resztka (podstawa) jest przy
              > > tzw pierwszym żółtym piasku na drugiej stronie jeziora
              > w kierunku Chrościel .....

Pomnik stał tuż przy ścieżce biegnącej wzdłuż brzegu jeziora a nie przy szosie.!
              Dziś to miejsce jest pośród dzikich krzaków a na zdjęciu wydląda
              zagospodarowane.

Widocznie ktoś chcił być oryginalny.

Z pozdrowieniem,
              Stary

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka