Dodaj do ulubionych

Morawy Południowe

IP: *.aster.pl 23.02.11, 18:15
Witam!

Planuję tegoroczne wakacje i zainteresowały mnie Południowe Morawy z winnicami i piwniczkami winnymi. Ciekawe informacje znalazłem na blogu: www.tajnosti.blox.pl

Czy bywalcy tego forum polecją ten region jako cel wakacyjnej wyprawy?
Co ciekawego obejżeć, gdzie się zatrzymać?
Z góry dziękuję za wszelkie sugestie.

Pozdrawiam,
P
Obserwuj wątek
    • Gość: jaszczur Re: Morawy Południowe IP: *.toya.net.pl 23.02.11, 23:44
      Wszystko zależy na jak długo wybierasz się w ten rejon.
      Jest tam ogromna ilość noclegów różnej jakości i cenach. Gorąco polecam nocleg w Mikulovie (jako bazę wypadową) i zwiedzać okolicę. Sam Mikulov jest piękny , a w pobliżu znajduje się "Valticko Lednicki Areal", gdzie jest wiele "cudów" do zobaczenia. Do tego dochodzi Brno i kilka innych mniejszych (fajnych) miejscowości.
      I jeszcze perełka - Morawski Kras. Dodatkowo można wyskoczyć do Wiednia - około 60 km.
      Na początek chyba starczy :-))
    • zolzatoja Re: Morawy Południowe 24.02.11, 07:38
      Jak kolega wyżej - polecam Lednice, Valtice, Morawski Kras z Jaskinią Macocha, w pobliżu Sławków (Austerlitz), zamek Persztejn. Nocowaliśmy w pensjonatach w Lednicach i w Morawskim Krasie, mogę podać namiary jeśli chcesz.
      • az.15 Re: Morawy Południowe 17.05.11, 20:08
        Ja rowniez planuje wyprawe na Morawy, jedziemy cala rodzina (4.os.) czy moglibyście polecic sprawdzony pensjonat gdzie moglibysmy zatrzymac sie na ok. 10 dni? Najlepiej nocleg ze sniadaniem. Ogladalam obiekty na stronie Mikolova, tylko nie zawsze na podstawie zdjec mozna stwierdzic czy jest "wybieg" dla dzieciakow. Dziekuje
        • wislok1 Re: Morawy Południowe 17.05.11, 22:36
          Niedaleko Znojma jest Vranov nad rzeką Dyją.
          Jest tam przepiękny zamek, nalezał do 1938 do Polaków, rodziny Stadnickich.
          Potem im go zabrali Niemcy, a komuniści po 1945 nie oddali.
          W Vranovie jest plaża, domki, bardzo fajne miejsce na pobyt.
          O rzut beretem jest Austria. W Laa an der Thaya sa nowe termy, wypasiony aquapark, coś ekstra dla dzieciaków
          Ja we Vranovie spałem w hotelu Zamek

Co do Mikulova, to polecam, bardzoładny.
          W Valticach i Lednicach są bardzo ładne zamki, ich właścicielem był władca Lichtensteinu.
          • wislok1 Re: Morawy Południowe 17.05.11, 22:46
            www.zamky-hrady.cz/1/vranov_nad_dyji.htm
            www.zamky-hrady.cz/1/lednice.htm
            www.zamky-hrady.cz/1/valtice.htm
            www.zamky-hrady.cz/1/mikulov.htm
            www.therme-laa.at/xxl/_lang/cs/index.html

• wislok1 Re: Morawy Południowe 17.05.11, 23:00
            Mała pomyłka, to był hotel
            Pod Zamkiem
            www.czechy.pl/hotele/vranov-nad-dyji/hotel-pod-zamkiem.xml
            • Gość: jaszczur Re: Morawy Południowe IP: *.toya.net.pl 17.05.11, 23:41
              Sprawdzone noclegi, polecam dwa noclegi
              dwa pokoje i apartament- dwa pokoje z łazienką. Śniadania ogromne , dostarczane do pokoju na zamówioną godzinę. Za domem zielona, ogrodzona działka , Na noc można wjechać samochodem. Do centrum Mikulova ok. 500m.

www.penzionpanorama.cz/pl/index

Drugi pensjonat o podobnym standardzie , bliżej centrum (100m.) z parkingiem lecz bez podwórza. ceny i śniadania podobne- oba prowadzone przez siostry.

moravia.penzion.com/pl/

Na rynku jest informacja turystyczna , w której otrzymacie wiele przydatnych ulotek , map i reklam. Jest gdzie zjeść i napić się piwa lub wina. W miasteczku jest basen, bankomat(kilka) i sklep Billa .
              Miłego wypoczynku.
              • az.15 Re: Morawy Południowe 18.05.11, 10:17
                Bardzo dziekuję za pomoc :-)
              • Gość: gzes20 Re: Morawy Południowe IP: *.dynamic.chello.pl 27.07.11, 19:32
                Witam a znacie może jakieś namiary na noclegi gdzieś pod Mikuluvem? Chodzi mi o coś tańszego, chciałbym tam z żoną wyskoczyć na ok 4 noclegi. Znajdę coś za max 500 koron za 2os/noc. Dzięki za wszelkie informacje.
                Może znacie jakieś fajne miejsca do odwiedzenia w tamtych okolicach, może jakieś możliwości rowerowe?
                • lisia312 Re: Morawy Południowe 27.07.11, 20:22
                  w tej cenie znalazłam tylko to:
                  spanie.pl/basic_search?region=765&cena_do=250
                  • Gość: gzes20 Re: Morawy Południowe IP: *.dynamic.chello.pl 27.07.11, 21:21
                    Dzięki lisia,
                    coś mi się wydaje że za dobry standard i nie zmieszczę się w tej cenie (na 2os.). Będę szukał dalej, najwyżej pojadę w ciemno;) pozdrowienia
    • Gość: andy Re: Morawy Południowe IP: *.rybnik.vectranet.pl 01.08.11, 18:23
      Moravsky Kras na N od Brna; Lednice pałąc i park, Valtice zamek i winnice; Mikulov miasteczko i zamek; Slavkov u Brna (Austerlitz); Dukovany elektrownia atomowa centrum informacyjne.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka