Dodaj do ulubionych

Jaskinie termalne na Wegrzech

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.04.06, 21:46
Kto był i jakie ma wrazenia. Proszę o opinię, bo zastanawiam się czy warto
tam pojechać. pozdrawiam
Obserwuj wątek
    • Gość: dg Re: Jaskinie termalne na Wegrzech IP: *.bydgoszcz.cvx.ppp.tpnet.pl 06.04.06, 23:12
      Zobaczyć na pewno warto, takie jaskinie z termalnymi wodami znajdują sie w
      MIscolc - Tapolca, sa unikatowe. Jest to kompleks basenów o różnej wielkosci ze
      soba połączonych. Przy kazdym są inne atrakcje, sa natryski z silnym,
      strumieniem wody, są podwodne babelki masujace m. inn kręgosłup, stopy, są
      silne prady wodne itp . Mieszkalismy tydzień w Miscolcu, tylko raz bylismy w
      jaskiniach. Może,ze było to lato , woleliśmy spędzac czas na pobliskich
      basenach jak również zwiedzać okolice w obrebie 100 km, a jest co zobaczyć.
      Zabytki, przyroda....
      • Gość: dabu79 Re: Jaskinie termalne na Wegrzech IP: 195.127.59.* 07.04.06, 15:10
        A mógłbyś napisać, co warto zwiedzić w okolicy?
        Ja wybieram się do Tokaju i chce zobaczyć Sarospatak i Eger.
        Gdzie nocowałeś i ile kosztował nocleg?
        Pozdrawiam
        • Gość: dg Re: Jaskinie termalne na Wegrzech IP: *.bydgoszcz.cvx.ppp.tpnet.pl 09.04.06, 23:05
          Jeśli chodzi o Sarospatak , to polecam zobaczyć centrum miasta - dość
          oryginalna architektura, Instytut Pedagogiczny - pełny obiekt można obejrzeć
          wchodząc prze bramę na dziedziniec, jako ciekawostka - na ścianie Instytutu
          znajduje sie tablica w języku koreańskim i angielskim, z treśći wynika,ze w
          latach 1531 - 1996 koreańscy chrześcijanie pomagali w modernizacji College of
          Sarospatak. Niedaleko centrum znajduje sie Zamek Rakoczego, w środku muzeum,
          oraz stary zabytkowy kościół.
          Odnośnie Egeru - to warto na pewno wejść na górę minaretu ( wejście dość
          ciasne, kręte schody , dla jednej osoby, trzeba wchodzić gęsiego) , jest
          bazylika w której odbywają sie latem koncerty, bazylika podobna jest do
          bazyliki w Budapedszcie i Esztergomie ( okazuje się ,że wszystkie te bazyliki
          były autorstwa jednego architekta), zamek z którego można podziwiać uroki
          Egeru . Kiedy już zmęczenie da się we znaki, można skorzystać z basenów
          termalnych . A na zakończenie odwiedzić Dolinę Pięknej Pani ( Szepaszony) ,
          wejść do winiarni usytuowanej w piwnicy i zakosztować pysznego wina wlanego ,
          nie - wdmuchanego przez właścicielkę winiarni za pomocą długiej szklanej
          rurki. Atrakcja murowana.
          Te miejscowości zwiedziliśmy mieszkając tydzień w Miscolcu- Tapolcy.Noclegi
          wykupiliśmy w Polsce, ale akurat tych nie polecalibyśmy. Jeżeli jesteś,
          jesteście zainteresowani poznaniem Węgier, to z tego terenu polecalibyśmy
          odwiedzenie wsi Holloko - objęta opieką UNESCO , Miscolc- Lillafured, jaskinie
          w Aggatelek , a dla relaksu Szilvasvarad - Dolina Szalajki.
          Życzymy udanego pobytu na Węgrzech, miłych wrażeń . Z turystycznym pozdrowieniem
        • Gość: dg Re: Jaskinie termalne na Wegrzech IP: *.bydgoszcz.cvx.ppp.tpnet.pl 09.04.06, 23:28
          Prosze na google wybrać hasło " tourinform Eger", pojawi sie węgierska strona
          informacji turystycznej Egeru, będzie link na obcojęzyczne strony, gdzie m.inn
          znajdują sie informacje o zakwaterowaniu jak i o cenach.
          • Gość: dabu79 Re: Jaskinie termalne na Wegrzech IP: 195.127.59.* 14.04.06, 11:20
            Dzięki wielkie za rady.
            Na węgry ruszam we wtorek z samego rana z Rzeszowa.
            Pierwszym celem będzie Sarospatak i Tokaj. Potem Miskolc, Eger i się zobaczy na
            co czasu starczy:)
            pozdrawiam
            • Gość: dabu79 Re: Jaskinie termalne na Wegrzech IP: 195.127.59.* 24.04.06, 09:21
              Wróciłem z wycieczki, jak ktoś ma pytania chętnie odpowiem.
              • Gość: deo Re: Jaskinie termalne na Wegrzech IP: *.wss.zgierz.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 24.04.06, 12:53
                GDzie nocowałeś i jakie są aktualne ceny noclegów i jak pamiętasz cenę
                wejścia do Miskolc Tapolca ..
                • Gość: dabu79 Re: Jaskinie termalne na Wegrzech IP: 195.127.59.* 25.04.06, 07:30
                  Nocowałem w Tokaju noc i dwie w Egerze. W obydwu miejscach płaciliśmy 5000
                  forintów za dobę / 2 osoby.
                  W Miszkolc Tapolca wstęp kosztuje 1600 forintów na cały dzień od osoby, a od
                  godz 15 - 1100 for. Czynne jest do 19.
              • kawonm Re: Jaskinie termalne na Wegrzech 24.04.06, 23:02
                Mam zamiar zwiedzic Eger, wiec jesli byles tam i masz ochote podzielic sie
                jakimis informacjami to ja bardzo chetnie....mozesz pisac na meila.
                • dabu79 Re: Jaskinie termalne na Wegrzech 25.04.06, 11:11
                  Jeśli masz jakieś konkretne pytania, to wal śmiało, albo podaj mi swojego maila
                  • kawonm Re: Jaskinie termalne na Wegrzech 25.04.06, 18:39
                    Wyslalam Ci meila na dabu79:)Czekam z niecierpliwoscia;))
              • Gość: dg Re: Jaskinie termalne na Wegrzech IP: *.bydgoszcz.cvx.ppp.tpnet.pl 26.04.06, 00:44
                Cześć, jesteśmy ciekawi Waszych wrazenia po powrocie z Węgier. Czy
                chcielibyście ponownie tam pojechać? Co Was mile zaskoczyło a co Wam
                przeszkadzało? Serdecznie pozdrawiamy dg
                • Gość: dabu79 Re: Jaskinie termalne na Wegrzech IP: 195.127.59.* 26.04.06, 09:24
                  Zaskoczyło mnie to, że bardzo trudno znaleźć osobę która mówi po angielsku. Po
                  niemiecku już lepiej, ale z moim niemieckim słabiej.
                  Ale ludzie są otwarci i jakoś można się dogadać.
                  Jak najbardziej pojechalibyśmy tam jeszcze raz. Wypad na węgry jest świetnym
                  pomysłem na wypad kilkudniowy. Wydaje mi się że za rok pojedziemy na węgry raz
                  jeszcze, ale pewnie w inne miejsce.
                  Strasznie nam się podobał Eger i Miszkolc-Tapolca.
                  Tokaj jest malutką mieściną, gdzie jest cisza i spokój. Nie wiele jest tam do
                  zwiedzania. No ale te piwniczki i winka:))))
                  • kawonm Re: Jaskinie termalne na Wegrzech 26.04.06, 09:59
                    Witam.Nie wiem czy doszedl moj meil do Ciebie...ale jesli mozesz to prosze
                    napisz mi o noclegu czy lepiej cos zarezerwowac przez net czy mozna w
                    ciemno...no i jak z rozrywka wieczorna...jakies puby..piwniczki z winkiem.Moze
                    cos jest szczegolnie godne uwagi.Dzieki.Moj meil kawonm@gazeta.pl
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka