Gość: bazylka5 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.04.06, 21:46 Kto był i jakie ma wrazenia. Proszę o opinię, bo zastanawiam się czy warto tam pojechać. pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: dg Re: Jaskinie termalne na Wegrzech IP: *.bydgoszcz.cvx.ppp.tpnet.pl 06.04.06, 23:12 Zobaczyć na pewno warto, takie jaskinie z termalnymi wodami znajdują sie w MIscolc - Tapolca, sa unikatowe. Jest to kompleks basenów o różnej wielkosci ze soba połączonych. Przy kazdym są inne atrakcje, sa natryski z silnym, strumieniem wody, są podwodne babelki masujace m. inn kręgosłup, stopy, są silne prady wodne itp . Mieszkalismy tydzień w Miscolcu, tylko raz bylismy w jaskiniach. Może,ze było to lato , woleliśmy spędzac czas na pobliskich basenach jak również zwiedzać okolice w obrebie 100 km, a jest co zobaczyć. Zabytki, przyroda.... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dabu79 Re: Jaskinie termalne na Wegrzech IP: 195.127.59.* 07.04.06, 15:10 A mógłbyś napisać, co warto zwiedzić w okolicy? Ja wybieram się do Tokaju i chce zobaczyć Sarospatak i Eger. Gdzie nocowałeś i ile kosztował nocleg? Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dg Re: Jaskinie termalne na Wegrzech IP: *.bydgoszcz.cvx.ppp.tpnet.pl 09.04.06, 23:05 Jeśli chodzi o Sarospatak , to polecam zobaczyć centrum miasta - dość oryginalna architektura, Instytut Pedagogiczny - pełny obiekt można obejrzeć wchodząc prze bramę na dziedziniec, jako ciekawostka - na ścianie Instytutu znajduje sie tablica w języku koreańskim i angielskim, z treśći wynika,ze w latach 1531 - 1996 koreańscy chrześcijanie pomagali w modernizacji College of Sarospatak. Niedaleko centrum znajduje sie Zamek Rakoczego, w środku muzeum, oraz stary zabytkowy kościół. Odnośnie Egeru - to warto na pewno wejść na górę minaretu ( wejście dość ciasne, kręte schody , dla jednej osoby, trzeba wchodzić gęsiego) , jest bazylika w której odbywają sie latem koncerty, bazylika podobna jest do bazyliki w Budapedszcie i Esztergomie ( okazuje się ,że wszystkie te bazyliki były autorstwa jednego architekta), zamek z którego można podziwiać uroki Egeru . Kiedy już zmęczenie da się we znaki, można skorzystać z basenów termalnych . A na zakończenie odwiedzić Dolinę Pięknej Pani ( Szepaszony) , wejść do winiarni usytuowanej w piwnicy i zakosztować pysznego wina wlanego , nie - wdmuchanego przez właścicielkę winiarni za pomocą długiej szklanej rurki. Atrakcja murowana. Te miejscowości zwiedziliśmy mieszkając tydzień w Miscolcu- Tapolcy.Noclegi wykupiliśmy w Polsce, ale akurat tych nie polecalibyśmy. Jeżeli jesteś, jesteście zainteresowani poznaniem Węgier, to z tego terenu polecalibyśmy odwiedzenie wsi Holloko - objęta opieką UNESCO , Miscolc- Lillafured, jaskinie w Aggatelek , a dla relaksu Szilvasvarad - Dolina Szalajki. Życzymy udanego pobytu na Węgrzech, miłych wrażeń . Z turystycznym pozdrowieniem Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dg Re: Jaskinie termalne na Wegrzech IP: *.bydgoszcz.cvx.ppp.tpnet.pl 09.04.06, 23:28 Prosze na google wybrać hasło " tourinform Eger", pojawi sie węgierska strona informacji turystycznej Egeru, będzie link na obcojęzyczne strony, gdzie m.inn znajdują sie informacje o zakwaterowaniu jak i o cenach. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dabu79 Re: Jaskinie termalne na Wegrzech IP: 195.127.59.* 14.04.06, 11:20 Dzięki wielkie za rady. Na węgry ruszam we wtorek z samego rana z Rzeszowa. Pierwszym celem będzie Sarospatak i Tokaj. Potem Miskolc, Eger i się zobaczy na co czasu starczy:) pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dabu79 Re: Jaskinie termalne na Wegrzech IP: 195.127.59.* 24.04.06, 09:21 Wróciłem z wycieczki, jak ktoś ma pytania chętnie odpowiem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: deo Re: Jaskinie termalne na Wegrzech IP: *.wss.zgierz.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 24.04.06, 12:53 GDzie nocowałeś i jakie są aktualne ceny noclegów i jak pamiętasz cenę wejścia do Miskolc Tapolca .. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dabu79 Re: Jaskinie termalne na Wegrzech IP: 195.127.59.* 25.04.06, 07:30 Nocowałem w Tokaju noc i dwie w Egerze. W obydwu miejscach płaciliśmy 5000 forintów za dobę / 2 osoby. W Miszkolc Tapolca wstęp kosztuje 1600 forintów na cały dzień od osoby, a od godz 15 - 1100 for. Czynne jest do 19. Odpowiedz Link Zgłoś
kawonm Re: Jaskinie termalne na Wegrzech 24.04.06, 23:02 Mam zamiar zwiedzic Eger, wiec jesli byles tam i masz ochote podzielic sie jakimis informacjami to ja bardzo chetnie....mozesz pisac na meila. Odpowiedz Link Zgłoś
dabu79 Re: Jaskinie termalne na Wegrzech 25.04.06, 11:11 Jeśli masz jakieś konkretne pytania, to wal śmiało, albo podaj mi swojego maila Odpowiedz Link Zgłoś
kawonm Re: Jaskinie termalne na Wegrzech 25.04.06, 18:39 Wyslalam Ci meila na dabu79:)Czekam z niecierpliwoscia;)) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dg Re: Jaskinie termalne na Wegrzech IP: *.bydgoszcz.cvx.ppp.tpnet.pl 26.04.06, 00:44 Cześć, jesteśmy ciekawi Waszych wrazenia po powrocie z Węgier. Czy chcielibyście ponownie tam pojechać? Co Was mile zaskoczyło a co Wam przeszkadzało? Serdecznie pozdrawiamy dg Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dabu79 Re: Jaskinie termalne na Wegrzech IP: 195.127.59.* 26.04.06, 09:24 Zaskoczyło mnie to, że bardzo trudno znaleźć osobę która mówi po angielsku. Po niemiecku już lepiej, ale z moim niemieckim słabiej. Ale ludzie są otwarci i jakoś można się dogadać. Jak najbardziej pojechalibyśmy tam jeszcze raz. Wypad na węgry jest świetnym pomysłem na wypad kilkudniowy. Wydaje mi się że za rok pojedziemy na węgry raz jeszcze, ale pewnie w inne miejsce. Strasznie nam się podobał Eger i Miszkolc-Tapolca. Tokaj jest malutką mieściną, gdzie jest cisza i spokój. Nie wiele jest tam do zwiedzania. No ale te piwniczki i winka:)))) Odpowiedz Link Zgłoś
kawonm Re: Jaskinie termalne na Wegrzech 26.04.06, 09:59 Witam.Nie wiem czy doszedl moj meil do Ciebie...ale jesli mozesz to prosze napisz mi o noclegu czy lepiej cos zarezerwowac przez net czy mozna w ciemno...no i jak z rozrywka wieczorna...jakies puby..piwniczki z winkiem.Moze cos jest szczegolnie godne uwagi.Dzieki.Moj meil kawonm@gazeta.pl Odpowiedz Link Zgłoś