Dodaj do ulubionych

Upiory CCCP?

09.06.06, 22:40
Witam

w dzisiejsze Rzepie (dodatek "Moje podroze")
www.rzeczpospolita.pl/dodatki/turystyka_060609/turystyka_a_2.html
ze zdumieniem wyczytalem ze:
"przyjeżdżając pożyczonym samochodem, trzeba mieć notarialne upoważnienie właściciela"
Podobny obyczaj ma panowac tez na Łotwie
"Zagraniczny kierowca jadący pożyczonym samochodem powinien mieć notarialne upoważnienie właściciela, w jęz. angielskim lub rosyjskim."

A na stronie Ambasady Estonskiej ani mrumru o tym.

No i ludzie jedzacy _tam_ samchodami sluzbowymi, lisingowalnymi lub na normalny kredyt tez nic takiego nie donosili. Gdzie indziej w Łuni (nawet w tej nowej) pies z kulawa noga sie nie pyta o wlasciciela autka.
Czy to jakis relikt Wielkiego Brata?
Egzekowany w praktyce?
Obserwuj wątek
    • nomme Re: notarialne upowaznienie 17.07.06, 21:43
      trzeba miec upowaznienie notarialne gdy uzywasz cudzego samochodu, w przeciwnym
      przypadku istnieje podejrzenie, ze samochod jest kradziony.Mozliwe jednak,ze
      leniwy urzednik na granicy nie poprosi cie o to.Ja jezdze samochodem
      zarejestrowanym na firme- jednak moje nazwisko jest w dow rej. zwykle pierwsze
      problemy wystepowaly na granicy litewsko polskiej u polakow ( to chyba nie jest
      CCCP - a mozliwe ze jest)a najwieksze problemy mialem na granicy austr- czech u
      czechow nie chciano mnie wpuscic do czech, gdyz nie mam notarialnego
      upowaznienia, pomimo ze w dowodzie rej.bylo moje nazwisko i pesel .
      • nomme Re: notarialne upowaznienie w estonii 17.07.06, 21:55
        policja w estonii, rowniez moze sie spytac o notarialne upowaznienie do
        prowadzenia cudzego samochodu,zeby wykluczyc, ze samochod ktorym jedziesz nie
        jest ukradziony.Jednak nie jest to regula, gdyz policja drogowa w estonii, b
        rzadko zatrzymuje samochody tylko w celu "przegladu"- zwykle istnieje inny
        powod zatrzymania

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka