Gość: Marc IP: *.broker.com.pl 29.05.10, 22:59 Ahoj. Mam zamiar spędzić wakacyjny urlop w Czeskim Raju. Namierzyłem motelik w Semily. Pytanie jest takie: czy jest to dobry punkt wypadowy na piesze i rowerowe wypady? Pzdr M. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
rumcajs.68 Re: Semily (Czeski Raj) 30.05.10, 01:58 Hmmm, to zależy co chcesz zwiedzać... Czeski Raj jest dość rozległy, szczególnie po ostatnim powiększeniu granic parku krajobrazowego. Wokół Semil jest niewątpliwie wiele bardzo interesujących miejsc do zwiedzania (m.in. wspaniała Riegrova stezka, Kozakov, Bozkovske jeskyne), ale miasto to jest dość odległe w stosunku do najbardziej atrakcyjnej i najchętniej odwiedzanej centralnej części Czeskiego Raju, niezbyt dobrze jest też z nią połączone komunikacyjnie. Jeśli głównie tę część zamierzasz zwiedzać, polecałbym inne miasta, przede wszystkim Turnov, Sobotkę, Rovensko pod Troskami i Jicin. Najlepszym punktem wypadowym dla pieszych i rowerowych wycieczek jest chyba Turnov, stąd też bardzo łatwo dostaniesz się komunikacją publiczną w niemal wszystkie dalsze zakątki Czeskiego Raju, np. do Prachovskich Skał, w okolice Malej Skaly czy na zamek Trosky. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Marc Re: Semily (Czeski Raj) IP: *.broker.com.pl 30.05.10, 13:17 Dzięki za informacje. Pozdrawiam Marek Odpowiedz Link Zgłoś
niemamweny2 Re: Semily (Czeski Raj) 08.06.10, 14:49 Ja polecam pensjonat Stara Skola w Krckovice/Hruba Skala. Cisza, spokój i blisko do skalnych miast0- idylla. Odpowiedz Link Zgłoś