tom.basiak 02.07.10, 18:36 witam gdzie mozna relatywnie tanio zjesc w Pradze przyzwoity obiad? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
wislok1 Na pewno nie w knajpce 02.07.10, 23:42 Polecam Havelską Korunę przy ulicy Havelskiej w samym centrum Pragi. W zasadzie jest to fast-food czeskiej kuchni tradycyjnej. Jak ktoś nie lubi knedlików, svickovej, klusek na parze, rizka, a lubi hamburgery, niech nie wchodzi. www.allpraha.com/d/31223/Havelska_Koruna/ Co by nie mówić jedzenie baaaaaaardzo dobre, takie swojskie, domowe, ceny niskie, dużo ludzi, zwykle tłum Polaków, szef z ooograomnym brzuchem jest z Katowic Odpowiedz Link Zgłoś
tom.basiak Re: Na pewno nie w knajpce 02.07.10, 23:45 własnie chodzi mi o typowe czeskie knajpy a nie o jakies restauracje dla tutystow z zachodu z zachodnimi cenami. Odpowiedz Link Zgłoś
zolzatoja Re: knajpki Praga 04.07.10, 11:29 Generalna zasada- uciekaj z tzw. głónych szlaków turystycznych; wystarczy nawet 100m-200m i już normalne, czeskie gospody z przyjaznymi cenami i dobrą kuchnią. Dużo przydatnych informacji tu: www.pinezka.strefa.pl (w zakładce O Pradze inni - jest o restauracjach sporo). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: cd Nie wiem czemu polecasz te strone... IP: *.betanet.pl 13.07.10, 13:37 strona nie jest aktualizowana, wiele informacji na tej stronie nie jest aktualnych, wiele jest mylacych. Strona zrobiona "po łebkach". Odpowiedz Link Zgłoś
butterfly80 dawno temu w Pradze... 13.07.10, 17:27 byłam w Pradze kilka lat temu i jadałam w kilku miejscach, a najlepiej wspominam małą typowo czeską knajpkę w Pertinie - niedaleko imitacji wieży Eiffela. Tylko nie wiem, czy nazwę dobrze zapamiętałam - chyba Stara Praga... Mam nadzieję, ze to coś pomoże. Jedzenie było typowe - ser zapiekany wtedy zjadłam. Bardzo tanie to było (ok. 20 zł w przeliczeniu). Odpowiedz Link Zgłoś
zolzatoja Re: Nie wiem czemu polecasz te strone... 14.07.10, 07:23 cd - ale frustrat z ciebie; wyluzuj, wakacje są, lato, upały... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: cd Re: Nie wiem czemu polecasz te strone... IP: *.betanet.pl 15.07.10, 15:37 zolzatoja napisała: > cd - ale frustrat z ciebie; wyluzuj, wakacje są, lato, upały... Nie jestem frustartem w przeciwienstwie do Ciebie... wyrazam tylko swoja opinie :) Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
tom.basiak Re: Nie wiem czemu polecasz te strone... 17.07.10, 10:02 po przyjezdzie z pragi niesteyy trzeba stwierdzic ze jest drogo.osławiona havelska koruna niestety nie jest zadna rewelacją i dodatkowo jest bardzo droga. np mala zupa typu filizanka do kawy + 4 cienkie knedle z gulaszem i kapusta kiszona ok 140 koron. albo 2 knedla z czyms słodkim polane smietaną - 60 koron. porownuje troszke moze do krakowa gdzie w wielu miejscach w samyma centrum mozna zjesc obiad domowy w granicach 10-14 zł - za duzy dobry dwudaniowy obiad. W pradze niestety to niemozliwe chyba ze ktos jest stalym mieszkancem i rzeczywiscie zna takie miejsca. ja bylem kilka dni i ajlepszym rozwiazaniem byloi dla mnie pojscie do KFC gdzie za 100 koron dostalem spory zestaw ktorym lepiej sie najadłem niz havelska koruną. A najlepszym rozwiazaniem ktore polecam to znalezc sobie hostel czy jakis inny nocleg z dostepem do kuchni i kupic sobie cos co mozna szybko przygotowac, np pizze, warzywa na patelnie. ja kupowalem w tesco takie wlasnie gotowizny, szybko , tanio i naprawde smaczniej niz w pseudo-knajpach praskich. No chyba ze dla kogos wydanie ok 200 koron w centrum za kotleta z frytkami to dobra cena. Praga super miasto ale posilki polecam robic sam. Odpowiedz Link Zgłoś
otreb Re: Nie wiem czemu polecasz te strone... 17.07.10, 17:26 2 lokale, które polecam: w centrum - U Novaka, ul. V Jirharich 2 maps.google.com/maps?q=50.0797,14.4157&ie=UTF8&ll=50.079685,14.415554&spn=0.003621,0.009645&t=h&z=17&layer=c&cbll=50.079817,14.415419&panoid=UFmZ_VZ6oq6ANbrw2dcjVw&cbp=12,120.8,,0,0.7 na Żiżkovie - Hospudka nad Viktorkou, ul. Borivojova maps.google.com/maps?q=50.0828,14.4487&ie=UTF8&t=h&z=16&layer=c&cbll=50.082984,14.448642&panoid=lVG3UJ1omg4PPYf7X6_Otg&cbp=12,144.67,,0,6.9 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: cd tom.basiak jak bys wystawil swoj nochal... IP: *.betanet.pl 21.07.10, 20:11 poza scisle centrum Pragi, znalazl bys bardzo tanie restauracje, bary, gdzie daja swietne jedzenie. Mieszkalem w Pradze kilka lat i tylko kilkakrotnie zdazylo mi sie zebym musial cos gotowac. Odpowiedz Link Zgłoś
wislok1 Re: Nie wiem czemu polecasz te strone... 23.07.10, 23:58 Havelska koruna to kwestia gustu - dla mnie knedle nie są tam cienkie, a zupa nie jest w filiżance, porcje są obfite. KFC to sama chemia, zalezy, co kto lubi Odpowiedz Link Zgłoś